Dodaj do ulubionych

Dylemat-pomóżcie

11.09.06, 20:50
Bylam u jednej orto powiedziala zeby wyrwac dwie 4 u gory, mialam isc za
tydzien zalozyc aparat na gore 1300zl. Poszlam wyrwac zeby i lekarz
powiedzial zeby sie jeszcze skonsultowac z innym orto. Bylam dzis u innej i
powiedziala nie wyrywamy, ale aparat po 1600zl na gore i dol, plus jeszcze
jakis aparat za 800zl, ktory ma laczyc szostki gorne i dolne (lub inny 1600zl
ale raczej ten tanszy) a pozniej jeszcze jakis drucik miedzy szostkami na
gorze? Nie jestem pewna. I teraz nie wiem co wybrac sad dzwonilam do pierwszej
orto i tlumaczyla ze po to wyrwa 4 zeby nie bylo tych lancuszkow. I
powiedziala ze jesli nie wyrwe to bede musiala nosic aparat retencyjny do
konca zycia???? Prawda to?
Obserwuj wątek
    • tictac10 Re: Dylemat-pomóżcie 11.09.06, 21:40
      Ojeje...współczuje dylematu...sama juz tez głupieje, ale pierwsza czworke juz
      nosze w torebcesmile jutro druga na odstrzał idzie... tez nie wiem czy dobrze
      robie...dawno temu jedna orto mi powiedziala ze bede musiala tak czy siak
      wyrwac te 4-ki..teraz ta to samo, na wiecej wizyt nie poszlam do innych..wierze
      głeboko ze robie dobrze, ale ja tez mam inna wade niz Ty, ja mam kiełki na
      górze, wiec one maja niby wskoczyc na miejsce tych dziursmile...z tego tylko co
      sie orienyuje tez masz stłoczenie zebow...i tak jak sobie samej na logoke
      tłumacze, to to ze jak juz wyrwalam te zabki to sie znow same nie stłocza, a
      jak by zostały, to rzeczywiscie chyba retencyjny do konca, zeby wszystko nie
      wrociło na swoje miejsce...takie moje proste myslenie, za wiele nie doradze,
      ale zycze wszytskiego co najlepsze , bo wiem jakie to ciekie dylematy. Trzymaj
      siesmile
      • grotka20 Re: Dylemat-pomóżcie 11.09.06, 22:27
        No wlasnie, teraz jak wybiore jedno to bede zalowaz ze nie wybralam drugiego i
        na odwrot sad ta druga mi powiedziala ze jak wyrwe 4 to moga mi sie rysy twarzy
        zmienic, moze ja nie zauwaze ale ona tak bo jest spacjalista uncertain nie wiem co mam
        robic sad
        • reniferka19 Re: Dylemat-pomóżcie 11.09.06, 22:41
          Hej Grotka20!co prawda ja nie wiem jaka Ty masz wad ale ja miałam dość duże
          stłoczenie zebów w efekcie czego nie było widac wcale "2"Moja orto kazał mi
          usunąć dwie 4 na gorze.Decyzja o usunięciu zębów jest trudna wiem zwlekałam 2
          mce ale tej chwili nie żałuje jej ponieważ juz za 1,5 mca orto zdejmuje mi
          aparat(nosiłam go rok ).Po usunieciu wada szybciej sie koryguje.A w to ze
          zmienią sie rysy twarzy to
          bym nie wierzyła no chyba ze masz zęby mamuta i po ich usunieciu rzeczywiscie
          mogłabys wyglądac inaczej Ale tak z pewnoscia nie jest!!!!Usuń zęby i patrz z
          miesiaca na miesiac jak twój uśmiech pieknieje!!!a ne katuj sie mysla ze do
          konca zycia czeka cie reteiner!!!Pozdrawiam!!!!
          • grotka20 Re: Dylemat-pomóżcie 11.09.06, 22:46
            Ja mam wade zgryzu uncertain mam zgryz otwarty. tzn mam gorny luk do przodu o jakies
            6mm uncertain a tak to mam zabki prawie ze idalenie proste. Ta druga orto, ktora nie
            chce wyrywac duzo osob chwali. Nie wiem pojde jutro do niej i sie jeszcze
            wypytam sad
      • licealistka9 Re: Dylemat-pomóżcie 16.09.06, 21:17
        moim zdaniem to jak wyrwiesz te 4 to bedzie szybciej i lepszy efekt, ale z
        drugiej strony to lepiej miec wszystkie zeby niz wyrywac zdrowe. nie wiem co bym
        zrobila na Twoim miejscu, ale jesli Cie to pocieszy to ja w ciagu najblizszych 2
        tygodni nie bede miala ani jednej 4 (az zal bo nieplombowane byly)
        i dam Ci rade, traktuj z dystansem to co przeczytasz na tym forum, bo ile ludzi,
        tyle opinii. Z tego co zauwazylam to ekstrakcja jest dla wielu ludzi niepojeta
        (sadze ze maja male wadybig_grin), ja idac do orto wiedzialam ze bez tego to sie nie
        obejdzie, a napewno nie na gorze
    • hana811 Re: Dylemat-pomóżcie 11.09.06, 22:42
      no ja mam ten sam problem poniewaz musze wyrwac 2 zdrowe zeby sad nie jestem co
      do tego przekonana ale co tu duzo mowic... nie ja jestem specjalista w tej
      dziedzinie weic zostaje mi tylko zaufac innym ;/ ale caly zcas sie obawiam i
      waham ;/
      • grotka20 Re: Dylemat-pomóżcie 11.09.06, 22:53
        No wlaśnie sad
        • tictac10 Re: Dylemat-pomóżcie 12.09.06, 13:32
          Zwlekałam zwlekałam..i w koncu sie odwazyłamsmile...w tej chwili wlasnie piszac to
          siedze z wacikiem w buzi, ktory zakrywa druga dziure po wyrwaniu 4..teraz dwie
          w kompecie nosze w torebce;p...mimo ze wyrwalam mam watpliwosci,. ale cos
          trzeba zaryzykowac...bo w nieskonczonosc nie bede tez czekac i chodzic po
          wszytskich ortodontach i rozpatrzac kazda propozycje....zastał by mnie grudzien
          w takim razie;p...a tak powaznie to chce miec aparat na nowy rok akademicki i
          te pare dni wczesniej zeby sie zdazyc przywyczaic..choc wiadomo lepiej pare
          razy przemysler niz w pospiechu cos robic, ale nadal głeboko wierze ze jesli
          kaza wyrywac juz 2 osoby to cos w tym jest, w koncu nie ja pierwsza i nie
          ostatnia z takim przypadkiem...ja sie martwie tylko tym ze mam uczulenie na
          nikiel i co z tym bedzie...ale coz głowa do góry...smile
          • grotka20 Re: Dylemat-pomóżcie 12.09.06, 13:58
            Tictac10 a jesli masz uczulenie to dobry jest aparat tytanowy chyba. ja nie mam
            uczulenie ale i tak bede miala tytanowy bo do tej wady jes dobry ten lub jakis
            inny drozszy. Ja juz sama nie wiem. Rodzice mi mowia zeby sobie dala spokoj i
            zyla z takimi jakim mam. Bo wszyscy mowia ze mam ladne i ze po co mi aparat.
            • baba_jaga5 Re: Dylemat-pomóżcie 12.09.06, 14:55
              Skoro wszyscy mówią, że masz ładne zęby? To po co ci to? ten łuk na 6ki pewnie
              ma za zadanie rozszezyc szczękę tak zeby nie trzeba było wyrywać zębówsmile
              Szczerze mówiąc gdybym miała taki wybór zostałabym z takimi zębami jakie mamsmile
              Może skonsultuj to jeszcze z kimśsmile
              Rysy twarzy zawsze się troche zmienią pod wpływem noszenia aparatusmile
              • grotka20 Re: Dylemat-pomóżcie 12.09.06, 15:29
                Bo inni nie widza ale ja widze uncertain bo mam zly zgryz a dla wiekszosci osob aparat
                jest na krzywe zeby i jak sa proste to jest nie potrzebny, a pozniej na starosc
                bede miala paradontoze czy cos innego. Wiem ze rysy sie zmieniaja ale ona
                powiedziala ze by sie na gorsze zmienilo uncertain to jest najlepsza orto w moim
                miescie juz czterech stomatologow mnie do niej wysylalo i wszyscy ja
                zachwalaja.
                • tictac10 Re: Dylemat-pomóżcie 12.09.06, 15:59
                  Grotka 20...to samo czasem slysze...po co Ci aparat skoro nic nie widac, a
                  wlsanie nie widac, jak mowie, jak sie smieje to juz gorzejsad...ale przede
                  wszystkim dla samej siebie, dlatego zeby na przyszlosc uniknac ciaglych
                  problemow z zebami z tego wzgledu ze sa w scisku i beda sie szybciej psułysad

a co do tytanowego aparatu?? jaka jest roznica w cenie?? to dla mnie wazne. I
                  czy kazda ortodontka moze taki zalozyc?? moja jakos dziwnie mi na to
                  odpowoiedziala jak jej powiedzialam ze jestem uczulona na nikiel...stwierdzila
                  ze ma bezniklowe zameczki, a zlukiem to...no wlasnie zamilkla i tyle wiemsad jak
                  wiesz cos wiecej to prosze napisz
                  • grotka20 Re: Dylemat-pomóżcie 12.09.06, 18:33
                    Wiem tylko tyle ze jak w google wpisalam aparat tytanowy to wlasnie wyskakiwalo
                    ze ten aparat jest dla alergikow dobry. Ja za niego place 1600zl ale w dosc
                    nieduzym miescie.
    • moninka1985 Re: Dylemat-pomóżcie 09.11.06, 12:59
      ja musiałam wyrwać wszystkie czwórki-na dole i na górze.A żal mi ich było,bo
      byly zdowisieńkie...Nie konsultowałam się z innym ortodontą-może to był mój
      bład...Ale teraz już nie żałuję i myślę nawet,że dzięki temu moja wada będzie
      szybciej skorygowana.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka