Dodaj do ulubionych

robaki a szczepienie

29.12.08, 19:29
Witam

Od niedawna jestem właścicielką 3-miesięcznego labradorka. Odebrałam go z
książeczką zdrowia w której piesek na pieczątki ze był odrobaczany i
zaszczepiony. Byliśmy z wizyta u weterynarza który zbadał pieska (jest w
bardzo dobrej kondycji) zaszczepił pieska dał proszek na odrobaczenie w domu
i umówił się z nami na kolejne szczepienie. Dostałam również pozwolenie od
weta na wychodzenie na spacery po 10 dniach od ostatniego szczepienia.
Niestety piesek po odrobaczeniu zaczął załatwiać się z robakami. Wiem ze w
takim wypadku szczepionka prawdopodobnie się nie przyjęła. Weterynarz zalecił
ponowne odrobaczenie po 2tyg. Pytałam się co w takim razie z wychodzeniem
psiaka na dwór...wet stwierdził ze ostrożnie uważając mogę wychodzić piesek
nie powinien się zarazić bo mieszkam w warszawie gdzie pieski przeważnie są
szczepione poza tym na butach również z dworu mogłabym przynieść jakieś
choróbsko. powiedział również ze ostateczna decyzje zostawia mi czy zacznę z
nim wychodzić czy będę czekała aż do ostatniego szczepienia i w lutym będę
mogla wyjść jak piesek będzie już po wszystkich szczepieniach . Jak sądzicie
co powinnam zrobić?
Obserwuj wątek
    • krechu Re: robaki a szczepienie 30.12.08, 13:09
      Nie bardzo rozumiem dlaczego ryzyko zarażenia się w Warszawie miało by być
      mniejsze niż gdzie indziej. Mnie się zawsze wydawało, że wręcz przeciwnie. Jak
      znam życie to psiaków tam mnóstwo, więc potencjalnych nosicieli również. Do tego
      dochodzą dzikie psy, koty, kuny jeże etc. Choroby na które mogą zapaść takie
      szczeniaki są baardzo nieprzyjemne i niebezpieczne więc chyba lepiej odbyć
      kwarantanne i poczekać ewentualnie właśnie wyprowadzać psiaka poza miejsce
      uczęszczane przez zwierzęta. Ja miałem najbardziej bezpieczne miejsce we własnym
      ogrodzie i tego się stosowałem za radą weterynarza.
      PS jeżeli odrobaczany pies 3-miesięczny przy drugim odrobaczaniu znowu znowu ma
      robaki tzn, że okolica zdecydowanie nie należy do bezpiecznych pod względem
      higieniczno zdrowotnym.

Pzdr
      Krechu
      • ann_gas Re: robaki a szczepienie 30.12.08, 13:25
        Oczywiście ze ryzyko zarażenia psiaka jest aczkolwiek chodziło jej o to ze psy w warszawie w 99% są zaszczepione i nie wałęsają się przynajmniej u mnie w okolicy bezpańskie psy. Piesek po drugim szczepieniu odbył kwarantanne i wedle zaleceń mógł zacząć wychodzić na dwór. Problemem jest to ze po odrobaczeniu pojawiły się robaki co według różnych osób oznacza iż szczepienie mogło się nie przyjąć konsultowałam ten mój problem z innym weterynarzem i w odpowiedzi otrzymałam : "nie ma znaczenia czy pies miał robaki na skuteczność szczepionki. Po 14 dniach od szczepienia uznaje się ,że szczepienie jest skuteczne. trzeba psa odrobaczyć po 10-14 dniach od poprzedniego szczepienia."
        • baltona3 Re: robaki a szczepienie 31.12.08, 00:32
          Tak tu Wszyscy tego nie wolno i tego też nie,to może kupcie im akwaria to może
          tam będzie im dobrze!
    • ann_gas Re: robaki a szczepienie 31.12.08, 14:19
      Dziękuje za wszystkie wasze wypowiedzi smile Mój Kaizerek zostaje jednak w domu
      póki nie zwalczymy u niego nieszczęsnego rozwolnienia sad pocieszające jedynie
      jest to ze piesek jest wesoły dużo sie bawi i nie traci apetytu i nie traci na
      wadze wręcz przeciwnie smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka