Dodaj do ulubionych

Wyniki badań

15.12.11, 18:47
Jestem nowa i bardzo krótko mam przygodę z tarczycą.Przy okazji morfologi zrobiłam dodatkowo poziom TSH .mój wynik to 0,005 przy normie 0,27-4,2 . co to oznacza??? Dodam ze jestem kobietą 54letnia ,biore htz. Zrobiłam kolejne badania ..FT4 1,86 norma 0,93-1,7 i FT3 4,84 norma 2,57-4,43 .Wykonałam jeszcze badanie TPO 149 norma do 34 i TRAB 0,449 norma <1 Co to moze znaczyc ? Mam wyznaczoną wizytę u endokrynologa , ale jestem ciekawa waszej opini odnośnie wyników . Pozdrawiam smile
Obserwuj wątek
    • hashi-tess Re: Wyniki badań 15.12.11, 21:15
      w/g mnie masz klasyczne hashimoto w fazie nadczynnej.
    • virtual57 Re: Wyniki badań 15.12.11, 23:22
      Dziękuję za odpowiedz....jednak nie potrafię zrozumieć , hashimoto objawia sie niedoczynnościa ,u mnie jest nadczynność . czy można jeszcze inaczej zdiagnozować ,co rzeczywiście się dzieje.
      • hashi-tess Re: Wyniki badań 16.12.11, 00:17
        właśnie tym różni się hashimoto od "zwykłej" niedoczynności.
        Poczytaj o rzucie choroby/hashimoto.
        • virtual57 Re: Wyniki badań 16.12.11, 14:24
          Dziękuję.poczytałam troszeczkę ale i tak nadal jestem zielona w temacie. Podziwiam wasze wiadomości. Po czym rozróżniłaś ze to hashimoto ? pozdrawiam serdecznie smile
          • aleksandra_01 Re: Wyniki badań 16.12.11, 19:20
            > iam wasze wiadomości. Po czym rozróżniłaś ze to hashimoto ?

na hashioto wskazują przeciwciała atpo i atg.
            stosunkowo niski poziom przeciwciał trab może wykluczać
            ( nie jestem pewna) Gravesa-Basedowa, czyli nadczynność jako chorobę.
            Dlatego można powiedzieć, że masz autoimmunologiczne zapalenie tarczycy
            typu Hashimoto (przeciwciała), w fazie nadczynnej (wysokie hormony).
            Zauważ jednak, że nie są one jakoś szczególnie wysoko ponad normą.
            Hashimoto często zaczyna się przejściową początkową nadczynnością.
            Prawdopodobnie lekarz zaproponuje Ci leki na nadczynność, mające na celu
            obniżenie hormonów tarczycy, czyli ft3 i ft4. musisz jednak sama zadecydować,
            czy będzie to dla ciebie dobre. Z pewnością musisz też wykonać usg tarczycy
            i ono może bardzo dużo wnieść do diagnozy i leczenia. Zwróć również
            uwagę na swoje samopoczucie, czy masz więcej objawów przypominających
            nadczynność tarczycy czy niedoczynność?

a.
    • virtual57 Re: Wyniki badań 17.12.11, 12:09
      I tutaj troszeczkę bym się zgodziła Objawy własciwie i nadczynności i niedoczynności. Nie chudnę wręcz tyję ,jestem zmeczona i nic mi sie nie chce . Suchąskorę mam od zawsze,tylko ostatnio pojawił sie problem z włosami ...częściej muszę myć bo mi sie przetłuszcają. Ja te wszystkie objawy podciagałam pod manopauzę i przez to ponad rok temu rozpoczęłam htz. a może wtedy juz trzeba było zrobić badania pod katem tarczycy.? Ja byłam u lekarza i on mi zlecił dodatkowe badania tpo i trab....na dzień dzisiejszy biorę thyroksynę 10 2 razy po połówce. Następna wizyta po nowym roku....przed tym jeszcze wyniki..morfologia tsh i tf3 tf 4 ,zobaczymy jakie wyjdą. Czytałam że hashimoto stwierdza sie dopiero jak wynik kilku setny lub tysięczny czy to prawda ??? Pozdrawiam smile
      • hashi-tess Re: Wyniki badań 17.12.11, 15:44
        virtual57 napisała:

> I tutaj troszeczkę bym się zgodziła Objawy własciwie i nadczynności i niedoczyn
        > ności. Nie chudnę wręcz tyję ,jestem zmeczona i nic mi sie nie chce .

typowe objawy rzutu choroby.

Suchąskor
        > ę mam od zawsze,tylko ostatnio pojawił sie problem z włosami ...częściej muszę
        > myć bo mi sie przetłuszcają. Ja te wszystkie objawy podciagałam pod manopauzę i
        > przez to ponad rok temu rozpoczęłam htz. a może wtedy juz trzeba było zrobić b
        > adania pod katem tarczycy.?

zdecydowanie tak.
        HTZ to bardzo modna metoda.

Ja byłam u lekarza i on mi zlecił dodatkowe badania
        > tpo i trab....na dzień dzisiejszy biorę thyroksynę 10 2 razy po połówce.

czy przed oddaniem krwi na badania zażyłaś tyroksynę?
        w kraju nie występuje dawka 10mikrogr. czy ja się mylę?

Nastę
        > pna wizyta po nowym roku....przed tym jeszcze wyniki..morfologia tsh i tf3 tf 4
        > ,zobaczymy jakie wyjdą. Czytałam że hashimoto stwierdza sie dopiero jak wynik
        > kilku setny lub tysięczny czy to prawda ??? Pozdrawiam smile

przepraszam, nie zrozumiałam czego wynik, TSH?
        czy hormonów tarczycy?
        • virtual57 Re: Wyniki badań 17.12.11, 15:52
          Witaj ! Chodziło mi o przeciwciała TPO przypomnę u mnie był wynik 149,5 przy normie do 34 /
        • virtual57 Re: Wyniki badań 17.12.11, 15:56
          Ale pokręciłam....biorę thyrozol 10mg. przepraszam mam straszny metlik w głowie......Dziekuje
          • hashi-tess Re: Wyniki badań 17.12.11, 16:14
            długo już go bierzesz - tj. thyrozol.
            Czy przed zażywaniem miałaś wyższe poziomy hormonów?

P/ciała TPO mogą występować i w hashimoto i GB.
            Dlatego dostałaś również skierowanie na TRAB, aby zdiagnozować
            Gravesa. Na szczęście są bardzo niskie i można powiedzieć,
            że Graves nie lubi Cię. Pozostaje Ci tylko japończyk hashimoto.
            • virtual57 Re: Wyniki badań 19.12.11, 09:34
              Witam i dziękuję....thyrozol biorę od czasu rozpoznania nadczynności,jednak wszystkie badania są zrobione bez leków...rozpoczęłam dopiero branie leków po wykonaniu badań. Następne badania będą po miesiacu brania thyrozolu..i wtedy zobaczymy jakie odniesie skutki .Pozdrawiam serdeczniesmile
              • virtual57 Re: Wyniki badań 09.01.12, 18:24
                Witam noworocznie....ja z nowymi wynikami.....po miesiącu brania leku thyrozol...tsh lepiej 0,141 norma0,27-4,2 ft3i ft4 norma. Do lekarza w przyszłym tygodniu.Co mi może powiedzieć? Cieszę się że leki działają Pozdrawiam i życzę zdrówka wszystkim
                • pies_z_laki_2 Re: Wyniki badań 10.01.12, 02:25
                  Norma, czyli dokładnie ile? Podaj wyniki z normami, proszę.

Lekarz może cię skierować na usg, bardzo mocno naciskaj na zrobienie tego badania!
                  Lekarz może odstawić lek zbijający tsh, może nie zalecić nic, a może też zalecić suplementację hormonem tarczycowym. To zależy od wyników badań plus opisu usg tarczycy. A i tak najważniejsze są objawy, czyli jak się teraz czujesz. Mam nadzieję, ze dobrze?

Kłopoty z włosami zależą od niedoborów, badałaś sobie wit B12, D3, kwas foliowy i ferrytynę (nie żelazo!)? Jeśli nie robiłaś, to poproś o skierowanie. I trzymaj się dzielnie smile
                  • virtual57 Re: Wyniki badań 10.01.12, 18:24
                    witam to może jeszcze raz......tsh 0,141 norma0,27-4,2 ft3 3,12 norma2,57-4,43 ft4 1,04 norma 0,93-1,07. Udało mi się dzisiaj dostać do lekarza...po badaniu usg...lekarz stwierdził zapalenie tarczycy typu hashimoto i 11mm guzekNadal mam braćthyrosan w tej samej dawce z przerwami na weekendy i kontrola za 2 miesiące. Praktycznie czuję się bez zmian ...można powiedzieć inaczej.....ale juz od jakiegoś czasu to przypisywałam menopauzie. Lekarz powiedział ze teraz leczymy nadczynność a wkrótce mozemy leczyć niedoczynność. Jak to mam sobie tłumaczyć ??? Pozdrawiam i zdróweczka życzę smile
                    • pies_z_laki_2 Re: Wyniki badań 11.01.12, 21:55
                      Czyli TSH ładne, teraz liczymy normę nie do 4 z okładem, czy nawet do 10 (bo i takie kwiatki na forum bywały), tylko do 2-2,5. Po tsh nadczynności nie widać.

FT4 78.57% [wynik 1.04, norma (0.93 - 1.07)]
                      FT3 29.57% [wynik 3.12, norma (2.57 - 4.43)]

Masz ładne fT4, za to fT3 jest nisko, tak więc ja bym była ostrożna z Thybonem, a badania powtórzyłabym za najwyżej 4 tygodnie, bo teraz zbijasz niewielką nadczynność, możesz więc zbić ją za mocno, czyli do niedoczynności. A właściwie to teraz nadczynności nie widać, więc może rzut choroby właśnie mija?

Diagnoza Hashimoto - może się zdarzyć, że będziesz miała skoki od nad- do niedo- i od niedo-, do nadczynności. Dlatego lepiej jest kontrolować hormony częściej niż co 2 miesiące), szczególnie przy mało stabilnej sytuacji, albo przy pojawieniu się nowych, niepokojących objawów.

Często długo uważamy, że jakieś objawy to nie choroba, a skutek wieku, menopauzy, zmęczenia, zimy, przedwiośnia, stresu itd. A to tylko szwankująca tarczyca.... Problemy ze stawami, mięśniami, zawroty i bóle głowy, problemy sercowo-naczyniowe itp itd. Niedoczynność to kiepski metabolizm na poziomie komórkowym, a więc kiepskie wchłanianie składników odżywczych, kiepskie odżywianie każdej komórki, od nerwowych, przez mięśnie, po mózgowe. Stąd tak wiele różnych objawów (wydaje się niezwiązanych z tarczycą). Na szczęście to przechodzi po uregulowaniu poziomu hormonów. Dlatego sugeruję badanie już po miesiącu...

• hashi-tess Re: Wyniki badań 11.01.12, 23:38
                      czy dalej jesteś na HTZ?

Czy teraz po m-cu brania thyrozolu oznaczałaś
                      morfologię?
                      • virtual57 Re: Wyniki badań 12.01.12, 15:29
                        Witam !!! Jestem nadal na htz..jakoś nie potrafie się zdecydować odstawić. Przy okazji oznaczania hormonów również robiłam podstawową morfologię,wszystkie wyniki były prawidłowe. Czy radziła byś mi przerwać terapię zastępczą ? Ostatnio jakoś częściej mam tak jakby serce rozedrgane...zdarza mi się to po przebudzeniu w nocy i rano. Czy mogę coś wziązć na to ? nie chciała bym aby się to nasiliło...na razie nie jest to za bardzo uciążliwe,ale jednak. Macie bardzo dużą wiedzę na te tematy...może ktoś coś podpowie Pozdrawiam i zdróweczka życzę smile
                        • hashi-tess Re: Wyniki badań 12.01.12, 23:43
                          virtual57 napisała:

> Witam !!! Jestem nadal na htz..jakoś nie potrafie się zdecydować odstawić.

ja bym spróbowała.

> Przy okazji oznaczania hormonów również robiłam podstawową morfologię,wszystkie
                          > wyniki były prawidłowe.

przy niedoborach mających wpływ na morfologię ona może
                          być superancka bo organizm zuzywa wszystkie składniki
                          na bieżąco, a nic nie odkłada do swoich magazynów.
                          Nie wiem czy oznaczałaś
                          ferrytynę
                          wit. B12.

Czy radziła byś mi przerwać terapię zastępczą ? Ost
                          > atnio jakoś częściej mam tak jakby serce rozedrgane...zdarza mi się to po przeb
                          > udzeniu w nocy i rano.

Ten problem wynika z dużej różnicy pomiędzy FT4 i FT3
                          i niskiego poziomu samego FT3.

Czy mogę coś wziązć na to ? nie chciała bym aby się to
                          > nasiliło...na razie nie jest to za bardzo uciążliwe,ale jednak.

magnez pomaga.
                          badałaś poziom potasu?
                        • hashi-tess Re: Wyniki badań 12.01.12, 23:54
                          dodam jeszcze, że musiałabyś poszperać w powodach
                          rozrzutu pomiędzy FT4 i FT3.
                          Moim skromnym zdaniem przyczyną może być HTZ,
                          powyższe niedobory i dodatkowo oznaczyłabym
                          wskaźniki wątrobowe, na kt. wpływ może mieć tyreostatyk.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka