Gość: maciej Kataster subito! IP: *.dip.t-dialin.net 29.06.07, 16:31 Podatek katastralny jest niesprawiedliwy!Ludzie ciulaja cale zycie aby cos wybudowac a potem to co wybudowali remontuja na okraglo przez co sa olbrzymie koszty.Inni w tym samym czasie bawia sie zyciem i nic nie posiadajac staja sie czesto ciezarem dla spoleczenstwa.Autor ma prawdopodobnie znajomosci w kolach przestepczych skoro jest tak dobrze poinformowany ze nieruchomosci powstaly z kradziezy.Wogole to typowy sposob myslenia zaczerpniety z komuny jeszcze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hans564 Bolszewickie wyuzdanie !!! IP: 80.51.243.* 29.06.07, 16:40 Ile razy za to samo, można płacić podatki ?! Za każdą usługę i produkt, za wykonaną pracę jako pracodawca / pracobiorca, zusy & srusy i po raz drugi od TYCH SAMYCH pieniędzy, podatek Belki, a teraz jeszcze od nieruchomości ! Jasne, lepiej ukraść i wywieść po cichu na Bahamy albo rozpieprzyć na wóde & dziwki, ferrari i cwaniaka Rydza ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adamus dobrze , że nie oszczędzałem IP: 212.2.101.* 29.06.07, 16:44 Lecę po flaszkę , wasze zdrówko pielęgniarki ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dobry-pomysł Re: dobrze , że nie oszczędzałem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 17:46 > Lecę po flaszkę , wasze zdrówko pielęgniarki ! z tego widzę, że to chyba dobry pomysł... jak z lokalnego podatku (katastru) będą utrzymywane Szpitale, dość szybko 50% zostanie zamknięta jako niepotrzebna a medycy nie tyle do Anglii pojadą co na bezrobocie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hem Re: dobrze , że nie oszczędzałem IP: *.adsl.inetia.pl 29.06.07, 20:57 Zla wiadomosc. W Anglii tez jest kataster. :> Odpowiedz Link Zgłoś
stach013 Kataster dla Polakow - Masakra 29.06.07, 16:42 Kataster placony w USA lub Kanadzie jest podatkiem w wysokosci okolo 1.5% wartosci nieruchomosci. Ale ten podatek przeznaczony jest na cele takie jak: policja, straz, odsniezanie, biblioteka w miescie itd . Jesli ktos sadzi ze w Polsce przeznaczy sie te pieniadze na te cele to sie myli. W biednym kraju jak Polska w dodatku gdzie rynek nieruchomosci jest skupiony na kilkunastu miastach nie ma mowy o ustaleniu cen na zasadzie takiej jak w Ameryce. Wyznacznikiem wartosci nieruchomosci musi byc rynek , tylko wtedy wartosc nieruchomosci zostanie okreslona prawidlowo a nie poprzez tabele czy z gory narzucone liczby. Co zrobi wladza w gminie w ktorej nagle zaczna inwestowac w domy , dzialki , podniesie kataster do 2.5% dlatego ze wladza gmin, miast nie jest pro businessowa a pro podatkowa. A jak rozwiazac dzierzawe wieczysta. Jesli ktos posiada takowa to placi podatek od nieruchomosci + podatek od uzytkowania wieczystego + dochod z wynajmu nieruchomosci + podatek vat + podatek dochodowy + kataster ? W nieruchomosciach tkwi potencjal tylko musza byc odciazone z podatkow, zaplacone ma byc wlascicielom za rury pod ziemia, za slupy na dzialka itd potem myslec o katastrze. Wlascicielom nalezy umozliwic dysponowanie swoja wlasnoscia tak jak wladza dysponuje swoja wladza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: Kataster dla Polakow - Masakra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 17:13 A jak rozwiazac dzierzawe wieczysta. Jesli ktos posiada takowa to placi podatek od nieruchomosci + podatek od uzytkowania wieczystego + dochod z wynajmu nieruchomosci + podatek vat + podatek dochodowy + kataster ? co ty p... płaci opłatę dzierżawną, tyla. Jak za każdą dzierźawę Cała ta twoja analiza tyle warta co to durne pytanie. Nie znasz się nie mędrkuj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gościu Absurdy IV RP !!! IP: *.axa.pl 29.06.07, 17:29 Polaku - oszczędzasz i kupujesz sobie nieruchomość - znaczy jesteś głupi. Przepij to wszystko - zaoszczędzisz kasę, a życie będziesz miał weselsze. Bo jak się zarżniesz na dom lub mieszkanie, to ci dowalą kataster. Płacisz czynsz za swoje mieszkanie - przestań. Nikt nie może Cię eksmitować, inni za Ciebie zapłacą. Płacisz czynsz za mieszkanie które wynajmujesz - nie płać - i tak cię nie wyeksmitują. Wykupiłeś sobie mieszkanie spółdzielcze za grube pieniądze - głupiś. Gdybyś poczekał dostałbyś je za złotówkę. W polsce lepiej jest być biednym i głupim niż bogatym i mądrym - zawsze Ci wtedy ktoś dowali. Bo przecież wszyscy tu nienawidzą bogaczy. Czyli takich którzy mają coś swojego ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZ Re: Absurdy IV RP !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 17:36 > Polaku - oszczędzasz i kupujesz sobie nieruchomość - znaczy jesteś głupi. rozumując w ten sposób najmądrzejszy jest ten co zarabia 800 zł brutto bo płaci małe podatki. Przecież i tak płacisz podatki, tylko że inne. Nie ma na to rady, bo przeciez z podatków utrzymuje się administracja etc... Jak się uspokoisz to doczytaj, że Gadomski proponuje kataster i jednoczesne obniżenie innych podatków... Nie spodziewałem się, że GW czytają aż takie ciemniaki BTW... Odpowiedz Link Zgłoś
wykidajlo2 Re: Absurdy IV RP !!! 29.06.07, 20:57 Przesadzasz, te "ciemniaki" też potrafią liczyć. Mieszkam na wsi (tam gdzie diabeł mówi dobranoc). 8 lat temu kupiłem swój dom za 90000, teraz pewnie jest wart 150000. Podatek katastralny z owego majątku to (przy 2%) jakieś 3000 (obecnie płacę 200 podatku od nieruchomości). Zarabiam 3000 (żona ma 980 emerytury). Płacimy więc z żoną ok. 8000 dochodowego. Aby nasza sytuacja nie pogorszyła się, dochodowy musiałby wynosić nie 20 tylko jakieś 12%. Tylko małe zastrzeżenie - ja jestem wręcz krezusem, nawet emerytura mojej żony jest z punktu widzenia miejscowych bardzo wysoka, tu większość RODZIN żyje za 1200- 1500 miesięcznie. Rozumiem, że oni pewnie powinni sprzedać swoje "rezydencje" i wyprowadzić się do jakiegoś barakowiska w Psiej Wólce. Dla pełnej jasności dodam tylko, że nasze "rezydencje" znajdują się w "złotym trójkącie" (300m do dużego cmentarza urządzonego przez pobliskie miasto, 1km do wysypiska śmieci i 800m do oczyszczalni ścieków), brak jest porządnej ulicy, chodnika, gazu czy kanalizacji. Ale pewnie i to będzie dla nas zbyt wysokim standardem. Pomysłodawcy zapominają, że na końcu tej drogi mogą podzielić los Geniusza Karpat (Nicolae Csaucesku), znanego z podobnych szaleństw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hem Re: Absurdy IV RP !!! IP: *.adsl.inetia.pl 29.06.07, 19:58 Tylko, ze polska to chyba jedyny kraj, ze biedni, ktorzy zarabiaja 800 zl placa podatki w pelnej wysykosci, bogaci albo uciekaja z podatkami na barbados albo placa liniowy CIT. W rezultacie biedni pokrywaja wiekszosc wydatkow publicznych na cele z ktorych bogaci korzystaja za darmo, bo maja wybudowane drogi do swoich willi, korzystaja z opieki policji, strazy pozarnych, pogotowia, etc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miki Re: Absurdy IV RP !!! IP: 204.13.236.* 29.06.07, 20:38 Mozliwe, ale to nie jest powód aby dla wylapania garstki magnatow stukac z kasy ogół posiadaczy domów i mieszkan. Garstka nieplacacych nie ma zadnego wplywu na dochody budzetowe (40% podatek placi 1%) podatnikow. Odpowiedz Link Zgłoś
stach013 Re: Kataster dla Polakow - Masakra 29.06.07, 20:58 mam na mysli "podatek od uzytkowania wieczystego" - czytaj prostaku uwaznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marsik2000 Kataster subito! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.07, 17:40 zwłaszcza dla starszych ludzi, którzy całe zycie budowali dom, oszczędzając na czym się da, właśnie ukończyli i cieszą się, że mają gdzie mieszkać na emeryturze, a ich dzieci mają kąt na przyszłość. sprawiedliwy podatek? puknij się Pan w czoło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x-12 Re: Kataster subito! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 17:43 > zwłaszcza dla starszych ludzi, którzy całe zycie budowali dom, oszczędzając na > czym się da, właśnie ukończyli i cieszą się, że mają gdzie mieszkać na a np. w tej mitycznej Irlandii, gdzie tak wszyscy chcą wyjeżdżać, nie ma starych ludzi? którzy oszczędzali u też chcą się cieszyć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marsik2000 Re: Kataster subito! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.07, 12:01 porównaj sobie wysokość emerytury w "mitycznej" Irlandii i nad Wisłą. o czym Ty w ogóle gadasz koleś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P Wroclaw Kataster subito! IP: *.lanet.net.pl 29.06.07, 18:26 nie rozumie dlaczego ktos kto pracowal cale zycie i np. kupil sobie dom aby miec gdzie mieszkac na starosc, kogo stac na jakie takie utrzymanie tego budynku nagle mialby sprzedawac nieruchomosc tylko dlatego ze wykonczy jakis nowo wprowadzony podatek, pomyslodawca chyba zapomnial ze na emeryturze dochody sa o wiele mniejsze i po to sie pracuje aby sie dorobic na starosc... jestem mloda osoba ale nie rozumie jak mozna w taki sposob dobijac np. starszych ludzi... owszem takie cos mialoby sens zdybysmy byli troche bardziej zamoznym spoleczenstwem - ale dobijanie slabych to nie jest OK... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realtor Re: Kataster subito! IP: *.zetosa.com.pl 29.06.07, 18:26 czytam te Wasze wypociny i oczy otwieram ze zdumienia że zabierają głos same warchoły a Ci którzy faktycznie się na tym znają nie mają czasu nawet to wytłumaczyć . Kataster to jest podatek sprawiedliwy ,ale kto powiedział że w polsce musi wynosić 2% a nie 0,2% wartości nieruchomości rocznie. W tej chwili w solidarnym państwie ten co posiada na działce garaż lub inny budynek gospodarczy a nie jest rolnikiem płaci od 4-12zł za 1mkw a właściciel luksusowej willi 0,2zł za 1mkw. Jasno z tego wynika że biedny płaci podatek za tego bogatego. Jak się wprowadzi kataster to będzie odwrotnie. Problemem jest tylko jego stawka ,bo jak ponownie nasi 'trybuni' wyskoczą z wysokiego pułapu tak jak to zrobili z VATem , to będzie już bardzo nieciekawie .Należy tylko rządzącym nalać dosłownie odrobinę oleju do głowy!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miki Re: Kataster subito! IP: 69.22.130.* 29.06.07, 19:17 Kataster to podatek idiotyczny i prosze mi tutaj nie opowiadac bzdur. Zamiast obnizyc podatek temu co płaci za dużo chce sie równac w górę w imię tzw. sprawiedliwości. Ja nie chce takiej sprawiedliwości ja chce płacic mało lub nie płacic w ogóle. 0.2% podatku. No trzeba byc chyba bezdennie głupim, żeby wierzyc iż podatek o nielimitowanej stopie będzie pobierany wg. najniższej stawki. Ze 100% pewnością zostanie on wymierzony w maksymalnej dopuszczalnej wysokości. Odpowiedz Link Zgłoś
tompb Panie Gadomski ! Litości !! 29.06.07, 18:34 Rozumiem, Pani Dunin, Panowie Bugaj, czy Żakowski. Ale Pan !!! 1.I ta argumentacja ! "że jak zapłacę wysoki podatek od wartościowej nieruchomości to ją lepiej wykorzystam" A co to kogo obchodzi ? 2.jedna sprawa, środki za które nabyłem nieruchomość to są te środki które pozostały po OPODATKOWANIU PIT-em ! Stąd też uważam podatek od nieruchomości za szczególnie ŁAJDACKI. Bez wyrazów szacunku dla Pana Gadomskiego Tomasz Żmuda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miki Re: Panie Gadomski ! Litości !! IP: 69.22.130.* 29.06.07, 19:21 Kataster jest łajdacki, bo jest to de facto opłata za użytkowanie swoich własnych nieruchomości. Gdybym był emigrantem, to może miało by to sens - Polska udziela mi swojej ziemi dla moje działalności, ale skubanie etnicznych Polaków których przodkowie walczyli by to mogło byc nasze a nie obce jest skrajnie chamskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beta Kataster subito! IP: *.adsl.inetia.pl 29.06.07, 18:35 To pan Gadomski uwaza, że nie ma możliwości uczciwie zarabiać i posiadać nieruchomość? No to ładna opinia! I dlatego uczciwi ludzie mają być karani kastratem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: letto Kataster subito! IP: 86.42.24.* 29.06.07, 19:09 dla takich ludzi powinien być specjalny podatek od dobrych chęci. jak facet chce płacić to niech płaci a od innych niech się odp... . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bubu Kataster subito! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.07, 19:13 to żałosne jak tym mniej zamożnym leci ślina by dobrać się do kasy tych bardziej zamożnych. Post factum mędrcy w tv będą zastanawiali się: dlaczego odpłynął od nas kapitał, dlaczego wzrosło bezrobocie, dlaczego mamy kryzys? dlatego, że dobrymi chęciami piekło jest wybrukowane. "dobry" uczynek polegający na zabraniu bogatemu i daniu biednemu prowadzi do odwrotnego skutku od zakładanego. przecież soc - komuna na tym polegała i poległa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hem Kataster to najrozsadniejszy podatek IP: *.adsl.inetia.pl 29.06.07, 19:26 Zamiat w nieskonczonosc opodatkowywac prace, co odbija sie czkawka zarowno pracownikom jak i pracodawca, trzeba w koncu opodatkowac MAJATKI, zwlaszcza ze majetni i tak nie placa podatkow dochodowych w Polsce albo placa 19% CIT. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miki Re: Kataster to najrozsadniejszy podatek IP: *.blutmagie.de 29.06.07, 19:32 Śmieszy mnie argument ze kataster jest wymierzony w najbogatszych. Oni sobie poradzą natomiast po d... dostanie plankton. Najlepiej niech sam za siebie pokryje koszty pracy, po co męczyc naszych biednych biznesmenów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hem Re: Kataster to najrozsadniejszy podatek IP: *.adsl.inetia.pl 29.06.07, 19:43 Jezeli plankton chce sie snobowac na posiadanie nieruchomosci na ktorych utrzymanie go nie stac, holdujac zasadzie postaw sie, a zastaw sie, to jest jego problem. Z drugiej strony fakt, ze przecietne mieszkanie w bloku kosztuje znacznie wiecej niz wynosza mozliwosci finansowe przecietnego obywatele, ale to przeciez kwestia odpowiedniego ustawienia stawki podatku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miki Re: Kataster to najrozsadniejszy podatek IP: *.123.135.62.dyn.user.ono.com 29.06.07, 19:51 Cos ci sie chrzani pojecie "nie stac na utrzymanie". Jesli nie mam pieniedzy na techniczna obsluge domu to on sie wali, panuje brud smród i ubostwo. Nie ogrzewam i nie swiece. Ale to jest moja a nie twoja sprawa. Sztuczne prowokowanie upadku nieruchomości przez kataster jest cokolwiek idiotyczne. Przy podatku katastralnym nie można mówic o racjonalnej stawce gdyz jak wiadomo bedzie ona w gestii samorzadu i na pewno bedzie oscylowac w granicach maksimum niz minimum bo to przeciez niczym wladzy nie grozi. Z faktu ze w roku X wynosi on 0.2% nie nalezy wnioskowac ze w roku X+1 nie bedzie to 2%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hem Re: Kataster to najrozsadniejszy podatek IP: *.adsl.inetia.pl 29.06.07, 20:14 > Przy podatku katastralnym nie można mówic o racjonalnej stawce gdyz jak wiadomo > bedzie ona w gestii samorzadu i na pewno bedzie oscylowac w granicach maksimum > niz minimum bo to przeciez niczym wladzy nie grozi. Z faktu ze w roku X wynosi > on 0.2% nie nalezy wnioskowac ze w roku X+1 nie bedzie to 2%. Ale z drugiej strony gminy beda dbac o jak najlepsza infrastrukture, aby wplywy byly jak najwyzsze. No, a jak przesadza z wysokoscia podaktow to same sobie zaszkodza, bo ludzie zaczna migrowac do gmin, gdzie podatki sa mniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miki Re: Kataster to najrozsadniejszy podatek IP: 208.66.78.* 29.06.07, 20:44 Gdzie beda migrowac? Do d... chyba. To jest życie a nie Sim City. Jak praktycznie wyobrazasz sobie przesiadke do innej gminy? Postawisz na nowo dom? A co sie stanie w przypadku zmowy gmin. Wtedy gdzie sie nie ruszysz d. zbita. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hem Re: Kataster to najrozsadniejszy podatek IP: *.adsl.inetia.pl 29.06.07, 20:49 Gość portalu: Miki napisał(a): > Gdzie beda migrowac? Do d... chyba. To jest życie a nie Sim City. Jak > praktycznie wyobrazasz sobie przesiadke do innej gminy? Postawisz na nowo dom? > A > co sie stanie w przypadku zmowy gmin. Wtedy gdzie sie nie ruszysz d. zbita. To proste. Sprzedajesz dom i kupujesz inny w "tanszej" gminie. W stanach to dziala. Odpowiedz Link Zgłoś
wykidajlo2 Re: Kataster to najrozsadniejszy podatek 29.06.07, 21:07 Powtarzający się motyw o możliwości migracji do innych gmin jest demagogią. Przeprowadzka kosztuje i to drogo (podatek od sprzedaży i kupna domu, elementarne jego urządzenie) no i do tego konieczność szukania nowej pracy - najtańsze są regiony, gdzie jej po prostu nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hem Re: Kataster to najrozsadniejszy podatek IP: *.adsl.inetia.pl 29.06.07, 21:20 Podatek od czynnosc cyw-pr (kolejny bandycki podatek) mozna zlikwidowac. Pytanie tylko dlaczego w niektorych rejonach nie ma pracy? Czy dlatego, ze faktycznie jej nie ma, czy dlatego ze nie oplaca sie pracowac? To wlasnie zasluga podatku dochodowego (PIT), nie katastru. Odpowiedz Link Zgłoś
wykidajlo2 Re: Kataster to najrozsadniejszy podatek 29.06.07, 21:38 W moim mieście po prostu tej pracy nie ma (30% bezrobocia), cały tutejszy przemysł, zatrudniający ponad 20000 osób został rozpędzony już kilkanaście lat temu. Ja dojeżdżam do pracy w mieście wojewódzkim, tyle że pracuję w jednym miejscu już 35 lat a moje kwalifikacje są dość wysokie. W moim mieście o pracy mogłbym tylko marzyć nawet mając 40 lat a nie 60 jak obecnie. Konsekwencją braku pracy jest to, że w moim mieście jest dość tanio. Zresztą nawet gdyby z dnia na dzień zlikwidowano PIT, nie wpłynęłoby to istotnie na rynek pracy - ludzie bezrobotni od 12 lat są kompletnie zmeneleni i próba ich zatrudniania to tak, jakby wilkiem orać. Mieszka się tu wspaniale (wszystko płynie powoli) ale perspektyw żadnych. Ja jestem szczęśliwcem - gdybym zechciał, mógłbym być już (wcześniejszym) emerytem. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
janu5 Jesteś Leninem XXI wieku. 29.06.07, 19:39 Jak ktoś się czegoś dorobił to jest z pewnością złodziejem lub kułakiem. Trzeba mu dowalic domia r albo zesłać na Syberie ,a majątek zabrać i rozparcelować. Komusze my slenie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hem Re: Jesteś Leninem XXI wieku. IP: *.adsl.inetia.pl 29.06.07, 19:49 Nie jestem przeciwny WSZELKIM podatkom, ale kataster przynajmniej jest logiczny, bo ponosza go glownie ci, ktorzy juz sie dorobili, a nie ci ktorzy sa dopiero na dorobku. Poza tym jedna z funkcji pantwa (moim zdaniem podstawowa) jest ochrona wlasnosci, a skoro tak to niech ci, ktorzy maja wiekszy majatek, placa za jego ochrone wiecej. Proste. Odpowiedz Link Zgłoś
janu5 katastern jest wyj atkowo alogiczny. 29.06.07, 20:04 Sprzedaje swoją pracę płace podatek (PIT) Kupuje za otrzymane pieniądze mieszkanie place drugi raz podatek,(VAT) a ty proponujesz 3 opodatkowanie od tego ,że coś posiadam. Jeżeli mam placić za to ,że coś posiadma to oznacza ,że nie jst to moja własnośc tylko jakaś dzierżawa od kogoś. To gdzie tu logika. Poza tym jedna z funkcji pantwa (moim zdaniem podstawowa) jest ochrona > wlasnosci, a skoro tak to niech ci, ktorzy maja wiekszy majatek, placa za jego > ochrone wiecej. Proste. A jak ktoś ma w domu wyposażenie warte 5 razy więcej niż dom to ile ma zapłacić za tą ochronę.Np mam w sejfie brylant rodzinny warty 5 razy tyle co moje mieszkanie. Bredzisz do kwadratu . Jeżeli byłby ktoś tak głupi ,że wprowadzilby podatkowanie maj tku to właśnie domy i mieszkania powinny być z tego zwolnione bo służą zaspokajaniu potrzeb podstawowych człowieka. LOGICZNIEJ byłoby opodatkować posiadanie brylantów drogich sprzętów itp ale to nie jest wykonalne więć niech państwo zadowoli się podatkowaniem transakcji handlowych ze sprzedażą pracy włacznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hem Re: katastern jest wyj atkowo alogiczny. IP: *.adsl.inetia.pl 29.06.07, 20:17 Ale czy ja gdzies napisalem, ze to ma byc kolejny podatek? Moim zdaniem kazdy podatek to zdzierstwo, ale ten podatek przynajmniej bezposrednio wplywa na jakosc zycia samych podatnikow i wymusza na gminasz takie inwestycje, ktore beda potrzymywac wysoka cene druntow na jej terenie. Czyli ze wszechmiar bardziej korzystny dla przecietnego kowalskiego niz PiT czy Vat. Odpowiedz Link Zgłoś
janu5 To są twoje chore ideologiczne mrzonki. 29.06.07, 20:24 Jeżeli uważasz ,że podatkiem katastralnym ( dla gmin) mozna zastapić podatki niezbęne do utrzymywania państwa to pogratulować umiejętności szcowania czegokolwiek. I to jeszcze ma być lepsze dla kowalskiego. Człowieku kiedy łatwiej płacić ci podatki wtedy , gdy masz pieniądz ,czy wtedy gdy nie masz, a katastralny jest jedynym podatkiem kt óry wyciąga rękę tam gdzie pienięzy może już niebyć do emerytów, którym niepozwoli się spokojnie umrzeć w domu który przezornie wybudowali w czasach gdy mieli większe dochody. Podatek powinien być tam gdzie jest przepływ pieniądz a, a nie tam gdize stoi dom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hem Nie mzonki, lecz logika... IP: *.adsl.inetia.pl 29.06.07, 20:43 > Jeżeli uważasz ,że podatkiem katastralnym ( dla gmin) mozna zastapić podatki > niezbęne do utrzymywania państwa to pogratulować umiejętności szcowania > czegokolwiek. Przy tak rozbudowanej administracji jak nasza (az dziw, ze nie ma jeszcze odrebnego ministerstwa podpasek i pieluch ;-) ), wszelkie podatki to za malo. Ale gdyby panstwo zajmowalo sie tylko tym do czego bylo pierwotniepowolane, czyli obrona integralnosci terytorium i polityka zagraniczna to jakas niewielka czesc z katastru (placona przez gminy w formie podatku dochodowego) to byloby az za duzo. I to jeszcze ma być lepsze dla kowalskiego. Człowieku kiedy > łatwiej płacić ci podatki wtedy , gdy masz pieniądz ,czy wtedy gdy nie masz, a > katastralny jest jedynym podatkiem który wyciąga rękę tam gdzie pienięzy może > już niebyć do emerytów, którym niepozwoli się spokojnie umrzeć w domu który > przezornie wybudowali w czasach gdy mieli większe dochody. Podatek powinien być tam gdzie jest przepływ pieniądz a, a nie tam gdize stoi dom. Ale jak masz czy nie masz pieniedzy to zarcie i tak musisz jakos kupic, a wtedy placisz VAT. Zeby zdobyc pieniadze podejmujesz sie napodleszej pracy za najmniejsze pieniadze, a panstwo jeszcze zabiera Ci 19% tytulem PIT z tego co wypracujesz! I w imie czego? Zeby jakis emeryt mogl pierdziec w fotel w swoim 150 metowym mieszkaniu, zamiast uplynnic swoj majatek, dzieki czemu mialby pieniadze na utrzymanie sie do konca zycia, zdejmujac z ciebie koszt wlasnego utrztymania. Odpowiedz Link Zgłoś
janu5 Już ci pokazałem co warta jest twoja logika 29.06.07, 20:50 Błaźnisz się coraz bardziej. Obywatele będą płacic katastralny i to nie naruszy świętego prawa ich własności, a gminy będą płacić dochodowy. Człowieku weż i policz ile za to autostrad da się wybudować o stacji metra niewspomnę. A od emerytów się odczep bo sam nim będziesz o ile tacy jak ty nie przypomną sobie ,że przecież już kiedyś w historii zrzucano emeryt ow ze skały i przejmowano ich majątki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hem Re: Już ci pokazałem co warta jest twoja logika IP: *.adsl.inetia.pl 29.06.07, 20:56 janu5 napisał: > Błaźnisz się coraz bardziej. Obywatele będą płacic katastralny i to nie naruszy > świętego prawa ich własności, a gminy będą płacić dochodowy. Człowieku weż i > policz ile za to autostrad da się wybudować o stacji metra niewspomnę. Za kataster w Wawie moznaby wybudowac duzoooo stacji metra, a do tego obwodnice, autostrady kaskadowe, etc., i to bez proszenia o pomoc z UE. Policz. > A od emerytów się odczep bo sam nim będziesz o ile tacy jak ty nie przypomną > sobie ,że przecież już kiedyś w historii zrzucano emeryt ow ze skały i > przejmowano ich majątki. O jakim przejmowaniu majatkow zas chrzanisz? Zreszta czy przejmowanie cudzego trudu, potu i utraty zdrowia zwane podatkiem PIT jest bardziej moralne? Odpowiedz Link Zgłoś
janu5 Dobrze lLeninie XXI wieku 29.06.07, 21:05 No to może spytajmy się w referendum wszystkich ,czy wolą płacić PIT (płaca tylko wtedy jak coś dostają) czy kataster płacą do usranej smierci jeżeli 2% jak chce UE to co 50 lat muszą spłacić na nowo całą wartość nieruchomości. Zastanawiam się , ćzy jesteś pieprzonym masonem z UE czy nawiedzonym UPRowcem od JKM tylko te dwie opcje polityczne + SLD popierają zabieranie pieniędzy tam gdzie ich wogóle może nie być. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hem Hehe IP: *.adsl.inetia.pl 29.06.07, 21:17 Hehe. Dla Twojej wiadomosci: jestem masone i cyklista... Hehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: katastern jest wyj atkowo alogiczny. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.07, 22:53 Co ty pierdzielisz chłopie. VAT płacisz raz. Odpowiedz Link Zgłoś
k5 Re: Jesteś Leninem XXI wieku. 30.06.07, 05:49 Hem, bez obrazy, ale chrzanisz. Kataster nie jest logiczny. Nie ponosza go ci, ktorzy sie dorobili, ale wszyscy!. Jezeli planujesz zakup mieszkania, to raptem stanie sie ono dla ciebie mniej dostepne i albo dluzej na nie oszczedzasz, albo kupujesz tylko takie na jakie cie z powodu tego podatku bedzie stac. Nie zdziwie sie, jesli bedzie to tylko pokoj z kuchnia, a ty potrzebujesz np trzech pokoi. Kataster uderzy, i to mocno, glownie w najbiedniejszych. Ich i tak nie stac na zakup nieruchomsci, wiec nie zaprzataja sobie glowy tym podatkiem, ale poniewaz musza gdzies mieszkac to beda potraktowani odpowiednim czynszem przez tych, jak to nazwales "dorobionych". Podam ci sytuacje z kraju gdzie mieszkam i gdzie ten podatek obowiazuje. Zastoj na rynku jest straszny, ludzie kupuja zdecydowanie mniej nowych mieszkan a obrot na rynku wtornym jest znikomy, spowodowany wlasnie tym podatkiem. Wynosi on od 1.8 do 2.25% rocznie i liczony jest od wartosci domu. Wiec wyobraz sobie, ze jestes juz "dorobiony" i masz gdzie mieszkac, bo dostales maly domek w spadku po dziadku. Placisz podatek obliczony np. 20 lat temu. Niestety powiekszyla ci sie rodzina i masz taki kaprys aby mieszkac wygodniej. Planujesz zakup wiekszego domu, mieszaknia, niestety cena jest co najmniej 10 krotnie wyzsza od ceny zakupu ktora zaplacil wspomniany dziadek (inflacja?). Dowalaja ci wiec ten 10 razy wiekszy kataster, a ty ze zdumieniem zauwazasz, ze masz dwa wyjscia. Kupujesz mieszkanie dwa razy mniejsze niz masz albo mieszkasz tam gdzie poprzednio i gdzie budynek zaczna sie juz sypac z racji wieku. Tu gdzie mieszkam widac to jak na dloni i wladze musza juz kombinowac jak to rozwiazac bo bezruch w obrocie na rynku jest zatrwazajacy i bije we wszystkich nie tylko najbogatszych. Wiec zanim napiszesz cos Hem, to pomysl. Kataster uderza we WSZYSTKICH, od gory do dolu. Idac twoim tokiem rozumowania bylbys oczywicie za tym, aby posiadacze wielkich telewizorow placili wielki podatek, w przeciwienstwie do tych z malutkimi. Ciekawe czy w kwesti wprowadzania kolejnego podatku od posiadania np. samochodu tez bys sie cieszyl. Zadaniem panstwa, jak to napisales, jest ochrona wlasnosci (i tu sie z toba zgodze) ale to jest panstwa zasrany obowiazek, a nie dobra wola. Pobieranie wiekszego podatku ni jak nie przeklada sie na wieksza ochrone. Zadaniem dobrego panstwa jest zmniejszanie obciazen obywateli. Wprowadzanie kolejnych podatkow swiadczy jedynie o nieudolnosc ekipy rzadzacej. I, sorry, jakiekolwiek mowienie o logice podatkowej, swiadczy jedynie o logice wypisujacego podobne prawdy objawione... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mafjmafj Re: Jesteś Leninem XXI wieku. IP: *.cmbg.cable.ntl.com 30.06.07, 00:18 To co najbardziej w plecy daje gospodarce to opodatkowanie pracy. Uważam, że koncepcja katastru warta jest rozważenia pod warunkiem zmniejszenia opodatkowania pracy. Niestety nie jestem pewien czy z tego katastru da się wyciągnąć tyle kasy żeby stawki podatku dochodowego obniżyć o 5%. Ale zalety takiego kroku byłyby oczywiste. Dla państwa i społeczeństwa najważniejsi są ludzie aktywni, a ten podatek rzeczywiście wposmógł by pozytywny ruch ekspediowania emerytów, bezrobotnych i marginesu poza centra miast, a więc umożliwiłby ludziom aktywnym mieszkanie w pobliżu miejsca zatrudnienia. Poza tym zmusiłby posiadaczy pustostanów do wynajmu, a niezamożnych do podnajmowania. Niestety problemem tu może większym są komunałki. Zmniejszenie opodatkowania pracy rodzi mnóstwo zalet tak jak choćby zmniejszenie szarej strefy, czy "podniesienie" pensji pracującym (dość już tych zasiłków dla leni). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aqq Kataster subito! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 19:30 no cóż biedni by musieli sprzedac swoje domki a bogaci by powiększyli stan posiadania trzeba by ppomyslec o fabryce namiotów bo napewno bedzie zbyt Odpowiedz Link Zgłoś
janu5 Tysiące działek budowlanych stoi pustych 29.06.07, 19:45 "Tysiące działek budowlanych stoi pustych, bo właściciele nie mają pieniędzy lub chęci ich wykorzystania. Wprowadzenie podatku katastralnego przyspieszyłoby ruch na rynku nieruchomości." Co za przypał z tego dziennikarzyny. I co z tego ,że stoją puste? Czy nalezy w imię masońskiego katastra natychmiast wszystko zabudować . Przecież to dobrze , że jest rezerwa. Powiem więćej lepszy pustostan w mieście niż byle jak zbudowana kamieniczka , k torą potem trzeba burzyć. Jak można być tak głupim. Odpowiedz Link Zgłoś
janu5 Gadomski szaman 29.06.07, 19:49 "Podatek katastralny uwolniłby martwe rezerwy tkwiące w społeczeństwie, ten "tajemniczy kapitał", o którym pisze Hernando de Soto w swojej książce." To brzmi jak zaklinanie rzeczywistości. Hary Potter , normalnie Harry Potter. W m ozgu masz tysiące niewykorzystanych komórek, musisz je opodatkowac to wyzwoli dodatrkową energię i może zrozumiesz dlaczego podatek katastraLNY UDERZA W ISTOTĘ WŁASNOŚCI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pumeks2 Kataster subito! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 19:51 Panie Gadomski czy aby Pan jest prz zdrowych zmysłach? Czytając Pana tekst można wywnioskować,że nie!Pan chce byż chyba współczesnym Robin Hoodem tylko odwrotnie :odbierac biednym a dawać bogatym.Czy Pan sobie zdaje sprawę,że 90 procent Polaków wybudowało swoje domy kosztem ogromnych wyrzeczeń,długimi latami ,nie otrzymując od państwa zadnej pomocy a tylko biurokratyczne przeszkody.I co ,teraz mając zarobki na poziomie tysiąca złotych przez co nie będą w stanie zapłacić tego szalonego podatku mają dom sprzedać a wraz z całą rodziną zamieszkać w szałasie bo na to ich będzie stać? A ich domy kupią sobie tacy jak Pan bo mają pełno kasy?Albo tacy co otrzymali domy w darowiźnie od rodziców a teraz wiążą ledwo koniec z końcem tak samo mają zrobić?To samo z działkami otrzymanymi w darowiźnie,przecież według Pana ten podatek ma zmusić większość posiadaczy takich działek do sprzedaży by kupił je ten który potrafi je wykorzystać!Panie jeżeli wy światli eksperci chcecie wprowadzać normy i przepisy europejskie to wprowadzajcie je w kazdej dziedzinie a nie tylko tam gdzie można wydrenować kieszeń obywateli.Gdy będę zarabiał tyle ile Niemiec czy Francuz przy obecnych cenach to będzie mnie na taki podatek stać!Nie dziwię się juz teraz,ze ten kraj zmierza ku upadkpowi a młodzi polacy masowo wyjeżdzają gdy sa w nim tacy eksperci jak Pan!. Odpowiedz Link Zgłoś
janu5 Jak nazywa się ktoś g łupszy od debila? 29.06.07, 19:55 "Podatek katastralny jest podatkiem sprawiedliwym. Opodatkowane zostałyby majątki, które powstały ze źródeł nielegalnych lub częściowo ukrytych. To może nie najważniejsza rzecz, ale w naszym kraju istotna." Gadomski leć do Ziobry i krzycz Eureka., bo właśnie odkryłeś sposób karania złodziei i przestępców. Od jutra niech Ziobro zarządzi wychłostanie wszystkich . To nic ,że porzadni obywatele też dostaną baty ważne jesat to ,że w końcu wychłoszczemy tych wstr ętnych przestępców którzy sprytnie ukrywają sie przed sprawiedliwo.ścią. Odpowiedz Link Zgłoś
hefajstos-q Kataster =katastrofa 29.06.07, 19:59 Podatek katastralny jest kolejnym dowodem, że obecny "najlepszy sytem" na świecie się wali. Jest to bowiem podatek od podatku. Jeżeli, bowiem podatki obecne są słuszne, to podatek katastralny nie powinien być konieczny. Dlaczego zapowiada się podatek liniowy, a więc niski dla dobrze zarabiających, jeżeli ściga się ich gdzie indziej? Wynika z tego, że ekonomiści robią po uważaniu, i jak brakuje im pieniędzy,( ponieważ zawiodły ich teorie), to uważają,że mają nieograniczoną władzę do zabrania ludziom pieniędzy w każdy szkodliwy sposób. Otóż, nic o nas,bez nas. Zabraniam w moim imieniu nakładania tego podatku. Możecie mnie zapytać w referendum, odpowiedź już wyraziłem. Ponadto która partia w kampani wyborczej zapowiadała, że chce wprowadzić podatek katastralny? W końcu rozliczmy polityków, z ich obietnic. Jeżeli celowo kłamali, to nie mają mandatu do rządzenia. Jeżeli nie umieją rządzić, to szybko do dymisji. Jestem za odpowiedzialnością karną polityków, za jawne okłamywanie społeczeństwa. Nie pozwólmy narzucić sobie niewoli w państwie demokratycznym. Dla informacji nie mam bogatych posiadłości, ale nie mogę zgodzić się na coś co jest chore i szkodliwe. Jedynym słusznym podatkiem jest VAT, bo jest nakładany na konsumpcję. Kto więcej konsumuje ten płaci większy podatek. Wybudowanie domu, to konsumpcja także, a podatek to VAT do materiałów i usługi. I to wystarczy. Dopuszczalny jest podatek na wykonanie pewnych usług (np. utylizacja śmieci), ale faktycznie nie jest to podatek, lecz płacenie ryczałtowe za zorganizowaną lokalnie usługę. Dość fałszywej doktryny. Obudźmy się, bo zamiast obiecanego bogactwa, będziemy mieć bogactwo podatków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hem Bzdury IP: *.adsl.inetia.pl 29.06.07, 20:06 Kataster jest jedynym podatkiem do przyjecia, bo: opodatkowywuje tych, ktorzy sie juz dorobili, a nie tych ktorzy sa dopiero na dorobku; jest przeznaczany glownie na cele lokalne (drogi, kanalizacja, lokalna policja, etc.), a nie centralne; powoduje, ze gminy musza dbac o wartosc gruntow na swoim terenie i powstrzymuja sie od dzialan, ktore moglyby na nie niekorzystnie wplywac; panstwo/samorzad powinno dbac glownie o ochrone wlasnosci prywatnej, a skoro tak, to niech ci, ktorzy maja wiekszy majatek, placa za te ochrone wiecej... Odpowiedz Link Zgłoś
janu5 Hem wypisuje totalne bzdury. 29.06.07, 20:18 Takie ustawianie podatku dla gmin jak katastralny powodujem szybkie rozwarstwianie społeczeństwa. Tzn.gmina która jest bogata szybko staje sięjeszcze bogatsza, a gminy biedne coraz biedniejsze. Podatek katastralny wymusza migracje ludności tej kt ora jużnie jest na topie do biedniejszych dzielnic , a bogatych do bogatszyc. Szybko będą siętworzyć getta bogactwa i getta biedy. Tak jak w stanach gdzie jest kataster. Nawiedzony Gadomski pisła tysiące mieszkań stoi pustych, a w stanach z powodu katastra mamy miliony pustych mieszkań. Wystarczy ,że do w miarę normalnej dzielnicy wprowadzi się parę patologicznych czarnuchów. Takie sąsiedztwo powoduje ,że spoadają ceny nietruchomości w tej dzielnicy spadają podatki gmina ma niej pieni ędzy na porżadki . Czarnych przybywa podatki maleją wkońcu pozostała część mieszkańców kt ora NIE ZDĄZYŁA sprzedą majątków porzuca je wynosząc siędo bogatszej dzielnicy tysiące dom ow stoi pustych i są dewastowane przez gango nieletnich. Sam widziałem takie obrazki w OHAIO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hem blabla IP: *.adsl.inetia.pl 29.06.07, 20:29 > Takie ustawianie podatku dla gmin jak katastralny powodujem szybkie > rozwarstwianie społeczeństwa. Tzn.gmina która jest bogata szybko staje > sięjeszcze bogatsza, a gminy biedne coraz biedniejsze. Podatek katastralny > wymusza migracje ludności tej kt ora jużnie jest na topie do biedniejszych > dzielnic , a bogatych do bogatszyc. Rozwartwienie bylo, jest i bedzie. Niby PiT nie powoduje rozwarstwien? Ten co zarabia 1000 zlotych placi co miesiac 19% PIT, ten co zarabia 4000 zl placi 30% PIT, a ten co zarabia 10.000 placi 0% PIT, bo placi podatki na barbados. Poza tym kataster spowoduje to, ze bedzie GDZIE sie budowac, bo grunty przestana byc obiektem spekulacji, a stana sie w koncu dobrem konsumpcujnym, dostepnym dla przecietnego przedtawiciela klasy sredniej. > Szybko będą siętworzyć getta bogactwa i getta biedy. Tak jak w stanach gdzie > jest kataster. Nawiedzony Gadomski pisła tysiące mieszkań stoi pustych, a w > stanach z powodu katastra mamy miliony pustych mieszkań. Wystarczy ,że do w > miarę normalnej dzielnicy wprowadzi się parę patologicznych czarnuchów. Takie > sąsiedztwo powoduje ,że spoadają ceny nietruchomości w tej dzielnicy spadają > podatki gmina ma niej pieni ędzy na porżadki . Czarnych przybywa podatki maleją wkońcu pozostała część mieszkańców kt ora NIE ZDĄZYŁA sprzedą majątków porzuca > je wynosząc siędo bogatszej dzielnicy tysiące dom ow stoi pustych i są > dewastowane przez gango nieletnich. Sam widziałem takie obrazki w OHAIO. Pytanie tylko skad patologie bylo stac na kupno domu w dobrej dzielnyc?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: blabla IP: *.icpnet.pl 30.06.07, 11:10 > Pytanie tylko skad patologie bylo stac na kupno domu w dobrej dzielnyc?! z handlu narkotykami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miki Re: Bzdury IP: *.123.135.62.dyn.user.ono.com 29.06.07, 20:40 Gościu. Czy do ciebie dojdzie ze mnie nie interesuje podatek ani od bogatych ani od ludzi na dorobku. I jedno i drugi skubie ludzi z kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LHS Kataster subito! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 20:07 Od dziś nie kupuję GW i rezygnuję z email Ż.. są wystarczajaco bogaci aby płacić ten podatek nie będę ich wspomagał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Walden totalna komercja IP: 83.2.52.* 29.06.07, 20:08 Dostrzegam dobre strony wizji Autora. Ale, z całym szacunkiem dla Niego, myślenie o własnym domu, kawałku ziemi czy lasu przede wszystkim jako o potencjalnym towarze czy co najmniej źródle zysku jest już według mnie chorym podejściem. Nieprzypadkowo podpisałem się takim, a nie innym pseudonimem - tytułem opowieści o czerpaniu bogactw świata z dala od rynku. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hem A PIT IP: *.adsl.inetia.pl 29.06.07, 20:47 A nie jest czy bardziej chorym opodatkowanie czyjejs pracy, czyjegos trudu, jak to ma miejsce w podatku PIT? To dopiero komercja... Bardziej "ludzkie" wydaje sie opodatkowanie czyjejs chalpy, niz cyjegos trudu, potu, czasu i utraty zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
adam_143 Jest pewien problem -dochody Polaków. 29.06.07, 20:24 Całkiem słusznie ktoś zauważył że przy obecnym stanie dochodów Polaków wprowadzanie tego podatku nie ma sensu. Na wsiach w Polsce wielu ludzi ma nieruchomość w której mieszka a pracuje za 700 - 900 zł netto. jeśli powiedzmy ich dom wyceniony zostałby na 50000 zł to 2% od tego to 1000 zł. Tak samo w miastach - ktoś zarabia 1500 zł netto, kupił mieszkanie za kredyt i wieloletnie okupione wyrzeczeniami oszczędności. Jego wartość 150-200 tys. I ma jeszcze od tego co roku płacić haracz w postaci podatku katastralnego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hem Re: Jest pewien problem -dochody Polaków. IP: *.adsl.inetia.pl 29.06.07, 21:23 To kwestia techniczna. Moznaby ustalic kwoty wolne od podatkow, a takze nalozyc nizsze podatki na uzytkowane grunty rolne i zabudowane dzialki budowlane, a wyzsze na nieuzytkowane grunty rolne i niezabudowane dzialki budowlane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbb Kataster subito! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.07, 20:30 ty masz chyba kuku ma muniu?????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Kataster subito! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 20:39 ..."SPIEPRZAJ DZIADU..." mam już dość płacenia za obietnice rządu, który chętnie rozdaje moje pieniądze. Co do istoty podatku nie wypowiadam się natomiast niech w pierwszej kolejności obniżą podatek dochodowy tak jak obiecywali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piomis Re: Kataster subito! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 21:03 Jesli ludzie z powodu niemozliwosci placenia tak duzego podatku zaczna sprzedawac swoje wielkie mieszkania,60m i 150m domy to po pierwsze kto kupi te pare milionow domow i mieszkan, a po drugie gdzie stoi te pare milionow wolnych 15m mieszkan albo domkow zeby je mogli kupic i zamieszkac? Gadomski jest chory!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zsdcvazxc Re: Kataster subito! IP: *.motorola.com 29.06.07, 21:10 Zarabiam - place podatek dochodowy (PIT - min. 19%). Kupuje - place podatek od wartosci dodanej (VAT - z reguly 22%). Posiadam - place podatek katastralny. Kurde, no bez jaj! Nie za duzo?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hem Re: Kataster subito! IP: *.adsl.inetia.pl 29.06.07, 21:26 Bo PIT powinien wynosic zero %, a VAT najwyzej 7% i wtedy byloby w miare OK! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Kataster subito! IP: *.centertel.pl 29.06.07, 21:56 Gadomski to kretyn, przez kataster ukręca sobie sznur na szyi. Kataster to prosta droga do wywłaszczenia najbiedniejszej grupy polaków, pozbawienie ich jedynego majątku w życiu, często dziedziczonego od pokoleń. Skończonym debilizmem jest zmuszanie ludzi do ciągłej pracy aż do śmierci, bo w gruncie rzeczy kataster do tego się sprowadza. Wystarczy że urwą się źródła dochodu, a już stajesz na krawędzi, a komornik puka do twych drzwi - kataster do zapłaty! Co to za komuchowskie brednie? Łudzenie się że kataster wyniesie 0.0003% to złudzenia, bo po 3 latach podskoczy do 5%. Przykład - ciągle rosnąca akcyza na paliwa. Czyżby Gadomski tego nie dostrzegał, przecież on też już jest starym dziadem i wywłaszczenie go przez kataster nie będzie za kilka lat trudnością. Kataster to powrót do czasów Drzymały, czyżby Gadomski chciał żebyśmy wszyscy mieszkali w domach na kółkach? Temu człowiekowi to już chyba ostatecznie rozprostowały się zwoje mózgowe. Próba wprowadzenia katastru w jakiejkolwiek wysokości zakończy się śmiercią rządu, dosłownie. Ja pierwszy rzucę kamieniem, i nie będę się przejmował czy premierem będzie tusk, kaczyński, lepper czy gieremek. Panowie od mojego wara! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mafjmafj Re: Kataster subito! IP: *.cmbg.cable.ntl.com 30.06.07, 00:25 A co byś chciał, pójść sobie na emeryturke po 65tce? I myślisz że kto będzie chciał cię utrzymywać przez kolejnych 25 lat życia? Kiedy jeden emeryt będzie przypadał na pół pracującego? Pracować, płacić podatki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jongin A jeśli nie chcę spieniężać swojej pracy? IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.06.07, 21:58 Jeśli żyję z ogrodu, działki, z wymiany? To jestem zmuszony szukać roboty, by mieć kasę, złotówki, bo mi zabiorą dom. Ten podatek to draństwo względem ludzi bezrobotnych lub żyjących z własnej ziemi, korzystny pewnie dla takich posiadaczy jak ten pan - będą mogli za grosze wykupywać nieruchomości i grunty od tych, którzy mają problemy z pracą, ale jakoś wiążą koniec z końcem dzięki własnej ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś