malinka76 13.09.06, 20:41 Mam małe pytanko- jakiej pasty używacie do mycia zębów zaparatem kosmetycznym? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
baba_jaga5 Re: APARAT KOSMETYCZNY- jaka pasta? 15.09.06, 16:16 Ja mam porcelanowe zamki i myję pastą Elmex zieloną. Orto kazała kupić pomaranczową, ale nie było w aptece Drugą tubkę kupiłam już pomarańczową. Do tego szczoteczka manualna Oral-b Ortho; takie specjalne szczoteczki Jordan do czyszczenia między drutem a zębami; płyn Elmex pomarańczowy do płukania To mi kazała uzywać Nie wolno mi szczoteczki elektrycznej , nawet tej przeznaczonej do aparatów. Orto powiedziała,że te zamki są delikatne Pozdrawiam Odpowiedz Link
malinka76 Re: APARAT KOSMETYCZNY- jaka pasta? 15.09.06, 20:36 A od kiedy masz apart i jak jest z tymi zameczkami- żółkną? Odpowiedz Link
littlefrog Re: APARAT KOSMETYCZNY- jaka pasta? 15.09.06, 21:10 zamki nie żółkną, tylko gumki. Odpowiedz Link
baba_jaga5 Re: APARAT KOSMETYCZNY- jaka pasta? 16.09.06, 14:43 Nie, zamki nie żółkną tylko gumki, które są wymienną częścią aparatu i nie ma z tym najmniejszego problemu aparat mam od 31 sierpnia Odpowiedz Link
aleksandra1977 Re: APARAT KOSMETYCZNY- jaka pasta? 16.09.06, 11:09 ja noszę aparat szafirowy od roku. Przetestowałam juz dużo past i z mojego doświadczenia mogę powiedzieć, że: -nie polecam past i płynów zawierających związek o nazwie chlorheksydryna. Są bardzo polecane przez ortodontów, bo chlorheksydryna działa przeciwpróchniczo i przeciwbakteryjnie, ale ma jedną wadę, o której nie każdy ortodonta uprzedza - w tempie ekspresowym, dosłownie z dnia na dzień, odkłada się kamień i osad na zębach, z którym poradzi sobie tylko dentysta. -pasty i płyny elmex: również dorobiłam się po ich stosowaniu kamienia (może to sprawa indywidualna). Sprawdza sie dobrze zwykła pasta blend a med. Trzeba pamiętać, żeby nie używać pasty wybielającej. Ostatnio testuję francuską pastę elgydium przeciwprochniczą (dostępna w aptece, ok. 12 zł) i jak na razie jest to moja faworytka Zeby myję 5-6 razy dziennie szczoteczką oral b orthodontic, do tego używam wyciorków dantex i nici dentystycznych oral b z satyną. Rok noszenia aparatu nie wpłynał negatywnie na stan mojego uzębienia i nie mam żadnych ubytków, co potwierdziła ostatnio moja dentystka. -- BABY MAUS artykuły dla dzieci Przyjaciele są jak anioły, które stawiają nas na nogi, gdy nasze skrzydła zapomniały jak się lata Odpowiedz Link
denti Re: APARAT KOSMETYCZNY- jaka pasta? 16.09.06, 23:15 No tak, jednak elgydium zawiera chlorheksydynę... Odpowiedz Link
aleksandra1977 Re: APARAT KOSMETYCZNY- jaka pasta? 17.09.06, 10:56 w elgydium protection caries nie ma chlorheksydryny. Zawiera ją elgydium whitening (wybielająca) i elgydium sensitive (do zębów wrażliwych). Odpowiedz Link
kodlab Re: APARAT KOSMETYCZNY- jaka pasta? 17.09.06, 11:36 tak sie zastanawiam nad pasta wybielajaca, moja orto mi mowi, ze moge od czasu do czasu uzywac, nie ma przeciwskazani, wiec jak to jest?dodam, ze bardzo mi szybko zolkna gumki, ale to moja wina, duzo czerwonej herbaty, czerwone wino i inne takie brudzace rzeczy Odpowiedz Link
agaig Re: APARAT KOSMETYCZNY- jaka pasta? 21.09.06, 23:21 Dziewczyny ja noszę aparat od 8 września i cały czas używam pasty Denivit albo Pearl Drops obie wybielające)i szczerze mówiąc nie zapytałam mojej orto czy to szkodliwe dla paratu jest, a mam kosmetyczny aparacik Chyba zapytam na nastepnej wizycie, a co Wam mówiono? Odpowiedz Link
littlefrog Re: APARAT KOSMETYCZNY- jaka pasta? 21.09.06, 23:37 Mi nie pozwoliła używać past wybielających, ani elmexu. Odpowiedz Link
aparatkaaa Re: APARAT KOSMETYCZNY- jaka pasta? 22.09.06, 00:31 Nie rozumiem, o co chodzi z tym elmexem. To jest chyba najlepsza przeciwprochnicza pasta na rynku! Odpowiedz Link
aleksandra1977 Re: APARAT KOSMETYCZNY- jaka pasta? 22.09.06, 08:20 nie chodzi o to, ze elmex jest pasta przeciwprochnicza, ale o to, ze powoduje odkladanie sie osadu i kamienia nazebnego. Odpowiedz Link
aleksandra1977 Re: APARAT KOSMETYCZNY- jaka pasta? 22.09.06, 08:25 odnosnie past wybielajacych - moga oslabiac szkliwo, co nie sprzyja zadrutowanym zebom. Poza tym skoro maja wlasciwosci wybielajace, to istnieje prawdopodobienstwo, ze wybiela zeby. Pasta nie wybiela tych czesci zebow, ktore sa pod zamkiem, a wiec moze byc tak, ze po zdjeciu aparatu, w miejscu przyklejania zamkow, beda slady. A to juz pieknie nie wyglada... Odpowiedz Link
aparatkaaa Re: APARAT KOSMETYCZNY- jaka pasta? 22.09.06, 17:03 Nic takiego nei zauwazylam. Elmex nie zawiera chlorheksydryny, wiec raczej nie powinien powodowac odkladania sie osadu. Odpowiedz Link
aleksandra1977 Re: APARAT KOSMETYCZNY- jaka pasta? 22.09.06, 18:02 jak tylko zaczelam nosic aparat, to uzywalam pasty i plynu elmex. Przed zalozeniem aparatu mialam zdejmowany kamien. Po 2 miesiacach na kontrolnej wizycie u stomatologa okazalo sie, ze znowu jest duzo kamienia. Wprawdzie sklonnosc do odkladania kamienia moze byc genetyczna, ale przed zalozeniem aparatu nie uzywalam elmexu i nie mialam takiego problemu. Moja dentystka odradzila mi stosowanie preparatow elmex. Jednoczesnie moja orto polecila mi paste ortho kin. Tym razem juz po miesiacu byl osad i kamien. Wrocilam wiec znowu do dentysty zeby go usunac. Moja dentystka walczyla z kamieniem i osadem prawie godzine. Byla bardzo zaskoczona wygladem moich zebow. Gdy powiedzialam jej, ze uzywam ortho kin, to od razu uswiadomila mnie, ze tym razem sprawca jest zawarta w niej chlorheksydryna, a jesli myje zeby 5-6 razy dziennie, to za kazdym razem sobie dokladam tego zwiazku. Od tego momentu trzymam sie z daleka od tego swinstwa i zanim kupie paste, dokladnie czytam jej sklad. Odpowiedz Link