Gość: OBYWATEL EUROPY IP: 81.144.251.* 05.03.07, 11:16 Od 2007r jak ktos pracuje w UK rozlicza sie zgodnie z metoda, 'Wyłączenia z progresją' Czyli nie sklada PIT-u w Urzedzie Skarbowym jesli nieosiagnol dochodow w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: OBYWATEL EUROPY PIT-y po saksach IP: 81.144.251.* 05.03.07, 11:21 BLAD -'W niektórych krajach, np. w Wielkiej Brytanii, pracodawca nie daje pracownikowi rocznych PIT-ów, podobnych do tych w Polsce.' W UK sa tez roczne PIT-y i nazywaja sie P60 lub jesli ktos nie przepracowal calego roku u jednego pracodawcy P45. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Miejscem zamieszkania osoby fizycznej jest IP: *.saqnet.co.uk 07.03.07, 09:40 miejscowosc, w ktorej ta osoba przebywa z zamiarem stalego pobytu. Tyle mowi Kodeks cywilny i tylko tyle. Wszelkie dodatki typu 'centrum interesow zyciowych' to wasze pokretne interpretacje i przeklamania. Zrozumcie to wreszcie zakute i zalgane dziennikarskie paly! Odpowiedz Link Zgłoś
makum Re: Miejscem zamieszkania osoby fizycznej jest 07.03.07, 09:45 O centrum interesów życiowych mówią odpowiednie umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania. Poza tym od 2007 r. w ustawie o podatku dochodowym (jednym i drugim) zawarta jest definicja miejsca zamieszkania i tam jest mowa o "centrum interesów osobistych". Odpowiedz Link Zgłoś
makum PIT-y po saksach 07.03.07, 09:42 "Każdy może też odliczyć zryczałtowane koszty uzyskania przychodu z pracy za granicą - za każdy miesiąc 102 zł i 25 gr" Otóż nie każdy. Podatnicy uzyskujący dochody z krajół z którymi obowiązuje metoda wyłączenia z progresją nie mogą pomniejszyć dochodów zagranicznych o koszty ponieważ te dochody jako takie zwolnione są z opodatkowania w Polsce i kosztów z takiego źródła zgodnie z art 23 ust. 1 pkt 31 nie uznaje się za koszt uzyskania przychodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszka Re: PIT-y po saksach IP: *.e-wro.net.pl 12.03.07, 21:18 jesli ktos pracowal za granica od 19 maja do o2 lipca, to w jakiej wysokosci koszty moze odliczyc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MS Czyli Anglik moze miec mieszkanie w Polsce IP: 81.171.165.* 07.03.07, 10:00 i swoje centrum interesow zyciowych w Anglii a Polak nie moze miec mieszkania w Polsce i mieszkac w Anglii ? Czy to aby nie dyskryminacja ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sowa Re: Czyli Anglik moze miec mieszkanie w Polsce IP: *.range86-129.btcentralplus.com 07.03.07, 13:29 ale w takim razie co z 2006, bo to wlasnie z tym roiem sa problemy... czy jesli sie wymeldowalam w Polsce, zaplacilam podatek od przychodu polskiego, i jak narazie mam zamiar zostac na stale za granica, to czy musze jeszcze placic podatek od przychodu zagranicznego?... jak dla mnie to bez sensu... ale czasem lepiej zapytac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MS W Polsce nikt do konca nie wie, sadze, ze moga IP: 81.171.165.* 12.03.07, 18:39 byc potrzebne sady, rowniez unijne ale ja wyslalem NIP-3 oraz roczne rozliczenie w trakcie roku 2006, nie wymeldowalem sie bo w tym celu musial bym osobiscie byc w Polsce (czyli brak wymeldowania swiadczy raczej o tym, ze przebywa sie na stale poza Polska) i zamierzam bronic swojego stanowiska w razie problemow (nb jestem rezydentem w Wielkiej Brytanii ale to zadna sztuka dla osoby tam mieszkajacej z zamiarem pobytu na stale lub nie). Sadze, ze dobrze jest miec rowniez stala umowe o prace za granica (nie prace tymczasowa) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mloop Re: Czyli Anglik moze miec mieszkanie w Polsce IP: *.freedom2surf.net 12.03.07, 21:34 Nigdy nie mow ze nie masz zamiaru zostac. Twierdz ze masz zamiar wlasnie zostac i sie osiedlic. A ze za pare lat zmienisz swoj zamiar... No coz, nikt ci tego przeciez nie zabroni. Liczy sie zamiar jaki masz dzisiaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dosia Re: PIT-y po saksach IP: 12.129.83.* 12.03.07, 21:47 Jak jeszcze raz zobacze w Gazecie, ze przeniesienie centrum zyciowego wiaze sie ze sprzedaza mieszkania w Polsce to mnie krew zaleje!!!! Jak mozna pisac takie bzdury. I to niby KPMG firmuje takie artykuly! Otoz. NIE. NIE TRZEBA sprzedawac mieszkania w Polsce, aby wyprowadzic sie na stale za granice. Nawet sie nie trzeba wymeldowywac!!! Liczy sie staly zamiar zamieszkania za granica, a nie to jaki kto ma majatek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ff Re: PIT-y po saksach IP: *.adsl.legend.co.uk 13.03.07, 17:53 Liczy sie staly zamiar > zamieszkania za granica, a nie to jaki kto ma majatek. no wlasnie. a jak udowodnic zamiar? myslisz ze wystarczy ze powiesz im "tak mam zamiar zostac w uk na stale" Urzednik: "dobrze prosze wiec sie nie rozliczac w polsce" Otoz. posiadanie mieszkania w pl jest jednym z czynnikow ktore moga decydowac ze nie wyjechales na stale tylko na okreslony czas, zwlaszcza kiedy nie masz mieszkania w uk. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: PIT-y po saksach 13.03.07, 21:18 Liczy sie stan faktyczny, a nie domniemany. Jezeli nie masz zamiaru wracac, to po prostu nie wracasz i nie musisz nic nikomu udowadniac - jak Cie nie ma w kraju, to Cie nie ma w kraju i nie musisz nikomu udowadniac, ze jest inaczej. A tym bardziej sprzedawac mieszkania. A przepisy prawa jednoznacznie mowia, ze podatek rozliczyc mozna PO POWROCIE z zagranicy, a nie w trakcie przebywania za granica. Co oznacza, ze dopoki nie wracasz to mozna uznac, ze zamierzasz za granica zostac i NIE PODLEGASZ obowiazkowi podatkowemu. I nic udowadniac nie musisz. Jak Cie urzad zapyta to mowisz, ze w Polsce nie mieszkasz. I do widzenia. Problem powstaje tylko wtedy gdy wrocisz, bo wtedy rzeczywiscie powstaje pytanie gdzie miales centrum interesow zyciowych przez czas swojej nieobecnosci. Wtedy zaczyna sie interpretacja pt. "ile musi Cie nie byc w kraju, zeby uznac, ze przeniosles na ten czas centrum interesow". Pol roku, rok, piec, dziesiec, cale zycie? Obecnie nie ma jeszcze intepretacji prawa w tym zakresie, wiec mozna sie przygotowac na walke z US gdyby np. zachcialo Ci sie wrocic do polski po dwoch latach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerzy Re: PIT-y IP: *.globalconnect.pl 06.04.07, 12:40 a czy ktoś wie jak się te przepisy maja ? - jestem zameldowany w Niemczech ( meldunek na pobyt stały ). Otrzymuję świadczenia socjalne i pieniężne w "D" . Mieszkam z rodziną ( mama, żona ).Posiadam dowód osobisty "PL" i paszport polski. Ubezpieczony jestem w Niemieckiej ubezpieczalni AOK. Nie mam dochodów w Polsce, mam nie uregulowane sprawy w US i ZUS. posiadam też własność w "PL". ...- a jak to się ma że po powrocie dopiero można sie rozliczać i składać pity czy inne dokumenty wyjaśniające. Utrzymuję ten stan bo jednak świadczenia medyczne i inne naprawdę są korzystniejsze niż w "PL" . A w końcu kiedyś w "D" zapracowałem na to . Co to znaczy np wróciłem do "PL", bywam czesto na krótki czas i czy to jest już powrót ( nie odznaczajają tego teraz w dowodzie osobistym ? pozdrawiam i życzę spokojnych świąt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yah_42 Re: PIT-y po saksach IP: *.wireless.umn.edu 16.03.07, 02:42 wykup w danym kraju np. w GB kwatere na cmentarzu - tansze niz nieszkanie (zaleznie od lokalizacji) a dowodzi niezbicie ze masz powazny zamiar na stale zwiazac sie z danym krajem - :) just kidding jak widac lepiej nie miec mieszkania niz je miec - ja mam gorzej - mam w Polsce psa, place za niego pdatki od 8 lat wiec jest to silny dowod ze mam emocjonlane zwiazki z Pl i w zwiazku z tym moje centrum interesow zyciowych jest w kraju Polan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: PIT-y po saksach IP: *.telsat.wroc.pl 06.04.07, 21:57 pracuje w organach skarbowych i coś Wam powiem zwłaszcza ludzie którzy wyjechali do UK.Na 2007 planowany jest niespotykana jak dotąd akcja wymiany info między polskimi i brytyjskimi organami podatkowymi. Co to ma na celu nie chcę straszyć. raczej uprzejmie donoszę Pozdru Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtjas Re: PIT-y po saksach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.07, 02:19 Gość portalu: Gość napisał(a): > pracuje w organach skarbowych i coś Wam powiem zwłaszcza ludzie którzy > wyjechali do UK.Na 2007 planowany jest niespotykana jak dotąd akcja wymiany > info między polskimi i brytyjskimi organami podatkowymi. > Co to ma na celu nie chcę straszyć. > raczej uprzejmie donoszę > Pozdru ------------------------------------- Ciekawe jak to się skończy Pewnie będziecie musieli wszcząć conajmniej milion postępowań karno skarbowych, potem zobaczyc co komu da sie zarekwirowac, potem pogrzebac trochę w odwolaniach, potem powloczyc sie po sądach, trybunalach itd, itp.... Zastanawiam się ile wam to zajmie i czy w ogole się wyrobicie aby sprawdzic jeszcze innych przekrętów w bialych kolnierzykach. Oczywiscie przetrzepanie pracujących szaraczkow w UK jest bardziej proste ale i tak wymaga sporo pracy i pewnie bedzie wymagalo wzrostu zatrudnienia w US. Tak czy inaczej pewnie przymusi wielu do powrotu do kraju, a wtedy z nudow moze pojadą pod MF aby przyjrzeć się mozliwosci spalenia tego gmachu razem z waszymi informacjami z wymiany. Wyprobowali tę metodę juz gornicy i rolnicy od Leppera wiec dlaczego nie mieliby sprobowac saksiarze? Kiedys podobno Kalinowski w MR salwowal się ucieczką na oczach swoich bogu ducha winnych podwladnych przyjmujących uderzenie na siebie.] Czyzby Zytę mialo czekac to samo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom UK Re: PIT-y po saksach IP: 130.117.82.* 17.04.07, 17:13 ... a ja jestem tym szarym czlowieczkiem w UK. Sprzedalem w Polance wszystko, nie mam nic do zajecia. Ciekawe co mi moze polski US w UK zrobic ? ... naskoczyc chyba! Poza tym nie widze powodu dla ktorego Inland Revenue i Home Office mialyby podawac dane rezydentow wlasnego kraju dla potrzeb innego kraju, hehehe! Ludzie, nie wierzcie w te bzdury!!! Tego probowalo juz wiele krajow (w tym unii) i HO, IR nigdy nie podawalo danych do innych krajow o obywatelach zamieszkujacych UK! W UK jest to po prostu bezprawne i "wasza", "planowana akcja" w 100% zakonczy sie niepowodzeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta PIT-y po saksach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.07, 18:25 Mam pytanie, które jest bardzo ważne dla mojej rodziny, mój tato pracuje od wielu lat w Austrii i nie wiemy czy on także powinien się rozliczać w Polsce, skoro do tej pory tego nie robił. Ma tam mieszkanie i nie posiada żadnych dochodów wPolsce. Proszę o szybką odpowiedź, ponieważ sprawa jest dla mnie pilna, bardzo proszę i dziękuję z góry. Odpowiedz Link Zgłoś
etaxi Wypełnij PIT-a na komputerze! 12.04.07, 20:58 fajna forma dla sprawdzenia / nawet dla będących za miedzą . Wypełnij PIT-a na komputerze! Zapomnij o rubryczkach! Nasz program zada Ci kilka pytań i całą resztę zrobi za Ciebie! • Program do wypełniania PIT - instrukcja obsługi » • Ściągnij nasz program » gospodarka.gazeta.pl/podatki/0,0.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pit Re: Wypełnij PIT-a na komputerze! IP: *.uznam.net.pl 13.04.07, 20:48 wiadomosci.onet.pl/1518432,28350,wiadomosceu.html znowu strasza Odpowiedz Link Zgłoś