Dodaj do ulubionych

ban dla Plater

22.12.13, 17:13
Informuję, że zbanowałam Plater za wstawienie bez komentarza (recydywa) linka do następującej, obrzydliwej strony
www.monitor-polski.pl/kolejny-aspekt-ludobojstwa-nwo-program-seksualny-dla-dzieci/
Nie mam ochoty dochodzić, czy było to tylko podanie źródła poprzedniego cytatu. Jako administrator nie toleruję takiej formy komunikacji forumowej - nie chcę być zmuszona każdorazowo dopytywać się o intencje i interpretację kogoś, kto ogranicza się na forum dyskusyjnym do wrzucania bynajmniej nie niewinnych linków (np. do antysemickich stron). Tym bardziej, że po raz kolejny mam wrażenie pogrywania z nami - próby narzucenia własnych reguł i testowania granic cierpliwości.

Jeśli macie inne zdanie (czy cokolwiek w temacie), piszcie i przekonujcie mnie.
mary_ann
Obserwuj wątek
    • sebalda Re: ban dla Plater 22.12.13, 18:43
      Popieram w całej rozciągłości. Sama nie lubię banowania (niektórzy widzą dlaczego;), ale upór, pogrywanie sobie z innymi, lekceważenie próśb i uwag, a w końcu wklejanie tak obrzydliwego, a przy tym niewiarygodnie wprost głupiego linka (poziom intelektualny poniżej wszelkiej krytyki, zasłanianie czegoś kotarą i inne kwiatki) wystarczą aż nadto do zbanowania.
      Ja zawsze jestem pełna dobrych chęci, lubię dyskusje z kimś, kto ma przeciwne zdanie, ale muszę mieć poczucie, że rozmawiam z osobą myślącą, w miarę kulturalną, stosującą pewne standardy dyskusji. Początkowo myślałam, że to będzie możliwe z Plater, choć mnie czasami denerwowały niektóre jej wypowiedzi. Ale jeśli ktoś uznaje takie szambo za coś, o czym warto dyskutować, to nie widzę szansy na cień choćby zrozumienia czy konstruktywnej dyskusji. Na co liczy taka osoba, wklejając w miejscu spotkań ludzi myślących takiego linka? Że ktoś z nas się zastanowi, pochyli ze zrozumieniem nad tymi debilizmami? Co trzeba mieć w głowie, żeby się czymś takim podniecać i uważać za odkrywcze i ważne? Nie pojmuję.
    • mkw98 Re: ban dla Plater 22.12.13, 18:53
      To przykra sytuacja. Rozumiem Twoją decyzję, bo link jest paskudny, ale może warto byłoby dać plater jeszcze nieco czasu (może dzień, może - ze względu na okres przedświąteczny, kiedy czas poświęcony forum jest siłą rzeczy ograniczony - kilka dni) na wytłumaczenie co miała na myśli.
      • verdana Re: ban dla Plater 22.12.13, 19:17
        Wybaczcie, ale wklejanie antysemickich i rasistowskich linków nie daje miejsca na wyjaśnianie , co ktoś miał na myśli. To, co miał na myśli jest w linku. Z kimś takim nie przebywa się w jednym pomieszczeniu, ani na jednym forum.
        • mary_ann Re: ban dla Plater 22.12.13, 19:48
          Verdana napisała:

>To, co miał na myśli jest w linku.

I o to mi głównie chodzi. Nie dajesz komentarza = zalinkowana treść jest Twoją wypowiedzią (pomijam szczególne sytuacje "w kontekście"). Plater musi wreszcie pojąć tę elementarną zasadę. Tłumaczono, nie dotarło (bo nie było chyba woli) - są konsekwencje.
          • iwoniaw Re: ban dla Plater 27.12.13, 12:46
            Cytatmary_ann napisała:

> Verdana napisała:
            >
            > >To, co miał na myśli jest w linku.
            >
            > I o to mi głównie chodzi. Nie dajesz komentarza = zalinkowana treść jest Twoją
            > wypowiedzią

Zdawać by się mogło, że takich rzeczy nie trzeba tłumaczyć i jest to oczywistość dla każdego, kto założył konto na forum. Zgadzam się, że dobrze zrobiłaś - to nie była niewinna wpadka przez zapomnienie, to było konsekwentne ignorowanie wielokrotnie (!) zwracanej w temacie uwagi, strasznie mnie to irytowało i cieszę się, że administracja i moderacja się za to wzięła.
        • maadzik3 Re: ban dla Plater 23.12.13, 09:52
          zgadzam sie, pisalam to juz po ostatnim banie. Uwazam ze dobrze zrobilas Mary Ann
      • mary_ann Re: ban dla Plater 22.12.13, 19:41
        Mkw, rozumiem, o co Ci chodzi. Ale zauważ, że nie dalej jak wczoraj prosiłam Plater po raz kolejny - i nie tylko ja - o to, by wklejając linki pisała, co ma na myśli. I ona zlekceważyła tę prośbę. Czyli z premedytacją wstawiła ten link bez komentarza. Jeśli za jakiś czas - powiedzmy miesiąc* - Plater napisze do moderacji i zobowiąże się do przestrzegania standardów (także explicite tych, o których nienaruszanie była proszona), to możemy podyskutować.

*przypominam, że był już ban dwutygodniowy (ten sam powód: wklejenie paskudnego linku, nieprzekonujące wyjaśnienia dopiero na wyraźną prośbę) i nic w zachowaniu Plater nie zmienił.
        • luna15 Re: ban dla Plater 24.12.13, 07:21
          Oj tam, oj tam.Pewne sprawy same muszą się wypalić, dając ban utwierdzasz ją w przekonaniu że zrobiła dobrze i coś jest na rzeczy...;)
          Wiesz ze sporo ludzi myśli podobnie jak Plater? Mam takie osoby w swoim otoczeniu...bardzo bliskim, bardzo bardzo bliskim.
          A wiesz Verdana to nie jest tak ze sie da wyjść, czasem się nie da, ba wiesz czasem można taka osobę nawet kochać.
          Co robię? Tłumacze, tłumaczę, tłumaczę, kontrargumentuję...spokojnie.Czasem ucinam temat ale to wyjątkowo, wole drążyć, bo jak się podrąży to bywa ze coś dociera.
          Innymi słowy uważam że źle zrobiłaś Mary, wyciąć link ok, banować nie.
          • verdana Re: ban dla Plater 24.12.13, 11:15
            Nie, ja bym nie potrafiła kochać kogoś, kto tak nienawidzi innych ludzi, naprawdę. Może poza rodzicami, bo ich się nie wybiera, ale moi rodzice na szczęście są normalni.
            Naprawdę uważasz, ze nie ma nic złego w tym, ze się w towarzystwie akceptuje antysemitę i rasistę? Że to ostatecznie nic takiego, drobiazg, można sie uśmiechnąć i powiedzieć, ze to nieładnie. Ostatecznie chodzi przecież tylko o oskarżanie Żydów o ludobójstwo i chęć przejęcia kontroli nad światem. Trzeba do ludzi propagujących takie treki miło się uśmiechać, ostatecznie to nas nie dotyczy. Że tam ktoś uwierzy i jakiegoś Żydkla pobije - nie nasza sprawa. Nie nasza wina. My przecież tego nie popieramy, tylko tolerujemy tych, którzy głoszą te poglądy.
            Był może dlatego sporo ludzi myśli podobnie jak Plater. Bo spokojnie kontragumentujemy tam, gdzie należy krzyczeć.
          • mary_ann Re: ban dla Plater 24.12.13, 11:16
            Ok, to proponuję wrócić do tematu po Świętach.
    • slotna Re: ban dla Plater 28.12.13, 16:42
      Raczej nie dojdziemy do tego, czy Plater robila to zlosliwie (i w takiej sytuacji ban jest zasadny), czy dlatego, ze jest glupia i nie kuma (i wtedy nalezaloby tlumaczyc do skutku). Mnie tam wszystko jedno, bo nie jestem moderatorka, rozumiem, ze ciagle szarpanie sie z jej wypowiedziami bylo uciazliwe.
      • mary_ann Re: ban dla Plater 28.12.13, 17:26
        slotna napisała:

> Raczej nie dojdziemy do tego, czy Plater robila to zlosliwie (i w takiej sytuac
        > ji ban jest zasadny), czy dlatego, ze jest glupia i nie kuma (i wtedy nalezalob
        > y tlumaczyc do skutku).

Slotna, c'mon, czego osoba z wyższym wykształceniem można nie rozumieć w zdaniu "nie wstawiaj linków bez komentarza" (ew. "jeśli cytujesz, podawaj źródło")?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka