Dodaj do ulubionych

Nowy Rząd III RP

09.11.15, 22:33
Czego spodziewać się po nowym rządzie? Krzyż Celtycki 9 listopada 2015.
1. Świat
2. 7 Monet
3. Król Buław
4. Śmierć
5. Cesarzowa
6. Wisielec
7. 9 Mieczy
8. 5 Buław
9. Cesarz
10. Siła

Uwieńczenie przejmowania władzy przez PiS, pierwszej partii, która od 26 lat będzie rządziła samodzielnie. Masa nadziei, oczekiwań, wiary w szlachetne cele, budowę silnej pozycji Polski itd. Ale i patrzenie całego Świata na Polskę.
Niestety istnieje ogromne niebezpieczeństwo utraty kontaktu z rzeczywistością, co może przyczynić się do poważnych błędów w ocenie sytuacji i Polski i możliwości realizacji swoich celów. Błędy wiązać się będą z poważnymi konsekwencjami. Również chodzić tu będzie o poważne błędy w planowaniu składu rządu. Emocje te już mają miejsce.
Obserwacja sytuacji przez Króla Buław ( Donald Tusk), który nie zawaha się przed wywieraniem wpływu na decyzje podejmowane przez Polskę (procedura nadmiernego deficytu?). W tle nowego rządu - nastąpią rozgrywki w PO pod znakiem wielu rozliczeń.
Karta Śmieć symbolizuje koniec jakiegoś etapu w historii Polski, starych sposobów funkcjonowania państwa. Koniec transformacji, pora na nowe.
Sytuację w Warszawie i poczynania nowego rządu będzie mocno obserwowała kanclerz Angela Merkel i wyciągała z tego wnioski, zwłaszcza jeżeli chodzi o rozwój Polski i finanse publiczne.
Niestety w najbliższych tygodniach, miesiącach wydarzy się coś, co sprawi,że wszystkie plany będą musiały zostać odłożone na później, rząd będzie musiał wycofać się z wielu obietnic wyborczych. Pojawi się sytuacja, która spowoduje, że na wiele założeń trzeba będzie spojrzeć z innej strony. Możliwe zmiany personalne w rządzie i to bardzo szybko, rewizja założeń budżetowych, spowolnienie gospodarcze na świecie. Bardzo możliwe, że stanie się coś nieprzewidzianego, co spowoduje, że rządzący państwem będą musieli podejmować samodzielne decyzje, niezależnie od obowiązujących norm, regulacji, traktatów. Wygląda to na wpływ jakiś zewnętrznych okoliczności, na które Polska nie ma wpływu. Może chodzić o jakieś zagrożenia z intensyfikacją konfliktów, zamieszek itd. Niestety ta sytuacja może w nas wzbudzać lęk, co podkreśla kolejna karta 5 Buław - czyli dużo agresji w najbliższym otoczeniu Polski (wojna na Ukrainie, kryzys uchodźców). To nam będzie towarzyszyć przez cały rok. Niestety nadal będą oznaki wojny polsko - polskiej, zaczepek. Przeżyjemy niejedną wymianę zdań na sali Sejmowej i wojnę podjazdową.
Paradoksalnie ta mało spodziewana sytuacja międzynarodowa spowoduje,że się zjednoczymy. Taka nasza polska natura, że musimy się jednoczyć i działać w sytuacji zagrożenia i potrzebujemy coraz większego zagrożenia aby się zjednoczyć. Smutne ale prawdziwe i po raz kolejny to przeżyjemy. Polska mimo wszystko może stać się państwem kwitnącym gospodarczo, polskie firmy rozwijać się. Mamy mimo wszystko szansę na dobrze zorganizowane państwo, które jest wzorem dla innych i korzystnie będzie się wyróżniało na tle sytuacji międzynarodowej.
Co do tego zagrożenia, które może się już niedługo pojawić - ono będzie dotyczyć sytuacji w UE, niemożności dokonania wyboru i dojścia do zgody w jakiś ważnych kwestiach, co spowoduje nowy problem do rozwiązania i każdy kraj będzie musiał wypracować swoje rozwiązania.

Obserwuj wątek
    • kita32 Re: Nowy Rząd III RP 10.11.15, 16:13
      Temat ciekawy i na czasie smile
      Dla mnie Krzyż Celtycki jest zbyt obcy (parę razy tylko przeczytałam o nim w internecie). Wolę krócej i konkretniej. Zadam pytania i potem dopiszę jakie karty mi wyszły:

skuteczność - 9 Monet (-)
      wywiązanie się z obietnic - Słońce (-)
      Nie będzie lekko (karty odwrócone), ale 9 Monet to skuteczność bez wysiłku. Słońce jako wywiązanie się z obietnic, to oznacza, że wywiążą się z obietnic dotyczących dzieci - 500 zł na dziecko i rodzice będą decydować kiedy poślą dzieci do !-ej klasy.

Kart odwróconych nie interpretuję jako przeciwieństwo, tylko jako przeszkody - bo zanim zaczęłam odwracać karty - długo używałam kart tylko w pozycji prostej. Dlatego odwrócenie to dla mnie nie zmiana znaczenia karty, ale przeszkody i utrudnienia w realizacji.

Jak będzie rozwijać się/ zmieniać:
      gospodarka - 10 Mieczy (-) - kiepsko. Tu jestem zaskoczona, bo dobrych fachowców wybrali do rządu w sprawach dotyczących gospodarki. No ale w sumie nie wiadomo co zastali...
      prawo i przepisy - 4 Mieczy (-) - stagnacja, bez zmian;
      kultura i szkolnictwo - 8 Monet - kultura i szkolnictwo zostanie doinwestowana, w poprawę sytuacji zostanie włożony znaczny wysiłek;
      niezależność i samostanowienie Polski - 9 Kijów - bardzo dobra karta! Rząd będzie stał na straży interesów Polski.
      • hoaxx Re: Nowy Rząd III RP 10.11.15, 16:53
        Z pożytecznym idiotą Putina na czele MON...
    • inguszetia_2006 Re: Nowy Rząd III RP 10.11.15, 20:21
      Witam
      Możesz podać pytania do Celtyckiego? Bo nijak nie widzę w tych kartach tego co opisałaś;-P
      Pytasz - czego można spodziewać się po nowym rządzie, a Króla Buław interpretujesz jako Tuska? To on jest z PiS? Od kiedy?wink Trzecia karta w celtyckim to cele nowego rządu, jego możliwości, pragnienia, tak? To jak tu się wślizgnął Tusk? Dlaczego w karcie nr 3 ma być jakaś obserwacja? I skąd Angela ci się wzięła, skoro pytanie brzmiało - czego można spodziewać się po nowym rządzie? W karcie nr 5 (przyszłość) spodziewamy się Cesarzowej, czyli państwa opiekuńczego, pochylającego się nad biednymi, chorymi, potrzebującymi pomocy (Cesarzowa to archetyp Matki), a nie niemieckiej kanclerz.
      Jak widzisz - dyskusja bez pytań do krzyża nie jest możliwa, ani owocna.
      Pzdr.
      Ing
      • dorisn Re: Nowy Rząd III RP 10.11.15, 20:58
        W krzyżu celtyckim każda karta odpowiada na określone pytanie i każda ma na danej pozycji określone znaczenie, które również interpretuje się w odniesieniu do całości rozkładu oraz do sąsiednich kart a także rodzaju kart użytych w rozkładzie. Bardzo liczy się intuicja.Wymaga to jednak długich miesięcy praktyki, nawet lat.. Każdy, kto praktykuje tarota ma również swoje własne sposoby interpretowania konkretnych kart (również zależy to od rodzaju kart użytych w rozkładzie, kart sąsiadujących. Akurat Cesarzowa nie zawsze to archetyp matki (chociaż Angela Merkel ma obecnie bardzo wiele cech tej karty - matka Angela, współczesna cesarzowa Niemiec, lub w przenośni cesarzowa świętego cesarstwa rzymskiego narodu niemieckiego).Interpretacje postaci w poszczególnych kartach to również kwestia doświadczenia i intuicji. Karta nr 5 w krzyżu celtyckim mówi o najbliższym otoczeniu na dany czas.
        Owszem, dyskusja bez znania pytań do krzyża nie jest możliwa ani owocna, dlatego zachęcam do zapoznania się z rozkładem krzyża celtyckiego, poszczególnych kart, internet zawiera dużo informacji na ten temat. Ten temat pojawiał się już w wielu wątkach na tym forum.
        Pzdr
        • algaria Re: Nowy Rząd III RP 10.11.15, 21:09
          Krzyży celtyckich jest od groma i ciut i każdy tarocista ma swoje i schematy, i pytania. Może przedstaw te które Ty wybrałaś? Skoro zostałaś o to poproszona i bez zbędnego pouczania nas, proszę
          Nie podając konkretnych miejsc czyli pytań do krzyża, przypisanie kart na ślepo i rozmowa o tym jest jak gadka z głuchym o koncercie, a ze ślepym o kolorach.
          Chyba, że Ci nie chodzi o dyskusje a jedynie przedstawienie swojego punktu widzenia.
          • dorisn Re: Nowy Rząd III RP 10.11.15, 21:48
            Twój post podobnie jak Inguszetii i Hoaxx brzmi arogancko a w taki sposób zwłaszcza o tarocie się nie rozmawia. Zwykle więc nie odpowiadam na posty formułowane w ten sposób, ale zrobię tym razem wyjątek.
            W moim pierwszym poście właśnie przedstawiłam swój punkt widzenia opisując rozkład. Aż tylu wersji krzyża celtyckiego nie ma. Owszem są inne krzyże (ale nie celtyckie).
            1. Obecna sytuacja;
            2. Zagrożenia i argumenty "przeciw" mogące mieć zły wpływ na rozwój sytuacji;
            3. Okoliczności z zewnątrz mające wpływ na wynik;
            4. Przeszłość;
            5. Najbliższe otoczenie obecnie;
            6. Rozwój wydarzeń w najbliższej przyszłości;
            7. Niespodziewane wydarzenia, odkrycia w najbliższej przyszłości;
            8. To, co się nie zmieni;
            9. Wynik i to, co będzie się liczyło;
            10. Ostateczny wynik i podsumowanie;
            Pozdr
        • inguszetia_2006 Re: Nowy Rząd III RP 10.11.15, 22:41
          dorisn napisała: Bardzo liczy się intuicja. Wymaga to jednak długich miesięcy praktyki, na
          > wet lat..
          Witam
          Błagam, nie kompromituj się aż tak;-P Dęte to takie i lichutkie, że aż oczy bolą. McDonald intelektualny. A co do Cesarzowej to jest to zawsze archetyp Matki, bo archetypy nie skaczą po czasoprzestrzeni i nie zamieniają się rolami w zależności od powiewu wiatru. Gdybyś wiedziała, czym jest archetyp to byś bzdur nie pisała. Co do reszty, to nie chce mi się wchodzić w polemikę, bo gadanie z osobą o nadętym do granic możliwości ego nie jest możliwe. Stara dobra zasada mówi, żeby nie kopać się z koniem;-P
          Pzdr.
          Ing
          • dorisn Re: Nowy Rząd III RP 10.11.15, 23:15
            To bardzo dobrze, że nie chce ci się więcej wchodzić w polemikę. Tym bardziej, że łamiesz regulamin tego forum a za to ponosi się konsekwencje. Żegnam Cię.
            • algaria Re: Nowy Rząd III RP 10.11.15, 23:50
              A to nie Ciebie poniosło Dorisn? Nie pomyliłaś for? Nie pomyliłaś ról?
              • bladamery Re: Nowy Rząd III RP 11.11.15, 13:01
                Sorry, ale nie jesteście zbyt przyjemne. Wyskoczyłyście jak kocice z pazurami, nie wiadomo nawet konkretnie dlaczego.... ;/
                • bladamery Re: Nowy Rząd III RP 11.11.15, 13:05
                  I chyba nie pomyliła "forów" skoro się tu znalazła, oraz jako obserwator z boku uważam, że to nie Dorisn ponioslo.
                  • algaria Re: Nowy Rząd III RP 11.11.15, 13:47
                    Tak masz racje "Forów"

Ja uważam, że niestety poniosło dorisn - a dlaczego? Bo na słowo "proszę", które padło z mojej strony, by przedstawiła pytania do rozkładu - tak, tak Krzyż Celtycki nie ma jednej wersji, przy całej jej stanowczości - sprawdziłam i u Suligi i Kolesowa i w innych swoich źródłach wydawnictw zwartych, a nie tylko w internecie i nawet Krzyż Celtycki dorins nie jest tym pierwszym Raidera Waita, każda wersja jest inna choć pewien schemat pozostaje. By się odnieść (bo chyba taki jest cel wstawiania rozkładów na forum) do kart, należy znać pytania. Na moje "proszę" zostałyśmy pouczone niczym głupiutkie gąski i to od pani, która wpada tu bardzo okazjonalnie i poza swoją własną wizją kart, której nikt nie może nic powiedzieć, bo od razu jest posądzony o łamanie regulaminu i trollowanie.

Nikt nie atakował dorisn, a ocenione zostało to co napisała i w jaki sposób to zrobiła, natomiast z jej strony zostało się mi, Ing i biednemu hoaxxowi. Widocznie dorins nie jest zainteresowana polemiką, czy też konstruktywną dyskusją, a jedynie życzy sobie potwierdzenia tego co pisze. Zastanawiam się również, który punkt regulaminu złamała Ing
                    • bladamery Re: Nowy Rząd III RP 11.11.15, 13:51
                      No wyjaśniłaś - dziękuję
                      • algaria Re: Nowy Rząd III RP 11.11.15, 13:54
                        Proszę wink
                        • dorisn Re: Nowy Rząd III RP 12.11.15, 00:15
                          Zgadza się, wpadam okazjonalnie na to forum i jak do tej pory miałam dobre wrażenia. Zagląda tutaj też trochę osób, które znają się na tarocie, podobnie jak Ty i nigdy nikomu nie odmówiłam odpowiedzi na dalsze pytania, kiedy były jakieś wątpliwości ani tym bardziej nie potraktowałam jako głupią gęś. Zawsze w ten sam sposób przedstawiłam swój punkt widzenia i nie było nigdy takiego ataku jak to się stało wczoraj. Twoja prośba miała formę nakazu i metafory, które zabrzmiały sarkastycznie, o Hoaxxx i Inguszetii nie wspomnę, bo to po prostu agresywny atak na innego uczestnika forum. Dobór słownictwa, szyk zdania - to wszystko wyraża intencję, z jaką się zwracasz do kogoś, w tym wypadku w formie pisemnej.
                          Z zasady jeżeli ktoś posługuje się tarotem, nie powinien mieszać do tego takich emocji (jest to nawet w regulaminie Twojego forum), bo można sobie i innym zaszkodzić. Jeżeli tak zachowuje się ktoś, kto posługuje się tarotem, lub się go dopiero uczy, to nie wiem, co sądzić o takich praktykach.
                          Skoro mowa o polityce, to wczoraj podzieliłam się jeszcze jednym postem na ten temat - Polityka w tarocie, ale nie mam już więcej ochoty się udzielać na tym forum. Szkoda, bo uważałam je za bardzo ciekawe.
                          • inguszetia_2006 Re: Nowy Rząd III RP 12.11.15, 09:35
                            Witam
                            Nikt cię tu nie atakuje, ochłoń trochę. Za szybko, i zbyt łatwo wchodzisz w rolę ofiary. Nie wiem, co zyskujesz przez to, co to za kompensacja, i nie moja to sprawa, zresztą. Przy okazji zastanów się nad tym, jak formułujesz myśli, żeby odbiorcy nie czuli się obrażeni lub urażeni, bo co zasiejesz to siłą rzeczy wróci do ciebie. A jeżeli przyszłaś na forum, żeby wygłaszać przemówienia to pomyliłaś się. Nikt tu się nie zainteresuje przemawianiem z ambony. Tu się dyskutuje, czasami żarliwie i odbija piłeczki. A żeby ci odświeżyć pamięć, bo widzę, że masz wybiórczą to przedstawiam ci krzyż celtycki, który zamieściłaś na forum Szkółka Tarota w 2013 roku.
                            Autor dorisn.
                            1 karta - obecna sytuacja -
                            2 karta - przyczyny -
                            3 karta - ostateczny wynik -
                            4 karta - bliska przeszłość -
                            5 karta - przyszłe wydarzenia -
                            6 karta - tło sytuacji -
                            7 karta - najbardziej prawdopodobne rozwiązanie -
                            8 karta -zasoby
                            9 karta - nadzieje, lęki -
                            10 karta -
                            I co? Ile jest tych krzyży? Zdecyduj się na którym pracujesz i który jest tym właściwym i jedynym. Bo to że ja jestem tępa jak obuch siekiery i nie umiem korzystać z internetu to jasne jak słońce;-P Doprawdy... żeby podczas zwyczajnej rozmowy o kartach wbić się w rolę ofiary i się okopać na flankach jak Sowiński w okopach Woli to trzeba mieć dużo samozaparcia. Podziwiam twoją kreację. I uparte trzymanie się jej. Ale skoro taka twoja wola... cóż.
                            Nie chcesz bywać na forum - nie bywaj, ale nie manipuluj nami, bo my nie będziemy ustawiać się pod rolę, którą tak lubisz i w której się tak doskonale realizujesz.
                            Pzdr.
                            Ing
                            • dorisn Re: Nowy Rząd III RP 12.11.15, 16:08
                              No nieźle się nakręciłaś, i mam teraz niezły ubaw (chyba nie tylko ja). Widzę,że "mój" krzyż celtycki spędza ci sen z powiek, więc przypomnę raz jeszcze - ja wyraźnie przyznałam, że wcale nie ma jednej wersji krzyża, a Ty po prostu nie zrozumiałaś mojego postu.
                              Rozczaruję Ciebie, ale nie czuję się niczyją ofiarą a już tym bardziej Twoją.
                              Jak dla mnie Twoje posty pod moim wątkiem to po prostu kolejny przejaw agresji, mowy nienawiści, która wylewa się z internetu. Jeżeli nie potrafisz się kontrolować, to dla własnego i innych dobra nie powinnaś zajmować się tarotem, ale Twoim poczuciem własnej wartości, które jak widzę jest bardzo niskie.
                              Ze mojej strony - ponownie żegnam Ciebie bez żalu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka