Dodaj do ulubionych

Resort finansów wycofał się z podwyżki akcyzy n...

13.06.05, 18:31
Tytul jest falszywy.Powinien brzmiec:resort finansow zostal zmuszony do
przesuniecia w czasie podwyzki akcyzy...
Bo przed ta podwyzka nie uciekniemy.Zanim jej sie nie wprowadzi/moim zdaniem
bedzie najpozniej przed sezonem grzewczym/,to nadal miliony ton oleju
opalowego bedzie spalane w silnikach,jako olej napedowy.A te patologie mozna
tylko zlikwidowac zrownujac akcyze lub bardzo ja przyblizajac do napedowego.
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc portalu Re: Resort finansów wycofał się z podwyżki akcyzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 19:23
      Tytul moze i falszywy, ale decyzja ministra Gronickiego jak najbardziej
      prawidlowa.
      Latanie dziur w budzecie wylacznie podwyzszaniem wszelkich podatkow, a
      szczegolnie AKCYZY jest u nas modna łatwizną urzędnikow, a dotyka ona
      najczesniej tych obywateli, ktorych dotknac nie powinna - tych najbiedniejszych.
      A dlaczego nie postawic na walkę z przekrętami, nieuczciwymi firmami i stacjami
      paliwowymi? Takiego problemu z cudownymi zamianami oleju opałowego w napedowy
      nie znają lub prawie nie znają obywatele krajow Unii.
      Czy rzeczywiście za przekręty nieuczciwych handlowców ma płacic ogół
      społeczeństwa? Gdzie jest nasza policja, Urzędy Celne i Skarbowe, gdzie się
      podziała lotna inspekcja stacji paliwowych?
      Nalezy natychmiast zrygoryzowac szereg przepisow karnych, celnych i skarbowych,
      ale też zweryfikowac systemy kontroli i wtedy nie powinny sie oplacic cuda z
      olejami napedowym i opalowym.

• Gość: ivrp mafia znów wygrała IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 21:36
        Tu nie chodzi o dochody budżetu, ale o walkę z paliwową mafią. A
        najskuteczniejszym orężem jest prawo, a nie wydawanie pieniędzy na
        kolejne ,instytucje, które nic nie robią, a dużo kosztują, jak np. inspektorat
        czy policja skarbowa. Co do UE to te przekręty są tam od dawna znane, dlatego
        stawia ona raczej na ujednolicenie podatków, niż na wydawanie kolejnych
        milionów na biurokrację, która i tak ulegnie korupcji.
        • Gość: koza Re: mafia znów wygrała IP: 193.222.126.* 14.06.05, 09:44
          Nieprawda, ze w UE sie zrownuje podatki. Olej opalowy w Polsce juz teraz jest
          drozszy niz we Francji! A w bogatej Szwajcarii cena 1 litra opalowego kosztuje
          ok.0.60 CHF. (Diesel zas kosztuje 1.60 CHF) Prosze sobie to przeliczyc. Rzady
          tych panstw maja na uwadze ekologie (choc sa alternatywy w postaci slonecznego,
          ale to inny klimat), oraz kieszen swoich obywateli. Obywatel nie jest
          traktowany jak smiec albo tylko dojna krowa. Ponadto podatki sa tak zuzywane,
          ze cos widac. A u nas? Biurokracja przejada wszystko.
          Do walki z mafia paliwowa trzeba zaprzegnac prawo, a zwlaszcza egzekwowanie go.
        • topol Re: mafia znów wygrała NIE! 14.06.05, 10:18
          Wygrali zwykli i uczciwi obywatele! Dlaczego tankując gaz do zbiornika do celów
          opałowych i NIE MAJĄC możliwości wykorzystania go do samochodu mam płacić
          wyższą akcyzę? I tak w tej chwili litr propanu (a takiego gazu używam do C.O.)
          kosztuję 1,93 zł. Co więcej, tego gazu nie używa się do samochodów! Natomiast
          tankując gaz do samochodu (propan-butan)płacę 1,69 zł.
          Jak kupiłem dom, przerobiłem ogrzewanie węglowe na gaz płynny - propan - także
          ze względu na ekologię, jeżeli podniosą akcyzę na propan to p....... ekologię i
          instaluje C.O. na węgiel. Z tym, że ja mam gdzie zainstalować kocioł na węgiel,
          a co mają zrobić Ci, co polikwidowali kotłownie węglowe na rzecz olejowych i
          nie mają już gdzie wstawić pieca na węgiel?

Poza tym, 2 lata temu przerabiana była najlepsza strategia walki z szarą strefą
          alkoholową - obniżyli akcyzę na alkohol i zmniejszyła się szara strrefa a
          dochody z akcyzy WZROSŁY!

Pozdrawiam,
          topol
          • Gość: omeg Re: mafia znów wygrała NIE! IP: 195.117.149.* 14.06.05, 13:10
            Topol ma racje !
            Z tym, ze na propanie tez mozesz jezdzic , choc jest drozszy i sie nie opłaca.
            Dlatego sie go nie stosuje.
            Róznica jest taka, ze propan nie zamarza do minus iles tam, i mozesz go
            przechowac z zbiorniku przydomowym i zimą uzywac do woli :), a mieszanka
            propan-butan do auta wymaga podgrzewania (dlatego masz parownik ogrzewany płynem
            chłodniczym)
            Ot i tyle :)
            podro

PS Ja tankowałem gaz tuz po pierwszych informacjach o podwyzce za 1,55 pln/litr.
            Wszystko działa jak nalezy, wiec shitu mi nie sprzedali. Oferta np Bałtykgazu
            była o ok 0,50 pln wyzsza na litrze.
    • Gość: stan Chyba kogos pokręciło ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 20:17
      Nie dość, że zostanę oszukany na stacji benzynowej - to dodatkowo zostanę
      ukarany 500 złotowym mandatem. Kto jest autorem tego chorego pomysłu?
    • Gość: ptrptrptr Re: Resort finansów wycofał się z podwyżki akcyzy IP: *.chello.pl 13.06.05, 21:27
      PANIE MINISTRZE - MAM ŚWIETNY POMYSŁ:... skoro Wysoki Resoert uważa, że akcyza
      na olej opalowy i napędowy musi być taka sam to należy OBNIŻYĆ akcyzę na olej
      napędowy do pozimu akcyzy na olej opaŁowy.
      • Gość: OKO Re: Resort finansów wycofał się z podwyżki akcyzy IP: *.cust.tele2.pl 13.06.05, 21:41
        No to mafia sejmowa górą
        Przeciez za coś petrobaronowie
        im placą a i na nastepna kampanie
        nie dali by pieniedzy
        Najłatwiej uderzyć w kierowców
        i dziure budzetowa załatać mandatami
        bo po co maja jezdzić na czerwonym opale po 2,30
        jak moga ten sam opał (odbarwiony) kupic
        na mafijnej stacji po 3,40
        Ale nerwowo zareagowali posłowie -musieli ich zdrowo przycisnąć
        Jedyne rozwiazanie to z cysternapodjechac pod ten złodziejski sejm
        i wypier-dolić to szambo w powietrze
        troche posmierdzi ale Polska skorzysta
      • Gość: Eli Re: Resort finansów wycofał się z podwyżki akcyzy IP: *.icpnet.pl 13.06.05, 22:30
        To co napisał ptrptrptr jest tak proste, że ŻADEN minister tego nie zrozumie.
        Oni rozumieją tylko to, czego my z kolei nie możemy pojąć.
        Nie przejdzie :(((((
    • wimwim Re: Resort finansów wycofał się z podwyżki akcyzy 13.06.05, 21:57
      Resorcie finansów, Panie Ministrze, Panie Premierze. Takiej hipokryzji w
      stanowisku posłów " ponad podziałami a więc z różnych opcji moje oczy nie
      widziały ani uszy nie słyszały. Klimat wyborczy wziął górę nad rozsądkiem i
      nawet propaństwowe ugrupowania(PIS i PO) próbują upiec swoje!
      Moje doświadczenia, które opisywałem na tym forum( w ONECIE także)można
      skonkludować w kilku zdaniach:
      - wszyscy od lat używaja jak na "Łysej kobyle" na sł€zbach, Policji i
      skarbówkach a sami pomimo, że to od nich zależy:
      -to Sejm przyjmuje uchwały,
      to Sejm utrzymywał tak długo fatalny zapis w Art. 35.1- do 2 ustawy o podatku
      od towarów , usług i akcyzy -tzw ustawa VAT-owska.
      - to Sejm powołał Komisję d/s ORLEN-u, która udowodniła całej Polsce, że
      korzenie " mafii paliwowej" to ZRÓŻNICOWANA AKCYZA NA OLEJ NAPĘDOWY A OLEJ
      OPAŁOWY I KOMPONENTY OLEJOPODOBNE.
      • wimwim Re: Resort finansów wycofał się z podwyżki akcyzy 13.06.05, 22:18
        C.D.
        to posłowie-a więc Sejm stoją za " rozbiciem CIECH_u i oddanie swoim " KRANU Z
        PALIWAMI" , z którego tylko swoi mogli korzystać.
        Jak to się ma Panie i Panowie do dbałości o Budżet i o pieniądze, na które
        czekają najbiedniejsi, szpitale, szkoły etc,etc.
        W czyim interesie stworzyliście obstrukcję nie dopuszczając do wprowadzenia
        SKUTECZNEJ TAMY PRZED MAFIĄ PALIWOWĄ???
        Po "owocach poznacie", tak już niedługo poznamy tych, którzy nie rozumieja
        nadrzędnego posługiwania w Sejmie. Państwo a nie latyfundia, powinno być troska
        wybrańców narodu. Przyjdzie zapłacić Wam za obłudę i kunktatorstwo
        przedwyborcze.
        Na koniec cisnie się takie podsumowanie-" Durnie powinni kury macać" a nie do
        tworzenia prawa się pchać!!!
        Czy wiecie kto poza "mafią paliwową" najwięcej zyska?
        A jak zyskują jedni to ...kosztem innych-biedniejszych!
        CI CO MAJĄ PO KILKA CIĄGNIKÓW, KOMBAJNÓW I KILKADZIESIĄT LUB KILKASET HEKTARÓW!!
        Szkoły, szpitale, żłobki i inne instytucje użyteczności publicznej otrzymałyby
        dopłaty z Budżetu, który powiększyłby się z wpływów z akcyzy.
        To na pewno ok. 2 MILIARDÓW ZŁOTYCH. JA WIEM Z OBLICZEŃ I KONTROLI.
    • tppiotr Olej opałowy na stacji benzynowej 13.06.05, 21:58
      A co on tam robi ?
      • Gość: Kleks Re: Olej opałowy na stacji benzynowej IP: *.glowno.sdi.tpnet.pl 13.06.05, 22:11
        Kierowcy i rolnicy teraz jezdza na "opale"
        tym oryginalnym -czerwonym i jak policja znajdzie w baku
        taki własnie czerwony olej to daje mandat (maja te kary wzrosnąć)
        A jak mafia ten sam olej Opałowy (kupi bez akcyzy)
        odbarwi kwasem solnym (dodaja wapnio do jego neutralizacji)
        i taki "przerobiony " opał idzie na stacji paliwowej
        jako pełnowartosciowy olej napedowy
        policja za jazde na nim nie ukarze bo nie pozna
        ze to podróbka(interesuje ich tylko kolor)
        Sumujac teraz jezdze na oryginalnym opale po 2,20
        a oni chca zebym ten sam opał (z domieszka kwasu)
        kupował po 3,40-3,60 i własnie posłuzyli sie
        SKORUMPOWANĄ wiekszoscią sejmowa aby to nadal trwało
    • 1sk1 Pismaki moga się zgłosic po wypłatę. Wywiązali się 13.06.05, 21:58
      ze zlecenia mafii.
    • Gość: radek Re: Resort finansów wycofał się z podwyżki akcyzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 22:25
      no to mają szczęście .normalka co innego mogli wymyśleć.mam pomysł:
      cena ropy w dół a szara strefa sama się rozjaśni.przykładem była wódka
    • Gość: Eliasz Dlaczego jazda na oleju opałowym jest przestępstwe IP: *.icpnet.pl 13.06.05, 22:25
      Dlaczego obywatel nie może kupionego za własne pieniądze oleju opałowego wlać do
      kupionego za własne pieniądze samochodu i zepsuć sobie silnika - też bedącego
      jego własnością? Dlaczego to jest przestępstwem?
      Dlaczego podatki są ważniejsze od praw człowieka, prawa do wolności i do
      własności? Kiedy znajdzie się polityk, który o to zapyta urzedników?
      A może jakaś akcja wysyłania mejli do sejmu, min. finansów i infrastruktury?

Może zamiast "akcyzować" olej opałowy należy się zapytać, czy "akcycować" diesla?

Pozdrawiam
      E.
      ps. Rozumiałbym, gdyby to odrażające wykroczenie było karane z ustawy o ochronie
      środowiska - a nie jest!
      • Gość: ???????????/ Re: Dlaczego jazda na oleju opałowym jest przestę IP: *.glowno.sdi.tpnet.pl 13.06.05, 22:33
        ciekawe jak bym nalał wody do baku czy by mnie ukarali?
    • Gość: Talles Re: Resort finansów wycofał się z podwyżki akcyzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 08:15
      Ten nasz MF udał się nam bardziej niz PANTALEON z powieści Marquesa "Pantaleon i
      wizytantki".Czy słyszeliście kiedyś bardzie pokrętne o kretyńskie
      wypowiedzi.Przecież ten millerowski i pomillerowski rząd to totalni imbecyle
      polityczni i ekonomiczni.
    • Gość: MARAT Re: Resort finansów wycofał się z podwyżki akcyzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 08:21
      Wprowadzic akcyzę na chleb ! Na ilość wdychanego powietrza , na wodę !!!
      Czy P.wie Ministrze ile byłoby dochodu więcej do zmarnowania przez takich
      mutantów jak Belka et Co ???
    • Gość: Zlodzieje Re: Resort finansów wycofał się z podwyżki akcyzy IP: 212.33.93.* 14.06.05, 10:50
      Zlodzieje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
    • Gość: M&m Re: Resort finansów wycofał się z podwyżki akcyzy IP: 62.148.79.* 14.06.05, 12:13
      ?!!! Co kogo obchodzi co wlewam do baku swojego samochodu!!! Wolny kraj? W
      którym miejscu? A gdybym chciał wlać do baku mleko? Też dostane mandat?!!!
      W takich okolicznościach proponuję zmontować jakąś nową ustawę dotyczącą
      obowiązkowego stroju każdego kierowcy w zależności od dnia tygodnia: pn -
      kitel, nie ma -> mandat .... wt - kask, nie ma -> mandat ... śr - kąpielówki,
      nie ważne że czasami w Polsce jest zima, nie ma -> mandat...
      • michal25arizona Re: Resort finansów wycofał się z podwyżki akcyzy 14.06.05, 20:38
        Obchodzi na przyklad mnie, dlatego ze w paliwie samochodowym jest zawarty
        podatek drogowy. A ja wole, zebys drogi obywatelu dokladal sie troszeczke do
        utrzymania polskich drog. W oleju opalowym podatku drogowego nie ma.
        Oczywistym kontrargumentem jest pewnie propozycja zmniejszenia akcyzy na paliwo
        samochodowe. Moznaby to zrobic jezeli nie byloby takiego deficytu budzetowego,
        ale nawet wtedy uwazam, ze ceny paliwa musza byc w jakis sposob kontrolowane
        przez panstwo (co zreszta dzieje sie w calej Europie). W przeciwnym razie
        Europa uzaleznilaby sie od paliwa w takim stopniu jak USA.
    • Gość: znudzony Re: Resort finansów wycofał się z podwyżki akcyzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.05, 12:19
      i chcieli dobrze i wyszło jak zwykle
      --
      ciemne sprawy załatwiaj w ciemno
    • Gość: IMIGRANT Re: Resort finansów wycofał się z podwyżki akcyzy IP: 64.7.141.* 14.06.05, 18:12
      Zrownac akcyze? Bardzo ladnie, tylko w dol, do poziomu oleju opalowego!!!
    • michal25arizona Re: Resort finansów wycofał się z podwyżki akcyzy 14.06.05, 20:33
      To nie jest chyba takie proste. Problem w tym, ze samo zlikwidowanie tej
      patologii moze byc drozsze dla budzetu niz straty wynikajace z istnienia szarej
      strefy. Wiekszosc budzetowki jest opalana olejem opalowym. Podwyzka akcyzy
      zwiekszy wiec wydatki budzetowki na opal. Oczywiscie zaplaca za to podatnicy.
      Nie wspomne o tym, ze zwiekszylaby sie inflacja, bo wiele zakladow opala
      obiekty systemami ogrzewania na olej. Niepodwyzszanie akcyzy na olej opalowy
      jest jak najbardziej sluszne.
      Pozdrawiam
      • wimwim Re: Resort finansów wycofał się z podwyżki akcyzy 16.06.05, 09:23
        Drogie " dziecko", myślę że nie masz świadomości jaka jest skala lub jak kto
        woli proporcje w używaniu OLEJU OPAŁOWEGO-ORANŻADY w skali kraju.
        Odpowiadam:
        1/Na cele grzewcze( czytaj na opalanie-nie mylić tzw pokrycia zakupów na
        fikcyjne oświadczenia)max- 12- 15 % CAŁOROCZNEGO ZUŻYCIA.
        2/Na pozostałe tj. służace do napędu ciągników i innych środków transportowych
        88 %. Uzyskana akcyza z 88 części sprzedanego -wówczas oleju napędowego
        znacznie przekroczyłaby kwotę 2,5 MILIARDA ZŁ/ PÓŁROCZE.
        Kwota jaką w formie osłon; dotacji( jak zwał tak zwał)należałoby zwrócić
        właścicielom ogrzewającym( wg. wartości opałowych pieca!!!) nie przekroczyłaby
        03 MILIARDA.
        • michal25arizona Re: Resort finansów wycofał się z podwyżki akcyzy 20.06.05, 17:37
          wimwim napisał:

> Drogie " dziecko", myślę że nie masz świadomości jaka jest skala lub jak kto
          > woli proporcje w używaniu OLEJU OPAŁOWEGO-ORANŻADY w skali kraju.
          > Odpowiadam:
          > 1/Na cele grzewcze( czytaj na opalanie-nie mylić tzw pokrycia zakupów na
          > fikcyjne oświadczenia)max- 12- 15 % CAŁOROCZNEGO ZUŻYCIA.
          > 2/Na pozostałe tj. służace do napędu ciągników i innych środków
          transportowych
          >
          > 88 %. Uzyskana akcyza z 88 części sprzedanego -wówczas oleju napędowego
          > znacznie przekroczyłaby kwotę 2,5 MILIARDA ZŁ/ PÓŁROCZE.
          > Kwota jaką w formie osłon; dotacji( jak zwał tak zwał)należałoby zwrócić
          > właścicielom ogrzewającym( wg. wartości opałowych pieca!!!) nie
          przekroczyłaby
          > 03 MILIARDA.

No Ok, prosze wiec o dane zrodlowe i zejscie z protekcjonalnego tonu.
          Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka