Dodaj do ulubionych

APARAT KOSMETYCZNY- jaka pasta?

13.09.06, 20:41
Mam małe pytanko- jakiej pasty używacie do mycia zębów zaparatem kosmetycznym?
Obserwuj wątek
    • baba_jaga5 Re: APARAT KOSMETYCZNY- jaka pasta? 15.09.06, 16:16
      Ja mam porcelanowe zamki i myję pastą Elmex zieloną. Orto kazała kupić
      pomaranczową, ale nie było w aptecesmile Drugą tubkę kupiłam już pomarańczową. Do
      tego szczoteczka manualna Oral-b Ortho; takie specjalne szczoteczki Jordan do
      czyszczenia między drutem a zębami; płyn Elmex pomarańczowy do płukaniasmile To mi
      kazała uzywaćsmile Nie wolno mi szczoteczki elektrycznej , nawet tej przeznaczonej
      do aparatów. Orto powiedziała,że te zamki są delikatnesmile
      Pozdrawiamsmile
      • malinka76 Re: APARAT KOSMETYCZNY- jaka pasta? 15.09.06, 20:36
        A od kiedy masz apart i jak jest z tymi zameczkami- żółkną?
        • littlefrog Re: APARAT KOSMETYCZNY- jaka pasta? 15.09.06, 21:10
          zamki nie żółkną, tylko gumki.
        • baba_jaga5 Re: APARAT KOSMETYCZNY- jaka pasta? 16.09.06, 14:43
          Nie, zamki nie żółkną tylko gumkismile, które są wymienną częścią aparatu i nie ma
          z tym najmniejszego problemusmile aparat mam od 31 sierpniasmile
    • aleksandra1977 Re: APARAT KOSMETYCZNY- jaka pasta? 16.09.06, 11:09
      ja noszę aparat szafirowy od roku.
      Przetestowałam juz dużo past i z mojego doświadczenia mogę powiedzieć, że:
      -nie polecam past i płynów zawierających związek o nazwie chlorheksydryna. Są
      bardzo polecane przez ortodontów, bo chlorheksydryna działa przeciwpróchniczo i
      przeciwbakteryjnie, ale ma jedną wadę, o której nie każdy ortodonta uprzedza -
      w tempie ekspresowym, dosłownie z dnia na dzień, odkłada się kamień i osad na
      zębach, z którym poradzi sobie tylko dentysta.
      -pasty i płyny elmex: również dorobiłam się po ich stosowaniu kamienia (może to
      sprawa indywidualna).

Sprawdza sie dobrze zwykła pasta blend a med. Trzeba pamiętać, żeby nie używać
      pasty wybielającej.
      Ostatnio testuję francuską pastę elgydium przeciwprochniczą (dostępna w aptece,
      ok. 12 zł) i jak na razie jest to moja faworytka smile
      Zeby myję 5-6 razy dziennie szczoteczką oral b orthodontic, do tego używam
      wyciorków dantex i nici dentystycznych oral b z satyną.

Rok noszenia aparatu nie wpłynał negatywnie na stan mojego uzębienia i nie mam
      żadnych ubytków, co potwierdziła ostatnio moja dentystka.
      --
      BABY MAUS artykuły dla dzieci

Przyjaciele są jak anioły, które stawiają nas na nogi, gdy nasze skrzydła
      zapomniały jak się lata
      • denti Re: APARAT KOSMETYCZNY- jaka pasta? 16.09.06, 23:15
        No tak, jednak elgydium zawiera chlorheksydynę...
        • aleksandra1977 Re: APARAT KOSMETYCZNY- jaka pasta? 17.09.06, 10:56
          w elgydium protection caries nie ma chlorheksydryny.
          Zawiera ją elgydium whitening (wybielająca) i elgydium sensitive (do zębów
          wrażliwych).
          • kodlab Re: APARAT KOSMETYCZNY- jaka pasta? 17.09.06, 11:36
            tak sie zastanawiam nad pasta wybielajaca, moja orto mi mowi, ze moge od czasu
            do czasu uzywac, nie ma przeciwskazani, wiec jak to jest?dodam, ze bardzo mi
            szybko zolkna gumki, ale to moja wina, duzo czerwonej herbaty, czerwone wino i
            inne takie brudzace rzeczy
            • agaig Re: APARAT KOSMETYCZNY- jaka pasta? 21.09.06, 23:21
              Dziewczyny ja noszę aparat od 8 września i cały czas używam pasty Denivit albo
              Pearl Drops obie wybielające)i szczerze mówiąc nie zapytałam mojej orto czy to
              szkodliwe dla paratu jest, a mam kosmetyczny aparacik
              Chyba zapytam na nastepnej wizycie, a co Wam mówiono?
              • littlefrog Re: APARAT KOSMETYCZNY- jaka pasta? 21.09.06, 23:37
                Mi nie pozwoliła używać past wybielających, ani elmexu.
                • aparatkaaa Re: APARAT KOSMETYCZNY- jaka pasta? 22.09.06, 00:31
                  Nie rozumiem, o co chodzi z tym elmexem. To jest chyba najlepsza
                  przeciwprochnicza pasta na rynku!
                  • aleksandra1977 Re: APARAT KOSMETYCZNY- jaka pasta? 22.09.06, 08:20
                    nie chodzi o to, ze elmex jest pasta przeciwprochnicza, ale o to, ze powoduje
                    odkladanie sie osadu i kamienia nazebnego.
                    • aleksandra1977 Re: APARAT KOSMETYCZNY- jaka pasta? 22.09.06, 08:25
                      odnosnie past wybielajacych - moga oslabiac szkliwo, co nie sprzyja
                      zadrutowanym zebom. Poza tym skoro maja wlasciwosci wybielajace, to istnieje
                      prawdopodobienstwo, ze wybiela zeby. Pasta nie wybiela tych czesci zebow, ktore
                      sa pod zamkiem, a wiec moze byc tak, ze po zdjeciu aparatu, w miejscu
                      przyklejania zamkow, beda slady. A to juz pieknie nie wyglada...
                    • aparatkaaa Re: APARAT KOSMETYCZNY- jaka pasta? 22.09.06, 17:03
                      Nic takiego nei zauwazylam. Elmex nie zawiera chlorheksydryny, wiec raczej nie
                      powinien powodowac odkladania sie osadu.
                      • aleksandra1977 Re: APARAT KOSMETYCZNY- jaka pasta? 22.09.06, 18:02
                        jak tylko zaczelam nosic aparat, to uzywalam pasty i plynu elmex.
                        Przed zalozeniem aparatu mialam zdejmowany kamien.
                        Po 2 miesiacach na kontrolnej wizycie u stomatologa okazalo sie, ze znowu jest
                        duzo kamienia. Wprawdzie sklonnosc do odkladania kamienia moze byc genetyczna,
                        ale przed zalozeniem aparatu nie uzywalam elmexu i nie mialam takiego problemu.
                        Moja dentystka odradzila mi stosowanie preparatow elmex.
                        Jednoczesnie moja orto polecila mi paste ortho kin. Tym razem juz po miesiacu
                        byl osad i kamien. Wrocilam wiec znowu do dentysty zeby go usunac. Moja
                        dentystka walczyla z kamieniem i osadem prawie godzine. Byla bardzo zaskoczona
                        wygladem moich zebow. Gdy powiedzialam jej, ze uzywam ortho kin, to od razu
                        uswiadomila mnie, ze tym razem sprawca jest zawarta w niej chlorheksydryna, a
                        jesli myje zeby 5-6 razy dziennie, to za kazdym razem sobie dokladam tego
                        zwiazku.
                        Od tego momentu trzymam sie z daleka od tego swinstwa i zanim kupie paste,
                        dokladnie czytam jej sklad.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka