supermauzer 27.01.09, 12:36 Czy możecie polecić jakieś? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
raash Re: Preparaty do szamb 27.01.09, 13:37 Wynalazek zwany bodajrze WcNet, saszetka raz na tydzień. Swoją drogą 30-ści kilka lat żyłem w nieświadomości, z tego spory kawałem czasu w domu, że coś takiego może być potrzebne. Dopiero przeprowadzka do Łomianek mnie światopoglądowo wyprostowała :-| Odpowiedz Link Zgłoś
lubiarz Re: Preparaty do szamb 27.01.09, 17:48 mialem ten sam problem, wc net nie wiem czy pomaga ale stosuje. po oproznieniu szamba smrod nie do zniesienia w wc na pietrze ale przez max 2 tygodnie.idzie przywyknac.tez nie wiedzialem ze moze byc taki problem a tu niespodzianka Odpowiedz Link Zgłoś
lomek2 Re: Preparaty do szamb 27.01.09, 20:40 Po pierwsze dlaczego smród po opróżnieniu? Z szamba czy z rury odpowietrzającej? Po drugie co masz na myśli mówiąc przez 2 tygodnie? Normalnie szambo rodzina napełnia w maks 1.5 miesiąca (jeśli używa prysznica). Chyba że masz szambo przebite i wodę w obwodzie zamkniętym (herbata-szambo-herbata). Wtedy rozumiem że opróżniasz rzadziej i rozumiem, że smród przy opróżnianiu i pewien czas potem jest niesamowity. Odpowiedz Link Zgłoś
lubiarz Re: Preparaty do szamb 28.01.09, 00:36 smrod z rur tzn przebija sie gaz (siarkowodor) przez lustro wody w syfonach. ja mam szambo 12m3, 2 komory wiec u mnie napelniam 2,5 do 3 miesiecy. szamba nie mam przebijanego, ale kto wie czy szczelne.nie mam oczujnikowanych scianek. Odpowiedz Link Zgłoś
lomek2 Re: Preparaty do szamb 28.01.09, 11:28 Chyba Ci się jednak trochę przesącza. Powinieneś zacząć od oczyszczenia rur z osadów. Trzeba przez kilka dni z rzędu zalewać na noc tolalety, syfony umywalek, bidetów i zlewów dobrymi preparatami odkamieniającymi i dezynfekującymi. Najlepiej domestosem. Uwaga na Cilit do toalet, bo potrafi zniszczyć nawet niektóre tworzywa! Nie polewaj też emalii i metalowych odpływów. Prawdziwa ceramika jest zupełnie bezpieczna. Świetny ale bardzo drogi jest Mudin, dostępny np w Arma Sanie. A po wybraniu szamb(a), kiedy się znowu nieco zapełni, trzeba wlać tam roztwór bakteryjny, który spowoduje że siarkowodór nie będzie się wydzielał. Jeśli mało stosujesz agresywnej chemii, wcale nie trzeba uzupełniać tych bakterii często (drogie), bo one mają to do siebie że momentalnie się rozmnażają gdy mają co jeść :) Z nadmiaru siarkowodoru wynika, że będą miały wyżerkę ;) Odpowiedz Link Zgłoś
supermauzer Re: Preparaty do szamb 28.01.09, 12:03 >trzeba wlać tam roztwór bakteryjny Ale jaki roztwór? W jakim stężeniu? Jakie szczepy bakterii? Skąd u Ciebie ta wiedza mikrobiologiczna (nie kwestionuję, pytam tylko:) Kupiłem w końcu Septifos Vigor, w cale drogo nie wychodzi: 60 zł na 10 miesięcy. Dodawać trzeba co tydzień, bo zawiesina bakterii jest ciągle przecież rozcieńczana. Odpowiedz Link Zgłoś
lomek2 Re: Preparaty do szamb 28.01.09, 14:47 Ze szkoły supermauzer, ze szkoły :) Roztwór - jeden z tych dostępnych w handlu. Wszystko jedno który. Z tym dodawaniem co tydzień to sposób producenta, żebyś regularnie kupował za 60zł produkt wart 6zł z opakowaniem, transportem i prowizją sprzedawcy :) Jeśli nie wymordujesz bakterii agresywną chemią, to same się odtwarzają. W dobrych warunkach reakcja namnażania jest lawinowa. Gdyby trzeba było dodawać "bo się rozcieńczają", to na jakiej niby zasadzie miałyby przetwarzać ten materiał który przetworzyć mają? Odpowiedz Link Zgłoś
supermauzer Re: Preparaty do szamb 28.01.09, 15:09 Też miałem w szkole mikrobiologię, ale nie zajmuję się inżynierią środowiska:) Myślałem, że podasz mi jakąś literaturę fachową. W dobrych warunkach, jasne, wzrost liczebności jest logarytmiczny. Ale kiedy warunki są dobre? W tych preparatach są szczepy z rodzaju Bacillus, a one są (zgodzisz się ze mną) raczej bakteriami tlenowymi. Skąd tlen szambie? Ścieki z jakąkolwiek chemią, nawet ludwikiem, im nie służą. To tak jak z zażywaniem bakterii mlekowych w czasie antybiotykoterapii, trzeba je brać dość długo bo jakoś się nie namnażają lawinowo. Odpowiedz Link Zgłoś
lomek2 Re: Preparaty do szamb 28.01.09, 15:15 Nie wiem czy tylko bakterie tlenowe są w stanie przetwarzać ścieki bez produkowania H2S. Tyle jest tego dziadostwa... ;) Z doświadczenia wiem, że wcale nie trzeba dawać tego tyle ile producent "zaleca". Jakby mógł, to by Ci zalecił całe szambo zasypać. Ja używałem bodaj Biolatrinu. Raz czy dwa wsypałem ile trzeba a potem sporadycznie, i było już ok. Odpowiedz Link Zgłoś