Dodaj do ulubionych

Skarbówka oddaje firmom pieniądze

• Gość: przedsiebiorca Walka z fiskusem IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.07.06, 11:44
      Nie ma rady na fiskus, dopóki nie bedzie ustawy, odpowiedzialności za blędy i
      zarzadzania działaniami fiskusa. Dobry przykład to USA , gdzie raczej sie
      upraszcza niz komplikuje i działania słuzą w okreslonym celu, niekoniecznie
      zniszczenia przedsiebiorcy. Moze należy wprowadzić klasyfikacje kompetencji
      urzędników, w przypadku kilku blędów ograniczyc mozliwośc pracy na takich
      stanowiskach. Standardowa zasada jak przy wyborze pracowanik na podstawie
      doswiadczenia, osiągnięć i umiejętności a nie ... patrz ZUS, US. A własciwie w
      jaki sposób mozna podjać prace w U.S. ?? Z konkursu, czy jednak sa inne
      kryteria?? mmoze probelm jest tu .
      • Gość: dyrdum fiksum Re: Walka z fiskusem IP: *.kom / *.os1.kn.pl 06.07.06, 11:54
        oj nie do końca prawdę piszesz bo co nasz rząd chce zrobić ?? nie czytasz gazet ?? właśnie chce zlikwidować służbę cywilną żeby nie było konkursów ...
        a w usa za niepłacenie podatków się idzie do więzienia jak al capone ;-))
    • piekny_romanek nie ma wiekszego skur*syna ponad urzednika 06.07.06, 12:02
      tych ch*jow ze skrabowki to trza lac kijem i patrzyc czy sie rusza, a jak sie
      juz nie rusza to .. dalej az kij sie zlamie
    • Gość: Tesia kontrole skarbowe IP: *.168. / 62.69.212.* 06.07.06, 12:17
      Mnie porązaja liczby na 2600mln az 1700mln zaskarzono jako niesłuszne z tego
      1000mln uznano jako niesłuszne przez NSA. czyli kontole sa po to zeby sie
      wykazac za wszelka cene , Nieliczy sie nikt tylko urzednik kontroli , który
      musi sie wykazac ( moze nie dostał w łape) bo tak mozna tłumaczyc . Co do tego
      700 mln to moze jeszcze sprawy jeszcze w naszych ciagna czyli mozna powiedziec
      ze nasi podatnicy mniej kombi9nuja niz tłumaczy us albo wogóle . Ile w tych 900
      tys jest jeszcze osób , którzy zamkneły firmy i uciekły zagranice, Kwoty były
      mniejsze a firma tez i nie mając pieniadz z rezygnowały z walki z Us nie do
      końca przekonani ze cos wygraja
      Myslenie kontrolerów skarbowych jest jak za czasów stalinowskich lat 50-tych .
      co tu wiecej mówic
    • myslacyszaryczlowiek1 Podatek obrotowy 06.07.06, 12:21
      • r306 Lepper nam sie ujawnil na forum ;) n/t 06.07.06, 12:33
    • Gość: giewont Elektorat właśnie tego chce! IP: *.acn.waw.pl 06.07.06, 12:26
      Elektorat chce, żeby niszczyć jedną pod drugiej krajową firmę /bo zagraniczne
      nie pozwolą sobie na takie hece/
      Elektorat chce mieć wysokie bezrobocie i żeby miliony ludzi musiały szukać pracy
      za granicą a ci którzy pracują w kraju pracowali za grosze.
      Elektorat chce mieć najdroższą telekomunikację w Europie.
      Elektorat chce mieć jedną z najdroższych benzyn w Europie.
      Elektorat chce mieć 150 mld usd zadłużenia, które rośnie w tempie 15% rocznie
      itd itd
      I nie mówcie że UW, KLD, SLD, AWS, PO, PiS czymkolwiek istotnym różnią się
      między sobą.
      • Gość: tesia Jaki elektorat IP: *.168. / 62.69.212.* 06.07.06, 13:52
        jaki elektorat. To ciekawe bo do wyborów idzie jakies 40% wyborców , a reszta
        ma juz dosyc naszych pozal sie boze posłow -osłow . Nikt madry ich nie wybiera
        bo nie ma z czego wybierac , a przede wszystkim jest kiełbasa wyborcza i nic
        wiecej . Mentolnosc i hipokryzja rzadzacych dochodzi do apogeum i tyle . Co raz
