Dodaj do ulubionych

Prośba o interpretację wyników

15.11.11, 07:41
Witajcie!
Jestem tu zupełnie nowa. Proszę Was o pomoc w zinterpretowaniu moich wyników oraz informacji czy jest sens w moim przypadku pójścia do endokrynologa.
Od kilku tygodni mam bardzo silne drżenie serca, kołacze mi jak szalone, puls wzrasta nawet do 108 na minutę, przy tym ogromnie pieką mi policzki, ciśnienie natomiast jest w normie. Kołatanie serca dokucza tak bardzo, że już dwa razy znalazłam się na pogotowiu, tam zrobiono ekg, stwierdzono, że jest dobre i wypuszczono do domu. Jestem okropnie poddenerwowana i jakaś taka niespojona wewnętrznie. Poza tym mam silne zawroty głowy, mdłości, od kilku miesięcy wypadają mi włosy, moje miesiączki są dość często, co 22 - 25 dni, ostatnia była bardzo obfita.
Zrobiłam wiele przydatnych badań, jednak wszystkie są w normie - albo przynajmniej tak mi się wydaje.
Proszę o pomoc w interpretacji moich wyników:

Magnez 1.80 mg/dl (norma 1,7-3)
TSH 1,13 ulU/ml (norma 0,30 - 3,60)
FT3 3,68 pg/ml (norma 2 - 4,4)
FT4 1,4 ng/dl (norma 0,9 - 1,7)
Sód 136,1 mmol/l (norma 135 - 145)
Potas 4,08 mmol/l (norma 3,50 - 5,10)
TroponinaT 0,010 ng/ml (norma 0 - 0,03)
Glukoza 97 mg/dl (norma 74,0 - 106,0)
Kreatynina 0,80 mg/dl (norma 0,50 - 0,90)
Leukocyty 5,6 tys/ul (norma 4,0 - 10,0)
Hemoglobina 14,4 g/dl (norma 12-15)
Cholesterol 192,4 mg/dl (norma 140 - 200)
Cholesterol HDL 78,0 mg/dl (norma 35-80)
Trójglicerydy 85,7 mg/dl (norma 35 - 155)
Cholesterol LDL 97,3 mg/dl (norma 50-155)
Jutro mam wizytę u kardiologa, by wykluczyć problemy z sercem.
Czy mam powody by odwiedzić endokrynologa, czy może raczej powinnam szukać pomocy u innego specjalisty?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • hashi-tess Re: Prośba o interpretację wyników 15.11.11, 08:27
      wyniki hormonów wskazują
      FT4 62.50% [wynik 1.4, norma (0.9 - 1.7)]

FT3 70% [wynik 3.68, norma (2 - 4.4)]

na jakiś zaczynający sie problem z tarczycą.

Do dalszej diagnostyki potrzebne są badania z krwi
      p/ciał p/tarczycowych TPO i TG oraz usg tego gruczołu.
    • ala322 Re: Prośba o interpretację wyników 16.11.11, 09:45
      Wygląda na to, ze wyniki masz w normie. Ja miałam podobne objawy. Teraz już wiem, że były to objawy premenopauzalne. Mama i ciocia miały podobne. Miałam wtedy 36-38 lat. Zawroty głowy badał mi neurolog, laryngolog, gastrolog i nawet chodziłam do psychiatry, bo jak lekarze nie mają pomysłu na diagnozę to zawsze na końcu wysyłają do psychiatry. Po drodze były różne pomysły: lamblie, refluks żołądkowy, błędnik, kręgi szyjne i depresja, co po roku już nawet wydało mi się prawdopodobne. Żadne leczenie do końca nie pomogło. Po dwóch latach zawroty same przeszły, ale namęczyłam się strasznie. Polecam wszystko sprawdzić i zrobić badania hormonalne. Nie przejmuj się i szukaj dalej diagnozy. Życzę zdrowia.
      • asiupka Re: Prośba o interpretację wyników 16.11.11, 10:31
        wg mnie masz niski magnez, potas niby w normie, ale jakby był ciut wiekszy to tez by było lepiej. Pracuje na kardiologii, pacjenci przy kołataniach serca często maja problem z poziomem potasu i magnezu, dostają wtedy kroplówki z tymi pierwiastkami. Mojemu mężowi czasem serce kołacze i mam wewnetrzne napiecie to daje mu Aspargin 2x1 tabletkę i po kilku dniach widac poprawę. Mozesz brać sam magnez z B6, polecam Laktomag b6. Twoje dolegliwosci moga byc tez na tle nerwowym.
        • abcabc.pl Re: Prośba o interpretację wyników 16.11.11, 10:55
          Asiupko, dziękuję za pomoc. Codziennie do tej pory wypijałam dwie rozpuszczalne słabiutkie filiżanki kawy dziennie, możliwe, że one wypłukują mi magnez, dlatego też od dwóch tygodni przyjmuję preparat na bazie magnezu i witaminy B6 - zalecony przez lekarza. Jak narazie objawy oraz złe samopoczucie nie ustępuje. Ta moja wartość magnezu 1,8 mg/dl jest po wcześniejszym przyjmowaniu tabletek z magnezem przez okres dwóch tygodni. Czy to możliwe, że poziom magnezu przed dwoma tygodniami miałam jeszcze niższy?
    • abcabc.pl Re: Prośba o interpretację wyników 16.11.11, 10:51
      Dziękuję Wam bardzo za pomoc oraz cenne porady. Dzisiaj po południu będę miała wyniki z krwi p/ciał p/tarczycowych TPO i TG więc podam Wam moje wartości. Zauważyłam też w swoim samopoczuciu, że jeśli leżę lub siedzę i nie robię zupełnie nic, wtedy kołatanie i drżenie serca ustaje, jeśli jednak wykonuje najprostsze czynności np. sprzątanie, schylanie się, nawet chodzenie, wtedy cała trzęsę się i mocno drży mi serce. Martwię się okropnie, bo zawsze byłam dość energiczna, czynna zawodowo, a teraz tylko leżę, bo inaczej źle się czujęsad Nie mogę robić zupełnie nic, bo zaraz cała trzesę się jak galareta. Ponadto jestem okropnie poddenerwowana, przeszkadza mi nawet głośna rozmowa innych osób, ciągle słyszę w sobie jak głośno i szybko bije mi serce... Nie mam jakiś specjalnie stresujących sytuacji w życiu, pracę też mam biurową i bardzo spokojną. Nigdy wcześniej nie miałam takich problemów.... To wszystko trwa około 3 -4 tygodni.
      • asiupka Re: Prośba o interpretację wyników 16.11.11, 11:04
        Magnez i potas łatwo wypłukuja się z organizmu. Z tego co wiem większość z nas ma za niski poziom magnezu, a zwłaszcza ci co pija kawę. Ja sam suplementuję go w okresach podenerwowania i kołatania serca, lub łaczę go z potasem. Nie musisz sie martwić, że magnez przedawkujesz, bo przy zdrowych nerkach jego nadmiar powinien byc usuwany z organizmu z moczem. Podobnie z potasem. Spróbuj w momentach podenerwowania pic meliskę, to nie zaszkodzi.
        Mozliwe, ze kardiolog właczy Ci jakis betabloker czyli lek zwalniający akcje serca.
        • asiupka Re: Prośba o interpretację wyników 16.11.11, 11:08
          Aha, mam tez nadzieje, ze kardiog zrobi Ci albo skieruje na echo serca czyli usg serca. Czasem kołatania serca związane są z drobnymi, niegroźnymi wadami serca, które ma dużo ludzi. Daj znać jak bedziesz po wizycie u kardiologa.
          • abcabc.pl Re: Prośba o interpretację wyników 16.11.11, 11:16
            Dziękuję, dzisiaj mam wizytę u endokrynologa oraz wizytę u kardiologa. Mam nadzieję, że coś się wyjaśni w moim przypadku, bo od tego leżenia to odleżyn jeszcze dostanęsmile Dziękuję za rady, napiszę jak będę już po wizytachsmile Pozdrawiamsmile
            • hashi-tess Re: Prośba o interpretację wyników 16.11.11, 12:00
              będąc u tych specjalistów zapytaj o zastawkę mitralną.
              Jej słaba praca w niedoczynności tarczycy to norma.
              • abcabc.pl Re: Prośba o interpretację wyników 16.11.11, 12:07
                Dziękuję, za rady, zapytam lekarza.

Odebrałam przed chwilką swoje wyniki, oto wartości:

P/c anty-TG 29,97 IU/ml (norma 4,5 - 115)
                P/c anty-TPO 26,07 IU/ml (norma 0 - 35)

Wygląda, że wyniki są dobre, tylko dlaczego moje objawy są nadal identyczne jak u chorych na nadczynność tarczycy? Mój tata miał nadczynność i operowaną tarczycę, miał dokładnie takie sam objawy jak ja teraz. Czy nadal mogę mieć wątpliwości, że z moją tarczycą jest coś nie tak, czy po tych wynikach można już jednoznacznie powiedzieć, że tarczyca jest zdrowa?
                Czy nadal jest sens pójścia do endokrynologa?
    • abcabc.pl Re: Prośba o interpretację wyników 17.11.11, 08:02
      Wczoraj byłam u obu specjalistów. Endokrynolog wykluczył całkowicie chorobę tarczycy, natomiast kardiolog zrobił mi echo serca i ekg i wszystko rozjaśnił. Powiedział, że serce mam zdrowe, nie mam wad serca itp. Jedynie stwierdził, że przedni płatek zastawki mitralnej jest lekko pogrubiony i taki wątły. Napisał mi w badaniu z echa serca, że oprócz tego przedniego pogrubiałego płatka w zastawce mitralnej to ma on również cechy wypadania PPM ale dopisał, że "bez fali zwrotnej". Przepisał mi Concor Cor 1,25 , kazał pobrać narazie przez miesiąc, dodatkowo mam przez kilka miesięcy brać Magnez i wit. B6.

hashi - tess, asiupka - normalnie macie zadatki, by leczyć ludzi wirtualniesmile Jesteście niesamowicismile Dziękuję za cenne uwagi oraz pomoc.

Pozdrawiam
      • asiupka Re: Prośba o interpretację wyników 17.11.11, 08:52
        Mam nadzieję, ze jesteś spokojniejsza. Zobaczysz poprawa samopoczucia przyjdzie szybko. Pozdrawiam
      • hashi-tess Re: Prośba o interpretację wyników 17.11.11, 10:11
        abcabc.pl napisała:

> Wczoraj byłam u obu specjalistów. Endokrynolog wykluczył całkowicie chorobę tar
        > czycy,

wcale nie byłabym taka pewna.

powtórz badania FT4 i FT3 za jakiś czas, ja sądzę, że 2 m-ce to dobry termin.
        Oczywiście kompletuj wyniki, aby mieć podkładkę dla medyków,
        że z tarczycą nie jest superancko.

natomiast kardiolog zrobił mi echo serca i ekg i wszystko rozjaśnił. Po
        > wiedział, że serce mam zdrowe, nie mam wad serca itp. Jedynie stwierdził, że pr
        > zedni płatek zastawki mitralnej jest lekko pogrubiony i taki wątły. Napisał mi
        > w badaniu z echa serca, że oprócz tego przedniego pogrubiałego płatka w zastawc
        > e mitralnej to ma on również cechy wypadania PPM ale dopisał, że "bez fali zwro
        > tnej".

Niestety mnie też leczono tę zastawkę do czasu kiedy
        zaczęłam sama uczyć się o niedomaganiach tarczycy.

na szybko znalazłam info na forum mary shomon.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka