Dodaj do ulubionych

proszę o pomoc

22.04.10, 00:28
Jestem początkująca w tym temacie, we wtorek (wczoraj) przypadkowo zdiagnozowano u mnie niedoczynność tarczycy. moje wyniki.
TSH 46,900 ulU/ml(norma 0,270-4,200
FT4 7,71pmol/l (norma 12,00-22,00) 42,9%
FT3 3,64pmol/l (norma 3,10-6,80) 14,59%. Trochę poczytałam na tym forum i przyznaje jestem zdezorientowana.Lekarz (ogólny)zaleciła mi euthyrox n50 1 tabletkę dzienne. w ciągu 3 tygodni mam spróbować dostać się do endokrynologa.
Praktycznie śpię , płaczę bądź walczę z bólem głowy. Waga wzrosła mi do poziomu mojej depresji. mam pytanie. Od dzisiaj zaczęłam brać przepisany lek, czy mam zrobić poziom ferry- coś tam i poziom wit.b12 teraz czy przed wizytą u endokrynologa za 3 tygodnie? kiedy poczuję się choć trochę lepiej? Jestem nauczycielem, przede mną matury,dyplomowanie i blado to widzę...
Obserwuj wątek
    • aleksandra_01 Re: proszę o pomoc 22.04.10, 00:43
      > mojej depresji. mam pytanie. Od dzisiaj zaczęłam brać przepisany lek, czy mam
      > zrobić poziom ferry- coś tam i poziom wit.b12

ferrytyny i b12,
      możesz zrobić teraz bo z tymi wynikami spokojnie można/ rozmawia się
      z lekarzem rodzinnym.

> ndokrynologa za 3 tygodnie? kiedy poczuję się choć trochę lepiej?

poczujesz się lepiej jak ft3 i ft4 będą wyższe i w miarę wyrównane.
      poczytaj forum hashimoto forum.gazeta.pl/forum/f,24776,Hashimoto.html
      to pomoże Ci lepiej zrozumieć swój stan.

a.
    • mona05.0 Re: proszę o pomoc 22.04.10, 17:03
      Dzięki za podpowiedźsmile jestem już umówiona na wizytę z endokrynologiem, zrobię wskazane badania. Nie pisałam ale mam także zrobioną morfologię z rozmazem i OB. Cholesterol lekko powyżej normy, hemoglogina w normie choć mogła by być wyższa, reszta super. Jest to dla mnie nowość, bo do tej pory to ja się każdym opiekowałam.Czytając forum widzę, że moje problemy zdrowotne zaczęły się dużo wcześniej, tylko je błędnie interpretowałam. Problemy emocjonalne przypisywałam doświadczeniom życiowym jakie mnie spotkały w ostatnim roku, tycie - rzuceniem palenia. Gdyby nie przypadek dalej bym puchła, spała i płakała.

Jeszcze raz dziękuję i mam pytanie, czy dawkę leku, który biorę,(euthyrox 1x50) mam utrzymać do wizyty u lekarza na tym samym poziomie? Pytam, ponieważ czytając forum zauważyłam, że w pewnym momencie chorzy na tarczycę sami regulują dawki. A może błędnie interpretuję niektóre wypowiedzi... Dzisiaj czuję się lepiej (w końcu)kołowacizna serca minęła, nie śpię na siedząco(na razie)smile
      • aleksandra_01 Re: proszę o pomoc 22.04.10, 18:34
        > . Cholesterol lekko powyżej normy,

jest to jeden z objawów niedoczynności, gdy uzupełnisz hormony tarczycy
        to cholesterol sam spadnie.

> owałam.Czytając forum widzę, że moje problemy zdrowotne zaczęły się dużo wcześn
        > iej, tylko je błędnie interpretowałam.

niestety wiele osób dowiaduje się o swojej chorobie tak późno.
        świadomość chorób tarczycy nadal jest niska w polskim społeczeństwie
        jak i wśród niektórych lekarzy.

> Jeszcze raz dziękuję i mam pytanie, czy dawkę leku, który biorę,(euthyrox 1x50)
        > mam utrzymać do wizyty u lekarza na tym samym poziomie?

myślę, że tak. jesteś w dużej niedoczynności i należy postępować
        ostrożnie, w końcu to dla organizmu spory szok że dostał hormony
        tarczycy, których tak brakowało i nadal brakuje.

Pytam, ponieważ czytaj
        > ąc forum zauważyłam, że w pewnym momencie chorzy na tarczycę sami regulują dawk
        > i.

ponieważ jest to choroba przewlekła i będzie nam towarzyszyć
        do końca życia to trudno co chwila biegać do rodzinnego
        czy też do endokrynologa. Z czasem sama nauczysz się rozpoznawać
        swoje różne samopoczucie i będziesz wiedzieć co zrobić.
        Połową sukcesu w leczeniu niedoczynności jest własne
        zaangażowanie w to leczenie - im więcej będziesz wiedzieć
        na ten temat tym dla Ciebie lepiej, bardziej zrozumiesz co się
        z Tobą i Twoim ciałem dzieje. Pytaj lekarza o wszystko
        co Cię nurtuje, interesuj się swoimi wynikami i tym co
        one oznaczają. Niestety endokrynolog nie jest w stanie
        poświęcić pacjentowi aż tyle czasu i uwagi ile pacjent by oczekiwał.

powodzenia
        a.
    • apraw Re: proszę o pomoc 22.04.10, 18:59
      Na pocieszenie powiem, że można przejść i matury, i dyplomowanie nawet przy tsh ponad 70, chociaż wydaje się to niemożliwe (miałam to wszystko przed rokiem). To dobrze, że juz wiesz, skąd ta senność, chwiejność emocjonalna, tycie. Teraz powinno być tylko lepiej. Pozdrawiamsmile.
      • mona05.0 Re: proszę o pomoc 22.04.10, 21:55
        dzięki jeszcze raz za wsparciesmile i informacje. Szkoda, że tak niewiele mówi się o tej podstępnej chorobie.M
      • mona05.0 Re: proszę o pomoc 22.04.10, 21:59
        dzięki jeszcze raz za wsparciesmile i informacje. Szkoda, że tak niewiele mówi się
        o tej podstępnej chorobie. Odezwę się, jak tylko będę po pierwszej wizycie u
        endokryologa.M

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka