Dodaj do ulubionych

emmaljunga SMART a inne modele

24.08.06, 10:26
slyszalam ze model emmaljunga smart dlatego jest znacznie tanszy od innych
(classic, edge), ze odbiega od nich jakoscia. Nie ma kilku funkcji typu
regulacja twardosci podwozia, dobry system wentylacji itp i jest produkowany
w calosci w PL. Zastanawiam sie czy ktoras z Was moze miala mozliwosc
porownania roznych typow wozkow emmaljungi i ew. moze sie podzielic
praktycznymi doswiadczeniami z ich uzytkowania?
Obserwuj wątek
    • amwaw Re: emmaljunga SMART a inne modele 24.08.06, 14:48
      Mam smarta.Nie poównywalam z innymi modelami.Prowadzi się świetnie.Bardzo
      dobrze sprawowała się w zimie przy -19 stopniowym mrozie i zaspach śnieżnych.
      System wentylacji jest ważny jezeli rodzisz wiosną/wczesnym latem.W zimie, na
      jesieni lepiej, zeby wentylacji nie było.Małej idzie 11 miesiac.Nadal uzywamy
      smarta, ale na wyjazdy,zakupy trzeba było kupić parasolke.
      • mamaly Re: emmaljunga SMART a inne modele 24.08.06, 15:17
        Ja bym raczej powiedziała, że rózni się funkcjonalnością, a nie jakością, bo
        rzeczywiście ma mniej funkcji.

Ja miałam classica i właściwie z funkcji których nie ma Smart i tak nie
        korzystałam. Urodziłam jesienią, więc rzeczywiście wentylacja się nie przydała.
        Twardośc zawieszenia miałam ustawioną raz przez cały okres uzytkowania bo tak
        było mi najwygodniej.
        Nie wiem czego tam jeszcze Smart nie ma, ale z pewnością wszystkie niezbęden
        funkcje ma.
        nie wiem czy ma regulację zagłówka w gondoli, bo z tego akurat korzystałam.

A.
        • marchefka27 Re: emmaljunga SMART a inne modele 24.08.06, 15:25
          Nam sprzedawca mowil, ze wszsytkie modele są produkowane w Szwecji.

Smart jest tanszy, bo ma mniej dodatkow niz pozostale modele - brak min
          regulacji twardosci zawieszenia (nie mam porownania z innymi modelami, ale mi
          to nie przeszkadzalo), wentylacji - nie byla potrzebna bo dziecko zimowe, jak
          bylo za gorąco w spacerowce odpinalam z tylu bude i tez byl przewie.

Regulacja zagłówka jest - korzystalismy kilka razy ;)
          • dorotaifilip Re: emmaljunga SMART a inne modele 24.08.06, 23:27
            Wózki Emmaljungi są produkowane z powodzeniem od wielu lat w Skarszewach
            niedaleko Gdańska (pewnie nie wszystko a np. stelaże i nie wszystkie modele,
            nie interesowałam się dokładnie bo to nie mój przedział cenowy). Jest tam przy
            fabryce sklep fabryczny i ceny też ten tego :)
            dorota
    • mala_natka Re: emmaljunga SMART a inne modele 24.08.06, 19:01
      Eee to jakas chyba przesada z ta roznica cen.
      We Wrocławiu widzialm 2 modele tej firmy - Smarta i Ceroxa (chyba nic nie
      pomylilam ;) ) - ten pierwszy po 1 600, a drugi po 1 700. Wiec 100zl to chyba
      nie jest taka duza roznica cen.

Mi osobiscie podoba sie bardziej chyba Cerox - zwlaszcza ,ze w cenie dodawali
      jeszcze hadrdlift, czli wklad dla niemowlaka. Moje Molode urodzi sie w grudniu,
      wiec sadze ze z funkcji gondoli, czyli z hardliftem bede korzystala od stycznia
      do maja, a potem bede miala zwykla spacerowke.Do tego Cerox jest troche nizszy
      od Smarta, wiec wyglada na to ze bedzie lepiej sie sprawowal jako spacerowka.
      DO tego ma kola piankowe (nie bedzie problemu z pompowaniem)i przekladana
      roczke. Podoba mi sie tez jeszcze jeden model, chyba Sport COmbi a moze CIty,
      tyle ze ich na zywca nie widzialam.
      • opistocelikaudia Re: emmaljunga SMART a inne modele 24.08.06, 21:18
        dzieki za komentarze.
        ja wlasnie sie przymierzam do kupna i roznica cenowa - w wawie pomiedzy smartem
        rzeczywiscie za 1600 a edgem za 2800 - jest jednak spora, ale ktos nam
        naopowiadal, ze smarty to w ogole nie to o co chodzi i za co chwali sie
        emmaljungi wiec sie zaczelismy wahac...
        • mala_natka Re: emmaljunga SMART a inne modele 25.08.06, 14:09
          opistocelikaudia

az taka duza roznica??? Ojoj. To moze przedzwon do Wrocławia, na ul. Sztabowa
          (tel. znajdziesz na stronie firmowej emmaljunga) i popytaj sie ile u nich by
          kosztowal taki wozek i jesli sie okaze ze np. 1 900 to chyba oplacaloby ci sie
          przyjechac (przy okazji moze inne rzeczy kupilabys taniej ;) ), albo
          poprosic,zeby ci przeslali poczta.
        • angorek Re: emmaljunga SMART a inne modele 25.08.06, 16:43
          możesz podać jakieś szczegóły, co do tych wypowiedzi, że "to w ogóle nie to o
          cochodzi i za co chwali się emmaljungę?" Jestem zdecydowana na smarta, ale mam
          jeszcze trochę czasu. Jest parę różnic między classic i smart, ale wydaje mi
          się, że nawet 700 zł to dużo za tego typu udogodnienia. Poza tym smart mimo,że
          tańszy, to ma w komplecie śpiworek i torbę. Dopytywałam się po sklepach
          wirtualnych i fizycznych o różnice i w zasadzie wszyscy mówili, że jeśli chodzi
          o jakość, to nie ma różnicy. Jeśli mam wiecej kasy, to lepiej classic, bo ma
          regulację zawieszenia, koła łożyskowane czy jakieś tam (różnica taka, że smarta
          po poważnej przeprawie - dobrze wyczyścic i nasmarować, bo piasek czy błoto
          mogło się gdzieś dostać), no i system wentylacji. W moim przypadku dziecko
          będzie zimowe, więc z tą wentylacja dla mnie bez różnicy. Do tego jak czytam
          opinie na forum, to w zasadzie emmaljunga jest bez wad. Fakt, że nie zawsze
          forumowiczki zaznaczają, czy piszą o smarcie czy o innych droższych modelach.
          Jeśli znasz więc jakieś konkrety, czemu smart nie przystaje do jakości
          emmaljungi, to napisz proszę.

Do osoby wyżej, byłam ostatnio na Sztabowej, Classica nie mieli i mówili
          rzeczywiście o niższej różnicy cenowej, ale wychodziło na to, że ceny były ze
          starej dostawy i pewnie starej kolekcji. Mw różnica między smartem a classic
          waha się między 700-1100 zł, w zależności od sklepu.
          • opistocelikaudia Re: emmaljunga SMART a inne modele 27.08.06, 11:31
            hej, nam o emmaljungach i roznicach pomiedzy cenami opowiadala - poza
            sprzedawcami z salonow ktorzy generalnie zachecaja do smarta - dziewczyna
            prowadzaca komis dzieciecy. Mowila oczywiscie ze emmaljunga to najwyzsza klasa
            jesli chodzi o jakosc wozka, ale wlasnie emmaljunga nie bedaca smartem, no i ze
            takie b. zadko jej sie do komisu trafiaja a jak juz trafia to nawet 1 dnia nie
            postoja. Bo ludzie trzymaja emmaljungi dla kolejnych dzieci, albo oddaja
            znajomym, bo to wozki ktore sa b. wygodne a poza tym nie daja sie 'zajezdzic'
            jaqk to powiedziala
            Mowila ze o jakosci emmaljung swiadczy m.in jakosc - wykonanie, tworzywo,
            mozliwosc regulacji itp - stelaza (zreszta tak jak popatrzysz, gdyby kupowac w
            jakimkolwiek wozku stelaz oddzielnie to on jest najdrozszym elementem calosci,
            wiec pewnie istotnym :)). Rozumiem ze sa istotne roznice wlasnie w stelazu
            pomiedzy emmaljungami. No i musze przyznac ze tym classic-em ktory u niej stal
            rzeczywiscie b. prosto bylo manewrowac pomimo tego ze nie ma skretnych kol
            (prosciej niz w probowanym wczesniej w sklepie smartem, na ktory pomimo to
            bylismy juz prawie prawie zdecydowani). Byl super wywazony i - jak dla mnie -
            wazna byla ta mozliwosc regulacji twardosci podwozia. Co do kolek - to
            emmaljungi nie-smarty - w odroznieniu od innch wozkow - maja je na lozyskach z
            jakiegos stopu metali, takich kulkowych - trudnych do zdarcia. Inne zazwyczaj
            maja plastiki, ktore predzej czy pozniej wycieraja sie, pekaja itp. Nie pamietam
            czy cos jeszcze.
            Co do gondoli to jest roznica w systemie wentylacji - w smartach podobno jest to
            deska u spodu z nawierconymi dziurami. Rozumiem ze oprocz tego ze sa
            nowoczesniejsze (moze i lepsze ?) sposoby wentylaci - to moze to wplywac na wage
            calosci, ale nie jestem pewna.
            Wg tej kobitki jedynym tworzywem orginalnie szwedzkim i odpowiadajacy jakosci
            innych emmaljung, w smarcie jest tapiecerka - wiec nie za duzo :)
            no ale nie wykluczam ze ta dziewczyna miala jakis osobisty raz do smartow,
            chociaz musze przyznac, ze ten wozek u niej w komisie, jesli chodzi o latwosc
            podnoszenia przednich kol i manewrowania rzeczywiscie mi duzo bardziej
            odpowiadal niz smart. Tyle ze byl mocno zuzyty (a nie jestem przekonana czy chce
            w ogole uzywany nie wiadomo po kim wozek), no i kosztowal jak na to sporo :)
            • angorek Re: emmaljunga SMART a inne modele 28.08.06, 23:43
              dziękuję za odpowiedź,
              my zdecydowaliśmy się jednak na smarta. Wpłaciłam już zaliczkę. Co do
              wentylacji, to faktycznie smart ma deskę z dziurkami. W moim przypadku, dziecka
              zimowego, podobno nie ma to jednak znaczenia. O kołach mówił mi sprzedawca.
              Powiedział,ze różnica jest taka, że te droższe mają jak napisałaś łożyskowane
              koła, a smarty mają koła na tulejkach. Nie wiem nic o plastikach. Różnica jest
              taka, że na tamtych można przejechać nawet 10tys km i jest ok, a na tych 1tys
              km bez czyszczenia. Praktycznie chyba nawet z trójką dzieci tyle nie
              przejeździsz. Dodatkową kwestią jest jednak konieczność przeczyszczenia i
              nasmarowania po większych przejściach. Co do zwrotności wózka, to wydaje mi
              się, że to może zależeć od danego wózka. W jednym sklepie smart chodził jakby
              ciężej, a w drugim był super zwrotny. Nie wiem jak jest do końca z tą
              produkcją. Sklep internetowy odpowiedział mi,ze smart jest produkowany w
              całości w Szwecji. Natomiast jest firma w Polsce itc-skarszewy, która jest
              dystrybutorem emmaljungi na Polskę i Europę Środkowo-Wschodnią. Na ich stronie
              są zdjęcia z fabryki, widać zarówno niektóre elementy wózków, jak i tapicerkę
              (charakterystyczna kratka kensington). Jeśli już nawet jest coś produkowane w
              Polsce, to podejrzewam, że wszystkie emmaljungi na ww kraje. Natomiast w
              Szwecji mogą robić na Europę Zach czy gdzieś dalej. Nie wiem czy tak jest, ale
              wydaje mi się jednak, że firmując wózki, nie mogą pozwolić sobie na utratę
              renomy. pozdrawiam
    • lady_of_avalon Re: emmaljunga SMART a inne modele 02.01.07, 17:37
      "W porównaniu z w pełni wyposażonymi wózkami Classic Duo Combi i Edge Duo
      Combi, model Smart jest pozbawiony kilku funkcji, a do jego produkcji użyto
      prostszych materiałów. Dzięki temu uzyskaliśmy doskonały produkt Emmaljunga w
      bardzo korzystnej cenie."
      To ze strony producenta.
      Może ktoś jeszcze ma porównanie między róznymi emmaljungami, bo tez zastawiamy
      się własnie nad Smartem i te "prostsze materiały" troche mnie niepokoja....
      Lepszy nowy smart czy uzywany classic albo edge?? Cenowo wyjdzie na to samo...
      • aqua.27 Re: emmaljunga SMART a inne modele 02.01.07, 20:06
        www.emmaljunga.se/techspec_all.asp
        tu można sobie odhaczyć modele, które mają być podsumowane ;)
      • velveciq Re: emmaljunga SMART a inne modele 12.01.07, 10:35
        Dołączam się do pytania poprzedniczyki:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka