Dodaj do ulubionych

Bliżej do podwyżki składek ZUS dla przedsiębiorców

• Gość: Okupowany Re: Bliżej do podwyżki składek ZUS dla przedsiębi IP: *.bielsko.dialog.net.pl 05.10.04, 22:31
      "Jest przecież coś takiego jak etyka prowadzenia działalności gospodarczej."

A etyka prowadzenia działalności politycznej?

Swoimi postępkami i przemowami sprawiacie, że w tej krainie coraz trudniej żyć
      ludziom UCZCIWYM, traktującym Państwo i swoje zobowiązania względem niego
      poważnie.
      • Gość: przyszly_emigrant Re: Bliżej do podwyżki składek ZUS dla przedsiębi IP: *.osti.pl / *.crowley.pl 05.10.04, 23:21
        Złodziejska lewica jeszcze chce na koniec dokopać przedsiębiorcom, bo jak
        ludzie kreatywni wyjadą z tego kraju, to zostanie ich elektorat i mają szansę
        wygrać następne wybory. Czuję, że mój patriotyzm słabnie i rośnie bezsilna
        nienawiść do tego chorego systemu.
    • Gość: adam Dlaczego dobija się tych którzy tworzą miejsca pra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 23:54
      cy. Kto da zatrudnienie jeśli nie prywatni przedsiębiorcy ? Marek Belek i jego
      śmieszny rząd fachowców-psycholi ?
    • Gość: Seth Re: Bliżej do podwyżki składek ZUS dla przedsiębi IP: *.icpnet.pl 06.10.04, 00:09
      Tez jestem przedsiebiorca i tez nie miesci mi sie w glowie kretynstwo i brak
      wyobrazni rzadzacych. Koledzy przedsiebiorcy - podpinam sie pod kazda
      inicjatywe przeciwko tym chorym pomyslom.
    • Gość: Jarl Re: Bliżej do podwyżki składek ZUS dla przedsiębi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.04, 00:49
      A gdzie sa te wszystkie organizacje zrzeszajace Pracodawcow - 1/ Zorganizować
      odmowe placenia 2/ Opublikować listę tych kanalii członków komisji i poslów 3/
      Przedstawic publicznie prawdziwy obraz polskich małych i średnich firm 4/
      przedstawic jakie preferencje i ulgi rząd daje zachodniemu kapitałowi. Jeżeli
      sie nie zjednoczymy wykończą Polskę wraz z jej najbardziej przedsiebiorczymi
      ludżmi. Ja po 15 latach uczciwego prowadzenia firmy mam już dość
      • szczurbiurowy Re: Bliżej do podwyżki składek ZUS dla przedsiębi 06.10.04, 00:55
        przyjdź na spotkanie 9 października o 12 do Galerii Mokotów. Szczegóły były już
        w tym wątku
    • Gość: brylant1 NIE PŁAĆMY NA ZUS - KONIEC Z HARACZEM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.04, 05:18
      witam wszytkich wku...wionych mżonkami o wyższej emeryturce(zasiłku) pana Paterka.
      LUDZIE jak sie nie zjednoczymy i ze dwa miesiące nie zapłacimy składek to te
      czerwone skur...syny może przejrzą na oczy. Do kogo po 37-40 latach harówki
      zwrócimy sie po emeryturę - do PATERA - on bedzie już gryzł ziemię !!!!!!!!!
      Nie po to mam działalność aby liczyć na panstwowy zasiłek!!!!!!!!!!!!
      PANOWIE TA CZERWONA I CZARNA BANDA SŁUCHA TYLKO TAKICH ARGUMENTÓW JAKIE DAWAJA
      -GÓRNICY- TYLKO ŻE MY MAMY BROŃ O WIELE SILNIEJSZĄ - MOŻEMY PRZESTAĆ PŁACIĆ
      zussssss - WSZYSCY Z POCZĄTKIEM DANEGO MIESIĄCA I DO SKUTKU. Ja już założyłem
      drugie konto firmowe - krzywdy rodzinie zrobić nie dam.
      Proponuję dwa miesiące nie płacić - uprzedzając o tym oczywiście WYBRANCÓW i
      zobaczymy....
      Kto za?
      • szczurbiurowy Re: NIE PŁAĆMY NA ZUS - KONIEC Z HARACZEM 06.10.04, 06:43
        Przychodzisz w sobotę ?
      • Gość: sowa Re: NIE PŁAĆMY NA ZUS - KONIEC Z HARACZEM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.04, 11:26
        oczywiscie- popieram !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        jestem za nie płaceniem, tylko jak to zorganizować?
      • Gość: miastowy Re: NIE PŁAĆMY NA ZUS - KONIEC Z HARACZEM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.04, 20:49
        Zastanawiające, ze znowu nikt nie mówi głośno o tym ile to rolnicy - a więc
        przedsiębiorcy , " dają" do " wspólnego" państwa , które tak dzielnie tylko o
        nich zadbało podczas akcesji.I znowu cała reszta ma składać się na ich
        niewypracowane emerytury , dopłaty "unijne" do gruntów , składki na NFZ. Może
        wreszcie pora ruszyć tę świętą krowę, jaką są w tym państwie rolnicy ,a nie
        sięgać ciągle do tych samych kieszeni.Propozycje Patera względem rolników są
        kolejną kpiną z całej reszty podatników.
    • Gość: Mały Przed. Re: Bliżej do podwyżki składek ZUS dla przedsiębi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.04, 06:26
      Spokojnie już są prowadzone prace aby prowadzić działalność gosp. na Słowacji
      Zobaczymy co z tego wyjdzie
    • Gość: mrek za 1000/miesiąc przestaję być uczciwy. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.04, 06:53
      Tym bardziej wobec złodzieja, towarzyszu Pater. Co pan powiesz o Słowacji?Mam
      całkiem blisko, nie muszę w Polsce zarabiać!
      • Gość: hehe Re: za 1000/miesiąc przestaję być uczciwy. IP: *.dip.t-dialin.net 06.10.04, 22:08
        nigdy nie byles
      • Gość: ble Re: za 1000/miesiąc przestaję być uczciwy. IP: *.dip.t-dialin.net 06.10.04, 22:09
        Ale w tym kraju przedsiebiorcom jest zle, az trudno sie dziwic, ze sie tym
        zajmuja
        • szczurbiurowy Dlaczego jednak są firmy - odpowiedż dla ble 06.10.04, 22:14
          słuchaj ble, siedzacy na łączu dialin net gdzieś w świecie: Dlatego to ciągiemy,
          że nie chcemy być na garnuszku tego molocha, na jego łasce i niełąsce tak do
          końca, że chcemy odbudowac ten kraj i za dużo wysiłku włożyliśmy w budowe
          własnych firm, które mają służyć nie tylko nam, ale i naszym dzieciom.I cały
          czas (mimo wszystko) mamy nadzieję, ze ten chory system padnie i będzie tu
          normalnie.
    • Gość: Polak Precz z komuną! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.04, 07:42
      Hasło niestety nadal aktualne. Mamy 2004 a PZPR dalej rządzi. Wystarczyło
      przemalować szyld i motłoch ich wybrał. Macie co chcieliście.
    • Gość: faktotum Re: Bliżej do podwyżki składek ZUS dla przedsiębi IP: *.telkab.pl 06.10.04, 08:07
      NIE DENERWUJCIE SIĘ; PRZEDSIĘBIORCY [CHEMIA, KOSMETYKI, FARMACJA] JUŻ PROWADZĄ
      ROZMOWY NA UKRAINIE I SLOWACJI. POLSKA JEST SKAZANA NA HURTUWNIE I
      HIPERMARKIETY.KTOŚ URODZONY W DOMU KOMUNISTY NIE BĘDZIE MYŚLAŁ JAK SYN FORDA.
      ONI [W SEJMIE] CHCĄ DOBRZE I NIE ROZUMIĄ ŻE MY CHCEMY INACZEJ:)
    • Gość: uczciwy(na razie) Re: Bliżej do podwyżki składek ZUS dla przedsiębi IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 06.10.04, 08:16
      Czy prowadzący działalność i pracyjący będą sumować swoje dochody i zaczną
      płacić ZUS również od działalności? Czy w ramach równości podmiotów zaczną w
      końcu płacić ZUS emeryci i renciści (głownie służby mundurowe}?
    • Gość: QUQU Polacy kible w Unii szorować ... IP: *.aster.pl 06.10.04, 08:21
      Polacy kible w Unii szorować a nie na przedsiębiorców! Albo do gazu - Oświęcim
      jeszcze stoi!!!
    • Gość: zeus Re: Bliżej do podwyżki składek ZUS dla przedsiębi IP: *.233.169.70.devs.futuro.pl 06.10.04, 08:32
      Nie będziemy głosować na posłów, którzy będą głosowali za podwyżkami składek
      zus-owskich. Nie głosujmy również na nieobecnych na głosowaniu!!! Czas żeby
      zaczęli się nas bać i z nami liczyć!!!
    • Gość: zeus Re: Bliżej do podwyżki składek ZUS dla przedsiębi IP: *.233.169.70.devs.futuro.pl 06.10.04, 08:37
      Wyniki głosowania nr 4 - 08/27/2004
      Nieobecni posłowie z klubu/koła PO

1. Dzikowski Waldy 2. Hertel Jerzy 3. Rokita Jan
      4. Szczypiński Tomasz 5. Tomczykiewicz Tomasz
      Nieobecni posłowie z klubu/koła PiS

1. Dorn Ludwik 2. Giżyński Szymon 3. Ujazdowski Kazimierz
      Michał
      Nieobecni posłowie z klubu/koła PSL

1. Bury Jan 2. Kłopotek Eugeniusz
      Nieobecni posłowie z klubu/koła LPR

1. Górniak Grzegorz
      Nieobecni posłowie z klubu/koła SKL

1. Arciszewska-Mielewczyk Dorota 2. Chrzanowski Zbigniew 3.
      Rohde Małgorzata

Prowadzących działalność gospodarczą w Polsce jest ok. 2,5 mln. Mamy olbrzymią
      siłę
      Możemy nie głosować na osoby, które poprzez swoją nieobecność na posiedzeniu
      sejmu w dniu 27.08.04 przyczyniły się do tego, że projekt ustawy o podwyższeniu
      składek zusowskich nie został w całości odrzucony! Gdyby chociaż jeden z nich
      był na tym posiedzeniu to nie musielibyśmy się martwić wyższymi składkami
      zusowskimi!!!
    • Gość: Mikrofirma Re: Bliżej do podwyżki składek ZUS dla przedsiębi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.04, 08:41
      Zwolnijcie tych psychopatów z tego rządu! A takich kłamliwych posłów jak Filek
      na wet nie cytujcie, bo to nieodpowiedzialni ludzie.Nie pozwólmy im decydowac o
      naszym losie, o nasze emerytury postaraliśmy się w III filarze, a składki
      wyższe to stawka dla całej rodziny a nie jednej osoby.
      Jeszcze raz- jedziemy z taczkami do Warszawy po tych nieudacznych psycholi!!!!
      • Gość: samozatrudniony Re: Bliżej do podwyżki składek ZUS dla przedsiębi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.04, 08:57
        powiem wszystkim co zrobie: zarabiam w swojej firmie okolo 2000-3000
        miesiecznie, tak wiec podwyzka bedzie mnie dotyczyc. Jesli to rzeczywiscie
        bedzie ok. 1000 pln to mnie wykonczy. Pamietajcie ze pracuje praktycznie caly
        dzien na moje piniadze, a nie 8h. I nie mam platnego urlopu itd. No wiec
        dogadam sie ze swoim glownym kontrahentem(duzą firma, ktora i tak placi podatek
        19% wiec mu wszystko jedno) bede mu wystawial faktury niskie (tak aby dalej
        placic niski ZUS) a reszte on mi da pod stolem minus podatek jaki zaplaci. No i
        w efekcie panstwo wiecej nie dostanie, ot co. I kazdy cos takiego czy innego
        wymysli. Gratuluje panom z rzadu. A co do emerytury to nie mam zludzen, sam
        musze zarobic na dostatne zycie na starosc. Pozdrawiam
        • Gość: Tomek sposoby na idiotow z rzadu IP: 213.17.234.* 06.10.04, 13:05
          Ja tez tak zrobie, a naprawde nie chce. Jakim cudem matoly z rzadu nie
          dostrzegaja, ze zamiast zwiekszyc wplywy do budzetu w ten sposob je
          zmniejsza?!!! Mniej dostanie ZUS i mniej dostana z PIT-u.
          Sa oczywiscie jeszcze inne metody, np. sztuczne zwiekszenie kosztow a co za tym
          idzie zmniejszenie dochodow. Ja juz wzialem w leasing auto - wieksze i drozsze
          niz potrzebuje, tylko po to zeby nie placic zlodziejskiemu panstwu.
          A teraz z innej beczki: Sytuacja calkiem czesta: W tym roku zarabiam ok. 4000
          zl miesiecznie. W przyszlym roku moge miec zyski duzo mniejsze albo wrecz
          zadne, ale rzad dowala mi skladke na ZUS na podstawie poprzedniego roku -
          jakies 1500 zl miesiecznie. Skad mam wziac te pieniadze?!!! Firma bankrutuje -
          to oczywiste. Wplywy z VATu i na ZUS dla panstwa = 0 !!!
    • Gość: the_cause podajcie konkretne rady!!!! IP: *.kalisz.mm.pl 06.10.04, 08:56
      słusznie wszyscy wieszają psy na nowym genialnym pomyśle rządu. Ale ja
      poproszę o konstruktywną dyskusję
    • Gość: Worm Re: Bliżej do podwyżki składek ZUS dla przedsiębi IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 06.10.04, 09:03
      Nie, ja nie wytrzymam!!! Teraz jest niesprawiedliwie, bo wszyscy placa tyle
      samo. Dlaczego w tym zasranym kraju byc czlowiekiem przedsiebiorczym, to
      najwiekszy grzech. Moze wszyscy hurtem przejdziemy na zasilek? Przeciez te
      barany z rzadu promuja nierobstwo, to po co sie meczyc i harowac jak wol?
    • Gość: tadeo Re: Bliżej do podwyżki składek ZUS dla przedsiębi IP: *.rolskiego.net / *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.04, 09:05
      ten osioł co zarabia 7500 zł. nie wie że on ze swymi zarobkami zus płaci tylko
      przez parę miesięcy
      • Gość: tyżfirma Re: Bliżej do podwyżki składek ZUS dla przedsiębi IP: *.chello.pl 06.10.04, 11:21
        "Ograniczenie podstawy wymiaru składek

Kwota rocznego ograniczenia podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia
        emerytalne i rentowe w 2004 r. - 68 700 zł."

www.zus.pl/niusy/inf008.htm
    • Gość: pk Re: Bliżej do podwyżki składek ZUS dla przedsiębi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.04, 09:14
      Ja sądzę, że zbiorą znacznie mniej niż im się wydaje, pewnie mniej niż teraz!
    • Gość: MArlon SAM SOBIE URZĄDZAM PRZYSZŁOŚĆ IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 06.10.04, 09:23
      Co tego ciemaka Patera intersuje moja przyszła emerytura. Płacę minimalnie na
      ZUS - bedę miał niższe świadczenie. Znaczy wiadomo co boli, pieniądze któe
      wpłacam do funduszu nie przez ZUS ale samodzielnie, przekazem - nie przez bandę
      nierobów
    • Gość: bingo2 Niech spadaja i uważaja - wybory juz niedługo IP: *.plj.com.pl 06.10.04, 09:23
      A ja własnie założyłem sobie działalność 3 m-ce temu i chyba ja zlikwiduję, bo
      do szarej strefy nie mam jak uciec. Charakter pracy nie pozwala. kaszana
      generalnie !
      • Gość: Andrzej Chcesz działać? Wynieś się z Polski. IP: *.proxyplus.cz / *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.10.04, 10:37

Chcesz działać? Wynieś się z Polski.

Tutaj nie ma atmosfery dla małej przedsiębiorczości a jedynie dla przekrętów i
        złodziejstwa.
    • Gość: wara Co to jest za dochód 2200 zł!! Niecałe 400 euro... IP: 217.173.203.* 06.10.04, 09:25
      ...przy takim dochodzie w zach. Europie przysługuje (należy się obligatoryjnie )
      pomoc Państwa. Do jakich szkół chodzili ci ministrowie. Tu już nawet leczyć się
      nie da tych przypadków. Są bardzo proste rozwiązania ale TEMU RZĄDOWI nawet ich
      nie podpowiem bo i tak nie zrozumieją. ZLIKWIDUJĘ FIRMĘ A PŁACIĆ ŁOBUZOM NIE
      BĘDĘ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! pRACOWNICY PÓJDĄ NA GARNUSZEK pAŃSTWA A JA
      WYJEŻDŻAM.!!!!!!!!! Na szczęście wybory blisko. Dzierżyński wróć masz
      robotę!!!!!!!!
    • Gość: Cyryl SŁOWACJA - jak przenieść tam firmę, 19% dochodowy IP: *.tele2.pl 06.10.04, 09:38
      Jak ktoś wie jak przenieść firmę na Słowacje - nich da znać, moż ejest jakaś
      izba handlowa, czy coś. Na Słowacji jest 19% podatek liniowy, chyba niższy VAT.
      • Gość: the_cause przyłączam się IP: *.kalisz.mm.pl 06.10.04, 09:40
        przyłączam się do prośby
    • Gość: etet SLD i pozostałe partie wrażlwe na biedę ludzką IP: *.zgora.dialog.net.pl 06.10.04, 09:47
      postanowiły nędzarzy z 90% społeczeństwa. A korzyść z tego taka będzie że
      biednym i zarazem głupim narodem rządzić będzie łatwo. Do czasu rewolucja
      francuska była tego dobitnym przykładem.
    • Gość: M4b Ludzie, nie dajmy się ogłupiać przedsiębiorcom IP: 57.67.194.* 06.10.04, 10:24
      Ludzie, pomyślcie chwilkę nad tym co jest a co ma być i nie dajcie się ogłupiać
      i straszyć.
      Dzisiaj jest tak że przedsiębiorca płaci ZA SIEBIE i wyłącznie za siebie
      składkę na ZUS w wysokości X (wg. rysunku Gazety 468 zł). Za swoich
      pracowników - tak jak każdy pracodawca 48% od jego wynagrodzenia. Bardzo często
      (śmiem twierdzić że w ogromnej większości przypadków) jest więc tak że ten
      pracownik uzyskujący dochód nieraz kilkakrotnie mniejszy od dochodu właściciela
      firmy w której pracuje faktycznie płaci na ZUS o wiele wyższą składkę (często
      kilkakrotnie wyższą). Różnica wysokości składki ma dotyczyć wyłacznie tegoż
      właściciela firmy a nie pracowników. I niech mi teraz ktoś powie dlaczego
      kilkaset złotych miesięcznie ma zawalić firmę ??? Tym bardziej że dotyczy to
      głównie dużych firm których obrót a co za tym idzie dochody właścicieli są tak
      duże że te kilkaset złotych to w większości marny pryszczyk.
      Jasne - nikt nie luibi jak mu się z kieszeni pieniądz wyjmuje, ale bez przesady
      i bez tworzenia sztucznej atmosfery strachu - szara strefa, ludzi na bruk,
      firmy na kołek ... LUDZIE nie dajmy się ogłupiać... Patrzmy swoimi oczami a nie
      powtarzajmy zasłyszanych bredni.
      • Gość: Andrzej Re: Ty właśnie dałeś się ogłupić... IP: *.proxyplus.cz / *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.10.04, 10:34

Dotyczy to DUŻYCH FIRM??? 2200zł na miesiąc to DUŻA FIRMA??? Idź do lekarza
        człowieku.
      • Gość: tyżfirma Re: Ludzie, nie dajmy się ogłupiać przedsiębiorco IP: *.chello.pl 06.10.04, 11:11
        tak naprawdę - co miesiąc, czy się zarabia czy nie - trzeba płacić ok. 700 zł
        (bo diagramy nie uwzględniają składek zdrowotnych na przykład). To raz Po
        drugie: ta minimalna składka wzrasta, gdy się przekroczy próg dochodu ok. 1350
        zł (na dziś). Czyli jeżeli zarabiasz jako samodzielny podmiot ok. 2 tys. zł (to
        w końcu nie tak dużo - po prostu średni etat) to już to jest ponad 900 zł haraczu.
        A skąd pan usłyszałeś o 48 procentach? 48 procent to jest ogólny haracz wpłacany
        do ZUSu - nie tylko emerytalno-rentowe. Zdrowotny podatek zresztą rośnie z
        miesiąca na miesiąc - procentowo...
        Reasumując: Większość tzw. firm, którym grozi ta podwyżka to są ososby fizyczne,
        prowadzące działalność gospodarczą. Jeżeli kogoś zatrudniają - to raczej rodzinę
        niż kogoś z zewnątrz - jeżeli w ogóle. Podwyżka składek dla nich oznacza po
        prostu zawieszenie działalności i pójście na zasiłek - tak, jak już mi radził
        pewien, życie znający, inspektor z ZUSu ;) A na zasiłki tyż trza kasy...
        Więc nie p***leć kolego, o rzeczach, o których nie masz pojęcia..
      • Gość: jarl Re: Ludzie, nie dajmy się ogłupiać przedsiębiorco IP: 212.160.192.* 06.10.04, 11:12
        przeciętny maly przedsiebiorca jak przyniesie do domu dochód 2000 -3000 to sie
        cieszy, reszta idzie w firme i to całymi latami. To ty sie dajesz ogłupiac a nie
        przedsiebiorcy cie tumanią. Polska bedzie w Europie istniala tylko dzieki
        wysilkowi tych wariatów ktorzy załozyli własne przedsiebiorstwa - ich gnebienie,
        dreczenie, w zależności od jakiś paterow i innych socjalistycznych mądrali jest
        dzialaniem przeciwko Polsce - w tym samym czasie firmy zachodnie zwalnia sie z
        podatkow a supermarketom buduje samorząd drogi z twoich i moich podatków.
        • Gość: maruda Re: Ludzie, nie dajmy się ogłupiać przedsiębiorco IP: *.gdynia.mm.pl 06.10.04, 17:05
          Gość portalu: jarl napisał(a):

> przeciętny maly przedsiebiorca jak przyniesie do domu dochód 2000 -3000 to sie
          > cieszy, reszta idzie w firme i to całymi latami. To ty sie dajesz ogłupiac a ni
          > e
          > przedsiebiorcy cie tumanią.

W rzeczy samej. Na urlop i chorobowe też trzeba odłożyć.

• Gość: hopper5 Coś dla przedsiębiorców IP: *.ekoenergia.com.pl 06.10.04, 11:01
      Mam nadzieje, że to nie przejdzie, przecież to absurd i oznacza przejście dużej
      części malych irm do szarej strefy ..... PO CO to ?

Na razie możemy tylko starać sie mniej płacić za przelewy do ZUS i US
      (proponuje banki ktore nie pobierają za to prowizji)

Polecam najciekawsze propozycje - można bezpośrednio złożyć wniosek:

www.bankier.pl/sp/grasshopper5
      Pozdrawiam
      • Gość: mały biznesmen Re: Coś dla przedsiębiorców IP: *.chello.pl 06.10.04, 11:15
        Dla mnie nie ma znaczenia czy to lewicowy czy prawicowy głupek wprowadza
        idiotyczne przepisy i jedni i drudzy dali wystarczająco w dupę
        przedsiębiorcom.Jedno jest pewne,jeżeli zostanie wprowadzona podwyższona sładka
        na ZUS na następny dzień zwalniam dwóch pracowników,nie jako odwet ,tylko z
        konieczności.Juz mam plan awaryjny,ale oczywiście nie moge o nim pisać
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka