Dodaj do ulubionych

Kto może krócej pracować

07.12.11, 18:03
Aktualnie pobieram świadczenie przedemerytalne,w którym jest zapisane, że prawo do świadczenia ustanie w dniu poprzedzajacym osiągnięcie 65 lat ,gdyż wtedy powinienem przejść automatycznie na emeryturę, a jak mieć się to będzie z proponowanym wydłużaniem wieku przejścia na emeryturę ( 67 lat). Świadczenie ustanie, a wieku (66 lat) gdyż np. ja powinienem pracować do 66 lat, jeszcze nie będzie, czy takich ludzi to też będzie dotyczyło?
Co dalej premierze z takimi ludźmi? Ciekawostka.
Obserwuj wątek
    • Gość: Max Kto może krócej pracować IP: *.nsystem.pl 10.12.11, 21:02
      Tradycyjnie Panowie dziennikarze pisząc o służbach mundurowych zapominają dodać, ze po 15 latach wymienieni funkcjonariusze dostają 45% należnej emerytury. Jak widać jaki kraj tacy dziennikarze. Z rzetelną pracą dziennikarską niestety nie mamy tu do czynienia.
      • Gość: rek Re: Kto może krócej pracować IP: *.adsl.inetia.pl 05.01.12, 11:08
        czy to zmienia postać rzeczy? każdy by tak chciał, 45 % za frajer!
    • postomaniac Re: Kto może krócej pracować 05.01.12, 13:44
      Średnia wieku jest coraz niższa i za niedługo mało kto dożyje emerytury.
    • Gość: Emma Re: Kto może krócej pracować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.12, 22:57
      Zasiłek przedemerytalny dla kobiet które przepracowały w Polsce powyżej 35 lat i ponad 28 lat
      to były okresy składkowe bo jako nieskładkowy jest urlop wychowawczy na dwoje dzieci. - to
      tragedia. Znalezienie pracy powyżej 55 roku życia graniczy z cudem. Rozumiem, że kryzys, my
      nie mamy już możliwości zaciskać pasa, a raczej trzeba nam go nieco popuścić. Może należałoby się zastanowić czy osobom,które nabyły prowo do zasiłku przedemerytalnego, z takim stażem pracy w Polsce nie należałoby, podobnie jak w pzrypadku zasiłku dla bezrobotnych, naliczać zasiłek w wys. np.120% - to i tak w porównaniu z realiami - bardzo niewiele. Dziękuję
    • aekielski Kto może krócej pracować 15.03.12, 18:14
      Kto wcale nie musi pracować? Kapitalista! Kapitalista, jak urodzi mu się dziecko z miejsca wyznacza kapitał na jego emeryturę. Wielkość tego kapitału zależy od wielkości kapitalisty. Biednego kapitalistę stać na zakupienie dziecku jednej akcji PGNiG. Są jeszcze średni i wielcy kapitaliści. Chodzą plotki, że ci wielcy nie są tacy szczodrzy dla swoich dzieci i puszczają je w świat w skarpetkach. Bez serc,bez ducha ....
    • Gość: alik Kto może krócej pracować IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.05.12, 20:00
      Mam 63 lata.Pracowałem w bardzo szkodliwych warunkach przez 19 lat i pewnie jak moja koleżanka i kilkoro kolegów już bym nie żył bo moja wątroba w tym kierunku szła jak po sznurku.Pech chciał a może szczęście?,że trafiłem do szpitala. Jeden z zastrzyków spowodował zakażenie i wyszła z tego sepsa.Chorowałem długo i choruję nadal. Mam wciąż drugą grupę inwalidztwa z zakazem pracy. Mogę jedynie wykonywać pracę,która mnie nie wyczerpuje czyli w nomenklaturze, którą czytam powyżej,całkowicie niezdolny do pracy.I cóż!! Nie dość ze zostałem "ukarany" przez życie,że nie miałem możliwości wykonywania zawodu,że ledwo wiążę wraz z żoną koniec z końcem,że muszę aktualnie brać leki,które miesięcznie kosztują około 150 złotych,to jeszcze,niestety, urodziłem się 10 nomen omen kwietnia 1949 Roku.Oświadczenie ZUS,-nie otrzyma pan emerytury,ponieważ 1 stycznia 1999 roku nie miał pan okresu składkowego w wysokości 25 lat. Nie miałem bo byłem na rencie i żadne ćwierć etaty pół etaty nie były brane pod uwagę w tamtych czasach. Od jakiegoś czasu nawet Umowa Zlecenie za 100 zł miesięcznie ,odpowiada Umowie o pracę w pełnym wymiarze.Mam już 25 lat,mam dalej zrujnowane zdrowie,nie mam emerytury a ZUS mówi że im wisi czy ja będę pracował czy nie, a na emeryturę przejdę w czasie kiedy skończę 65 lat czyli za dwa lata.Ile dostanę Śmiech!!!!ZUS przysłał mi przeliczniki w których powiadamia mnie,że gdybym poszedł na emeryturę w wieku 60 lat,to teraz po trzech latach jej pobierania,miałbym juz brutto około 2300 zł.Renty otrzymuję o około 1000 zł mniej. Ile otrzymam jeśli dożyje do 65 lat? Nie wiem,licząc się z moim życiowym pechem,mogę trafić w ciągu tych dwóch lat na Rząd,który zabierze mi i to co mam!
      • Gość: młody emeryt Re: Kto może krócej pracować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.12, 13:03
        Trzeba było być policjantem, nauczycielem, górnikiem lub wojskowym to dawno byś już sobie odpoczywał a może i dorabiał na czarno !!!
    • Gość: wafelek Re: Kto może krócej pracować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.12, 09:23
      Ten kto jest na pół etatu. Do 12 i do domku...
      • Gość: obserwator Re: Kto może krócej pracować IP: *.205.123.120.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 21.05.12, 19:49
        ten co zarabia. 15 koła co miesiąc z czego odkładasz 8 co miesiąc po roku masz 96 koła, po 12 latach milion z czego masz 5o odsetek rocznie czyli 4 koła co miesiac plus bezrobotne i zatrudniasz sie jako cieć za 1 koła co daje 5 ,5 koła na wydatki plus kapitał!!!
        • aktyntasza Re: Kto może krócej pracować 27.05.12, 13:02
          Warto być na państwowym korycie bo są nagrody
          • antekguma1 Re: Kto może krócej pracować 31.05.12, 18:12
            aktyntasza napisał:

> Warto być na państwowym korycie bo są nagrody

Trochę to stare bo z 2010, ale nie straciło na aktualności. nadal banda ryżego oszusta daje sobie ile może.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka