mapcz 25.04.05, 12:19 Drodzy Sąsiedzi, Czy ktoś z Was orientuje się jaka jest przekrój komina odprowadzającego spaliny z kominka. Obecnie zacząłem interesować się wkładem i często spotyka mnie to pytanie? Pozdrawiamy, MAPCZ z II etapu Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
diveliusz Re: Kominek - komin 25.04.05, 12:28 Mój ulubiony temat :-) Pytasz o zasadę czy o to jaki komin jest w naszych mieszkaniach? Jeśli o zasadę to przekrój komina powinien mieć około 400 cm2 (czyli 20x20). Niektórzy twierdzą że wartość minimalna to 16x16. Przekrój nie może być też za duży. Minimalna wysokość to 4,5m. Komin ma być prosty i bez występów. Tak czy inaczej - ogledziny komina to pierwsza czynność każdego porządnego instalatora (lepiej to zrobić przed zakupem wkładu) Jeśli chodzi o nasze mieszkania - nie ma jednej odpowiedzi bo każdy komin wyszedł troszkę inny :-) Przekrój mojego komina był GIGANTYCZNY więc trzeba było go zmniejszać (mam fajne fotki :-) Olek Odpowiedz Link
mapcz Re: Kominek - komin 25.04.05, 12:39 Dzięki za odpowiedź. To te fotki ze strony czy masz coś więcej. Jeśli tak to na maila gazetowego możesz wrzucać, będę wdzięczny. Pzdr Odpowiedz Link
kubus162 Re: Kominek - komin 18.05.05, 11:56 Przestroga dla wszystkich którzy beda budowac kominek - pamietajcie o "nawietrzeniu" kominka np.dodatkowa rura z zewnatrz.Brak nawietrzenia powoduje ze przy zamknietym oknie mozna sie udusic i co gorsze przy wlaczonej wymuszonej wentylacji wszystko "wali" na pokoje. Inwestycja niewielka a unikniecie problemów jakie my posiadamy - siwy dym :-) Pzdrawiamy Ewa i Zbyszek z 12B/1 Odpowiedz Link