Dodaj do ulubionych

Jane Slalom czy Maclaren MX3 dla 1,5 roczniaka?

13.11.09, 21:17
Ktory z tych wozkow bedzie lepszym wyborem dla 1,5 roczniaka:

maclaren.pl/index.php?cPath=25
jane.pl/jane2009/wozki/wozki_slalom.html
Zalezy mi by mial duze siedzisko, dobrze sie prowadzil, mial nie male kola, no
i nie zajmowal calego bagaznika w aucie.
Jakie maja plusy i minusy?
Obserwuj wątek
    • carol2010 Re: Jane Slalom czy Maclaren MX3 dla 1,5 roczniak 14.11.09, 15:24
      nikt nic?
      jeszcze jedno pytanie
      spacerowka slaloma sklada sie z siedziskiem?
      • mamaly Re: Jane Slalom czy Maclaren MX3 dla 1,5 roczniak 14.11.09, 15:39
        Trudno pewnie będzie porównać te dwa modele, bo pewnie niewiele jest
        uzytkowników obydwu.

Slalom składa się z siedziskiem, ogólnie składa się trochę upierdliwie, jest
        spory po złożeniu (wystaje mu przednie koło). Z wad ma jeszcze małą budkę (nie
        naciąga się), niezbyt wielki kosz na zakupy. Poza tym to super wózek, z
        szerokim, długim i wygodnym siedziskiem. Fajna regulacja oparcia, regulowany
        podnóżek, świetnie się prowadzi, regulacja twardości zawieszenia, regulacja
        wysokości rączki (ale niezbyt duża możliwość), torba i folia przeciwdeszczowa na
        wyposażeniu. Ogólnie to fajny wózek, ale do Maca nie umiem go porównać, bo go
        nie miałam. Może ktoś napisze o Maclarenie to będzie Ci łatwiej podjąć decyzję.
        Można też poszukać w archiwum, może już był podobny wątek.

A.
    • agaciha Re: Jane Slalom czy Maclaren MX3 dla 1,5 roczniak 14.11.09, 15:35
      Ja mam MX3- ba mam nawet dwa:) Jeden w UK i jeden w PL i kooocham
      ten wozek! Uwielbiam. Prowadzi sie jak marzenie, wygodny, folia
      rewelacyjna-maluch na pewno nie zmoknie. Wozek jest lekki ale
      zajmuje duzo miejsca w domu-jak wszystkie 3 kolowce zreszta.
      Dokupilam gondole i teraz drugiego bobasa w nim woze. Nie
      zamienilabym na inny :) Nie wiem dlaczego one sa tak malo popularne!
      Moj maz ten wozek uwielbia :)
    • agaciha Re: Jane Slalom czy Maclaren MX3 dla 1,5 roczniak 14.11.09, 15:38
      Aha dodam, ze moj dosc spory 2.5 latek ma w nim jeszcze duzo miejsca
      i spi wygodnie:)
      • carol2010 Re: Jane Slalom czy Maclaren MX3 dla 1,5 roczniak 14.11.09, 15:45
        dzieki za obydwie opinie.. kazda jest na wage zlota..
        agaciha a mx3 ma jakakolwiek amortyzacje? budka duza? jest wielki do zlozeniu?
        • mamaly Re: Jane Slalom czy Maclaren MX3 dla 1,5 roczniak 14.11.09, 15:52
          MX3 nie ma amortyzacji i ma piankowe koła , będzie twardszy niż Slalom choć i
          ten do miękkich nie należy. Budka w Macu też nie jest naciągana, ale ma
          dodatkowo chyba taką folię z przodu. Slalom ma dłuższe siedzisko, zarówno
          oparcie jak i cała długość leżąca jest dłuższa. Maclaren dla odmiany jest lżejszy.
          A propos slaloma to dodam jeszcze, że jak na trójkołowca nie jest bardzo długi
          (cały wózek). U mnie miało to znaczenie bo dłuższy nie zmieściłby mi się do windy.

A.
          • mamaly Re: Jane Slalom czy Maclaren MX3 dla 1,5 roczniak 14.11.09, 15:55
            www.youtube.com/watch?v=VbH1_kHWD64
            Prezentacji tego Maclarena nie znalazłam, dziwne, bo wszystich pozostałych
            modeli są.

A.
            • mamaly Re: Jane Slalom czy Maclaren MX3 dla 1,5 roczniak 14.11.09, 16:05
              I jeszcze jedna rzecz na którą w Macu zwróciłam uwagę brak pionowej pozycji
              oparcia. Są dzieci które pochylone oparcie akceptują i takie które nie akceptują.
              Slalom zupełnego pionu też nie ma, ale oparcie podnosi się stosunkowo wysoko.
              Jak masz możliwość przymierz dziecko do obu wózków.

A.
              • carol2010 Re: Jane Slalom czy Maclaren MX3 dla 1,5 roczniak 14.11.09, 16:11
                najchetniej bym przymierzyla corcie do jednego i drugiego, pomacala tapicerki
                itp.. jane pewnie gdzies w sklepie maja, ale maca eee pewnie nie slyszeli nawet
                ze taki woz istnieje :):)
        • agaciha Re: Jane Slalom czy Maclaren MX3 dla 1,5 roczniak 14.11.09, 15:55
          Amortyzacje ma ale nie taka jak wozki na pompowanych kolach. Sklada
          sie razem z siedzikiem no i jest dosc spory po zlozeniu ale nie
          jakis taki wielki :) Budka jest duza i ma jeszcze taki daszek
          foliowy-tak jak Malcaren Techno i XLR. Regulacja oparcia jest na
          paskach- mnie to akurat nie przeszkadzalo bo uzywalam tylko 2- syn
          albo siedzial albo lezal.
          • carol2010 Re: Jane Slalom czy Maclaren MX3 dla 1,5 roczniak 14.11.09, 16:06
            dalej mam zagwozdke ktory wybrac :)
            a wysokosc oparcia w obydwu jaka jest?
            kosze na zakupy sa wystarczajace?
            • asik_24 mamaly-Slalom 14.11.09, 16:51
              Kurde, piszesz,że Slalom ma regulację wysokości rączki. A jak to się
              robi. No mam ten wózio i nie zauważyłam. Pomóż
              • ivaz Re: mamaly-Slalom 14.11.09, 17:00
                Po bokach rączki są przyciski, które regulują wysokość rączki
                • asik_24 Re: mamaly-Slalom 14.11.09, 17:38
                  No tak. Są. Ale teraz to już nie pamiętam, chyba z tego
                  korzystałam,hehe. Nie, nie nie ma jak to człowiek blondynką się
                  urodzi:)
                  • loulla Re: mamaly-Slalom 14.11.09, 17:41
                    też się zastanawiam nad zakupem Slaloma najhętniej używanego, muszę
                    jeszcze obejrzeć go gdzieś w sklepie, na razie zbieram info na jego
                    temat:))
            • ivaz Re: Jane Slalom czy Maclaren MX3 dla 1,5 roczniak 14.11.09, 16:59
              W slalomie budka się nie naciąga, ale można odpiąć boczne suwaki
              wtedy budkę mozna naciągnąć prawie pod pałąk, z tymże wtedy oparcie
              musi być podniesione do siedzenia.
              • asik_24 Re: Jane Slalom czy Maclaren MX3 dla 1,5 roczniak 14.11.09, 17:41
                Oparcie podniesione, boczne suwaki rozpięte, a budka milczy:)
                Czy muszę poodpinać te boczne napki?

Przepraszam,że wcinam się wątek, ale dla założycielki może się przyda
            • agaciha Re: Jane Slalom czy Maclaren MX3 dla 1,5 roczniak 14.11.09, 17:18
              Kurcze nie moge zmierzyc bo jestem teraz w Polsce u rodzicow w domu
              a tu nie mam tego wozka :(
              • carol2010 Re: Jane Slalom czy Maclaren MX3 dla 1,5 roczniak 14.11.09, 18:19
                :) hihi tez jestem w pl u rodzicow :)
                • maja3333 Re: Jane Slalom czy Maclaren MX3 dla 1,5 roczniak 14.11.09, 19:31
                  Mialam Maclaren mx3 i jane powertrack - to starsza wersja slaloma (tylko bez
                  regulowanego podnozka)

Wagowo - obydwa podobne, czyli jakies 11kg

wielkosc po zlozeniu - wydaje mi sie, ze mx3 jest jednak bardziej kompaktowy,
                  skalda sie inaczej niz jane, no i skladanie maclarena o wiele prostsze (nie
                  paietam dokaldnie jak to sie skladalo, ale wiem, ze mx3 skladalam bez wysilku i
                  szybko, a z jane sie musialam zawsze namordowac)

wielkosc po rozlozeniu - Maclaren jest wiekszy, ma wyzej raczki, jest dluzszy -
                  to naprawde duzy wozek :)

miejsce dla dziecka i komfort - wiecej w Maclarenie, wieksza odleglosc do budki
                  (czyli wyzsze dziecko sie zmiesci). Tylko wysokosc oparcia w Macu to jakies
                  nieporozumienie - ledwie 44cm !! (jane ma 50cm) ja sobie "domowymi sposobami"
                  przedluzylam oparcie w mx3, ale skutkowalo to tylko przy oparciu w pionie
                  maclaren ma opuszczana budke tak jak techno xt i xlr (przynajmniej moj mx3 z
                  2007 tak mial)

jakosc - moim zdaniem Maclaren jest porzadniejszy, lepszy material, no i wyglada
                  ciekawiej :)

komfort prowadzenia - obydwa prowadzi sie super, bez wysilku jedna reka,
                  myslalam, ze piankowe kola maca beda problemem a nie byly w zadnym wypadku :),
                  maclaren sie lepiej podbija (w zasadzie "sam sie podbija")

to tyle co pamietam :)
                  • carol2010 Re: Jane Slalom czy Maclaren MX3 dla 1,5 roczniak 14.11.09, 22:02
                    maja dziekuje bardzo, swietne porownanie..
                    z tak niskim oparciem mac odpada w przedbiegach.. 44cm to oparcie dla
                    krasnoludkow!!!
                    • maja3333 Re: Jane Slalom czy Maclaren MX3 dla 1,5 roczniak 14.11.09, 22:17
                      carol2010 ze wszystkich 3-kolowcow jakie ja mialam najlepszy jest Baby
                      Jogger City Classic, wiec ja polecam ten :)
                      w ogole wozki z firmy baby jogger sa super dla duzych dzieciakow :)
    • agaciha Carol2010 15.11.09, 10:13
      Fajnie taku rodzicow, prawda?? :)))
      A propos Malcarenow- zakochalam sie w Maclarenie Grand Tour LX- no
      napatrzec sie nie moge :) Jeszcze nie mozna Go kupic w Europie-
      dzieki Bogu bo jeszcze by kredytowke zadluzyla:)))

Co do wysokosci Maca to kurcze moj synek ma jakies 94 cm wzrostu i
      ja problemu nie widze. Moze uda mi sie zaraz znalezc jakas Jego
      fotke w wozku to pokaze:)
      • agaciha Fotka 15.11.09, 10:22
        picasaweb.google.com/agaciha/Antek3Rok?authkey=Gv1sRgCLudrd_fwcmCnQE#5377347718689050274

Znalazlam fotke synka i babci:)) Kurcze rzeczywiscie oiparcie jest
        krotkie- zwrocilam na to uwage dopiero na fotce:) Jak synek w tym
        wozku spi to na 100% glowa Mu nie wisi, nogi tez nie:) Jak siedzi to
        to jakos tak wyglada dziwnie:)
        Mam kilka wozkow- rowniez Phil & Teds a MX3 moj synek lubi
        najbardziej.
        Jane nigdy nie mialam wiec nie mam pojecia jak sie miewa:)
        • carol2010 Re: Fotka 16.11.09, 14:18
          ok. postanowione, kupujemy slaloma!
          poprzedni wozek sprzedajemy wlasnie przez krotkie oparcie, wiec choc mialam na
          niego wielka ochote, mac odpada..
          dzieki wszystkim za pomoc :)
          • carol2010 Re: Fotka 20.11.09, 22:16
            Kupiłam jednak Nomada i jest świetny.
            Mąż się śmieje, że to już nasz ostatni wózek, bo córka z niego nigdy nie
            wyrośnie, taki jest wielki :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka