Dodaj do ulubionych

Skok na kasę.

11.10.12, 21:25
Władza w Ł. proponuje nam mieszkańcom 15 zł od osoby za wywóz smieci posegregowanych i 30 zł od osoby za nieposegregowane miesięcznie od lipca przyszłego roku.
Dla mojej 4 osobowej rodziny z dwójką dzieci jest to zdecydowanie za dużo. Niezła polityka prorodzinna, nie ma co. Cena jest zdecydowanie za duża. Burmistrz i radni chcą na nas ekstra zarobic, a powinni zaproponowac usługę po kosztach. Przecież do tej pory nie mieli z tego tytułu zadnych korzyści i budżet był ok.
Jest to prostacki i nachalny skok na kasę kosztem mieszkańców. Zastanawiam się komu dziękowac,radnym, czy burmistrzowi? Sesja za dwa tygodnie , jest więc czas na opamiętanie.
Ja z żoną będę pamiętał przy następnych wyborach za dwa lata, który z radnych jak głosował.
Obserwuj wątek
    • brycezion Re: Skok na kasę. 11.10.12, 22:26
      Co za bzdury.
      Rodzina 2 osobowa. Umowa z Krix-Poolem. Płacę miesięcznie :
      - śmiecie niesegregowane = 21,20 zł
      - śmiecie segregowane (worek 60 l) = 3,53 zł
      • neptun666 Re: Skok na kasę. 11.10.12, 23:17
        brycezion można wiedzieć ile razy w m-cu zabierają od Ciebie te śmieci?
        • dzn30 Re: Skok na kasę. kpina! 11.10.12, 23:20
          Płacę 40 zł za wywóz 2 razy w miesiacu w bysiu - rodzina 4 osobowa!

oni chyba żartują!

Można to gdzieś zaskarżyć, przecież to istny podatek pańszczyźniany na wynagrodzenia dla gosta i świty!
          • brycezion Re: Neptun666 11.10.12, 23:45
            Raz w miesiącu, ostatni wtorek m-ca. Można sprawdzić faktury.
            Odpady spożywcze idą na kompost.
            • dzn30 Re: Neptun666 12.10.12, 00:04
              smutne jest to, ze na zwyklych ludzi chca obciazyc taka kasa, a nie umieją skontrolowac np pijalni piwa, gdzie włascicielka CODZIENNIE wieczorem ze swojego lokalu wyrzuca śmieci do kosza przy przystanku autobusowym.
              Ja się pytam gdzie jest straz miejska?
              Dlaczego nikt z obsługi przystanków tego nie zgłasza dalej?
              Przecież puszki po piwie, kartony po piwie i papierosach czy kapsle w ilości parudziesięciu nie są naturalnym widokiem w każdym koszu!!

• brycezion Re: Neptun666 12.10.12, 00:55
                Żeby zrobić porządki w mieście, trzeba najpierw zająć się Strażą Miejską i dać im konkretne, sprawdzalne zajęcie. Bo na razie nie ma z nich żadnego pożytku.
                Niech skontrolują we wszystkich domach umowy na wywóz śmieci. Zobaczymy kto wywozi śmiecie na przystanki lub do lasu.
                • dzn30 Bryc! 12.10.12, 11:24
                  Rzadko się z Tobą zgadzam, ale masz racje!

Podobno SM kontroluje a fakt jest taki, że do mojej posesji NIGDY nikt nie zajrzał i nie poprosił o okazanie umowy pomimo, że mieszkam przy Rolniczej!

• 90procent Re: Skok na kasę. 12.10.12, 07:52
      8mlody napisał:

> Władza w Ł. proponuje nam mieszkańcom 15 zł od osoby za wywóz smieci posegregow
      > anych i 30 zł od osoby za nieposegregowane miesięcznie od lipca przyszłego roku
      > .
      > Dla mojej 4 osobowej rodziny z dwójką dzieci jest to zdecydowanie za dużo. Niez
      > ła polityka prorodzinna, nie ma co. Cena jest zdecydowanie za duża. Burmistrz i
      > radni chcą na nas ekstra zarobic, a powinni zaproponowac usługę po kosztach. P
      > rzecież do tej pory nie mieli z tego tytułu zadnych korzyści i budżet był ok.
      > Jest to prostacki i nachalny skok na kasę kosztem mieszkańców. Zastanawiam się
      > komu dziękowac,radnym, czy burmistrzowi? Sesja za dwa tygodnie , jest więc czas
      > na opamiętanie.
      > Ja z żoną będę pamiętał przy następnych wyborach za dwa lata, który z radnych j
      > ak głosował.

Ależ oczywiście jest dobrze. Śmieci można wywalać w las, na pobocze drogi, do jeziora.
      Chwila strachu i jest de best. Totalna darmocha.
      W przyszłości trzeba będzie zapłacić, a to już gorzej. Nie opłaci się już zapłaconych śmieci wywalać w las?
      Może jednak takie ukrócenie śmieciarstwa jest /przy ciągle wywalanych syfach w las/ całkiem dobrą rzeczą.
      Skoro ludzie nie umieją zachować czystości wokół siebie samych potrzebne jest takie rozwiązanie.
      Bez względu na interesy i zapatrywania polityczne.
      Brawo
      • dzn30 90%/działalność gosp/segregacja śmieci 12.10.12, 11:32
        nie pij więcej 90% spirytusu;) - a tak na serio:

NIGDY - nie wyrzucałem śmieci nigdzie indziej niż do własnego kosza(co więcej parę razy zgłaszałem do SM ze taki proceder jest popełniany i sam nie raz posłałem pare ch* takim ludziom, bo nie przechodze obok takich spraw obojętnie)

ZAWSZE - segreguję śmieci (mam własny kompostownik - organiczne), puszki i inne metale też mają swoje miejsce.

NIGDY nie miałem więcej niż 2 x 120 l w miesiącu smieci

A teraz gdy polityka jest zaostrzona i firmy też segregują smieci to okazało się, że firma gdzie pracuję popisała umowę z firmą ktora papier i plastik zabiera ZA DARMO, także pracownicy mogą przywozić te wyszczegolnione śmieci do firmy i są odbierane za FREE!!!

Zatem miesięcznie nie ma więcej niżn1x 120 L, ale zgodnie z polityką nadal smieci sa odbierane 2 razy w miesiącu (to dobrze, bo już wyczysciłem strych i piwnice z niepotrzebnych szpargałów)

Zatem uważam, że 15 zł od osoby to za dużo! 10 zł byłoby ok!

A jaka stawka będzie dla działanlości gospodarczej np takiej pijalni piwa?

też 15 zł i gratis wyrzucanie śmieci do kosza przy przystanku autobusowym?

• esscort Re: Skok na kasę. 12.10.12, 11:38
        No właśnie na tym polega idea tego "podatku" śmieciowego. Po prostu nikomu nie przyjdzie do głowy wywalać śmieci o lasu, jeśli i tak będzie płacił za wywóz śmieci.
        Pewnie ukróci to wywalanie na dziko śmieci "domowych", bo takie będą przez gminę odbierane. W lasach spotyka się śmieci po remontach oraz z warsztatów - jakieś odpady, zderzaki itp.
        Na mojej niewielkiej ulicy obecnie po śmieci przyjeżdżają 3 firmy i opłaca się im przyjeżdżać do 1 czy 2 posesji na ulicy. Jeśli całą gminę "otrzyma" jedna firma (pewnie w wyniku konkursu, ale przeczucie mi mówi, że to będzie Byś), to taka globalna usługa powinna być sporo tańsza niż obecne umowy indywidualne.

dddddd
    • prochownia2 Re: Skok na kasę. 12.10.12, 11:36
      A czerwone gnidy bezradnicy z etatami w poprzednim systemie zniszczą każdego, kto może pomóc Łomiankom.
    • behemot.1 A jak zweryfikują liczbę osób? 12.10.12, 11:39
      Ja mam inne pytanie - w Ł większość mieszkańców ma meldunek w Warszawie lub gdzieś w Polsce, więc gmina będzie się opierała na deklaracji? I jak to niby zweryfikują - przecież nie ma możliwości, aby zapukali do domu, kiedy akurat wszyscy w nim są.

Obecnie 2 x 120 l nieposegregowanych odpadów/miesiąc= 50 zł. I to jest rozsądna stawka.
      • esscort Re: A jak zweryfikują liczbę osób? 12.10.12, 11:45
        behemot.1 napisała:

- w Ł większość mieszkańców ma meldunek w Warszawie lub gdz
        > ieś w Polsce,

No, z tą większością to bym nie przesadzał ;)
        • behemot.1 Re: A jak zweryfikują liczbę osób? 12.10.12, 12:19
          w zdecydowanej większości domów, powstałych w ciągu ostatnich 15 lat, meldunek w Ł ma 1 lub 2 osoby, a mieszka co najmniej drugie tyle. Sprawdzona informacja. Tak więc po zameldowaniu to raczej nie bardzo...Jak ktoś ma zameldowanie w Wwie, w bloku, to w opłatach i tak pobierana jest opłata za śmieci, więc płaci za śmiecie nie tam, gdzie je produkuje. Ale płaci. Moim zdaniem według zameldowania będzie nieefektywnie.
          • esscort Re: A jak zweryfikują liczbę osób? 12.10.12, 12:27
            No to może po deklaracji właściciela?
            • dzn30 Re: A jak zweryfikują liczbę osób? 12.10.12, 12:32
              liczysz na uczciwość deklarodawcy?:P

haha przestań! tu chodzi o kase!

Powinna być ustalona stawka za posesje! 40 zł i po kłopocie!

• esscort Re: A jak zweryfikują liczbę osób? 12.10.12, 12:46
                myślę, że większość osób by zadeklarowała zgodnie z prawdą.
                Ale jednakowy ryczałt też może być. Mniejsze koszty sprawdzania
                • dzn30 Re: A jak zweryfikują liczbę osób? 12.10.12, 14:01
                  Dam sobie głowę uciąć, że gdyby wprowadzić ryczałt od posesji bez wyjątku - dom stoi to trzeba płacić to więcej się kasy zbierze, niż od duszy.

Pewnie zaraz się podniosą głosy, że rodzin wielodzietnych nie stać na te 40-50 zł, ale śmieci produkują tak jak inni, zatem bez żadnych ustępstw! To jest kwestia zanieczyszczania środowiska!

Mogli by też pomyśleć o jakichś bardzo surowych karach dla tych co wyrzucają śmieci (i zostali złapani na gorącym uczynku, czy ze śmieci można dojść do właściciela, sam kiedyś znalazłem w takich śmieciach dane osobowe pewnej fryzjerki) do rowów, lasów itd! - jakies 1000-2000 zł - nie wiem czy to zgodne z prawem i czy gmina może ustalić taką karę, ale to by dało do myślenia tym, którzy wyrzucają śmieci!
                  • behemot.1 Re: A jak zweryfikują liczbę osób? 12.10.12, 14:20
                    Nie pomyśleliśmy jeszcze o jednym - a co z pojemnością? Przecież nie może być jednej opłaty za 120 l i za 240 l? Tu z pomocą nie przychodzi nawet deklaracja co do ilości osób - bo niekiedy mam znacznie mniej śmieci, jak np. jadę na urlop, a niekiedy więcej,i co wtedy? Jeżeli no. potrzebuję zamówić większy wywóz?
                  • esscort Re: A jak zweryfikują liczbę osób? 12.10.12, 15:03
                    Jednakowy ryczałt jest o tyle dobry, że prosty.
                    Ja myślę, że protestowałyby raczej rodziny mniejsze, że czemu miałyby płacić tyle, ile płacą rodziny liczne, które przecież więcej śmieci produkują.
                    • krzysiom1 Re: A jak zweryfikują liczbę osób? 12.10.12, 15:22
                      Powinien być ryczałt od posesji-bo prosto i tanio.
                      Dodatkowo w ramach tego ryczałtu, powinna być możliwość samodzielnego wywozu śmieci przez każdego zameldowanego mieszkańca do kontenerów np: ustawionych przy oczyszczalni śmieci. Chodzi głównie o gruz, skoszoną trawę, makulaturę, opony czy wielkogabaryty.
                      Innaczej nic z tego nie będzie...
                      • dzn30 zgadzam się z przedmówcami 12.10.12, 15:35
                        - ryczałt od posesji
                        - kontenery na ponad gabarytowe rzeczy

co z małymi rodzinami? - nic! - ryczałt to ryczałt

jedyny upust dałbym ludziom starszym i samotnym (upust 50%)

jak wyznaczyc upust?

standardowo dałbym kosz 240 litrów raz na miesiąc
                        upust to kosz 120 litrów na miesiąc

oczywiście fajnie jakby można było zadeklarować segregację śmieci - np możliwość wykupienia na własność 3 koszy 80 litrowych - roznokolorowych i przez to tanszą stwkę za segregację.

Tylko nasuwa się jedno baardzo ważne pytanie:

Czy ktoś weźmie pod uwagę nasze propozycje?

Kieruję to do Panów SIDANCO i ULFENDIR (przepraszam jeśli przekręciłem nicki, ale zaglądam tu dosyć nieregularnie)
                        • behemot.1 Jaka pojemność i częstotliwość? 12.10.12, 16:10
                          Jeżeli, jak stanowi projekt uchwały, ma być stała opłata w zależności od osób zamieszkałych, to jaka pojemność będzie wywożona? Co, jeśli podstawię 3 pojemniki x 240 l, a co, jeśli 3 x 120 l? To jedno, a drugie - jaka będzie częstotliwość? Nie wyobrażam sobie, żeby przez miesiąc kazali mi trzymać odpady spożywcze w czasie upału...Poza tym, mam pytanie do segregujących - ja do tej pory wywoziłam tylko makulaturę, jak radzicie sobie z segregacją? Macie na zewnątrz 3 osobne pojemniki? I jak zorganizowaliście kwestię ich wynoszenia - przecież z domu wynoszę je w plastikowym worku, który trafiałby do pojemnika na odpady spożywcze czy wtórne...
                          • dzn30 Re: Jaka pojemność i częstotliwość? 12.10.12, 16:36
                            Może nie jestem specem ale...

- kompostownik to fajna sprawa - po roku jest super humus pod uprawę roślin - jesli ktoś ma podwórko - w czym wynoszę? zazwyczaj w pojemniku z przykrywką raz dziennie - a jaki pojemnik? ano np. po lodach litrowych albo po śledziach lub kapuście kwaszonej(wiaderko i litr lub większe), wrzucam tam oprócz trawy również obierki czy torebki po herbacie czy fusy po kawie - kupuje się bakterie i zalewasz raz na jakiś czas kompost.
                            Co do przenoszenia obierek i innych odpadów, ktore się rozkładają - plastykowa torba z ktorej wysypuje a samą torbę wrzucam do worka dla papieru i plastyku,

może ktoś ma inny system?

• krzysiom1 Re: Jaka pojemność i częstotliwość? 12.10.12, 17:34
                              90% nowych domów to szeregowce z minimalnymi działkami, nie da się wcisnąć kompostownika.
                              Pozostaje młynek w zlewie ale przy szambie nie ma sensu.
                              Od lat bez problemów "trzyosobową" rodziną napełniałem raz w tygodniu pojemnik 240l.
                              Niewyobrażam sobie innej częstotliwości odbioru śmieci
                              • kasia.buczkie Re: Jaka pojemność i częstotliwość? 12.10.12, 18:01
                                240 litrów co tydzień ? Powinni Cie Krzysiom zamknąć za dewastowanie planety :).
                                • behemot.1 Re: Jaka pojemność i częstotliwość? 12.10.12, 18:29
                                  No właśnie - nie można ustalić jednolitej opłaty bez podania pojemności i częstotliwości. Problem tylko w tym, że każdy ma inne potrzeby, więc trudno będzie ustalić spójne terminy i pojemności dla każdego. Jeżeli przyjmiemy wywóz 2 x miesiąc, co chyba najczęściej się w Ł praktykuje, to i tak będzie problem, bo każdy produkuje inną ilość śmieci - bez ujmy, ale starsza Pani ma zapewne mniej śmieci, niż przeciętny dorosły pracujący człowiek. Z drugiej strony - nie będzie można zamówić dodatkowego wywozu,zwłaszcza w okresie przedświątecznym, ani przesunąć wtedy, gdy nas nie ma, a zatem i nie ma śmieci. To wszystko są szczegóły, ale mają duży wpływ na wysokość opłaty - jeżeli ja za 2 wywozy x miesiąc płacę 50 zł, to np. jeden wywóz w miesiącu, co byłoby katastrofą, wyniósłby mnie nawet 90 zł!!!

Jakieś inne sposoby na segregację? Naprawdę macie po kilka pojemników? Tylko gdzie to trzymać....
                                • esscort Re: Jaka pojemność i częstotliwość? 12.10.12, 19:00
                                  O cholera, to ja też 1 raz w tygodniu
                                  • 11chwilka Re: Jaka pojemność i częstotliwość? 12.10.12, 19:29
                                    Ręce opadają. Tadzio przy wsparciu Piotrusia znów błyszcza geniuszem w dodatkowy para podatku. Jakim cudem odbiór hurtowy śmieci może być droższa od detalicznego i w moje ocenie droższy o ponad 100%! Brak umiejętności w realizacji przetargu, wysoka prowizja, ukryty podatek? A może chęć ukrycia własnej bezradności, bo wiele domostw jest zamieszkałych przez osoby niezameldowane. Takie problemy się rozwiązuje, ale niemota Tadeuszek nie potrafi! I znów powstanie bublowata uchwała rady, pod którą żaden rzetelny radny nie będzie chciał się podpisać! I znów wina rady a nie fatalnego burmistrza!
                                    • jerzes Re: Jaka pojemność i częstotliwość? 12.10.12, 21:12
                                      że co?
                                      dzis w Byś place 2xw miesiacu po 28zl =56. 4 osoby
                                      a teraz ma byc 120zl?

kogos boli glowa?
                                      nie chodzilem nigdy na wybory - ale chyba teraz pójde ...jesli ktoś za 2 lata zaproponuje zniesienie tych opłat.

Przecież ja nie będę wiecej produkował śmieci. - wystarczy mi 2 x 240L miesiecznie.
                                      A gmina podpisujac umowe hurtem powinna wynegocjowac mi lepsza cene 2x20zl ( a nie jak teraz 2x28zl )

ciekawe co powie sasiad . 10 osob w domu...i ma kontener 1100L x2 . =90zl ...teraz bedzie 300zl ...oj pojedzie pod gmine - i rozrzuci obornik
                                    • krzysiom1 Re: Jaka pojemność i częstotliwość? 12.10.12, 22:24
                                      Dla mnie byłoby taniej.
                                      15 pln/miesiąc/osoba to niezbyt wygórowana stawka....
                                      • brycezion Re: Jaka pojemność i częstotliwość? 12.10.12, 22:39
                                        30zł miesięcznie za 2 osoby. Tyle mniej więcej obecnie płacę. Podałem dane z faktur na początku tego wątku.
    • ulfednir Re: Skok na kasę. 12.10.12, 22:20
      Witam,

Rzecz najważniejsza - podane ceny póki co są tylko propozycją Urzędu Miejskiego.
      Rzeczona uchwała została bowiem umieszczona w porządku obrad Sesji RM w dn. 25 października i wtedy dopiero zostanie przyjęta bądź odrzucona przez radnych. Podejrzewam jednak, że właściwa, merytoryczna dyskusja nad tą propozycją odbędzie się wcześniej - na posiedzeniu Komisji Społecznej. Nie gwarantuję w tym momencie czy będzie to najbliższe posiedzenie w dn. 16 października o godz. 16, czy kolejne (nie znam planów Przewodniczącej Komisji w tej materii).

Póki co, po pierwszym czytaniu tej uchwały, podobnie jak u Państwa, budzi mój głęboki niepokój wysokość zaproponowanej kwoty. Zapewniam zatem, że będę dociekał szczegółowych informacji na temat metodologii uzyskania podanej kwoty - ekwiwalentu za odbiór i utylizację odpadów.

• ulfednir Re: Skok na kasę. 12.10.12, 22:59
        I jeszcze dla porównania, ze z danych znalezionych w internecie, porównanie opłat z innych miast już posiadających opłaty za wywóz śmieci:

Starachowice - 6,42 zł osoba/mcŹródło
        Pszczyna - 6,50 osoba/miesiąc [url=http://pszczyna.pl/ver/images/pliki/gospodarka_odpadami/Podatek-smieciowy.doc]Źródłourl]
        Gietrzwałd - 5,90 Źródło
        Ząbki - 28zł/56zł ZA GOSPODARSTWO Źródło
        • dzn30 Re: Skok na kasę. 13.10.12, 00:00
          czyli:
          w przypadku Starachowic niecałe 7 zł za 90 litrów raz w mieciącu (3 litry śmieci na dobę za osobę )

w Ząbkach 28 za posegregowane i 56 za nieposegregowane za posesje (opłata miesięczna)

obie propozycję są do przyjęcia - stawki są ok
          gdyby takie rozwiązania zaproponowano w Łomiankach to uważam że nikt by nie był pokrzywdzony, bo ileż to roboty posegregować śmieci? - ja tak robie od 5 lat
        • nasze.lomianki Re: Skok na kasę. 13.10.12, 11:54
          ulfednir napisał:

> I jeszcze dla porównania, ze z danych znalezionych w internecie, porównanie opł
          > at z innych miast już posiadających opłaty za wywóz śmieci:
          >
          > Starachowice - 6,42 zł osoba/mcŹródło
          > Pszczyna - 6,50 osoba/miesiąc [url=http://pszczyna.pl/ver/images/pliki/gospodar
          > ka_odpadami/Podatek-smieciowy.doc]Źródłourl]
          > Gietrzwałd - 5,90 Źródło
          > Ząbki - 28zł/56zł ZA GOSPODARSTWO Źródło
          >
          Aleś ty inteligentny. Po kim odziedziczyłeś swą elokwencję?
          Jak wejdą ,,twoje ,,stawki to podyskutujemy , teraz to tylko zawracanie Wisły kijem.
          • lomiankowska bezradni znowu kombinują 13.10.12, 12:56
            Dla samorządów przyjęcie nowych obowiązków jest znacznym wyzwaniem. Każda gmina musi zorganizować jednolity dla wszystkich mieszkańców, kompleksowy system zagospodarowania odpadów komunalnych. Według przyjętych zasad odbywać się będzie selektywna zbiórka i odbiór odpadów. Za tę usługę mieszkańcy będą wnosić do gminnej kasy opłatę - wszyscy jednakową, jej wysokość uchwali rada gminy.
            Kompleksowe zagospodarowanie odpadów oznacza: odbiór ich od mieszkańców i przekazanie do dalszego przetworzenia, czyli odzysk i recykling odpadów nazwanych surowcowymi oraz kompostowanie odpadków organicznych (np. kuchennych i ogrodowych). To, czego nie da się ani przetworzyć, ani skompostować może zostać spalone, a w ostateczności zdeponowane na składowisku.
            Z roku na rok gminy będą zobowiązane, zgodnie z wyznaczonym limitem, podwyższać poziom odzyskiwanych surowców, tym samym ograniczać ilości odpadów kierowanych na składowisko. Gmina, która nie sprosta wymaganym zasadom - zapłaci karę.

Dla wywiązania się z nałożonych obowiązków potrzebne są specjalistyczne regionalne sortownie, kompostownie, czy też biogazownie, a także instalacje służące do spalania tego, czego już nie da się wykorzystać. Aby gminy mogły przygotować się do nowych zadań, proces tworzenia gminnego systemu gospodarki odpadami podzielony został na etapy. Wiadomo - krok po kroku - co, kiedy powinno zostać zrobione, żeby, najpóźniej od 1 lipca 2013 roku gminy przejęły gospodarowanie odpadami na swoim terenie.
            • 11chwilka Re: bezradni znowu kombinują 13.10.12, 15:11
              Łomiankowska pleciesz bajki.Opisywane obowiązki to domena firm odbierających śmieci oraz problem uświadomienie mieszkańców. Rożnica cen winna starczyć do uświadomienia! W dodatku inne gminy potrafią to samo zapewnić za kilka złotych a nie za projektowane trzydzieści. Weźcie się spece od propagandy sukcesu i tarzania w błocie przeciwników, zamiast pisać oczywiste głupoty! I dlatego oceniam że obecny burmistrz nadal nie jest wart obecnej płacy! Kilkanaście razy więcej niż u innych i kalkulacja wzięta z sufitu! A radni mają to bezmyślnie zatwierdzić bo pan ubogi w burmistrz ma rację! I potem mam takiego ludzia wielbić i hołubić, a nie oceniać go zgodnie z prawdą!
              • lomiankowska Re: bezradni znowu kombinują 13.10.12, 15:41
                To zasuwaj do bezradnych bo to oni podejmują uchwałę, a nie burmistrz
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka