Dodaj do ulubionych

Bolder sd, Speedi sx, x-lader xa, jedo fun4ds???

27.08.10, 20:23
Bolder sd, Speedi sx, x-lader xa, jedo fun4ds - który z tych wózków
wybrać dla listopadowego maluszka?
Zależy mi na tym aby wózek miał w miarę "dużą" gondolę, która starczy
na całą zimę, dobrą amortyzację i wpinany fotelik maxi cosi. Chodzi mi
jedynie o wersje głęboką o spacerówce raczej pomyślę na wiosnę.
Obserwuj wątek
    • afroddytta Re: Bolder sd, Speedi sx, x-lader xa, jedo fun4ds 27.08.10, 20:41
      Ja kocham swojego speedi i wg mnie jest najlepszy (gondoli speedi nie używałam, tylko spacerówkę).
      A konkretnie gondolę ma małą, ale można montować tę od x-landera jest większa. Ogólnie speedi i x-lander są podobnego typu, wg mnie quinny jest lepszy, sporo lżejszy, zwrotniejszy, lepiej się prowadzi.
      W przypadku tych wózków to spacerówki są ok i tu bym się nastawiała na gondola+spacerówka, bo dla samej gondoli to chyba bez sensu. Ja gorąco polecam spacerówkę speedi, jest bardzo duża .
      Jedo się cieszy dobrą opinią szczególnie jeśli chodzi o gondolę-o tym już było kilka długich wątków. Chyba wygrywa w kategorii duża gondola+dobra amortyzacja+fotelik m-c
    • annulka79 Re: Bolder sd, Speedi sx, x-lader xa, jedo fun4ds 27.08.10, 20:47
      Nie wiem czy uda Ci się kupić którykolwiek z wymienionych wózków tylko w wersji
      głębokiej bo są w zestawach lub tylko spacerówka (x-lader, Speedi). No chyba że
      chcesz kupić całość a spacerówka z założenia nie będzie używana jak się nie spodoba.

Jedo Fyn i Bolder mają chyba największe gondole. Amortyzacja też w tych modelach
      wypada lepiej. Mają siedziska spacerówki montowane również tyłem. To fajna opcja
      na początek zanim np. dziecko podrośnie nieco i znajdziesz docelową spacerówkę.
      Choć zastanów się też czego oczekiwałabyś od takiej spacerówki na wiosnę?
      Amortyzacji i pompowanych kół - może wtedy te z wymienionych na początek czy też
      na kolejną zimę nie będą takie złe. Jeśli małej wagi i poręcznych wymiarów po
      złożeniu to szybko będziesz szukała "fajnej małej".

Jeśli tylko gondola to Jedo Fyn (wygodny, niedrogi, bez problemu sprzedasz)
      jeśli jednak ze spacerówką to rozważyłabym dodatkowo Boldera.

• pomilak1 Re: Bolder sd, Speedi sx, x-lader xa, jedo fun4ds 28.08.10, 21:23
        fyn lub bolder. Xlander i quinny mają mniejsze gondole i mniejeszą
        amortyzację.
        Jak nie chcesz używać spacerówki to może kup używanego Fyna lub
        Boldera (z tym będzie cięzko bo to nowowść) a potem sobie dokupisz
        inną spacerówkę np speedy albo xa :)
    • mercedes73 Re: Bolder sd, Speedi sx, x-lader xa, jedo fun4ds 28.08.10, 22:18
      Ja mam od 8 m-cy x-landera xa. Chwalę go sobie bardzo. Ma spory
      rozstaw tylnych kół (nie wiem czy większy niż inne, ale spory) i to
      może być kłopot jak chcesz wjechać do sklepu z b.wąskimi drzwiami. Z
      innych minusów - spacerówka nie da się ustawić w pionie - jest w
      pozycji półleżącej, więc większy bobas będzie się sam próbował
      podnosić. Ale jak bym miała jeszcze raz kupić wózek, to bym znów go
      wybrała. Prowadzi sie bardzo dobrze (niezależnie od tego, co
      wybierzesz koniecznie miej skrętne przednie koła)i świetnie się nim
      jeździ nawet po śniegu i chlapie. Polecam.
      • berciunia1 Re: Bolder sd, Speedi sx, x-lader xa, jedo fun4ds 28.08.10, 22:21
        wybrała bym jednogłośnie fyna
      • afroddytta Re: Bolder sd, Speedi sx, x-lader xa, jedo fun4ds 28.08.10, 22:34
        Dorobiłam pasek do ustawiania oparcia w pionie w speedim, można tak samo w xa.
        Zerknij jeśli chcesz:
        forum.gazeta.pl/forum/w,22462,114606947,,Zrobilam_pionowe_oparcie_speedi_xa_zdjecia.html?v=2
        • afroddytta Miało być do mercedes.. 28.08.10, 22:35
          forum.gazeta.pl/forum/w,22462,114606947,,Zrobilam_pionowe_oparcie_speedi_xa_zdjecia.html?v=2
          • mercedes73 Re: Miało być do mercedes.. 29.08.10, 22:17
            dzięki;) Ja właśnie odkryłam jak zrobić pion w xa - Polak potrafi.
            tapicerka jest przypinana w 2 miejscach takimi złączkami
            plastikowymi - owijam je wokół stelaża i już mała siedzi prosto.
            jedyny mankament, to że wówczas nie da się rozłożyć budki.
    • magdalenca78 Re: Bolder sd, Speedi sx, x-lader xa, jedo fun4ds 30.08.10, 13:37
      Skoro dziecko rodzi się w listopadzie to nei ma sensu szukac duzej
      gondoli, bo i tak wiosną przełozysz do spacerówki na płasko. Duze
      gondole przydają sie najbardziej przy dzieciach urodzonych latem i
      wczesną jesienią. Tak więc odradzam Fyna (choc sama mam - ale
      spacerówka pozostawia wiele do zyczenia).
      Jesli przyda ci sie potem taka większa spacerówka, typu XA, to ja
      bym się skupiła wlasnei na spacerówkach szukając teraz wózka.
      XA pojedzie zimą po sniegu, a wiosną i latem bedize ci dobrze
      słuzyc, ma duzą bude naciąganą do pałąka. Najnowszy Bolder tez jest
      OK. Z tego co kojarze speedi ma chyba dość niskie oparcie w
      spacerówce, ale moge sie mylic, nie chce wprowadzic w błąd.
      • czekolada85 do magdalenca78 30.08.10, 16:16
        Czyli uważasz że nie musi być duża gondola... to moje pierwsze
        dziecko i w sumie już sama nie wiem na co mam zwracać uwagę... w
        pierwszej wersji chciałam kupić urbanridera ale ta gondola wydała mi
        się tak mała że nie wyobrażałam sobie jak dziecko może w niej jeździć
        w kombinezonie przez 6 m-cy... ale w sumie może może masz racje...
        kurcze zakup wózka mnie przerasta chyba a co sądzisz o Symbio nada
        się na zimę???
        • dominiczka201 Re: do magdalenca78 30.08.10, 17:08
          Ja mam x-landera xa 2009 i chwalę go sobie zwłaszcza po tej zimie z zaspami
          śnieżnymi :). Duża gondola przyda Ci się jeżeli zamierzać wozić dzidzie przez 6
          miesięcy. Mój synek urodził się w lutym i jeździł w gondoli przez 5 miesięcy.
          Przesadziłam go do spacerówki tylko ze względu na upały. Nie umiał jeszcze
          siedzieć więc spacerówka rozkładana na płasko się przydała :)
        • magdalenca78 Re: do magdalenca78 30.08.10, 21:28
          Nie znam Symbio więc nie doradzę.
          Wg mnei powinnaś szukac takiej gondoli, w której dziecko zmieści się przez ok 6
          m-cy; koło maja, a nawet w kwietniu juz jest na tyle ciepło, że mozesz
          przesadzić do położonej na płasko spacerówki.
          DLatego wg mnie Fyn będize w Twojej sytuacji bez sensu.
          Przeanalizuj swoje potrzeby pod kątem spacerówki - do czego będzie ci potrzebny
          wózek po tych pierwszych 6 m-cach, po jakim będizesz jezdzic terenie itd.
          Ja jezdze glównie po osiedlowych alejkach, mimo to na co dzien uzywam spacerówki
          fyna, bo w parasolce jednak dziecko się za bardzo telepie, a już na kostce jest
          tragedia. Dlatego doskwierają mi braki fyna, czyli np ta nieszczesna buda za
          płytka, wózek tez jest chyba troche gorzej wyważony w wersji spacerowej, lepiej
          się podbijała wersja głęboka.
          • czekolada85 Re: do magdalenca78 31.08.10, 18:25
            A może ktoś mi jeszcze napisze o co chodzi z tym podbijaniem wózka...
            to znaczy na forum czytałam że niektóre wózki fajnie się podbijają a
            inne źle tylko nie bardzo wiem co to oznacza????

To moja pierwsza dzidzia wiec w temacie wózków i innych spraw jestem
            zielona i próbuje się edukować na forum :)

No i jeszcze jedno pytanie czy żeby wózek miał dobrą amortyzację
            wystarczą dwa tylnie pompowane koła???
            • afroddytta Re: do magdalenca78 31.08.10, 19:25
              Ja mimo że od 4 lat jeżdżę wózkami też nie do końca rozumiem o co chodzi z podbijaniem, może dlatego, że mieszkam w mieście i mało mam wielkich krawężników, mam wózki na dużych, pompowanych kołach albo jeszcze nie miałam wózka ze złym podbijaniem (mam wózek podwójny jeden za drugim i faktycznie tylko sporadycznie jestem zmuszona aby go podnosić).

Co do amortyzacji to koła pompowane są jakąś formą amortyzacji, ale przeważnie nie jedyną, a przynajmniej nie powinno tak być. Wózki mają różne rodzaje amortyzacji, u jednych to widać (np.takie sprężyny), u innych nie np. w speedi to tylko jedna rurka wchodzi w drugą i nic więcej nie widać, reszta jest w środku. Dobre wózki przeważnie mają dodatkową dobrą amortyzację, kiepskie wózki też jakąś mają ale ona czasami bardziej wytrzęsie niż zamortyzuje. Niestety większość rzeczy zrozumie się dopiero w praktyce :) Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka