Dodaj do ulubionych

"Uporządkowana i utwardzona"droga wg Elmis Invest

10.01.12, 10:34
Wychodzi na to, że Sadowa to nie jedyny problem w okolicy.
Sęk w tym, że w Dziekanowie Nowym nie ma "rzeczki" ani strumyka, a droga wygląda podobnie.
Cieszcie się w Sadowej, bo macie drogę gminną, więc może ktoś zareaguje.
A co zrobić z taką drogą (nadal w gestii Elmis Invest)?
picasaweb.google.com/100929636583516380970/UtwardzonaIUporzadkowanaDrogaWGElmisInvest?authuser=0&authkey=Gv1sRgCLzZpub89dKUMw&feat=directlink
Dodam, że to zdjęcia z grudnia. Marzenia Elmisu o mrozie się nie spełniły i dziś wygląda to znacznie gorzej...:(
Obserwuj wątek
    • dobrapolisa a tak wygląda teraz.... 10.01.12, 11:12
      picasaweb.google.com/100929636583516380970/DziekanowNowyDrogaWStyczniu?authuser=0&authkey=Gv1sRgCNqC_-CBuNSv5wE&feat=directlink
      Daliśmy się podejść jak widać deweloperowi. W skrócie - nie kupujcie od nich domów - ja kupiłem... I teraz mam!
      A tak poważnie, to zapraszam potencjalnych chętnych na ich inwestycje na pogaduchy i kawę.
      Dowiecie się, czego my nie wiedzieliśmy wcześniej:)

Zna ktoś sposób na załatwienie takiej sprawy? Na nasze nieszczęście droga na terenie prywatnym...
      • stefanprawo elmis 10.01.12, 11:57
        Widocznie nie czytałeś postów na forum deweloperów gazety wyborczej?. Swego czasu na elmis pisano na forum deweloperów zdaje się o osiedlu "łabędzia" w Mysiadle......na swoje inwestycje zakładali spółki z o.o. pewnie celowe ale tego nie wiem dokładnie należałoby się ich zapytać....

Teraz ty masz jak piszesz nauczkę,a my za Twoim pośrednictwem wyrobimy sobie zdanie o tej firmie elmis-invest...
        ehhh nauczki czasami drogo kosztują...
        oto tylko kilka postów,które znalazłem,a których pewnie ty nie czytałeś?
        forum.gazeta.pl/forum/w,106,87765818,87870322,Re_Elmis_Invest_Szantazuje_Mieszkancow.html
        forum.gazeta.pl/forum/w,106,61151851,88062150,Re_Nieuczciwi_developerzy.html
        forum.gazeta.pl/forum/w,106,61151851,88062192,Elmis_Invest.html
        Trzeba było na przykład zapoznać się z powyższymi wątkami i później podejmować decyzję...choć lepiej późno niż.... w łomiankach jest dużo firm deweloperskich na rynku do wyboru,do koloru...
        Myślę,że powinniście tę sprawę nagłaśniać na forach internetowych np: forum deweloperów gazety,murator itd itp... proponuję napisać o twoim problemie z deweloperem do lokalnych gazet np: gazeta łomiankowska,echo łomianek i bielan do lomianki.info itd tip
        Zwróć się również do elmisu,żeby wybudował normalną drogę taką jakie się spotyka na osiedlach prywatnych czyli z odwodnieniem i w kostce brukowej...może się ugną i zrobią bo będą chcieli być wspaniałomyślni...
        • dobrapolisa Re: elmis 10.01.12, 12:28
          A pro pos Twojej rady o gazetach...
          Znasz jakieś inne fora, gdzie mógłbym coś w tej sprawie wkleić?
          Byłem na Łomianki.info, ale tam nie znalazłem, żadnego forum...
          A gazety to wątpię, czy się tym zainteresują bo to droga prywatna...
          No chyba, że jakiś wypadek się zdarzy:).
          Policja, straż, pogotowie... Albo nie dojadą bo utkną w błocie...Te klimaty.
          Jest sensacja - jest artykuł:)
    • stefanprawo Re: "Uporządkowana i utwardzona"droga wg Elmis In 10.01.12, 12:03
      W dziekanowie polskim nie ma rzeczki i strumyka,ale zwróć uwagę co tam się działo w czasie wysokiej wody....przecież pewien deweloper nawet wstrzymywał prace w Dziekanowie Polskim ze względu na wysoką wodę....jak byś był bardziej dociekliwy to byś wiedział...
      zażądaj od dewelopera badań agresywności wody i badań geotechnicznych ...Sprawdź czy wykonali fundamentowanie zgodne z daną agresywnością wody...takie badania kosztują chyba 200zł sprawdź czy fundamenty są zrobione tak żeby nie ulegały korozji zgodnie z badaniem agresywności wody...dobrze radzę...deweloper budując tak blisko Wisły winien mieć badania agresywności wody i odwierty geotechniczne...poproś dewelopera o udostępnienie wyników badań poczym zrób swoje i porównań
      • dobrapolisa Re: "Uporządkowana i utwardzona"droga wg Elmis In 10.01.12, 12:20
        Stefan, problem nie w tym co już się stało, tylko co zrobić ze stanem faktycznym...
        Mogłem, mogłem, mogłem... Mleko się wylało.
        Teraz muszę (musimy- bo jest nas tam kilka rodzin) wymyślić co z nimi zrobić...
        Dogadać się z Elmis Invest:)? Z tego co wiem już nie jeden próbował:)
        Dopóki nie mają lufy przy skroni zapomnij o negocjacjach...
        I ja tej "lufy" szukam.

Co do wód gruntowych i innych - to nie tu leży problem w naszej inwestycji, tylko w cwaniactwie Elmis Invest.
        Ta droga wygląda tak jak wygląda, bo zgodziliśmy się z nimi, że ma być "utwardzona i uporządkowana", ale literalnie nie określiliśmy jak! A ze prawo budowlane tego też nie precyzuje to cwaniakują.
        Da się dojechać? Da! A że z domu do drogi gminnej (50 m) nie ma jak dojść to ich "grzeje". Że kalosze trzeba ubierać, żeby wyrzucić śmieci czy sprawdzić skrzynkę na listy? Zapłaciłeś ostatnią ratę i spadaj drogi kliencie...!
        I na to szukam sposobu.
        Zarazem chciałbym też ostrzec potencjalnych nabywców, że jak opis drogi, albo opaski wokół budynku w umowie z nimi nie będzie zawierał 5 stron - to na 1000% Was wykiwają:).
        Jeśli zostanie w umowie z nimi coś do "interpretacji", to już możecie o tym zapomnieć.
        System obsługi klienta "ZZZ":)
        Złapać
        Złupić
        Zapomnieć
        Może i nie doczytałem wszystkiego o nich wcześniej. Dlatego jeden post więcej dla potencjalnych nabywców może komuś oszczędzi zdrowie...
        • stefanprawo do dobrapolisa 10.01.12, 14:38
          Słuchaj poziom wód gruntowych akurat w Dziekanowie Polskim przy Wiśle czyli tam gdzie mieszkasz był bardzo wysoki w okresie wysokiej wody, przecież tam w Dziekanowie Polskim nawet wstrzymano prace budowlane po zdaje się wylaniu w którymś z domów przez któregoś z deweloperów fundamentów prace, więc nie bagatelizuj zagrożenia ze względu na stopień agresywności wody..bowiem nie każdy fundament nadaje się..takie badanie agresywności wody kosztuje zdaje się około 200zł więc zrób je na wszelki wypadek bo jeżeli jest duża agresywność wody to fundament powinien być wylany z betonu B30 i to jest bardzo ważne abstrahując od problemu z drogą. Deweloper powinien miec badania agresywności wody i badania odwiertów geotechnicznych przed rozpoczęciem budowy, oczywiście nie ma takiego wymogu prawnego,ale raczej jak ktoś buduje to pewnie chce miec pewność,że stosuje właściwe materiały żeby później nie było problemów, takie jest przynajmniej moje zdanie. Skoro masz tam bagno na drodze to według mnie droga nie została utwardzona należycie gdyż jest grząsko. Oczywiście to moja interpretacja...nękaj dewelopera napisz do gazet lokalnych trzeba próbować...informuj znajomych itd itp.. elmis na pewno czyta to forum więc może się poczuje i zrobi Wam drogę tak żebyście mogli po niej suchą stopą przejeżdżać, bo skoro nie macie zapisu,że droga jest z kostki to chociaż niech zrobi Wam odwodnienie,żeby woda nie stała na tej nie wiem jak to nazwać powiem delikatnie drodze gruntowej..., utwardzonej...
          • neptun6666 Re: do dobrapolisa 10.01.12, 21:46
            Panie przyszły Burmistrzu , vel stefanie. Myli ci się Pieńków i Dziekanów Nowy z Polskim.
            Zdaje się że musisz popracować nad poziomicami na mapie. W Pieńkowie ,,kolega, wstrzymał inwestycje ,bo mu domy zmieniały poziom.
            W pewien sposób sam sobie zaprzeczasz, zdaje się że podbijasz wątek ,,sadowa tonie,,.
            To kto tonie Sadowa , czy Dziekanów? Jakoś nikt z Dziekanowa nic o podtopieniach nie wspominał od dobrych 40 lat.
            Oj stefan ,stefan jednym uchem wleci ,by drugim wylecieć.
            Akurat między Rolniczą a Wałem wiślanym w Dziekanowie Polskim to tylko jest dom weselny Willa Rossa , czy jakoś tam. Powyżej jest skarpa ,nasyp na którym jest Rolnicza.
            Pożycz sobie rower od drabbu i sie przejedź, obejrzyj.
            • dobrapolisa Do stefan i neptun6666 11.01.12, 09:10
              Wielkie dzięki.
              Po pierwsze dzięki neptun6666. Masz rację.
              Zanim kupiłem dom jeździłem tam sporo po okolicy na motorze i rowerem. Jak szła wielka fala w Dziekanowie Nowym nawet pod wał na zakręcie nie dochodziło. Widać faktycznie było z wału, jak w Dziekanowie Polskim i chyba Leśnym ludzie walczyli.
              Ale nie o tym było pytanie na forum.
              Stefan - te uwagi i komentarze nie posuwają sprawy naprzód!
              Jak się jedzie Rolniczą to dziwnym trafem wszystkie boczne drogi suche (nawet w stronę Wisły) tylko nasza syf. I Tam też trwają budowy.
              To nie rzecz wody i podmokłości terenu, a zwykłego dziadostwa wykonawcy i tyle.
              Stefan, wiem, że Elmis to czyta, ale mają w nosie. "Przyjdzie głupi i kupi":).
              Myślę, gdzie by tu ogłosić konkurs fotograficzny np, pod tytułem "Najbardziej syfiasta droga w gminie Łomianki 2012":)?
            • stefanprawo do neptun 11.01.12, 13:52
              Mylisz się neptunie ja za długo siedzę w tym wszystkim żeby się mylić ( kilkanaście lat dla uściślenia) budowa została wstrzymana w trakcie wysokiej wody właśnie w Dziekanowie Polskim przez pewnego dewelopera. Bardzo dobrze odróżniam Pieńków od Dziekanowa Polskiego....widać,że jesteś nie doinformowany....i tyle..ja posiadam info z pierwszej ręki...
              • neptun6666 Re: do neptun 11.01.12, 15:04
                stefanprawo napisał:

> Mylisz się neptunie ja za długo siedzę w tym wszystkim żeby się mylić ( kilkana
                > ście lat dla uściślenia) budowa została wstrzymana w trakcie wysokiej wody właś
                > nie w Dziekanowie Polskim przez pewnego dewelopera. Bardzo dobrze odróżniam Pie
                > ńków od Dziekanowa Polskiego....widać,że jesteś nie doinformowany....i tyle..ja
                > posiadam info z pierwszej ręki...

Stefan ,nie sprzeczaj się. Może posiadasz coś z pierwszych ust. Z ręki właśnie wyciągnąłem łopatę wkopując drzewo. I wyobraź sobie , wody nie widać.
                Daj spokój, zresztą pokaż mi miejsce na zachód od Rolniczej do S-7 , w którym to miejscu ktoś miałby wodę w piwnicy. Obawiam się że niepotrzebnie byś stracił niejeden dzień, by wykazać słuszność swoich ,teorii,,.
                Mniejsza z tym , miejscowość o której napisałeś jest sucha jak pieprz, są również problemy z pozyskaniem wody pitnej na głębokość poniżej 10 metrów. Dlatego między innymi ludzie z radością czekają na podłączenie do wodociągu. Pa,
    • mmc_lomianki Re: "Uporządkowana i utwardzona"droga wg Elmis In 10.01.12, 12:54
      Niestety post-factum to sobie można ponarzekać na forach dla lepszego samopoczucia.
      W życiu bym niczego nie kupił co by drogi nie miało... Powodzenia - będzie potrzebne.
      • dobrapolisa Re: "Uporządkowana i utwardzona"droga wg Elmis In 11.01.12, 09:12
        Dzięki:)
        Przysłowia mądrością narodów, a jedno z nich mówi, że "tylko krowa nie zmienia poglądów":).
        Nie narzekam, tylko szukam rozwiązania.
        Ja nie z tych załamujących ręce:)
    • esscort Re: "Uporządkowana i utwardzona"droga wg Elmis In 10.01.12, 13:19
      Ale o co chodzi z tą drogą? Wiadomo, że była budowa. I tak w miarę nieźle to wygląda. Na Dąbrowie większość dróg tak wygląda lub tak by wyglądała (gdyby ludzie na własny koszt nie utwardzali, nie robili kostki itp.). Skończą się budowy, to się zrzucicie i zrobicie sobie drogę. No, chyba że w umowie z deweloperem macie cos o drodze, to go do sądu podajcie i czekajcie na wyrok.
      • dobrapolisa Re: "Uporządkowana i utwardzona"droga wg Elmis In 11.01.12, 09:19
        Jakby ktoś z Elmisu pisał:)
        Mamy w umowie o drodze i wiem że ją zrobią, bo jak nie to sami zrobimy i obciążymy ich kosztami.
        Rzecz w tym, że:
        - nie pójdę do sądu bo zanim trafi sprawa na wokandę będzie 2013 a wtedy droga zrobiona przez nich czy przez nas już będzie.
        - potrzebujemy rozwiązania doraźnego - nam nie chodzi o asfalt czy kostkę polbruk, tylko wysypane, wyłożone czymś i utwardzone, żeby można było przejść i przejechać.

Nikt tam nie jest "głupio uparty". Nadal trwa budowa, to nawet by było szkoda zniszczyć docelową drogę. Nie mniej, gdyby to był teren gminny, to dostali by wezwanie, żeby ktoś wziął łopatę, wyczyścił drogę i cześć. A tu problem jak zmobilizować kogoś , żeby zrobił to po prostu dlatego, że jest porządnym człowiekiem, czy rzetelnym przedsiębiorcą...?
        • esscort Re: "Uporządkowana i utwardzona"droga wg Elmis In 11.01.12, 11:42
          No to jak macie w umowie, to spoko. Na pewno to wyegzekwujecie, bo widzę że jesteście zdeterminowani (nie ma się zresztą co dziwić).
          Miłego (mimo złych początków) mieszkania w łomiankach
          • dobrapolisa Re: "Uporządkowana i utwardzona"droga wg Elmis In 11.01.12, 12:37
            Absolutnie nie mam złych odczuć odnośnie Łomianek:)
            Jak dla mnie wystarczy. Blisko Kampinos, jeziorko Dziekanowskie, Wisła...:)
            Tylko ta droga mnie zabija...
            • esscort Re: "Uporządkowana i utwardzona"droga wg Elmis In 11.01.12, 12:58
              Na mojej "ulicy" kilkakrotnie wyciągałem samochody na holu z błota. To było kilkanaście lata temu. Po jakichś 10 latach droga się jakoś tam utwardza, więc tak czy owak będzie lepiej :)
              • dobrapolisa Re: "Uporządkowana i utwardzona"droga wg Elmis In 11.01.12, 13:03
                Bardzo to śmieszne jest :)
                A wózek dziecięcy już na holu miałeś?:)
                To wpadnij poszukasz buta mojej córki w tym błocie:)

10 lat Elmisowi nie dam...
                Równie dobrze mógłbym czekać na kolejną erę zlodowacenia. Zresztą czekają pewnie jak na zbawienie na mróz...
                Sęk w tym, że mam plan żeby ich zmobilizować jeszcze w styczniu:)
                • stefanprawo Re: "Uporządkowana i utwardzona"droga wg Elmis In 11.01.12, 13:54
                  Są różni deweloperzy w Łomiankach...jedni wybierają elmis inni innych deweloperów...
                  Droga tak jak widoczna na zdjęciach to dla mnie skandal i tyle,ale może dla innych to normalne...
                  • dobrapolisa Re: "Uporządkowana i utwardzona"droga wg Elmis In 11.01.12, 14:06
                    No i właśnie ja się z tym "normalne" nie zgadzam...
                    • esscort Re: "Uporządkowana i utwardzona"droga wg Elmis In 11.01.12, 14:28
                      No dobrze, widzę, że musi ustalić najpierw terminologię.
                      "normalny" może mieć w języku potocznym różne znaczenia. I tak. np. może znaczyć "zgodny z normą" czyli taki jak byc powinno. Ale potocznie "normalny" to też tyle co "powszechny", często wystepujący.
                      Ja mówiłem o tym drugim znaczeniu. I mówiłem to trochę ironicznie (Stefan nie zawsze ironię wyczuwa)
                      I też uważam, że taka droga to dla dewelopera (jesli to droga prywatna) i dla gminy (jeśli gminna) wstyd.
                      Nie wiem, na jakim etapie jest budowa osiedla, o którym mówimy, ale jeśli jeszcze budowa trwa, to taka droga jest normalna (w znaczeniu że tak z reguły to wygląda, a nie w znaczeniu, że tak to powinno wyglądać). Więc należy dewelopera molestować, ściskać za nie powiem co
                      • dobrapolisa Re: "Uporządkowana i utwardzona"droga wg Elmis In 11.01.12, 14:40
                        I taki mam zamiar.
                        Zadbam, żeby mieli najbardziej zgodne z prawem i przepisami budowy na tej szerokości geograficznej.
                        Przez .... (Elmis) musiałem zacząć czytać prawo budowlane, zakresy kontroli PIH, PIP, Inspekcji Nadzoru Budowlanego, Straży Granicznej itp.
                        Potrzebne mi to jak rybie ręcznik... Ale skoro musiałem przez nich te adresy i wiedzę poznać, to postaram się teraz wykorzystać.
                        Skończyły się "tanie" prace ludźmi ze wschodu, bez zabezpieczeń na wysokościach i "jakoś to będzie".

• krzysiom1 Re: "Uporządkowana i utwardzona"droga wg Elmis In 11.01.12, 18:31
      Bardzo przyzwoita droga.
      Znam kilka dróg gminnych, które gorzej wyglądają i nikt na forum włosów z głowy z tego powodu nie rwie.....
      • neptun6666 Re: "Uporządkowana i utwardzona"droga wg Elmis In 11.01.12, 19:24
        krzysiom1 napisał:

> Bardzo przyzwoita droga.
        > Znam kilka dróg gminnych, które gorzej wyglądają i nikt na forum włosów z głowy
        > z tego powodu nie rwie.....
        Skoro człowiek kupił dom wydał pieniądze,niemałe. Uważam że ma prawo domagać się drogi, wodociągu i kanalizacji.
        W końcu nie żyjemy w średniowieczu. Jego prawem jest wymaga,ć a obowiązkiem developera lub gminy mu to udostępnić /w miarę możliwości/.
        • krzysiom1 Re: "Uporządkowana i utwardzona"droga wg Elmis In 11.01.12, 20:37
          neptun6666 napisał:

> krzysiom1 napisał:
          >
          > > Bardzo przyzwoita droga.
          > > Znam kilka dróg gminnych, które gorzej wyglądają i nikt na forum włosów z
          > głowy
          > > z tego powodu nie rwie.....
          > Skoro człowiek kupił dom wydał pieniądze,niemałe. Uważam że ma pra
          > wo domagać się drogi, wodociągu i kanalizacji.
          > W końcu nie żyjemy w średniowieczu. Jego prawem jest wymaga,ć a ob
          > owiązkiem developera lub gminy mu to udostępnić /w miarę możliwości/
          > .
          Od lat stosuję zasadę kupowania domów na działce z kanalizacją, wodociągiem i asfaltowym dojazdem. Może to troszkę drożej wychodzi ale nie trzeba się kompromitować płaczliwymi postami..........widziały gały co brały....
          Taki konik.:)
          Czytając takie posty mam wrażenie, jakbym cofał się o 30 lat...
          • dobrapolisa do Krzysiom 11.01.12, 21:22
            A tak właściwie drogi kolego co wniosła Twoja wypowiedź do wątku?
            Bo chyba nie odpowiedź na moje pytanie/prośbę
            Poza wymądrzaniem się potrafisz jakoś to rozwiązać w cywilizowany sposób?

PS w którym miejscu post wydał Ci się "płaczliwy"?
            • krzysiom1 Re: do Krzysiom 11.01.12, 21:44
              dobrapolisa napisał:

> A tak właściwie drogi kolego co wniosła Twoja wypowiedź do wątku?
              > Bo chyba nie odpowiedź na moje pytanie/prośbę
              > Poza wymądrzaniem się potrafisz jakoś to rozwiązać w cywilizowany sposób?
              >
              > PS w którym miejscu post wydał Ci się "płaczliwy"?

Tanio działeczkę kupiłaś?
              Masz dokładnie to za co zapłaciłaś.
              Po prostu nie rozumiem takich durnych postów.
              Powtórzę, bo widzę, że nie rozumiesz...
              Widziały gały co brały.
              Powinnaś mieć pretensję do siebie za fatalny wybór lokalizacji domu i nie wylewać bezsensownych żalów na forum- przecież "tanio" było-więc masz błoto.
              Nie jesteś dzieckiem, żeby zrozumieć podstawową zasadę: "coś za coś".
              • dobrapolisa Re: do Krzysiom 12.01.12, 08:35
                Nie Ona a On...
                Kilka uwag...
                -Po pierwsze nie zapłaciłem tanio. Jak na "wioskę", to naprawdę nie było tanio... Ceny dostępne są w Elmis Invest więc mniej więcej możesz sprawdzić...

-Po drugie, nawet gdybym zapłacił tanio, to nie ma to nic wspólnego ze zobowiązaniami i umową. Tylko dlatego, że tacy ludzie jak Ty nie domagają się tego co im się należy (bez względu ile zapłacili) mamy takie dziadostwo w kraju jak mamy...

- Swoją "zasadę kupowania domów na działce z kanalizacją, wodociągiem i asfaltowym dojazdem" wsadź sobie w buty. Jak bym chciał kupić stary dom z infrastrukturą, to bym miał i drogę i kanalizację itd. A jak kupujesz na nowej inwestycji to są problemy - tyle, że są rozwiązywalne. Trzeba oczywiście wiedzieć jak...

- I temu między innymi służył ten post. Rozwiązaniu problemu. Każdy normalny człowiek zanim będzie wyważał drzwi to sprawdzi, czy ktoś już tego nie zrobił wcześniej. Skoro ktoś może mieć sprawdzony sposób, to po co się "kopać z koniem".

Gdybyś przeczytał regulamin forum, to byś wiedział, że służy ono wymianie poglądów i doświadczeń, a nie sączenia jadu i obrażania wszystkich wokół (zerknij na kilka punktów netykiety forum.gazeta.pl/forum/0,62605,1617503.html na pewno odnajdziesz tam coś o sobie). Krytykować potrafi każdy głupi i każdy to robi.

A na koniec Ci powiem, że troszkę szkoda mi było tłuc klawiaturę na te nie wnoszące mi do sprawy nic spory, ale ładnie i zgodnie z regulaminem to post podbija:)
        • dobrapolisa Re: "Uporządkowana i utwardzona"droga wg Elmis In 11.01.12, 21:09
          Drogi neptun 6666.
          Na nic dyskusja Twoja, bo mam dziwne przeczucie że piszesz z deweloperem własnie:)
          • stefanprawo Re: "Uporządkowana i utwardzona"droga wg Elmis In 12.01.12, 10:05
            Działki w Dziekanowie Polskim (przypominam to nie są Łomianki, to jest granica z gminą Czosnów niemalże) są w cenach 140-160zł/m2 wybudowanie takiej połówki bliźniaka to nie jest wielki koszt. ale do tego trzeba doliczyć marżę elmisu, wiadomo każdy chce zarobić...jedni deweloperzy dbają o wygląd swoich osiedli drudzy nie i tyle...nadal uważam,że powinieneś podnieść swoje zarzuty na forach: gazety wyborczej - deweloperzy, w muratorze i w gazecie lokalnej np: napisz do echa łomianek i bielan i do lomianki.info lub twoje łomianki...uważam,że zajmą się Twoją sprawą nie rezygnuj jeżeli uważasz,że coś jest nie w porządku..niech to da do myślenia innym,którzy szukają domów...deweloperów jest w Łomiankach wielu..więc mamy wybór...
            • stefanprawo Re: "Uporządkowana i utwardzona"droga wg Elmis In 12.01.12, 10:06
              projekt jak każdy "gotowiec" nic nadzwyczajnego jakiś kupiony przez tę firmę zapewne w archon+ więc osiedle zwykłe jakich dużo...zwykłe...
            • esscort Re: "Uporządkowana i utwardzona"droga wg Elmis In 12.01.12, 10:11
              stefanprawo napisał:
              ale do tego trzeba doliczyć marżę elmisu, wiadomo każdy chce zarobić...

No pewnie, że wiadomo. Przecież to jest działalność gospodarcza, więc trudno żeby nie chcieli zarobić. Chyba nikt nie myśli, że ktoś mu buduje dom w ramach wolontariatu. Każdy może sobie sam działkę znaleźć, kupić, pozałatwiać wszystkie pozwolenia i budować. Wcale nie wiadomo, czy wyszłoby mu taniej i lepiej.
              • ziomalreaktywacja Re: "Uporządkowana i utwardzona"droga wg Elmis In 12.01.12, 14:13
                Problem jest w skali całych Łomianek
                W zeszłym roku mieszkańcy ulicy Wiśniowej zgłaszali podobne roszczenia
                i prawdopodobnie pomogła im gmina.
                Może to jest jakieś rozwiązanie dla Ciebie.
                Zadzwoń do urzędu i zapytaj
                czy są w stanie poprawić drogę.
                • esscort Re: "Uporządkowana i utwardzona"droga wg Elmis In 12.01.12, 14:54
                  Ale czemu gmina miałaby (na koszt podatnika przecież) poprawiać drogę dewelopera, tym bardziej że swoich dróg w podobnym i gorszym stanie ma sporo?
                  • stefanprawo Re: "Uporządkowana i utwardzona"droga wg Elmis In 12.01.12, 15:02
                    Drożej na pewno by nie wyszło esscorcie i taka jest prawda..z drugiej strony ja się nie zgadzam,żeby prywatną drogę dewelopera,który bierze kasę za budowę robiła gmina..niech płacą klienci dewelopera lub deweloper....skoro jest to droga prywatna..
                    • esscort Re: "Uporządkowana i utwardzona"droga wg Elmis In 12.01.12, 15:25
                      stefanprawo napisał:

> Drożej na pewno by nie wyszło

Różnie bywa. Przecież ktos może zarabiać tak dużo, że po prostu nie opłaca mu się odrywać od pracy i zajmować budową, woli zapłacić, bo tak mu się "kalkuluje". Są tez osoby, które się kompletnie nie znają i zwyczajnie najprawdopodobniej padłyby ofiarą jakichś oszustw, przypłacałaby na każdym kroku, nie umiały dopilnować jakości, więc im też bardziej się opłaca po prostu dom kupić. Są tez osoby, którym zwyczajnie szkoda życia na użeranie się z jakimiś majstrami, szukanie tańszych gwoździ itp. Po prostu wolą w tym czasie pojechać z kobietą na Kubę. Itp. Itd.
                      • dobrapolisa Re: "Uporządkowana i utwardzona"droga wg Elmis In 12.01.12, 15:27
                        I tu spełniam większość warunków:))
                        Właśnie dlatego nie sam:))
                • dobrapolisa Re: "Uporządkowana i utwardzona"droga wg Elmis In 12.01.12, 15:19
                  Niestety i stefan i escort poniżej mają rację.
                  Droga jest prywatna i mają to gdzieś. Nawet straż miejska się na mnie wypięła:).
                  Pocieszające jest to, że jak się zmówimy i zablokujemy im dalszą budowę to też będą mogli nam nagwizdać..:)
                  • esscort Re: "Uporządkowana i utwardzona"droga wg Elmis In 12.01.12, 15:27
                    dobrapolisa napisał:

> Pocieszające jest to, że jak się zmówimy

Tylko czy się zmówicie...?;)
                    Znam rodaków i wiem, że z takim "pozytywnym" zmawianiem jest zazwyczaj problem. No ale nie zapeszam
                    • dobrapolisa Re: "Uporządkowana i utwardzona"droga wg Elmis In 12.01.12, 15:36
                      Dużo nas tam nie ma, a każdy jest już dość mocno zdeterminowany:)
                      Nawet babka z przedszkola przystąpiła do klubu, bo to jedyna droga gdzie mogłaby wyjść z dziećmi na spacer, ale połowa jej się utopi, a druga połowa bez butów wróci, więc się rodzice wkurzą:)
                  • stefanprawo do dobra polisa 12.01.12, 16:35
                    Mówię jeszcze raz napiszcie na portalach internetowych,skontaktujcie się z forum mieszkańców osiedla łabędzia z Mysiadła ( oni mają swoje forum wystarczy wpisać w wyszukiwarkę)i dowiedzcie się jakie tam były sprawy z elmisem i jak się zakończyły.. napiszcie do gazety łomiankowskiej,echa Łomianek i Bielan...Zablokować drogę możecie jedynie wtedy gdy elmis sprzedał Wam też udział w drodze wtedy możecie zablokować dojazd pojazdów,które niszczą drogę ( coś co ją przypomina) Jeżeli macie tylko służebność dojazdu to współczuję,ale znowu wtedy to właściciel drogi jest zobowiązany o nią należycie dbać i wtedy możecie na przykład wystąpić na drogę sądową...wszystko zależy od konstrukcji prawnej w jakiej Wam sprzedali te bliźniaki..ale myślę,że kupowaliście te domy jako tzw. dwulokalowe na udziałach więc jeżeli tak jest to nawet nie macie własności gruntu i wtedy "twoja" część działki jest traktowana jako udział a nie własność a to ma kolosalne znaczenie i może być w przyszłości zarzewiem kłótni i nieporozumień...ale wszystko zależy od konstrukcji...
                    odradzam kupowanie dwulokalowych tworów...na udziałach...
                    • dobrapolisa Re: do dobra polisa 12.01.12, 16:44
                      Jakiś sposób znajdę. Prędzej czy później..:)
                      Na razie czekamy (wszyscy tam) na banery z ładnymi napisami:)
                      Się oflagujemy to Ci prześlę zdjęcie na forum:)
            • dobrapolisa Re: "Uporządkowana i utwardzona"droga wg Elmis In 12.01.12, 15:20
              Wiesz co, może i masz rację z tymi gazetami....
              Kupił, nie kupił....
              :)
            • neptun6666 Re: "Uporządkowana i utwardzona"droga wg Elmis In 12.01.12, 15:39
              stefanprawo napisał:

> Działki w Dziekanowie Polskim (przypominam to nie są Łomianki, to jest granica
              > z gminą Czosnów niemalże) są w cenach 140-160zł/m2 wybudowanie takiej połówki b
              > liźniaka to nie jest wielki koszt. ale do tego trzeba doliczyć marżę elmisu, wi
              > adomo każdy chce zarobić...jedni deweloperzy dbają o wygląd swoich osiedli drud
              > zy nie i tyle...nadal uważam,że powinieneś podnieść swoje zarzuty na forach: ga
              > zety wyborczej - deweloperzy, w muratorze i w gazecie lokalnej np: napisz do ec
              > ha łomianek i bielan i do lomianki.info lub twoje łomianki...uważam,że zajmą si
              > ę Twoją sprawą nie rezygnuj jeżeli uważasz,że coś jest nie w porządku..niech to
              > da do myślenia innym,którzy szukają domów...deweloperów jest w Łomiankach wiel
              > u..więc mamy wybór...

Szanowny kandydacie na kandydata. Twoje szanse zostania burem rosną.
              Racz zatem ,ostatni raz cie poprawiam . Na granicy Czosnowa z Gminą Łomianki przylega Sadowa-podtopienia i Dziekanów Nowy - brak podtopień od Rolniczej do
              S-7. Na samej granicy jest położony Pieńków gdzie twoja konkurencja rzeczywiście ma problem po powodzi ze spuszczeniem domów. Racz wsiąść w auto które dla większości developerów jest narzędziem pracy , a w niektórych przypadkach bije w oczy bogactwem przyszłych klientów przejedź się i obejrzyj.
              Za Willa Rosa i SP zaczyna się Dziekanów Nowy , a po dwóch kilometrach Pieńków w środku którego stoi jak wół tablica graniczna, Łomianki - Czosnów.
              Kurde ,stefan prościej już ci nie mogłem tego wyłożyć. Pomyśleć developer, a nie wie gdzie granica i tereny podmokłe.
              Jeżeli zaoponujesz na wiosnę zaproszę Ciebie na wizję , lokalną może to coś da, nie wiem?
              • dobrapolisa Re: "Uporządkowana i utwardzona"droga wg Elmis In 12.01.12, 15:48
                Stefan jest deweloperem??:)
                • esscort Re: "Uporządkowana i utwardzona"droga wg Elmis In 12.01.12, 15:55
                  w deweloperce robi i raczej nie ma odruchów solidarności korporacyjnej :)))))
                  • dobrapolisa Re: "Uporządkowana i utwardzona"droga wg Elmis In 12.01.12, 15:59
                    No wiesz, ale z mojego punktu widzenia ma większą motywację, żeby Elmisowi dołożyć:)
                    A wróg, mojego wroga.....:)
                    • stefanprawo Re: "Uporządkowana i utwardzona"droga wg Elmis In 12.01.12, 16:40
                      nie mam motywacji dołożenia komukolwiek, piszę o różnych sprawach w naszej gminie..o dziurach, o Pszczółkowskim,o Szczytowej etc etc...więc nie mąć esscorcie ludziom w głowie pisze o podtopieniach, o władzy więc bez przesady z sądami bo się grubo mylisz esscorcie co do mojej osoby...zdziwiłbyś się kim jestem...oj zdziwiłbyś się....
                      • esscort Re: "Uporządkowana i utwardzona"droga wg Elmis In 12.01.12, 20:03
                        No to się wycofuję. Wydawało mi się, że kiedyś pisałeś, że masz coś wspólnego z deweloperką. Widocznie coś mi się pomyliło.
                        Co miałbym się dziwić? Dla mnie jestes stefanprawo
                        • neptun6666 Re: "Uporządkowana i utwardzona"droga wg Elmis In 12.01.12, 21:36
                          esscort napisał:

> No to się wycofuję. Wydawało mi się, że kiedyś pisałeś, że masz coś wspólnego z
                          > deweloperką. Widocznie coś mi się pomyliło.
                          > Co miałbym się dziwić? Dla mnie jestes stefanprawo
                          Błąd ess , mgr.stefanprawo. W przeciwieństwie do wodzireja stef wie , bez wykształtu to sobie może...... , palcem w bucie poruszać.

Wykształcenie jest, zresztą słusznie- kluczem do bycia Burmistrzem,
                          No jeszcze kultura i obycie. A tu ani jednego, ani drugiego .
                          A tęsknota za urzędem płonie ,szczególnie po 24.00.
                          • esscort Re: "Uporządkowana i utwardzona"droga wg Elmis In 12.01.12, 21:43
                            Ja tam nie wiem, co facetom płonie po 24 i specjalnie mnie to nie interesuje.
                            ale wymogu formalnego wykształcenia na pewno nie ma.
              • stefanprawo do neptun 12.01.12, 16:38
                Spytaj się najlepiej znajomych kto budował fundamenty domu po prawej stronie ul.Rolniczej w Dziekanowie Polskim i dlaczego tam na czas wysokiej wody czytaj wysokich wód gruntowych i bliskości wału wiślanego wstrzymano prace..prościej już ci nie muszę tłumaczyć... jest to prawie na przeciwko tej budowy elmisu dla ułatwienia...o której pisze dobrapolisa
                • neptun6666 Re: do neptun 12.01.12, 20:05

stefanprawo napisał:

> Spytaj się najlepiej znajomych kto budował fundamenty domu po prawej stronie ul
                  > .Rolniczej w Dziekanowie Polskim i dlaczego tam na czas wysokiej wody czytaj wy
                  > sokich wód gruntowych i bliskości wału wiślanego wstrzymano prace..prościej już
                  > ci nie muszę tłumaczyć... jest to prawie na przeciwko tej budowy elmisu dla uł
                  > atwienia...o której pisze dobrapolisa
                  Kurdę stefan po prawej stronie między Rolniczą a Wisłą w Dziekanowie Nowym . Powtarzam NOWYM stawiała twoja konkurencja. Weź mapę i naucz się nazw dzielnic łomianek. Skoro chcesz być Burem?
                  Jeszcze raz Dziekanów Nowy. Polski jest od wodzireja do SP ,dalej jest NOWY ,a jeszcze dalej przed Czosnowem PIEŃKÓW i tylko szaleniec buduje w Nowym między Rolniczą a Wisłą. Naprawdę chcesz stefan bym dostał ataku histerii piszę i poprawiam ciebie już 6 lub 7- my raz. Zresztą wejdź na BIP i sobie popatrz na studium.
    • stefanprawo do dobrapolisa 12.01.12, 16:46
      radzę następujące kroki podjąć:
      1. negocjacja z elmisem
      2. rozmowa z mieszkańcami osiedla łabędzia w Mysiadle za pomocą np forum mieszkańców łabędzia
      3. napisanie do gazet łomiankowskiej,twoich łomianki,lomianki.info i echo łomianek i bielan
      4. dokładna analiza konstrukcji prawnej według kórej deweloper sprzedał wam te domy,lokale?oraz ewentualnie udział w drodze lub obdarował was służebnością przechodu i przejazdu...
      nauczka: trzeba dokładnie czytać umowy,które się zawiera a najlepiej każdą umową przed podpisaniem oddać do prawnika ( porada kosztuje 400zł a położenie kostki może Was kosztować łącznie ze 20-30tyszł wraz z odwodnieniami bo gdy położycie kostkę to winniście zrobić studnie chłonne a to też kosztuje)
      5. jeżeli nie macie z deweloperem sprecyzowanej umowy co do wykonania drogi to zasięgnijcie porady adwokata do czego tak naprawdę deweloper w umowie był zobowiązany
      oto moje stefanaprawo rady..dfla dobrapolisa
      • dobrapolisa Re: do dobrapolisa 12.01.12, 16:57
        Tak naprawdę, to nie boję się raczej o drogę jako taką...
        Chodzi o to kiedy zrobią porządną tymczasową.
        Porządnej kostki szkoda by było, skoro mają tam jeździć ciężarówki.
        W umowie droga jest. W akcie też.
        Sęk w tym, że dałem się wydymać Elmisowi wykazując dobrą wolę (pisze za siebie - nie wiem jak inni lokatorzy). Zgodziłem się odebrać dom, bo zapewniali mnie (na piśmie), że droga będzie utwardzona i uporządkowana. No jak to wygląda wg nich to widać na zdjęciach... Przyjechali, pieprzneli parę płyt i z bańki...
        Jeśli to jest porządek to jaki syf muszą mieć w domach i firmie...?

Co do służebności i własności drogi to trochę wiem:)
        Bez adwokata byśmy sobie nie pozwolili na za dużo... Sek w tym, że my nie zamierzamy tej drogi blokować jak ś.p. Lepper.
        8 m szeroka, wystarczy, że wszyscy zaparkujemy po prawej stronie i każda ciężarówka im utonie jadąc po lewej...
        Pomysłów mamy kilka, tylko jak słuszne zauważyłeś w pkt 1 najlepiej by się było dogadać.
        Sęk w tym, że nie ma z kim.
        Jednej rzeczy której się boję w Elmisie, to faktu że zwalniają wszystkich. I albo won, albo samodzielna działalność. Strasznie tną koszty... Nie wiem czy będę miał z kogo ściągać za tą drogą, bo mi to coś upadłością trąci....
        • stefanprawo Re: do dobrapolisa 12.01.12, 17:31
          uuu mówisz,że duże zwolnienia w elmisie?mówisz,że to trąci upadłością? to po co u nich kupiłeś? deweloperów w Łomiankach jest mnóstwo? uuu a co z gwarancja na prace budowlane? kupiłeś od dewelopera, który jest spółką z ograniczoną odpowiedzialnością elmis czy od jakiejś spółki przez nich powołanej tzw celowej? jeżeli spółka z o.o. upada i wcześniej zgłosi upadłość to kiepsko z egzekwowaniem swoich praw...a w domu trzeba te parę lat pomieszkać? nie znam sprawy i sytuacji elmisu,ale to co piszesz może niepokoić i można wysnuwać różne niepokojące wnioski...,ale nie mnie to oceniać...spytaj wprost w elmisie dlaczego jak piszesz, tną zatrudnienia i czy dotrzymają zobowiązań oraz zrobią drogę...poradź się prawnika...
          • dobrapolisa Re: do dobrapolisa 12.01.12, 22:27
            Zapytać??:))
            No chyba nie sądzisz , że mi coś powiedzą:)
            Mając tyle zaliczek i rozgrzebanych spraw?

Czemu kupiłem? Kupowałem w 2010 r.
            w 2011 pracowało tam jeszcze sporo ludzi.
            Te wiadomości to świeżynka z przełomu roku
        • neptun6666 Re: do dobrapolisa 12.01.12, 20:09
          dobrapolisa napisał:

> Tak naprawdę, to nie boję się raczej o drogę jako taką...
          > Chodzi o to kiedy zrobią porządną tymczasową.
          > Porządnej kostki szkoda by było, skoro mają tam jeździć ciężarówki.
          > W umowie droga jest. W akcie też.
          > Sęk w tym, że dałem się wydymać Elmisowi wykazując dobrą wolę (pisze za siebie
          > - nie wiem jak inni lokatorzy). Zgodziłem się odebrać dom, bo zapewniali mnie (
          > na piśmie), że droga będzie utwardzona i uporządkowana. No jak to wygląda wg ni
          > ch to widać na zdjęciach... Przyjechali, pieprzneli parę płyt i z bańki...
          > Jeśli to jest porządek to jaki syf muszą mieć w domach i firmie...?
          >
          > Co do służebności i własności drogi to trochę wiem:)
          > Bez adwokata byśmy sobie nie pozwolili na za dużo... Sek w tym, że my nie zamie
          > rzamy tej drogi blokować jak ś.p. Lepper.
          > 8 m szeroka, wystarczy, że wszyscy zaparkujemy po prawej stronie i każda ciężar
          > ówka im utonie jadąc po lewej...
          > Pomysłów mamy kilka, tylko jak słuszne zauważyłeś w pkt 1 najlepiej by się było
          > dogadać.
          > Sęk w tym, że nie ma z kim.
          > Jednej rzeczy której się boję w Elmisie, to faktu że zwalniają wszystkich. I al
          > bo won, albo samodzielna działalność. Strasznie tną koszty... Nie wiem czy będę
          > miał z kogo ściągać za tą drogą, bo mi to coś upadłością trąci....

Pomyśl sobie co przeżywają mieszkańcy Sadowej ? tam nie dość że brakuje dróg
          to jeszcze piwnica pełna wody. Wszystko widać w studium na BIP-stefan
          pamiętaj DZIEKANÓW NOWY. PO LEWEJ OSIEDLE PO PRAWEJ FUNDAMENTY.

• dobrapolisa Re: do dobrapolisa 12.01.12, 22:33
            Zawsze się znajdzie ktoś kto ma przeje... bardziej niż my, ale co dzień jak patrzę z pokoi dzieci na drogę, idę wyrzucić śmieci albo wybrać listy ze skrzynki w kaloszach, to szlag mnie trafia:).

Całe szczęście, że "fiknąłem" sobie bramę na pilota, to chociaż wysiadać nie muszę...
            Za to dzieci przez nich jak na spacerniaku chodzą...
            Dookoła domu:). Za płot się nie da...

Zrewanżuję się Elmisowi za to:).
            Takie moje noworoczne postanowienie:)
            • stefanprawo Re: do dobrapolisa 13.01.12, 11:33
              i tak trzymać...najpierw negocjuj z deweloperem...mimo wszystko nawet jak zwalnia pracowników twoim zdaniem...
              Porozmawiaj z mieszkańcami osiedla Łabędzia w Mysiadle tam oni już długo mieszkają i na pewno mają wyrobione zdanie o tym deweloperze...
              oto kilka znalezionych przeze mnie opinii
              forum.gazeta.pl/forum/w,106,87765818,87765818,Elmis_Invest_Szantazuje_Mieszkancow.html?v=2
              forum.gazeta.pl/forum/w,106,75980168,76843861,Re_Elmis_invest.html
              forum.gazeta.pl/forum/w,106,75980168,78775379,Re_Elmis_invest.html
              forum.gazeta.pl/forum/w,106,75980168,78780958,Re_Elmis_invest.html
              forum.gazeta.pl/forum/w,106,75980168,78803958,Re_Elmis_invest.html
              forum.gazeta.pl/forum/w,106,75980168,82854268,Re_Elmis_invest.html
              Prawda,że ciekawe...czytałeś te posty przed zakupem?
              polecam
              • dobrapolisa Re: do dobrapolisa 13.01.12, 11:59
                Czytałem to przed zakupem...
                Założyłem jednak, że wpadka dotyczyła budownictwa wielorodzinnego, a w jednorodzinnym takich forów nie było... Mieli doświadczenie i psów na nich nie wieszali....
                A dewelopera na którego nie psioczą nie ma:). Trzeba było znaleźć takiego na którego piszą nie za dużo:).
                Do tego też lokalizacja, cena i czas odbioru były ważne. Jak zbierzesz te wszystkie czynniki to wybór Elmisu był wtedy w zasadzie jedyny rozsądny... Był jeszcze jakiś "Dompol" o ile nie przekręciłem, ale nie mogliśmy się tam co do ceny dogadać...

Poza tym jak czytałem to trochę tam ludzie dają się "straszyć" na własne życzenie...
                Nie wyobrażam sobie żebym wykończył dom a potem skuł podłogę i oni za wszystko nie zapłacili...
                Jeśli rozwalam swoją pracę bo oni swojej nie zrobili dobrze to chyba normalne, że trzeba pokryć koszt moich prac, materiałów itd...
                • stefanprawo Re: do dobrapolisa 13.01.12, 14:49
                  Czasem lepiej drożej zapłacić i mieć spokój......nie ma nic za darmo...możesz kupić samochód koreański i w tym samym segmencie samochód niemiecki...komentarz zbędny. chyba,że na to nie zwraca się uwagi oczywiście lokalizacja w Dziekanowie jest dużo tańsza niż w np: Łomiankach, ale to jest właśnie wybór...ten którego każdy ma prawo dokonać więc skoro czytałeś forum,sprawdziłeś dewelopera to o co chodzi? Nie miej do niego pretensji...
                  • stefanprawo Re: do dobrapolisa 13.01.12, 15:06
                    Niektórzy wolą mieć wyższy standard kupując samochód ten a nie inny, inni zadowalają się typówką, jedni wolą mieć dom w droższym miejscu inni w tańszym...etc.więc nie miej jednak pretensji do dewelopera...gdyby np: wykonanie drogi w kostce z odwodnieniami było w cenie to byś musiał zapłacić te parę złotych więcej... gdyby deweloper zrobił porządną podsypkę i drogę wykonał w np: dobrej jakości tłuczniu lub w destrukcie to też byś więcej zapłacił...za wszystko trzeba płacić i dopłacać....za lokalizację,za projekt za zakres robót itd...nie ma cudów...dobrze Ci radzę zrób badania agresywności wody to kosztuje tylko około 200zł i potem sprawdź z jakich materiałów są wykonane fundamenty...do wału masz kilkadziesiąt metrów radzę Ci dobrze sprawdź...bo przy wysokim stanie Wisły wody gruntowe pójdą w górę...
                  • dobrapolisa Brak kasy w Elmis Invest...??? 14.01.12, 10:53
                    Stefan,ani wcześniejsze opinie,ani cena, ani lokalizacja nie ma znaczenia...
                    Jak deweloper okazał się dziadem, to powyższe czynniki nie mają przecież znaczenia.
                    To mogło spotkać każdego w Łomiankach, Warszawie czy Dziekanowie.
                    Albo ktoś coś robi porządnie albo nie!
                    Jedyne co mi dziś przychodzi do głowy jako przedsiębiorcy to szykowanie się do upadłości....
                    Deweloper, który przy dzisiejszym (trudnym przecież) rynku nieruchomości nie może wyłożyć 5 tysi na uporządkowanie drogi i to przy inwestycji w osiedle za prawie 10 milionów, narażając się na złe opinie klientów, to albo ma poważne problemy finansowe , albo zmienia profil działalności i olewa już klientów - obecnych i przyszłych...
                    Ja bym się nie odważył w każdym razie.
                    Dodając do tego zwolnienia to wiem że mam powód do zmartwień... Ci co po wpłacali im kasę na nowe inwestycje też...
                    Ale cóż zrobić.Nawet Saab upadł, więc co takie cieniasy jak Elmis...
                    • roberto196333 Re: Brak kasy w Elmis Invest...??? 14.01.12, 11:01
                      Faktem jest że duża część deweloperów przyzwyczaiła się do zaniżania kosztów.
                      Skoro duża część ludzi nie oponowała przed takimi praktykami, problem narósł. Teraz podczas kryzysu jest okazja by wymóc obietnicę, odpowiedni standard, jak również udział w/w podmiotu w melioracji działek pod domami sprzedanym w Sadowej.
                      Popieram twoje dążenia w całej rozciągłości. Masz rację, zacznij od struktur władzy bezpośrednio na twoim poziomie- Radni powinni cię chociaż wysłuchać i powiedzieć co może gmina ,lub w czym może pomóc/chociażby prawnik za free-to już mały krok/..Pzdr
                      • dobrapolisa Re: Brak kasy w Elmis Invest...??? 14.01.12, 11:47
                        roberto196333 napisał:

> Faktem jest że duża część deweloperów przyzwyczaiła się do zaniżania
                        > kosztów.
                        > Skoro duża część ludzi nie oponowała przed takimi praktykami, problem
                        > narósł. Teraz podczas kryzysu jest okazja by wymóc obietnicę, odpowie
                        > dni standard, jak również udział w/w podmiotu w melioracji działek p
                        > od domami sprzedanym w Sadowej.

Jeśli ktoś się zgłosi z tamtej inwestycji to z przyjemnością pomogę. Byłem wczoraj na tej budowie. Czeka ich to samo co nas:) na kilometr to widać. Droga w bok od turystycznej w miarę ok, bo dbają oto też inni tam budujący, ale teren Elmis Invest widać na kilometr. Nieogrodzony chaos budowlany, który będzie wyglądał tak jak u nas...

> Popieram twoje dążenia w całej rozciągłości. Masz rację, zacznij od
                        > struktur władzy bezpośrednio na twoim poziomie- Radni powinni cię choc
                        > iaż wysłuchać i powiedzieć co może gmina ,lub w czym może pomóc/choc
                        > iażby prawnik za free-to już mały krok/..Pzdr

Mówimy o biznesie i lokalnych powiązaniach:). Sądzisz że ktoś będzie słuchał żali nowego mieszkańca gminy na swojego 20 letniego kolegę:)? Szczególnie jak się ma zobowiązania...:)?

• stefanprawo Re: Brak kasy w Elmis Invest...??? 14.01.12, 11:08
                      Ok,ale wq. opinii niektórych mieszkańców osiedla łabędzia zamieszczonych na forum gazety (przynajmniej osoby na forum piszące o osiedlu łabędzia tak się przedstawiały) też zdaje się pisano o traktowaniu klientów przez elmis ( może się mylę jeżeli tak to mnie popraw) a nie tylko o rzekomych fuszerkach... ( piszę rzekomych bo ich nie widziałem) więc skoro czytałeś te posty przed zakupem to jeżeli odnosisz wrażenie,że jesteś "olewany" powinieneś się z tym liczyć...
                      Mówię Ci zgłoś się do tego dewelopera i negocjuj to jest pierwsze co powinieneś zrobić...może jednak Twój osąd jest zbyt surowy? Spójrz jeszcze raz porządnie w umowę jaki zakres robót zobowiązał się wykonać na Twoją rzecz Elmis? może nie miałeś wykonania drogi w zakresie bo np: kupiłeś tanio....jeszcze raz Ci powtórzę: nie ma cudów ceny z czegoś wynikają : z projektu architektonicznego, konstrukcji,materiałów użytych do budowy,lokalizacji etc więc czasami lepiej nie kierować się przy zakupie ceną....
                      Czynniki mają znaczenie w kontekście,że czytając sobie opinie na forum mogłeś pewne wydarzenia przewidzieć i nie powinieneś się dziwić...Nie przesądzam czy deweloper jest "dziadem" jak piszesz czy nie bo to zależy od zakresu robót na jaki umówiłeś się z deweloperem... jeżeli nie zrobił czegoś co było w zakresie robót to rzeczywiście masz prawo się denerwować,ale jeżeli tak to osiedle miało wyglądać a ty kierując się ceną podpisałeś taką umowę to właściwie zgodziłeś się na taki a nie inny zakres robót...niestety...
                      mówię ci negocjuj z deweloperem i sprawdź jaki charakter prawny ma ta droga...a na przyszłość lepiej przed podpisaniem umowy udać się do prawnika dać mu kilkaset złotych a przy wyborze domów moim zdaniem nie zawsze należy kierować się ceną jak wynika z twojego postu...
                      • dobrapolisa Re: Brak kasy w Elmis Invest...??? 14.01.12, 11:37
                        Stefan w skrócie.
                        Droga jest w umowie i tyle.
                        Gdyby jej nie było, zrobilibyśmy już sami.

A dziś, skoro zapłaciliśmy za nią w cenie domu, nie widzę powodu budować jej samemu.
                        Negocjacje z Elmisem to farsa...
                        "Dobry" policjant - prezes J. obiecuje coraz odleglejsze terminy, "zły"policjant - dyrektor B. mówi, że droga jest w porządku i przyjeżdża sobie po niej "pokatać" nową terenówką żeby nam pokazać, że się przejechać da...
                        Raz przyjechał osobówką, ale nie chciał mi się dać przejechać po naszej drodze:). Dziwne:). Ciekawe czemu...:)?

A tak naprawdę co wieczór modlitwa o śnieg i mróz - to może "te du.... z Dziekanowa Nowego się odczepią":).
                        Negocjacje były od lipca 2011 o drogę. Dziś powoływanie się przez Elmis Invest na pogodę itd to żałość...
                        Ostatni termin jaki usłyszała moja żona od prezesa J to marzec. Ale nie dodał którego roku, więc nie ma co czekać:). Trza działać
                        • stefanprawo Re: Brak kasy w Elmis Invest...??? 14.01.12, 13:32
                          Czy pisząc skrótowcem "dyrektor B" miałeś na myśli Pana Ba..ra? ( jeżeli się pomyliłem to przepraszam) Bo piszesz skrótowcami jak już piszesz to pisz po nazwisku..., albo nie pisz wogóle? Skoro rzekomo jeździ nową terenówką jak twierdzisz to może nie jest w elmisie tak źle jak uważasz... skoro rzekomo jak twierdzisz terenówką przejechał tę drogę to ta ternówka spełnia ona swój cel....heheheh... może i ty zamiast kłócić się z elmisem kupisz sobie po prostu terenówkę idąc w ślady rzekomo "dyrektora B" skoro twierdzisz,że przyjechał nową terenówką. Przepraszam skoro jest tak jak twierdzisz czyli,że masz drogę w umowie a budynek już odebrałeś i podpisałeś akt notarialny to należy Ci się przejezdna droga...i tyle i jeżeli masz ją zapisaną w akcie to egzekwuj po prostu Twoje uprawnienia skoro jak twierdzisz nie możesz się "dogadać" z deweloperem...i tyle.... jeżeli jest tak jak twierdzisz,że już w lipcu prowadziłęś rozmowy i byłeś zaniepokojony sytuacją.... to rzeczywiście nie fajnie to wygląda ( jeżeli to co piszesz jest prawdą) ze strony elmisu.... Jeżeli jest tak jak mówisz to takie rzekome zachowanie na pewno nie przysporzy im klientów moim zdaniem oczywiście...
                          • dobrapolisa Re: Brak kasy w Elmis Invest...??? 15.01.12, 11:08
                            "Nowy" znaczyło zamienił BMW na Rovera:)
                            Ale chyba nie nowego...
                            Na "awans" mi to w każdym razie nie wyglądało:) bo to poprzedni model freelandrea.
                            Przepraszam za niedomówienia - chodziło mi o dyrektora Grzegorza Bajura:)

• neptun6666 Re: no widzisz,stefanie 14.01.12, 12:13
                        W bok od Turystycznej , nawet niech będzie to metr jest Dziekanów Nowy. Skoro byłeś na tej budowie musiałeś widzieć również tablicę z nazwą Miejscowości.
                        No , ale z resztą zgadzam się z twoim sądem.
                        • stefanprawo Re: no neptunie 14.01.12, 13:37
                          No neptunie nie uważnie czytaj to co piszę skoro odpowiadasz na moje posty...nie miałem na myśli tej budowy w bok od Turystycznej tylko tych fundamentów wylanych po prawej stronie Rolniczej ( jadąc od strony Łomianek) właśnie mniej więcej na wysokości domów w których mieszka dobrapolisa...a to jest jeszcze Dziekanów Polski i to tam po prawej strony czyli pomiędzy wałami wiślanymi a ul.Rolniczą poziom wód był tak wysoki ( w trakcie wysokiej wody) że pewna firma wstrzymała prace po wykonaniu fundamentów lub wykopu...dlatego zaleciłem dobrejpolisie zrobić na wszelki wypadek badania agresywności wody i sprawdzenia czy beton i materiały użyte do wykonania stanu tzw. zero są właściwe względem wyników badania agresywności wody...na miejscu dobrapolisa poprosiłbym dewelopera ( skoro budowa położona jest w pobliżu wału) o przedstawienie badań geotechnicznych ( które zwykle coraz powszechniej wykonuje się przed rozpoczęciem budowy)
                          • neptun6666 Re: no stefanie. 14.01.12, 14:40
                            Jaja sobie robisz. Po prawej jest Nowy. Na przeciwko budowy Elmisu. Tam po lewej jest przedszkole/jako znak orientacyjny. wystarczy pojechać przeczytać. No chyba że
                            posługujesz się wyłącznie cyrylicą , nie alfabetem polskim.
                            Po prawej stronie drogi / ,Rolniczej, / jadąc od łomianek stoi jak byk tablica Dziekanów Nowy /nawet dla ciebie nie chciałoby mi się jej tam wbić/ zrobił to zarząd dróg. Taki jest podział administracyjny
                            nic na to nie poradzę że masz kłopoty z topografią.
                            Jeżeli któryś z czytelników nie wierzy wystarczy wsiąść w autobus lub samochód i dokonać wizji lokalnej.
                            Zanim się skłócimy , bo widzę trudno cię przekonać , pojedź i zobacz.
                            Po prawej jest tak zwane podwale Dziekanów Nowy /zaczyna się od Turystycznej do Pieńkowa/ na którym kiedyś budowanie było zabronione . Ale to co było zabronione parę lat temu można było obejść za pomocą środków przymusu pośredniego.

Jako deweloper wiesz jak to się robiło. A jak zechcesz zaprowadzę cię na do Dziekanowa Polskiego, dam łopatkę z Biedronki/samochodową/ i możesz się okopywać
                            Zarobisz się na śmierć nie znajdując wody. Pamiętaj ,okop powinien mieć minimum 1,60 głębokości.
                            • dobrapolisa Re: no stefanie. 15.01.12, 11:14
                              miałem się nie wtrącać, ale w Dziekanowie Polskim, po prawej stronie, jadąc od Łomianek nie ma żadnej inwestycji...
                              Najbliższa nam po prawej jest w Pieńkowie:)
                    • stefanprawo do dobrapolisa 14.01.12, 13:49
                      Saab upadł,ale czy to jest dobra marka porównywalna z dobrymi markami takimi jak VW Mercedes,Bmw,lexus a one jakoś nie padają....ceny zawsze mają jakieś przyczyny...za niższą cenę masz niższy standard...ciekawe czy jeżeli deweloper podniósł by cenę ale dał ci za to kostkę to czy byś zaakceptował wyższą i kupił od nich dom ale za to miał np: bramę wjazdową na osiedle,oświetlenie drogi, drogę z kostki bauma etc? ciekawe czy wtedy nie poszedł byś dalej do kogoś kto by oferował niższą cenę od elmisu ,ale nie dawał w cenie urządzonej drogi...a to są bardzo duże dodatkowe koszty które mają wpływ na cenę finalną produktu...więc jedni godzą się z niższą ceną ale również z niższym komfortem mieszkania, użytkowania etc....nikt nie będzie dopłacał do interesu a deweloper to nie firma charytatywna...uważam,że tutaj za bardzo kierowałeś się ceną...jeżeli to co piszesz jest oczywiście prawdą...jednocześnie jeżeli masz drogę w akcie to ją egzekwuj od dewelopera....być może deweloper zrobił już na "drodze" to co miał zrobić?
                      • dobrapolisa Re: do dobrapolisa 15.01.12, 11:11
                        Stefan,nie ma co gdybać...
                        W umowie droga jest.
                        Cena była wyliczona z drogą, i taką ofertę wybrałem.
                      • stefanprawo Re: do dobrapolisa 15.01.12, 21:58
                        Jeszcze raz powtarzam nie zawsze w budownictwie tańsza oferta i lokalizacja jest lepsza...nawet kupując auto to wiemy i wybierając tańsze godzimy sie często na niższy standard ale kupując dom naprawdę najpierw żarty ilu my lokalizacje projekt materiały użyte do budowy dewelopera itd itp bo potem możemy sie rozczarowac i tyle... Jeszcze raz ostrzegam nie zawsze kierunku sie tylko cena....szczególnie jeżeli chodzi o nieruchomosci, które kupujemy za oszczednosci naszego życia lub za kredyty...a ty może i miałeś drogę pytanie jaka drogę...może powinieneś obwiniac siebie a nie dewelopera...przecież droga jest a jaka jest ta droga to winienes mieć w akcie notarialnym jeżeli nie ma dokładnego opisu jak ta droga ma wyglądać czyli w tluczniu,z kostki etc to taka drogę jaka zrobił deweloper powinieneś przyjąć a nauczka z tego płynie dla mnie taka,ze cena nie powinna stanowić kryterium najważniejszego jeżeli chcemy mieć dobry standard...ale może sie mylę to jest tylko moje prywatne zdanie gdyż nie znam treści aktu który zawarles z deweloperem...wiec nie rozstrzygnę czy racje masz ty czy jednak deweloper taka drogę jak pokazales powinien ci przekazac
                        • dobrapolisa Re: do stefan 16.01.12, 09:17
                          Stefan, coś się czepił tej ceny...?
                          jak kupujesz Kia zamiast Mercedesa to zgadzasz się żeby nie miał hamulców i koła zapasowego bo jest tańszy?
                          Po raz kolejny Ci powtarzam, że nie ma znaczenia ile to kosztowało (dodam, że mało-dużo to rzecz względna). Umówiliśmy się na jakąś cenę za określoną jakość i zakres prac. Skoro skalkulowali to za tyle a nie mniej ani więcej to ich sprawa. Widać zadowala ich zarobek 25% zamiast 35%.
                          Droga miała być w umowie i jest zawarte to w akcie.

Rozchodzi się o czas i sposób rozwiązania tymczasowego przez dewelopera.
                          Zgodziłem się odłożyć w czasie zrobienie docelowej drogi bo mają tam jeszcze budowę - choć mogłem nie odebrać i leciały by odsetki. W zamian za to miała być na ten czas zrobiona droga tymczasowa z płyt (lub czegoś po czym się da przejść i przejechać).
                          Jak wykorzystał mój gest dobrej woli Elmis Invest widziałeś na zdjęciach.
                          I o to się rozchodzi a nie o cenę zakupu nieruchomości.
                          Co mi po sądowym rozwiązaniu? Przecież to będzie trwać do września 2013. I o to właśnie chodzi Elmisowi - odłożyć jak najbardziej w czasie zrobienie tej drogi bo są puści w ryj jak widać...
                          Nie potrzebuję (i nie muszę zakładać )sprawy sądowej z nimi bo jak 31.12.2012 nie będzie docelowej drogi zawartej w akcie, to 01.01.2013 sam zlecę jej zrobienie i wyślę im tylko rachunek do zwrotu. Jak nie zrobili swojego nie będą mieli nic do powiedzenia. Powyższe rozwiązanie ma oczywiście sens, pod warunkiem że szybciej nie zbankrutują...
                          Ale do tego czasu nie będę brodził tam jak czapla!
                          Nikt mi nie zwróci za zasyfiały podjazd, błoto w domu, wiecznie brudny samochód i fakt, że moje dzieci siedzą jak w gettcie bo poza płot nie mają jak wyjść.

• stefanprawo Re: do dobra polisa 16.01.12, 10:28
                            Słuchaj zasadniczo masz rację...,ale na budowlance to się nie znasz...cena ma znaczenie...oczywiście,że dostajesz w tańszym samochodzie koło zapasowe,ale w kii to jest koło zapasowe a w BMW czy w niektórych modelach merca to jest opona runandflat i specjalnie samopompujący system pozwalający dojechać do najbliższego warsztatu...etc...nie wspomnę już o różnicy w komforcie jazdy...(oczywiście to subiektywne odczucia) tak samo tutaj płacisz mniej,ale nie masz drogi w kostce...etc...i generalnie chodzi o to jak pobierając kasę najwięcej zaoszczędzić żeby zysk był większy ( to jest moje prywatne odczucie i proszę nie wiązać z tym konkretnym deweloperem bo go nie znam) Jeżeli oczywiście jest tak jak teraz piszesz to zwracam Ci uwagę przyjrzyj się jaki deweloper ma status prawny bo chyba zdajesz sobie sprawę z różnic wynikających ze statusu prawnego przy ewentualnych późniejszych sprawach ( odpukać żeby ich nie było) z tytułu na przykład reklamacji jeżeli na przykład ( nie mam tu na myśli konkretnego dewelopera)za da lata coś się w budynku stanie a firma już na przykład nie istnieje i była to spółka z o.o. lub z o.o. komandytowa? to dopiero robi się problem...a co do drogi to podpisałeś akt notarialny i teraz niestety musisz działać zgodnie z aktem i zaciskać zęby a z deweloperem rozmawiaj ewentualnie informuj innych o tej nieprzyjemnej sytuacji może się inni na twoich błędach nauczą?
                            • dobrapolisa Re: do dobra polisa 16.01.12, 10:39
                              stefanprawo napisał:

> ... przyjrzyj się jaki deweloper ma status prawny bo chyb
                              > a zdajesz sobie sprawę z różnic wynikających ze statusu prawnego przy ewentualn
                              > ych późniejszych sprawach ( odpukać żeby ich nie było) z tytułu na przykład rek
                              > lamacji jeżeli na przykład ( nie mam tu na myśli konkretnego dewelopera)za da l
                              > ata coś się w budynku stanie a firma już na przykład nie istnieje i była to spó
                              > łka z o.o. lub z o.o. komandytowa? to dopiero robi się problem...

Niestety zdaję sobie sprawę, ale dziś chyba nikt już nie ryzykuje prywatnym majątkiem, więc wybór niewielki. Zawsze to będzie spółka z o.o. albo podobna konstrukcja prawna.
                              Nic nie zrobię jak splajtują... Mogę najwyżej zarząd ciągać po sądach, ale czy będzie mi się chciało...?

> a co do drogi
                              > to podpisałeś akt notarialny i teraz niestety musisz działać zgodnie z aktem i
                              > zaciskać zęby a z deweloperem rozmawiaj ewentualnie informuj innych o tej niepr
                              > zyjemnej sytuacji może się inni na twoich błędach nauczą?

I po to właśnie napisałem post:). Żeby pokazać innym jak działa ta firma:).
                              Teraz czekamy na banery. Będziemy się flagować na osiedlu:). Potencjalni kupcy tu chodzą to będa mieli co czytać:).
                              Może coś przed inwestycją na Sadowej jeszcze powiesimy, ale musimy uzgodnić to z dwiema osobami tam ile chcą za miejsce na płocie:). Za dużo tam nie mają sprzedane to na pewno im "opinia zadowolonych klientów pomoże":)).
                              • stefanprawo Re: do dobra polisa 16.01.12, 15:11
                                Tu się mylisz bo są firmy deweloperskie o statusie spółki cywilnej bądź jawnej,które mają odpowiednią odpowiedzialność wobec nabywcy i jest ich całkiem sporo w Łomiankach...do wyboru, do koloru i warto to też kupując dom od dewelopera brać pod uwagę!!!
                                Co do pozostałej części Twego posta to jeżeli jest prawdą co napisałeś to pewnie masz rację..
                                • neptun6666 Re: do dobra polisa 16.01.12, 15:32
                                  stefanprawo napisał:

> Tu się mylisz bo są firmy deweloperskie o statusie spółki cywilnej bądź jawnej,
                                  > które mają odpowiednią odpowiedzialność wobec nabywcy i jest ich całkiem sporo
                                  > w Łomiankach...do wyboru, do koloru i warto to też kupując dom od dewelopera br
                                  > ać pod uwagę!!!
                                  > Co do pozostałej części Twego posta to jeżeli jest prawdą co napisałeś to pewni
                                  > e masz rację..

No to napisz ,proszę ,która jest najrzetelniejszą z rzetelnych?.
                                  Napisz też który z deweloperów potrafi ,,czytać mapy, łącznie z poziomicami?
                                  • stefanprawo Re: do dobra polisa 16.01.12, 17:35
                                    Po co mam pisać licytowanie się, na to,który z deweloperów jest lepszy nie ma sensu. Jest kilka profesjonalnych firmy z tradycją wieloletnią i jest też dużo "domorosłych" , którzy zabrali się za budowę w trakcie boomu lub wręcz właścicieli działek,którzy "prywatnie" próbują budować a wcześniej zajmowali się innymi rzeczami np: handelek drobny itp... i tyle...wybór należy do kupującego więc nie ma co oceniać i się licytować...
                                    • neptun6666 Re: do dobra polisa 16.01.12, 20:21
                                      stefanprawo napisał:

> Po co mam pisać licytowanie się, na to,który z deweloperów jest lepszy nie ma s
                                      > ensu. Jest kilka profesjonalnych firmy z tradycją wieloletnią i jest też dużo "
                                      > domorosłych" , którzy zabrali się za budowę w trakcie boomu lub wręcz właścicie
                                      > li działek,którzy "prywatnie" próbują budować a wcześniej zajmowali się innymi
                                      > rzeczami np: handelek drobny itp... i tyle...wybór należy do kupującego więc ni
                                      > e ma co oceniać i się licytować...

No ,ale możesz człowiekowi pomóc i podać parę adresów?
                                      • dobrapolisa Re: do dobra polisa 17.01.12, 08:51
                                        neptun6666 napisał:
                                        > No ,ale możesz człowiekowi pomóc i podać parę adresów?

Neptun, ale teraz 'to mi to lotto":)
                                        Już kupiłem....Poza tym jak widzę dyskusja zeszła z tematu:
                                        "Co zrobić? Droga TINO ratuj":)
                                        na temat
                                        "Co można było zrobić i kogo wybrać"

• dobrapolisa "Uporządkowana i utwardzona"droga wg Elmis In 18.01.12, 15:44
      Przyszły banery!!! Śliczne żółte
      Chyba pora na nowy post:)
      Tylko muszę obfotografować domy.
      • stefanprawo Re: "Uporządkowana i utwardzona"droga wg Elmis In 18.01.12, 17:06
        Czekamy na linki do fotek. A tak na marginesie to ciekawe czy wasze banerki na domach wybudowanych przez elmis pojawią się na stronie dewelopera....hehehe ( taka humoreska)
      • esscort Re: "Uporządkowana i utwardzona"droga wg Elmis In 20.01.12, 10:24
        Masz te fotki?
        • dobrapolisa Re: "Uporządkowana i utwardzona"droga wg Elmis In 20.01.12, 10:28
          Tak w poście wyżej...
          Tylko musiałem poprawić bo coś nie widać było:))
          Taki ze mnie haker:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka