Dodaj do ulubionych

Parę pytań do doświadczonych mam.

21.05.06, 16:32
Mój synek ma 6 miesięcy i podejżenie o refluks moczowy.
Pierwszym pytaniem jest to czy mogę czekać na cystografię aż do końca lipca?
bo wcześniej niestety się niemożemy dostać do szpitala do którego
mamy skierowanie.
Po drugie.Mam także skierowanie do urologa bo napletek chyba jest za wąski.
Proszę napiszcie czego mam spodziewać się na tej wizycie,i czy zgodzić się
na ewentualne zerwanie napletka.Bo z tego co wiem,i przeczytałam w pismach
to z takimi zabiegami powinno się zaczekać aż dziecko skończy roczek.

Za odpowiedzi z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • sea80 Re: Parę pytań do doświadczonych mam. 21.05.06, 18:35
      nie jestem zbyt doswiadczona w refluksie (na szczescie nas ominął) ale czytalam
      akurat ostatnio zeby nie godzic sie na zrywanie napletka bo on i tak odrasta i
      to jest błędne kolo, nie moge teraz odszukac tych stron ale moze wpisz w
      wyszukiwarke i cos na pewno bedzie na ten temat
      pozdrawiam i zycze zdrowia
    • mami7 Re: Parę pytań do doświadczonych mam. 21.05.06, 19:47
      A skąd podejrzenie o refluks? Na jakiej podstawie?
      Co sie dzieje z dzieckiem? Jakie macie wyniku moczu?
      W sumie to ważne, bo wtedy wiadomo, czy trzeba się śpieszyć z diagnostyką czy nie.

Jesli dziecko ma stulejkę, to przeprowadza się na niej zabieg. Jesli jednak jest to przyklejony napletek, a to najlepiej już oceni lekarz, to trzeba poćwiczyć napletek, jesli faktycznie jest wąski ujście. Tymbardziej, ze przy cystografii konieczne jest przecież cewnikowanie i pewnie i tak, tak, trzeba by "na siłe" nieco odciągnąć.

A gdzie się leczycie?

I spokojnie możesz pytać wink))
      • sarna38 Re: Parę pytań do doświadczonych mam. 22.05.06, 13:54
        U mojego synka występowały stany podgorączkowe niewiadomego pochodzenia.
        USG wykazało poszerzone ukm nerki,bakterie w moczu,ale po zastosowaniu
        bactrim dawka lecznicza,furagin 0,5 tabletki na noc,posiew był jałowy.
        obecnie dalej jest na furaginie.Bywała także leukocytoza 22800,ale też minęła.
        pozostałe wyniki o.k.
        Dodam że z niepokojących objawów to siusianie na raty.Pierwszy raz to zauważyłam
        gdy łapaliśmy mocz do pojemnika.Chciałam taki ze środkowego strumienia.
        Syn zaczą siusiać troszkę zanim zdążyłam podłożyć kubeczek przestał.Więc
        poczekałam trochę i znowu trochę poleciało.
        Nój syn jest rehabilitowany ruchowo,zawsze jest rozebrany do tych ćwiczeń,i też
        zdaża mu się że troszkę poleci,przerwa i znowu.Przy tym stęka.
        Jeśli chodzi o napletek,to widać cewkę moczową i jeszcze trochę.Cwiczymy
        przy każdej kompieli ten napletek.
        Leczymy się w katowicach na ul Wyszyńskiego przychodnia wielospecjalistyczna.
        Czy można robić cystografię prywatnie?
        Czy tylko w warunkach szpitalnych?
        Pozdrawiam was serdecznie.
        • sea80 Re: Parę pytań do doświadczonych mam. 22.05.06, 16:10
          Leukocytoza wystepuje zawsze przy zakazeniach, tym bardziej ze byly bakterie w
          moczu. U mojej corci leukocyty znikly wlasnie po bactrimie, teraz tez jest na
          furaginie ( bo jest po operacji i bardziej oslonowo).
          Nie bardzo chyba mozna zrobic cystografie prywatnie, bo to troche roboty, trzeba
          zalozyc cewnik podac kontrast i pstrykac zdjecia rtg w odstepach czasowych, wiec
          nie wiem czy mozna prywatnie.
          Pozdrawiam i zycze zdrowia
          • mami7 Re: Parę pytań do doświadczonych mam. 22.05.06, 19:00
            Oczywiście, ze można zrobić prywatnie cystigrafię, ale w sumie sporo kosztuje.
            Czyli tak, dziecko miało zrobione usg, dużo sa poszerzone te ukm?
            Jak wyglądało np. ostatnie badanie moczu, jakie wyszły bakterie i w jakiej ilości?

A czy w ktoś Was skierował do nefrologa, bo chyba on daje skierowanie na cystografię? Dla mnie to jkaiś chory termin, bo na cystografię się tyle aż nie czeka, tymbardziej jak dziekco jest tak małe.

A te leukocyty, to podawałaś z morfologii chyba, bo ta ilośc taka jakaś dziwna?
            • sarna38 Re: Parę pytań do doświadczonych mam. 22.05.06, 22:01
              Przedewszystkim bardzo dziękuję za zainteresowanie i odpowiedzi.
              Jesteście bardzo miłe.
              Postaram się odpowiedzieć bardziej dokładnie.
              Leukocyty były w morfologi.W 3 mieś życia.
              Posiew moczu flora bakteryjna 10 k.b/ml.pałeczka gram(-),ziarniak gram (+).Ale
              to było 3 mieś.temu.Teraz posiew wyszedł (-)bo jest na furaginie.
              leukocyty 0-2 w polu widzenia.(w moczu)
              nabłonki płaskie poj.w polu widzenia
              nabłonki okrągłe poj.w preparacie
              Usg.prawa nerka w osi dł 51 mm,lewa 49 mm obie o prawidłowej echostrukturze
              lewa nerka o nieco poszerzonym ukm-ie kielichy 5mm,miedniczka 8mm
              Dziewczyny mam jeszcze jedno pytanie.Co kiedy stwierdzą refluks?.
              Jak się to leczy?
              Oczywiście skierowanie mamy od nefrologa.

Pozdrawiam was serdecznie
              • magdalena.podlaska Re: Parę pytań do doświadczonych mam. 22.05.06, 23:19
                Cześć!
                Reflux często określa się jako niedojrzalość układu moczowego. Aby go wykryć,
                należy zrobić cystografię mikcyjną - badanie, podczas którego przez cewnik
                wprowadza się do pęcherza płyn z tzw. kontrastem (dający kolor na zdjęciu RTG),
                potem robione są zdjęcia RTG, na których widać, co się dzieje z moczem dziecka
                w układzie moczowym. Reflux jest wtedy, jeśli mocz cofa się z pęcherza do
                nerek. Takie cofanie moczu prowadzi często do zakażeń układu moczowego (ZUM),
                które często uszkadzają nerki.
                Jeśli reflux jest duży (mamy 5 stopni refluxu: 1-najniższy, 5-najbardziej
                zaawansowany), zazwyczaj od 3 stopnia, przeprowadza się odpowiedni zabieg (mogą
                być różne przyczyny refluxu, a zabieg/operacja ma je usunąć). Przy refluxie 1.
                i 2. stopnia zazwyczaj u tak małych dzieci, jak Twój Brzdąc, czeka się, aż
                reflux sam ustąpi.
                Małemu Refluxiakowi podaje się leki odkażające mocz np. furagin, które mają
                zapobiegać ZUMom.
                Poza tym stale kontroluje się mocz dziecka, robiąc badanie ogólne i posiew (w
                zależności od sytuacji, co 2-4 tygodnie).
                To tak bardzo ogólnie.
                Najważniejsze jest zdiagnozowanie refluxu i prawidłowe leczenie, które ma
                uchronić dziecko przed uszkodzeniami nerek.
                Pozdrawiamwink
                Magda
              • mami7 Re: Parę pytań do doświadczonych mam. 26.05.06, 00:35
                Pierwsze: to, że dziecko jest na Furaginie, wcale nie oznacza, że posiew od razu
                będzie ujemny. Działa ona na określone bakterie, a niestety przypałętać się mogą
                i inne. Tak więc, nalezy mieć rękę na pulsie, obserwowac uważnie dziecko i
                kontrolowac regularnie mocz.
                Ale wynik jest ok, to najważniejsze. Ja tam zawsze sie obawiam jak widzę
                nabłonki okrągłę, ale jak powtórzysz badanie moczu to zobaczymy czy coś wylezie
                znowu, bo widzę, że i z tym różnie bywa.

Kiedy stwierdza się refluks, zastanowią się nad jego przyczyną i wtedy
                leczeniem. Zwykle, zaczyna sie od zachowawczego, czyli wzięcie na przeczekanie.
                Dziecko rośnie i często refluks, nawet stopnia 3 czasami "wycofuje" się sam, a
                leczenie polega głownie na profilaktyce przeciwzumowej. Ale refluks może być
                związany z różnymi przeszkodami w układzie moczowym również. Po cystografii
                przeprowadza się wtedy dodatkowe badania. Tego typu wady wymagają już
                interwencji chirurgicznej. Ale to długa droga i najpierw dziecko zostanie
                przebadane solidnie.
                Dzieciom z refluksem sparwdza się rownież stan nerek, dodatkowe badania, itd. itp.

Powiem Ci tak...mój synek mial 9 misięcy jak trafilismy do szpitala. Dziecko
                miało powazne zakażenie dróg moczowych. Zrobiono usg i potem cystografię.
                Wypuścili nas do domu, z diagnozą refluks i skierowaniem do nefrologa, który
                przyjął nas za 3 miesiące. Mówią Ci, że Twoje dziecko jest "chore" i każą
                czekać, żeby sie dowiedzieć co z tym dalej zrobić, a Ty jesteś przerażona, bo
                nie chcesz wracać za kilka dni na kolejne blisko 3 tygodnie do szpitala.
                Na początku człowiek jest taki zagubiony, zupełnie nic nie wie, a służba
                zdrowia... Dlatego czytaj stronę, pytaj wink)) i głowa do góry!
    • camina Re: Parę pytań do doświadczonych mam. 25.05.06, 13:23
      Zajrzałam na stare wyniki badan i znalazłam te kiedy nasz mały miał 3 miesiące -
      w szpitalu stwierdzono "podejrzenie refluksu" i odesłano z kwitkiem do poradni
      urologicznej. Mały miał poszerzony ukm - miedniczka 6 mm, kielich 4mm, na
      drugim usg za kilka dni - miedniczka 13 mm, kielich 9mm. Wtedy nikt nie
      zaproponował nam żadnej diagnostyki, mówiono że to moze minąć itd. Ble ble
      ble.. I to w CZMP!! Dziś mały (9 mies.)jest po operacji (refluks 4/5 stopnia)
      wykonanej po dwóch zumach i ma uszkodzoną do 38 % nerkę, być moze dlatego ze
      nie porę wykonano odpowiednią diagnostykę.
      Ja bym na twoim miejscu nie czekała tak długo z cystografią. Spróbuj znależć
      inny termin w innym szpitalu, bo kilka miesięcy mogą zmienić bardzo dużo. Co do
      napletka to się nie wypowiadam bo się nie znam na tym, choć mój drugi synek
      bliźniak też ma za wąski i w czerwcu mamy wizytę u urologa z tego powodu.
      Daj znać co z synkeim i nie czekaj tak długo!
      • sarna38 Re: Parę pytań do doświadczonych mam. 25.05.06, 23:30
        Camino.Masz rację.Bardzo chciałabym przyspieszyć tą cystografię,ale niestety
        niewiem gdzie się udać.Termin w szpitalu mam zamówiony,oprucz tego od poniedziałku
        zacznę starać się w innym szpitalu.tylko widzisz.Niby rejonizacji niema ale...
        Ja jestem z katowic.Starałam się w chorzowie ale pierwszeństwo mają mieszkańcy
        chorzowa.Tak to jest właśnie.Tak się wachamy między neurologiem,rehabilitantem
        a nefrologiem.Sama niewiem co uznać za piorytet.
        Dzisiaj synuś siusiał znowu na dwie raty.Najpierw stęknięcie,fontanna,znaowu
        stęknięcie i fontanna.Bardzo mnie to martwi.
        Apropos neurologa.Mam żal do lekarza pierwszego kontaktu.W porę niezauwarzył
        nieprawidłowości i zbyt póżno zaczą rehabilitację.Szkoda.
        Proszę napisz na czym polega ta operacja w razie stwierdzenia refluksu.
        Strasznie się boję.
        • mami7 Re: Parę pytań do doświadczonych mam. 26.05.06, 00:17
          Posłuchaj, ale refluks to jedno, a jest też sporo innych wad i jednak miejmy
          nadzieję, że nie dotyczą Twojego dziecka.
          To siusianie z przerwami jest jednak niepokojące. I wcale nie musi oznaczać
          refluksu akurat. Co na to powiedział nefrolog, skoro Was juz prowadzi
          specjalista? I dlaczego tak długo kazał czekać na cystografię, skoro juz uznano,
          że jest potrzebna.
          Jeśli chcesz się "dokształcić" w problematyce refluksowej i nie tylko, proponuję
          w wolnej chwili zerknąc na naszą stronę, link na początku forum.
        • camina Re: Parę pytań do doświadczonych mam. 27.05.06, 14:31
          Sarno
          postaraj się jak mozesz znaleźć jak najszybszy termin cystografii, która wykaże
          czy to zreczywiście refluks czy coś innego. Wad układu moczowego jest wiele,
          nie musi być to najgorsze... Nasz synek też jest pod opieką neurologa, jeżeli
          jest w domu a nie w szpitalu to trochę z nim ćwiczymy bo jest wczesniakiem i
          niestety wymaga specjalistyczenj opieki i ćwiczeń. Niestety, przez ciągłe
          pobyty w szpitalu w stosunku do swojego brata-bliźniaka jest do tyłu z
          rozwojem motorycznym. Ale coś za coś, trzeba było zlikwidować refluks, wyleczyć
          zumy żeby mały w koncu był zdrowy. Ale czy jest? Nie wiem, bo mimo operacji
          nadal czasami sika "na raty", ma bóle w nocy choć minął już ponad miesiąc,
          zdarza mu się kilka godzin nie sikać wcale, teraz leczymy kolejny zum.
          Co do operacji, poczytaj mój wątek o operacji, tam pisałam troche o niej i
          zajrzyj do innych postów. Forum to naprawdę cudowna sprawa, dowiesz się prawie
          wszytskiego co chcesz wiedzieć, znajdziesz pocieszenie i poradę.
          • gusia210 Re: Parę pytań do doświadczonych mam. 29.05.06, 20:42
            W Gdyni cystografia prywatnie kosztuje 60 złotych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka