Dodaj do ulubionych

Badania genetyczne

27.09.06, 15:46
Dla swietego spokoju babci bylam z mlodym u pediatry w Polsce, ktora uznala, ze dziecko jest pod bardzo dobra opieka tutaj (prosze, ile daja dyskusje z lekarzami...). Przypadkiem wylazlo, ze najprawdopodobniej moje problemy z miednica, wystajace brzucho mlodego i problemy z jego ulozeniem stop nie spadly z ksiezyca. Lekarka zasugerowala, ze jest to genetyczny syndrom wiotkosci stawow kogostamnaD. No i mam zadanko domowe, musze wyczaic, jak przycisnac lekarke, zeby dala skierowania na takie badania. Wiem tyle, ze trwaja bardzo dlugo i sa wsciekle drogie, wiec ot tak sobie skierowania nie dostane. Wszelkie doswiadczenia, pomysly i uwagi przyjmuje z otwartymi ramionami:-) Czy ktos z was robil takie badania? Chodzi o analize genetyczna chromosomow, wszystko jedno czy tu czy w Polsze, im wiecej, tym lepiej.
Obserwuj wątek
    • beba3 Re: Badania genetyczne 27.09.06, 18:29
      Jak drogie to musi byc powod aby skierowac Cie/Was na badania. Bardzo dobry
      powod. A czy poza _wiedza_, potwierdzeniem lub wykluczeniem cos wiecej dadza te
      badania? Okresla jakis sposob postepowania czy leczenia? Bo jesli z tym nic
      wiecej dalej zrobic nie bedza mogli to nie wiem czy uznaja za konieczne...
      Oczywiscie tak sobie mysle glosno a doswiadczen nie mam w tej dziedzinie.
      • go.ga Re: Badania genetyczne 27.09.06, 18:42
        beba3 napisała:

> Jak drogie to musi byc powod aby skierowac Cie/Was na badania. Bardzo dobry
        > powod. A czy poza _wiedza_, potwierdzeniem lub wykluczeniem cos wiecej dadza
        te
        >
        > badania? Okresla jakis sposob postepowania czy leczenia? Bo jesli z tym nic
        > wiecej dalej zrobic nie bedza mogli to nie wiem czy uznaja za konieczne...
        > Oczywiscie tak sobie mysle glosno a doswiadczen nie mam w tej dziedzinie.

Ja tez glosno pomysle. Wyniki takich badan moga miec znaczenie przy
        podejmowaniu decyzji o kolejnym dziecku. W kazdym razie tak mozna u lekarza
        argumentowac.
        • diuna22 Re: Badania genetyczne 27.09.06, 20:22
          Tak, malemu, jeszcze w PL. Robilismy w Centrum Genetyki w Poznaniu. A kierowal
          nas lekarz ze szpitala w Poznaniu - maly lezal tam, pani przyszla, zrobila
          wywiad ze mna, pobrala krew synkowi. Czekalismy ok 1,5 miesiaca, potem
          dostalismy powiadomienie o terminie wizyty. Nie wiem czy tak dlugo to zajmuje
          czy po prostu kolejka - dla nas nie mialo to wtedy znaczenia. Okreslono
          kariotyp i wysunieto przypuszczenia. Wykluczono dziedzicznosc i na tym
          zakonczylismy. Ja podobnie jak go.ga oparlabym sie na checi posiadania
          kolejnych dzieci no i na dziedzicznosci u Twojego synka i jego potomstwa. Choc
          to czas odlegly nieraz mozna inaczej zyciem pokierowac jak sie wie. Czy tutaj
          to przejdzie nie wiem. Nas sie tutaj lekarze zaraz na poczatku dopytywali czy
          badania byly robione. Nie powtarzalismy tylko wynik przedstawilismy.
          • beba3 Re: Badania genetyczne 29.09.06, 13:06
            Go.ga! Sluszna uwaga! Jest to juz punkt zaczepienia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka