otryt
04.07.13, 14:00
Co sądzicie o teoriach spiskowych? O jakich słyszeliście? Co sądzicie o ludziach, którzy je głoszą i o tych, którzy je wyśmiewają? Ja uważam, że łatwo jest wykazać fałszywość oczywistego absurdu, korzystając z logicznych i rozumowych argumentów. Szyderstwo lub ironia są zbyteczne. Moim zdaniem świadczą raczej o braku innych argumentów. Jednak niektórzy uważają, że dowód na fałszywość teorii spiskowych może być trudny. Dla mnie to sprzeczność, bo coś co jest trudne lub skomplikowane nie może być oczywiste. Aby nie ciągnąć tematu teorii spiskowych w innym wątku tworzę go tutaj przytaczając zdanie Sebaldy: "Uważam, że jest ogromna liczba absurdalnych teorii, których obalenie wcale nie jest takie łatwe."
Mam pewną propozycję, zabawę intelektualną, ćwiczenie. Może spróbujmy poobalać najbardziej znane teorie spiskowe. Mary_ann zaproponowała, aby wykazać, że Ziemia nie spoczywa na grzbietach czterech żółwi, w co wierzyli nasi przodkowie. Dowód okazał się nadzwyczaj prosty. Jedną minutę zajęło mi odnalezienie zdjęcia Ziemi widzianej z kosmosu.