Dodaj do ulubionych

potwór wrócił

18.11.14, 15:34
choć nigdy nie poszedł
Rośnie liczba antysemickich ataków: wczoraj w Antwerpii, miesiąc temu w Brukseli 4 zabitych, we Francji ataki na synagogi, próby ich podpalenia w Szwecji...
Po tym co stało się dziś rano w Jerozolimie
christianzionist.blox.pl/2014/11/Atak.html
zakładam ten wątek.
Bo milczeć nie wolno!
Nie, to nie jest konflikt o ziemię, może w niewielkim stopniu, to powrót starego potwora do Europy, a niestety widzę tego więcej i więcej....
Obserwuj wątek
    • luccio1 Re: potwór wrócił 18.11.14, 17:02
      W historii Polski zabijanie ludzi przy pomocy siekier, wideł itp. narzędzi - już było. Wystarczy hasło: Wołyń - II wojna światowa.
      Że obcy tłumaczyli nam, która ziemia jest polska, która nie, dokąd Polska jeszcze sięga, dokąd już nie - też było; trwa to zresztą nadal (tu przywołam uporczywe nazywanie Ziemi Czerwieńskiej/Rusi Czerwonej/Małopolski Wschodniej - Galicją Wschodnią, którą to nazwę nadali zaborcy, podobnie jak Ziemi Izraela - nazwę Palestyny...).

A jeśli różni mówią, że samo powstanie/odrodzenie Izraela to pomyłka dziejowa, odwracanie Jordanu kijem - to przez pełne 20 lat pomiędzy obiema wojnami światowymi większość Europy uważała odrodzenie Polski za zawracanie kijem Wisły, za pomyłkę dziejową, którą trzeba jak najszybciej naprawić - w interesie przywrócenia ładu europejskiego, ustanowionego na kongresie wiedeńskim, w imię zachowania pokoju na świecie... Obaj wielcy sąsiedzi naprawili tę omyłkę zaraz we wrześniu 1939.

I oczywiście: II RP to twór żydowskich kapitalistów - bankierów z Wall Street (inaczej, bardziej "nowocześnie": Polska to koń trojański USA w Europie).
    • mary_ann Re: potwór wrócił 18.11.14, 20:02

> Nie, to nie jest konflikt o ziemię, może w niewielkim stopniu, to powrót stareg
      > o potwora do Europy, a niestety widzę tego więcej i więcej....

W pewnym sensie tak.
      Nie wiem, czy Cię dobrze rozumiem, ale jednak oddzieliłabym antysemityzm (antyjudaizm) islamistów od nigdy niedobitego potwora starego europejskiego antysemityzmu. Pisząc o tym drugim nie mam na myśli lokalizacji geograficznej, tylko zjawisko historyczno-kulturowe, tj. nie określam nim konfliktu bliskowschodniego przeniesionego na teren Europy.

Oba oczywiście są równie potworne - ofiarom wszak wszystko jedno. Jednak podłoże (historyczne, polityczne) jest inne.

• maadzik3 Re: potwór wrócił 18.11.14, 20:13
        są inne ale bardzo ostatnimi laty łączą siły. Zobacz co pisałam o tygodniach nienawiści Izraela na uniwersytetach europejskich - zresztą wrzuć w google'a, obejrzyj zdjęcia, nie musi być mój tekst
    • maadzik3 Re: potwór wrócił 19.11.14, 10:55
      OT dyskusji o zjawisku. Dla chętnych I mogących: dziś o 17.15 spotykamy się na chwilę pod ambasadą Izraela w Warszawie złożyć kwiatka, zapalić znicz (nie demonstracja, symbol i pokazanie że widzimy, pamiętamy). Chętnych I mogących z kwiatkiem lub świeczką zapraszam (godzina ważna bo uzgodniona z ochroną)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka