lenkaaa 28.11.08, 13:12 Wlasnie kupilam gofrownice :) Czy macie jakies wyprobowane przez siebie przepisy na gofry, godne polecenia ? Nie chce przepisow z netu, czy ksiazek kucharskich, tylko takie, ktore same przetestowalyscie :) Dzieki :) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mona812 Re: przepis na gofry 28.11.08, 16:34 Lenkaaa to jest przepis z netu ale wyprobowany i calkiem dobry ,nie sa to dokladnie gogry ktore kupuje sie tutaj w budkach ale sa one najbardziej zblizone z wszystkich przepisow ktore do tej pory wyprobowalam ,jeden szkopol to lejacy sie w gofrownicy tluszcz :( Proporcje na jakieś 20 sztuk gofrów : 750 g maki 270 ml ciepłego mleka 70 g świeżych drożdży (ja robie z suszonych ) 3 jajka i 2 żółtka 15 g soli 2 łyżeczki cukru waniliowego 400 g miękkiego masła lub margaryny półtora szklanki cukru perlistego Drożdże rozrobić z kilkoma łyżkami mleka. Makę wymieszać z jajkami i żółtkami, reszta mleka, sola, i cukrem waniliowym. Dodać drożdże, wyrobić ciasto i odstawić na dobre pół godziny do wyrośnięcia. Na samym końcu dodać cukier i tłuszcz. Odstawić ciasto na 15 min. Nakładać na gofrownicę po półtora łyżki ciasta na jednego gofra. Ciasto nadaje się do zamrożenia. Gdzies mam tez przepis na takie prawdziwe polskie gofry ale musze poszukac . Odpowiedz Link
lenkaaa Re: przepis na gofry 28.11.08, 18:32 ehhh, ja juz dzis 2 przepisy wyprobowalam i dwa razy zrobil mi sie zakalec w gofrach, wiec sie chwilowo zniechecilam... :( Odpowiedz Link
sevena Re: przepis na gofry 28.11.08, 22:39 zachte cake-wafels 500 gram zelfrijzen bakmeel,250 gram boter of margarine,250 gram witte basterdsuiker,1 pakje vanille suiker,4 eieren 1 kopje water of melk betje zout De boter zacht maken(als creme),klop de boter ,de suiker ,de eieren (een voor een),het melk en het bakmeel tot een schuimig homogeen geheel. Het deeg afdekken en ruim een half uur laten staan alvorens te gaan bakken. Odpowiedz Link
agnieszkaela Re: przepis na gofry 28.11.08, 22:40 Lenka, nie o przepis a o gofrownice chodzi. Prawdziwa powinna miec duza moc i najlepiej byc obracana i ciezka. Najlepsza jaka widzialam, jest kupiona wieki temu przez mojego Tescia, made in ZSRR ;-))) Ale jest szansa. Sprobuj nagrzac gofrownice mocno, posmarowac lekko tluszczem, wlac ciasto- byle nie za duzo. Po chwili obrocic ja do gory nogami, tak aby ciasto nie przykleilo sie do dolu. Obrocic z powrotem i niech sobie rosnie. Przepis potem znajde, kilka mamy wyprobowanych, choc przyznam ze mi sztuka robienia gofrow ciagle nie bardzo wychodzi. Za to mezowi udaje sie znakomicie. Poczytaj na forum Galeria Potraw. Sensowne przepisy i dokladniejsze niz moj przepisy na ich robienie. szukaj.gazeta.pl/forumSearch.do?&s.sm.query=gofry&s.sm.title=&sf=tresc&s.sm.forumXx=777&s.sm.author= Odpowiedz Link