        to głupsze pomysły nagrywarki be , wszyscy be tylko ojciec dyrektor okej . Nie
        wiem czy smiac czy płakac i patrzec jak państwo polskie pograza sie w
        beznajdziejnosci . Niedługo wszystkie lepsze rybki rybky wypłyna . kto za to
        zapłaci? KK Unia Europejska .
    • bagdadsniper żadna nowość... 06.07.06, 12:36
      Tak zawsze było, jest i będzie. Mozemy se pogadać...
    • bagdadsniper żadna nowość... 06.07.06, 12:37
      Tak zawsze było, jest i będzie... Możemy se pogadać...
    • Gość: Biznesmen I słusznie IP: *.eranet.pl 06.07.06, 12:54
      www.dynamiczni.pl
    • michalparadowski Skarbowe oddadzą? 06.07.06, 13:21
      Jedną ręką, a odbiorą drugą. taka to ich natura!
    • Gość: prawnik skarbówka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.06, 14:48
      No przecież to normalka.Kompetencje i wiedza urzędników w tej firmie jest
      porażająca.No ale nowy min finan chce zwiększyć im etaty,żeby ściagalnośc
      podatków była lepsza./CZYT,ZEBY JESZCZE WIęCEJ BYłO BłęDóW.A może tak LEPIEJ
      ZORGANIZOWAć Tę FIRMę I SPRAWDZIć WYKORZYSTANIE CZASU PRACY-TO SAMO W
      ZUS!!!!!!TO NIEMORALNE A JAK Mówią pisowcy ----CHANIEBNE------!!!!!!bRRRRRRR.......
    • Gość: Kali Posły, Osły IP: 192.193.245.* 06.07.06, 16:03
      Czy ktos wie dlaczego warszawscy studenci kopią tunel pod Sejmem? Bo tez chca
      miec swoja Piwnicę pod Baranami jak studenci w Krakowie
    • Gość: jzp przestańcie pisać że urzędnik się pomylił IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.06, 16:49
      To celowe działanie a nie pomyłki.
      • Gość: ... urzędnik może się "mylić" a podatnik nie IP: 64.124.166.* 06.07.06, 16:56
        i w tym jest cały problem. Urzędnikowi nic nie udowodnisz bo on nie odpowiada
        za swoje działania. To czy rzeczywiście się myli czy też wykonuje "rozkazy" z
        góry jes nieistotne. Trzeba zacząć karać urzędników za ich działania żeby
        przestali być głupim narzędziem w rękach polityków.
        • Gość: gosc Re: urzędnik może się "mylić" a podatnik nie IP: 217.153.136.* 06.07.06, 19:40
          Gdzie na świecie jest takie prawo podatkowe,zeby przez
          10 lat prowadzic dzialalnośc
          Osiągac STRATY i mieszkac w pieknej willi ,a przed domem Mercedesik?
          Lepszego prawa podatkowego nie potrzebujemy.....
    • Gość: 321 Skarbówka oddaje firmom pieniądze IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 06.07.06, 20:17
      czytam te komentarze i na przemian dziwię się i ogarnia mnie rozpacz! Dość
      ciekawe określenia na "urzędasy", to prawda, ale odnoszę wrażenie, że używają
      ich ci, co mają coś na sumieniu. Od wielu lat pracuję w skarbówce, nigdy nie
      miałam konfliktu z podatnikiem. Istnieje coś takiego, jak zasada
      przekonywania.Oczywiście możemy mieć inne spojrzenie na interpretację przepisu,
      ale - na Boga - żyjemy w cywilizowanym kraju, wszystko da się wyjaśnić albo w
      czasie kontroli, albo podczas długiej przecież procedury, na którą
      niestety "urzędasy" nie mają wpływu. Ale cóż... ja zajmuję się dużymi firmami,
      tam w Zarządzie zwykle są ludzie na poziomie. A propos:łapówka jest
      przestępstwem- zarówno jej propozycja, jak i przyjęcie. Chyba nie wszyscy
      wyrażający swoją opinię o tym pamiętają. Pozdrawiam i życzę "normalnego"
      kontaktu z ludzkim "urzędasem"
      • Gość: Yo Re: Skarbówka oddaje firmom pieniądze IP: *.hsd1.mn.comcast.net 06.07.06, 22:35
        Fajnie. Moze sa rozni urzednicy.

Ja jako przedsiebiorca mialem tylko zle doswiadczenia. Poprosilem o wiazaca
        interpretacje podatkowa bo ustawa VAT jest tak skomplikowana - zamiast
        zyczliwego oka dostalem 10 wezwan do US, kontrole podatkowa. I na koniec
        dostalem odpowiedz z US ze nie dadza tej interpretacji bo prawnicy ja zlozyli w
        moim imieniu. Nie chcialo mi sie juz dalej isc do Izby Skarbowej i skarzyc US
        bo nie chcialem zeby dostac kolejnych szykan, kontroli, wezwan. Jestem tym
        zmeczony.

Spedzilem 12 lat w USA i rozumiem ze Polska nie aspiruje zeby miec tak
        wydajnych i pomocnych instytucji jak w USA ale to co slysze i co doswiadczylem
        nadal jest nisko.

Z drugiej strony nie wiem jak jest w Tadzykistanie, Kirgichstanie, Afryce. Wiec
        moze i tak tu jest lepiej. Moze po prostu czescia dzialalnosci w Polsce jest
        tak ze jest to kraj wyzszego ryzyka inwestycyjnego i trzeba sie liczyc ze
        Panstwo cie pusci z dymem. Tak samo jak jedziesz do kraju gdzie jest wojna - to
        musisz sie liczyc z utrata zycia.

Polska ma wysokie bezrobocie nie przez przypadek najwyzsze w UE. Po prostu na
        razie nasze spoleczenstwo nie chce zebysmy budowali kraj w oparciu o wzrost
        miejsc pracy i przedsiebiorczosci. To rozumiem. Mielismy przeciez 40 lat
        komuny.

Trudno sie dziwic. Ja uwazam ze musza jeszcze wiele ludzi puscic z dymem,
        wstawic bezprawnie do wiezienia az ludzie zdecyduja ze warto postawic na
        przedsiebiorczosc. To przyjdzie. Moze za 5-10 lat ale przyjdzie.
    • Gość: nanook Co drugiego rozstrzelać ! IP: *.pronet.lublin.pl 06.07.06, 21:07
      Tak dla przykładu. Reszta znormalnieje.
    • Gość: Kos praworządność w RP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.06, 22:35
      Dwa lata sądzę się z Izbą Celną w Białymstoku o podatek akcyzowy. Wygrałem
      sprawę w WSA, wygrałem sprawę w NSA i co? Po wyroku w NSA Izba Celna wydała
      taką samo decyzję jak przed dwoma laty. Pawlak jak sądził się z Kargulem
      powiedział "sąd sądem a sprawiedliwość musi być po mojej stronie".
    • Gość: str Likwiduja miejsca pracy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.06, 22:36
      Dwa lata temu obliczono, że dotychczasowe błędy zielonogórskiej skarbówki
      doprowadziły do zamknięcia kilku prężnie rozwijających się zakładów (głównie
      inwestujących w nowe technologie). Działania urzędnicze doprowadziły do
      likwidacji ok. 800 miejsc pracy. W 2005 roku zielonogórski US dostał od "góry"
      wyróżnienie za jakość obsługi klientów i został najlepszym oddziałem w Polsce...
    • Gość: Yo To tylko kraj rozwijajacy sie (Developing World) IP: *.hsd1.mn.comcast.net 06.07.06, 22:41
      Wydaje mi sie ze ludzie robia z igly widly. Polska jest krajem rozwijajacym sie
      a wiec jest to normalne:
      1) Ktos moze pojsc do wiezienia bezprawnie
      2) Sad jest skorumpowany
      3) Policja nie pomoze a zaszkodzi
      itd. itd.

Ludzie na razie w Polsce nie chca stawiac na przedsiebiorcow. Nic dziwnego bo
      bylo 40 lat komuny. Wiec jest okay. Rozumiem. Uwazam ze troche zle ze sie
      skarza na bezrobocie bo jezeli zamykamy przedsiebiorcow ktorzy daja prace to
      praca musi uciec.

Ja jako przedsiebiorca mialem tylko zle doswiadczenia. Poprosilem o wiazaca
      interpretacje podatkowa bo ustawa VAT jest tak skomplikowana - zamiast
      zyczliwego oka dostalem 10 wezwan do US, kontrole podatkowa. I na koniec
      dostalem odpowiedz z US ze nie dadza tej interpretacji bo prawnicy ja zlozyli w
      moim imieniu. Nie chcialo mi sie juz dalej isc do Izby Skarbowej i skarzyc US
      bo nie chcialem zeby dostac kolejnych szykan, kontroli, wezwan. Jestem tym
      zmeczony.

Spedzilem 12 lat w USA i rozumiem ze Polska nie aspiruje zeby miec tak
      wydajnych i pomocnych instytucji jak w USA ale to co slysze i co doswiadczylem
      nadal jest nisko.

Z drugiej strony nie wiem jak jest w Tadzykistanie, Kirgichstanie, Afryce. Wiec
      moze i tak tu jest lepiej. Moze po prostu czescia dzialalnosci w Polsce jest
      tak ze jest to kraj wyzszego ryzyka inwestycyjnego i trzeba sie liczyc ze
      Panstwo cie pusci z dymem. Tak samo jak jedziesz do kraju gdzie jest wojna - to
      musisz sie liczyc z utrata zycia.

Polska ma wysokie bezrobocie nie przez przypadek najwyzsze w UE. Po prostu na
      razie nasze spoleczenstwo nie chce zebysmy budowali kraj w oparciu o wzrost
      miejsc pracy i przedsiebiorczosci. To rozumiem. Mielismy przeciez 40 lat
      komuny.

Trudno sie dziwic. Ja uwazam ze musza jeszcze wiele ludzi puscic z dymem,
      wstawic bezprawnie do wiezienia az ludzie zdecyduja ze warto postawic na
      przedsiebiorczosc. To przyjdzie. Moze za 5-10 lat ale przyjdzie.
    • wariant_b Skarbówka oddaje firmom pieniądze 06.07.06, 23:22
      Ten tytuł to jedno wielkie kłamstwo:
      firmom coraz częściej udaje się wydrzeć skarbówce bezprawnie pobrane pieniądze!
    • Gość: Piotr Nic dziwnego, to przecież socjalizm IP: *.os1.kappa.pl 07.07.06, 01:35
      System wraz ze spadkiem po "komuniźmie" generuje takie sposoby myślenia. Zamiast
      zająć ludzi działalnością pożyteczną, jak budowa dróg, chodników, kanalizacji
      itp., lepiej stworzyć dla "swoich" synekury (dobre premie, brak
      odpowiedzialności osobistej) w urzędach (najlepiej skarbowych). Jakie to będą
      urzędy, to w zasadzie wszystko jedno, byle miały uznaniową władzę wskutek
      mętnych przepisów "ustawodawcy". Zapewnią posadki kolejnym "znajomym królika" z
      nadania politycznego, a przy okazji zmiany warty przymką oko na "swoich" oraz
      surowo rozliczą poprzedników. Krótko mówiąc WŁADZA !!!
      I nie ma tu podziału na partie polityczne - aby wygrać wybory trzeba obiecać -
      frajerom gruszki na wierzbie, a poplecznikom zwrot kasy za wkład w kampanię
      wyborczą.
    • Gość: bobrek dwie strony medalu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.06, 01:58
      Artykul jest stronniczy. Opisali kilka naprawde grubych perzekretow, za ktore
      urzedasy powinny trafic do kryminalu i koniec. Ale ile razy codziennie zwykli
      obywatele, o przedsiebiorcach nie mowiac, oszukuja Panstwo nie wywiazujac sie ze
      zobowiazan podatkowych? Ile pensji zaplaconych pod stolem, ile darowizn i
      pozyczek z reki do reki, ile sprzedazy bez oplacenia podatku? Gadanie, ze
      podatki trzeba obnizyc jest smieszne, bo w Polsce realny podatek PIT, po
      uwzglednieniu kosztow uzyskania i ulg wynosi srednio 15% we wszystkich
      przedzialach, czyli jest de facto liniowy. Problemem jest co najwyzej ZUS.
      Koszty pracy w Polsce sa mimo to bardzo niskie w porownaniu ze "stara" Europa.
      • Gość: Rob Re: dwie strony medalu IP: *.hsd1.wa.comcast.net 07.07.06, 06:01
        Tak. Tylko 1/3 kwot conajmniej - zostala zabrana przez US nielegalnie. To tak
        jakby co trzecia zlotowka zostala skradziona przez panstwowa instytucje.

Tak jak mowilem wczesniej - nie ma problemu bo Polska jest krajem rozwijajacym
        sie. To normalne ze beda ludzie niewinni szli do wiezienia, pieniadze straca
        itd. Nie ma tu problemu bo taki jest teraz kraj.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka