Dodaj do ulubionych

Prosba ,wynik usg.

31.08.11, 20:10
Zrobiłam dziś usg węzłów chłonnych ,ale przy okazji lekarz robił tarczycy i znalazł guza hypoechogenicznego o nierównych granicach z obecnością drobnych zwapnień o unaczynieniu obwodowym .Zlecił biopsje ,byłam u onkologa ale powiedział ze bez biopsji nic nie może powiedzieć, Z tego co poczytałam na necie to dużo przemawia za nowotworem.Czy taki guz może być łagodny ,czy raczej nie robić sobie nadziei ?
Obserwuj wątek
    • t1981 Re: Prosba ,wynik usg. 01.09.11, 12:47
      Nie czytaj w necie. Ja jak sie naczytałem to już testament robiłem smile. moja osobista rada-biopsja a pozniej operacja. ja swojego trzymałem 5 lat o 5 l za dużo.
    • hashi-tess Re: Prosba ,wynik usg. 02.09.11, 22:22
      anetakras1 napisała:

Czy taki guz może być łagodny ,czy raczej nie robić sobie
      > nadziei ?

95% takich problemów z tarczycą jest b. łagodne.
      Leczenie polega na usunięciu gruczołu. Potem pozostaje
      suplementacja l-tyroksyny i żyjesz do końca swoich dni.
      Będzie dobrze. Nie odkładaj tego zabiegu. Spróbuj załatwić
      to szybko i wróć do nas z opisem jak było.
      • anetakras1 Re: Prosba ,wynik usg. 19.10.11, 10:06
        witam ponownie.Oczekiwanie na biopsje i wynik zeszlo poltora miesiaca. Wynik biopsji:liczne platy i skupienia komorek nablonka tarczycy z cechami atypi bruzdy i inkluzje blony jadrowej . W tle histocyty i makrofagii. Obraz przemawia za rakiem brodawkowatym tarczycy. Onkolog powiedziala ze niestety rak tarczycy do operacji. Skierowanie mam do Gliwic i termin na wizyte 13 grudzien, szkielka z biopsji juz wyslalam. Mam pytania czy moge tyle czekac? Czy operowac sie gdzies indziej Krakow , Rzeszow, Tarnow? Czy to juz na 100% rak? Nie mam pojecia co robic .Szukalam lekarza prywatnie ,albo terminy odlegle albo nie przyjmuja wcale. Lekarz endokrynolog powiedzial ze kilka tyg. nie zrobi roznicy i nie koniecznie to rak.A ja czytam na necie i mam metlik w glowie. Bede wdzieczna za kazda rade.
        • natder Re: Prosba ,wynik usg. 19.10.11, 10:20
          Witaj,
          jestem właśnie po biopsji, to, że czeka mnie operacja nie ulega wątplwości pytanie tylko brzmi - jak szybko.
          Endokrynolog powiedziała, że często zdarzają się rozbieżności między wynikiem biopsji a wynikiem badania hist. już po usunięciu tarczycy - w obie strony. Dlatego też nie należy wierzyć temu wynikowi, który masz.
          Szpital w Gliwicach i specjaliści z niego są podobno najlepszymi w Polsce, na Twoim miejscu chyba bym czekała lub szukała namiaru na jakiegoś lekarza stamtąd.
          Napisz jak coś zdecydujesz - za chwilę mogę stanąć oko w oko z podobnym problemem.
          Skąd jesteś?
    • anetakras1 Re: Prosba ,wynik usg. 19.10.11, 11:15
      mieszkam nie daleko Tarnowa i biopsje mialam tam robiona. Lekarze z Gliwic sa trudno dostepni , juz sie nie zle odzwonilam sama profesor instytutu jest chora i nie przyjmuje do konca roku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka