Dodaj do ulubionych

Reportaż o klerykach

02.10.14, 20:17
m.wyborcza.pl/wyborcza/1,132748,16733336,Intymny_dziennik_kleryka.html
Większość rzeczy - jak czytam, szokujących dla internautów - nawet mnie nie zaskakuje, bo spodziewałam się czegoś takiego. Ale co mnie zaskoczyło, to skala posłuszeństwa, do jakiego naginani są klerycy. Tego przeciętny człowiek nie wytrzyma. Dlatego nie wykruszą się tylko ci z predyspozycjami do bycia uległym i posłusznym. Jak takie predyspozycje księży wpływają na obraz chrześcijaństwa głoszony przez nich wiernym, to można sobie wyobrazić.
Obserwuj wątek
    • mary_ann Re: Reportaż o klerykach 03.10.14, 08:54
      Może się czepiam, ale artykuł nie wydaje mi się wiarygodny. Owszem, jak najbardziej wierzę (bo parę tam rzeczy wiem), że wychowanie seminaryjne pełne jest patologii. Ale ta kumulacja zdarzeń w dwóch historiach i ich przerysowanie budzi podejrzenia. Autor się zresztą asekuruje - "ich pamiętniki mogłyBY wyglądać tak". Czy to tylko alibi na formę literacką (opowiadali mu, anie wręczyli spisane dzienniki) ? Nie wiem, odczucia mam takie - ktoś chciał troszkę "zagęścić" rzeczywistość.
      • pavvka Re: Reportaż o klerykach 03.10.14, 10:08
        Miałem podobne wrażenie, że to takie trochę usensacyjnienie rzeczywistości.
      • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Reportaż o klerykach 03.10.14, 10:17
        Ale oczywiście, że to jest forma literacka. Ja już od dawna nie wierzę w to, że reportaże są odwzorowaniem 1:1 rzeczywistości. Poczytaj sobie co mówi red. Szczygieł - kiedyś pisał o tym, czy był znim wywiad w Wyborczej - reportażysta potrafi sobie wziąć historie od 5 osób i skleić z nich jedną osobę. Niby żeby było bardziej anonimowo. A przy okazji bardziej sugestywnie, gdy forma jest tak skondensowana. W ogóle od czasu jak Szczygieł wtedy opisał swój warsztat, to biorę na to poprawkę czytając reportaże, czy jego, czy czyjeś inne.

Więc tutaj oczywiście jest to fabularyzowany zbiór wspomnień wielu osób. Ale nie sądzę, żeby same te wspomnienia ktoś zmyślał.

Inna sprawa, że gdy zabiegi warsztatowe dominują treść reportażu, to zaczyna być irytujące. Człowiek czyta, ale z góry z poczuciem, że czyta bajeczkę.
        • pavvka Re: Reportaż o klerykach 03.10.14, 10:24
          Zdarzenia mogą byś prawdziwe, ale taka kondensacja jest też przekłamaniem rzeczywistości, jeśli wydarzenia wyjątkowe przedstawia się jako typowe w danym środowisku. Nie sądzę np. aby stężenie gejów wśród seminarzystów/ księży było aż takie jak tekst wydaje się sugerować.
          • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Reportaż o klerykach 03.10.14, 18:27
            A to stężenie gejów akurat wydaje mi się zupełnie prawdopodobne. Co mają ze sobą zrobić mocno pobożni chłopcy, którzy nie chcą odejść od nauki Kościoła, a są gejami?
            • mmoni Re: Reportaż o klerykach 04.10.14, 18:00
              Albo mocno pobożni chłopcy, którzy brak pociągu do kobiet pomylili z powołaniem do celibatu.
          • mdro Re: Reportaż o klerykach 05.10.14, 19:32
            "Nie sądzę np. aby stężenie gejów wśród seminarzystów/ księży było aż takie jak tekst wydaje się sugerować".

Też nie sądzę że aż takie, bo trzeba odróżnić gejów od mężczyzn mających stosunki z mężczyznami z powodu braku kobiet. Tu, wydaje mi się, może zachodzić też i ten drugi przypadek. Ponadto jest też zapewne grupa chłopaków biseksualnych, z na tyle małą częścią "homo", że w normalnym życiu może i by sobie popędu do tej samej płci za bardzo nie uświadomili albo z powodzeniem stłumili.
          • turzyca Re: Reportaż o klerykach 06.10.14, 15:59
            Nie sądzę np. aby stężenie gejów wśród seminarzystów/ księży było aż tak
            > ie jak tekst wydaje się sugerować.

Oddzielilabym zachowania homoseksualne od orientacji homoseksualnej. Oczywiscie wedlug licznych badan wsrod ksiezy KRK odsetek osob o orientacji homoseksualnej jest znacznie wyzszy, ale zachowania homoseksualne nie sa zarezerwowane wylacznie dla osob z orientacja homoseksualna. Zachowania homoseksualne moga miec charakter zastepczy, ale tez byc forma budowania grupy czy tworzenia hierarchii, a takze po prostu forma zabijania nudy. Nie wiem, czy ktokolwiek badal pod tym katem seminaria, podejrzewam, ze moze to napotykac opor. O wiezieniach jest sporo materialow. (Np. natemat.pl/84801,byly-wiezien-o-seksie-za-kratami-byly-specjalne-cele-tzw-haremy-w-ktorych-korzystano-z-uslug-cwela czy natemat.pl/85119,byle-wiezniarki-o-seksie-za-kratami-nie-ma-znaczenia-plec-liczy-sie-bliskosc .)
            A jesli chodzi o reportaz, to sadzac z tego, co uslyszalam od wieloletniego chlopaka absolwenta seminarium, ten aspekt jest zdecydowanie umniejszony i nie uwzglednia bujnosci i roznorodnosci. W cywilnym zyciu rzadko spotyka sie tylu chlopa, ktorzy maja zakodowane "byle nie z kobieta".
        • ewaty Re: Reportaż o klerykach 06.10.14, 00:12
          Wańkowicz też tak robił...
          • turzyca Re: Reportaż o klerykach 06.10.14, 15:31
            ewaty napisała:

> Wańkowicz też tak robił...

I Kapuscinski.
    • mary_ann Re: Reportaż o klerykach 03.10.14, 09:39
      Wymowny jest za to ten fragment wypowiedzi Prusaka pod artykułem:

"W jednym z największych w Polsce seminariów zrobiono badania. Zapytano kleryków, do kogo by się zwrócili w chwilach kryzysu. Odpowiedzieli: rodzina i przyjaciele. Nie przełożeni, nie proboszcz, nie biskup, nawet nie koledzy z kursu. Klerycy nie ufają przełożonym, bo formacja seminaryjna odbierana jest przez nich jako zagrażająca. Przełożony to nie autorytet, tylko Wielki Brat."
    • pavvka Re: Reportaż o klerykach 03.10.14, 10:09
      anuszka_ha3.agh.edu.pl napisała:

> Tego przeciętny człowiek nie wytrz
      > yma. Dlatego nie wykruszą się tylko ci z predyspozycjami do bycia uległym i pos
      > łusznym.

W praktyce może bardziej ci, którzy potrafią dobrze udawać posłuszeństwo...
      • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Reportaż o klerykach 03.10.14, 10:18
        Tym bardziej wyobraź sobie, jak tacy ludzie formują obraz głoszonego chrześcijaństwa na swoje podobieństwo...
        • pavvka Re: Reportaż o klerykach 03.10.14, 10:25
          anuszka_ha3.agh.edu.pl napisała:

> Tym bardziej wyobraź sobie, jak tacy ludzie formują obraz głoszonego chrześcija
          > ństwa na swoje podobieństwo...

Zgadzam się, też z dwojga złego wolałbym już księży posłusznych z wewnętrznego przekonania niż dwulicowych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka