Dodaj do ulubionych

dieta przeciwmiażdżycowa

28.02.08, 10:37
Witam serdecznie
chciałabym dowiedzieć się, czy prawdą jest ze w diecie przeciwmiażdżycowej stosuje się ryby łącznie z łuskami i płetwami?
Jeśli tak to dlaczego? i czy jest jakaś literatura, która mogłaby mi pomóc w poznaniu tej diety?
pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź
Obserwuj wątek
    • kamila_karaczun Re: dieta przeciwmiażdżycowa 29.02.08, 08:32
      Witam serdecznie, nie spotkałam się z zastosowaniem rybich łusek i płetw w
      diecie przeciwmiażdżycowej. W takiej diecie trzeba zwrócić uwagę na tłuszcz
      pochodzenia zwierzęcego (mięso, jaja, masło, mleko i jego przetwory). Proszę
      wybierać chude gatunki mięs (kurczak, indyk, cielęcina) i nie smażyć na głębokim
      tłuszczu, szczególnie w panierce. Preferowane techniki kulinarne to gotowanie,
      duszenie, pieczenie w folii. Jeżeli chodzi o jaja, to w przypadku miażdżycy lub
      podwyższonego poziomu cholesterolu we krwi, musimy ograniczyć ich spożycie do 2
      tygodniowo (trzeba uważać na żółtko jaja kurzego, bo to właśnie ono jest źródłem
      cholesterolu). Należy wybierać mleko i jego przetwory chude, o obniżonej
      zawartości tłuszczu (mleko 0,5% tł, chude twarogi). W diecie przeciwmiażdżycowej
      bardzo istotną rolę odgrywa błonnik pokarmowy (znajdziemy go w warzywach,
      pieczywie razowym, kaszach gruboziarnistych, ryżu niełuskanym). Polecam książkę
      "Właściwe i smaczne żywienie po zawale" - pozycja z serii Dietetyczna kuchnia z
      fantazją. Pozdrawiam
      • optymus Re: dieta przeciwmiażdżycowa 03.03.08, 09:23
        kamila_karaczun napisała:

W takiej diecie trzeba zwrócić uwagę na tłuszcz
        > pochodzenia zwierzęcego (mięso, jaja, masło, mleko i jego przetwory). Proszę
        > wybierać chude gatunki mięs (kurczak, indyk, cielęcina) i nie smażyć na głęboki
        > m
        > tłuszczu, szczególnie w panierce. Preferowane techniki kulinarne to gotowanie,
        > duszenie, pieczenie w folii. Jeżeli chodzi o jaja, to w przypadku miażdżycy lub
        > podwyższonego poziomu cholesterolu we krwi, musimy ograniczyć ich spożycie do 2
        > tygodniowo (trzeba uważać na żółtko jaja kurzego, bo to właśnie ono jest źródłe
        > m
        > cholesterolu). Należy wybierać mleko i jego przetwory chude, o obniżonej
        > zawartości tłuszczu (mleko 0,5% tł, chude twarogi). W diecie przeciwmiażdżycowe
        > j
        > bardzo istotną rolę odgrywa błonnik pokarmowy (znajdziemy go w warzywach,
        > pieczywie razowym, kaszach gruboziarnistych, ryżu niełuskanym). Polecam książkę
        > "Właściwe i smaczne żywienie po zawale" - pozycja z serii Dietetyczna kuchnia z
        > fantazją. ,

Ah... i to z tej fontanny mądrości czerpie Pani swoją "wiedzę" ???
        Nooo....gratuluje !

To co Pani opisuje należy do "ery kamienia łupanego" jeśli chodzi o dietetykę.
        Te poglądy już dawno odeszły do lamusa, bo... NIE SPRAWDZAJĄ SIE W PRAKTYCE! Czy
        naprawdę nie może Pani i inni "eksperci" korzystać ze źródeł bardziej
        współczesnych ??

Pozdrawiam i bardzo proszę o douczenie sie... bez urazy, ale... ludzie mają Was
        naprawdę za ekspertów !! bo myślą , że wiecie... a Wy często na tym forum
        popisujecie się BRAKIEM wiedzy...

Optymus
        • eugeniusz123 Re: dieta przeciwmiażdżycowa 01.12.08, 23:21
          Mam pewien niedosyt co do literatury. Chciałbym zastosować dietę w oparciu o fachową wiedze. Jeżeli ktoś zna jeszcze jakieś ciekawe pozycje w zakresie żywienia w miażdżycy to proszę o informacje.
        • brumbak111 Re: dieta przeciwmiażdżycowa 02.12.08, 20:09
          optymus napisał:

>
          > To co Pani opisuje należy do "ery kamienia łupanego" jeśli chodzi o dietetykę.
          > Te poglądy już dawno odeszły do lamusa, bo... NIE SPRAWDZAJĄ SIE W PRAKTYCE!

> Pozdrawiam i bardzo proszę o douczenie sie... bez urazy, ale... ludzie mają Was
          > naprawdę za ekspertów !! bo myślą , że wiecie... a Wy często na tym forum
          > popisujecie się BRAKIEM wiedzy...
          >
          > Optymus
          .............prosze nie popisywac się chamstwem i glupotą
          zachować na zloty fanatyków optyamlstwa
          • ali57 Re: dieta przeciwmiażdżycowa 02.12.08, 20:54
            kamila_karaczun 29.02.08, 08:32 Odpowiedz
            W takiej diecie trzeba zwrócić uwagę na tłuszcz
            pochodzenia zwierzęcego (mięso, jaja, masło, mleko i jego przetwory). Proszę
            wybierać chude gatunki mięs (kurczak, indyk, cielęcina) i nie smażyć na głębokim
            tłuszczu, szczególnie w panierce. Preferowane techniki kulinarne to gotowanie,
            duszenie, pieczenie w folii. Jeżeli chodzi o jaja, to w przypadku miażdżycy lub
            podwyższonego poziomu cholesterolu we krwi, musimy ograniczyć ich spożycie do 2
            tygodniowo (trzeba uważać na żółtko jaja kurzego, bo to właśnie ono jest źródłem
            cholesterolu). Należy wybierać mleko i jego przetwory chude, o obniżonej
            zawartości tłuszczu (mleko 0,5% tł, chude twarogi). W diecie przeciwmiażdżycowej
            bardzo istotną rolę odgrywa błonnik pokarmowy (znajdziemy go w warzywach,
            pieczywie razowym, kaszach gruboziarnistych, ryżu niełuskanym). Polecam książkę
            "Właściwe i smaczne żywienie po zawale" -

szkoda słów
            te głupoty ekspertów od siedmiu boleści uprawiałem do 50 i nabawiłem się
            miażdżycy, arteriosklerozy, nie wspomnę o otyłości i problemach gastrycznych
            od prawie 10 lat robię to czego oni zakazują
            żółtka jaj wiloś min 6 dziennie, masło, śmietana, tłuste mięso i ryby stanowią
            podstawę żywienia
            wywaliłem zalecane przez nich śmieci
            i śmieję się z głupoty naiwniaków

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka