Dodaj do ulubionych

Proszę o interpretację

16.11.12, 21:41
Witam wszystkich. Jestem po operacji ginekologicznej. Przed zabiegiem badano mi tsh i wyszedł wynik 0,24 (0,35-4,94). Z tego powodu powtórzono po operacji badanie na wypisie ze szpitala mam takie informacje:
FT4 1,00 (0,7-1,48)
HORMONY TA- Komentarz- wynik patologiczny zgłoszono telefonicznie na oddział
TSH 0,18 (0,35-4,94)
FT3 1,38 (1,71-3,71)

Od lekarza rodzinnego dostałam skierowanie do endokrynologa, ale termin dopiero na czerwiec! Prywatnie idę końcem stycznia. Dodam jeszcze, że w ciąży mój wynik tsh wynosił 0,004 i później 0,003, ale wtedy nic z tym nie robiliśmy. Co mogą oznaczać moje obecne wyniki? Powinnam się postarać o wcześniejszą wizytę u lekarza? Proszę o pomoc w interpretacji ! smile
Obserwuj wątek
    • hashi-tess Re: Proszę o interpretację 17.11.12, 09:54
      a jak się teraz czujesz?

do pełnej diagnozy potrzebne jest usg tarczycy.
      Nie pomyliłaś danych FT4 z FT3?

Oznaczałaś kiedykolwiek p/ciała TPO i TG?
      • villemo86 Re: Proszę o interpretację 17.11.12, 10:39
        Na pewno mam taki wynik na wypisie. USG tarczycy robiłam po ciąży czyli trochę ponad rok temu. Wyszedł lekko powiększony lewy płat, ale wtedy ta endo powiedział, że i tak jest w normie. Ogólnie ta endo nie ma zbyt dobrych opinii, a do lepszego specjalisty są bardzo długie terminy. Ogólnie dopiero niedawno zahamowałam spadki wagi, rano mam straszny problem ze wstawaniem. Do tej pory zwalałam to na niedospanie, bo w kwietniu skończyłam karmić córcię, która budziła się co godzinę, ale teraz pomimo wysypiania się, nie mam siły rano wstawać. To tak jak by umysł się obudził, a ciało dalej spało. Dodatkowo jestem ciągle rozkojarzona, brakuje mi czasami słów.

Jeśli chodzi o te przeciwciała, to robiłam wtedy przed tym usg i chyba wyszło w normie z tego co pamiętam. Dziękuję za szybki odzew
    • hashi-tess Re: Proszę o interpretację 17.11.12, 11:51
      FT4 38.46% [wynik 1, norma (0.7 - 1.48)]

FT3 -16.50% [wynik 1.38, norma (1.71 - 3.71)]

tak wyglądają Twoje wyniki po przeliczeniu na % normy.

Hormonu FT3, który odpowiada za Twoje samopoczucie właściwie nie
      masz wcale, a FT4, które produkuje w 95% tarczyca masz niewiele.

W/g mnie masz problem z tarczycą i z niedokrwistością
      chorób przewlekłych.
      Proponuję oznaczyć

ferrytynę
      wit. B12
      i dodatkowo wit. D3.

Niskie TSH /z dośw. forumowych bo nigdzie nie spotkałam
      takich badań naukowych pod tym kątem/ mówi, że masz niskie FT3.
      I badania to potwierdzają.

Potrzebna Ci jest porada u dobrego rodzinnego,
      który zajmie się anemią ewentualnie przepisza
      Ci lewo-tyroksynę przed wizytą u endo.

Nie odkładaj tych wizyt bo szkoda każdego dnia w takim
      "brzydkim" samopoczuciu.

Pozdrawiam
      • villemo86 Re: Proszę o interpretację 17.11.12, 19:44
        A skąd wiesz o niedokrwistości? Ogólnie badania krwi miałam zawsze bardzo dobre, ale ze szpitala po operacji wyszłam z ogromną anemią. Teraz jest już raczej w normie. Badania robiłam w środę, ale jeszcze ich nie odebrałam. Oczywiście te badani o których piszesz też zrobię, a we wtorek mam wizytę u ginekologa, który mnie operował, to będę go męczyć by mnie dokładnie zbadał, bo widziałam, że ma również w zakresie swojej praktyki diagnozowanie i leczenie w zakresie endokrynologii ginekologicznej. Dziękuję za rady i również pozdrawiam smile
    • pies_z_laki_2 Re: Proszę o interpretację 17.11.12, 17:47
      Koniecznie weź od endo (jak już się do niego dostaniesz) zaświadczenie z diagnozą dla internisty, żeby rodzinny miał podstawy do wypisywania recept na hormony (bo zapewne będziesz je przyjmować). Endo będzie wiedział o co chodzi, tylko mu przypomnij, żeby nie latać dwa razy...

W usg tarczycy nie tylko wielkość jest ważna, ale i obraz (opis). A ty masz objawy początku Hashi, bo często dziewczyny na początku mają wyniki wskazujące na nadczynność, niskie p.ciała, albo wcale i dopiero z czasem się to przeradza w niedoczynność.
      • villemo86 Re: Proszę o interpretację 17.11.12, 19:57
        pies_z_laki_2 napisała:

> Koniecznie weź od endo (jak już się do niego dostaniesz) zaświadczenie z diagno
        > zą dla internisty, żeby rodzinny miał podstawy do wypisywania recept na hormony
        > (bo zapewne będziesz je przyjmować). Endo będzie wiedział o co chodzi, tylko m
        > u przypomnij, żeby nie latać dwa razy...
        Dzięki za rady, będę pamiętać

Ja staram się pamiętać o tarczycy, gdyż moja babcia od lat leczyła się na nadczynność, a teraz obecnie na niedoczynność tarczycy, a to chyba też ma podłoże genetyczne.

Napiszcie proszę jeszcze o co powinnam zapytać we wtorek ginekologa?
        • agcerz Re: Proszę o interpretację 19.11.12, 09:45
          Wyjście po operacji z anemią mimo dobrej poprzednio morfologii jest modelowe. Ja wyszłam w takim stanie ze szpitala po porodzie. Dzień wcześniej - hemoglobina 13, dzień później - 9. Odpowiedź tkwi w ferrytynie, czyli zapasach żelaza. Pozornie wszystko gra, krew w górnej normie. Ale zapasów brak, i to jest częsty problem osób ze szwankującą tarczycą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka