13.06.05, 15:28
Cześć :)
Jestem tu pierwszy raz- witam wszystkich miłośników zwierząt :))
Mam do Was wielką prośbę.Jeśli ktoś z Was ma królika -napiszcie proszę jakie
wymagania ma ten domownik- co je, jak trzeba go pielęgnować, czy może
beztrosko kicac sobie po mieszkaniu czy raczej powinien miec swoją klatkę?
Jakie ma zwyczaje, gdzie się załatwia? ;)
Czy przywiązuje się do ludzi a przede wszystkim, czy to dobry przyjaciel dla
2-letniego dziecka?
Podzielcie się proszę swoimi doświadczeniami, miałam w dzieciństwie
psa, papugę i kota ale królika nigdy ;)i nie wiem jakie warunki trzeba mu
zapewnić.
Z góry dziękuję i pozdrawiam :)
Obserwuj wątek
    • comma Re: Królik 13.06.05, 16:50
      Witaj :-) Królik żywi się owocami i warzywami, możesz też kupować mu
      witaminizowaną karmę. Może też pojadać sianko, którym wyścielisz mu klateczkę.
      Radziłabym go zamykać - na pewno na noc, a i za dnia lepiej mieć go na oku,
      gdyż może narobić szkód, a co najgorsze - dobrać się do kabli elektrycznych, co
      może zakończyć się dla niego tragicznie. Słyszałam, że można nauczyć króliczka
      siusiać do kuwety, ale kupki raczej robi on spontanicznie :-) więc trzeba
      nastawić się na konieczność biegania z szufelką
      :-) Co do dziecka - dwulatek niestety jest zbyt malutki, by można było mu
      powierzyć zwierzątko. Zalecam kontakty pod ścisłą kontrolą rodzicielską :-)
      Ważne jest też, by zorientować się, który weterynarz w Twoim mieście będzie w
      stanie pomóc w razie poważniejszych problemów ze zdrowiem króliczka. Obecnie
      weterynarze coraz częściej ściśle się specjalizują i dobrze wiedzieć, który
      jest specem od króliczków (na przykład mój osiedlowy weterynarz specjalizuje
      się w problemach ortopedycznych psów ras dużych) :-)) Pozdrawiam, życzę
      powodzenia i dużo radości z pupila.
      • annskr Re: Królik 13.06.05, 17:14
        I uważaj na siusiu króliczka - ma właściwości odbarwiające, a króliczek lubi
        siknąć, jak się złości - wtedy białe plamy np na dzinsach :))
        • mysiam1 Re: Królik 13.06.05, 23:21
          No i drapie, a także kopie...przytulić go trudno.. w każdym razie ja miałam z
          takimi królikami do czynienia. Zdecydowanie bardziej polecam świnkę morską -
          moja córka mając 2-3 lata świetnie się z nią dogadywała (oczywiście pod naszym
          nadzorem).
    • lidek11 Re: Królik 23.06.05, 18:23
      Ja mam królika już cztery lata.Robi siusiu wyłącznie w kuwecie, nawet jeśli
      skacze sobie po mieszkaniu.Gdzieś kiedyś przeczytałam, że jeżeli chcemy nauczyć
      krolika załatwiać się w kuwecie, to po przyniesieniu go do domu najlepiej przez
      kilka dni nie wypuszczać go, ponieważ musi przyzwyczaić się do swojej klatki i
      znaleźć sobie jedno miejsce do załatwiania potrzeb.Ja tak zrobiłam i udało się.A
      tak w ogóle to niestety dość często króliki chorują na jelita.Proponuję, żebyś
      nie wyprowadzała królika na podwórko.Ja tak kiedyś zrobiłam i wiem że to
      błąd.Prawdopodobnie wtedy złapał jakieś choróbsko(prawdopodobnie skubnął jakąś
      brudną trawę)bo od tamtej pory zaczął chorować- bardzo luźne, śmierdzące stolce,
      a co za tym idzie- obrzęk narządów płciowych.To była straszna męczarnia, kolejne
      wizyty u lekarzy i krótkotrwała pomoc.W końcu przeczytałam, że można wyleczyć
      królika przechodząc tylko na dietę -siano.Poskutkowało. W tej chwili mam
      zdrowego wesołego króliczka.Piszesz,że masz dwuletnie dziecko.Wiesz, nie mam
      przekonania do tego ,żeby wprowadzać w tym okresie do domu zwierzaczka.Sama mam
      dwojkę chłopaków, ale gdy pojawił się króliczek mieli 8 i 5 lat.Myślę, że taki
      dwulatek nieświadomie potrafi zrobić niezłą krzywdę.Właśnie taka dwuletnia
      dziewczynka czasami nas odwiedza, to wiem coś na ten temat.Ja bym radziła, żebyś
      poczekała jeszcze jakieś dwa lata.Jak masz więcej pytań to pisz na moją pocztę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka