Dodaj do ulubionych

Problem z tarczycą w ciąży

20.01.13, 22:42
Witam, potrzebuję pomocy, bo mimo iż mam trochę z medycyną wspólnego, to ręce mi opadają i nie wiem co mam zrobić.
Nigdy wcześniej nie miałam problemów z tarczycą, kiedyś miałam oznaczone TSH jako nastolatka ale nie pamiętam, wyników ale chyba nie był nieprawidłowy, skoro nie brałam leków.
W pierwszą ciąże zaszłam w 2007 roku ale nie pamiętam, żebym wtedy miała oznaczone TSH. Może było ale tych wyników też nie posiadam.
Po ciąży dostałam skierowanie na badania tarczycy i USG od internisty, bo bardzo źle się czułam.

Wyniki z 11/2009

TSH 2,030 [0,27-4,2]
FT3 3,05 [2,00-4,40]
FT4 1,12 [ 0,93-1,70]
P/aTPO 23,4 [<34,0]
P/aTG 15,0 [<115,0]

FT4 24.68% [ wynik 1.12, norma (0.93 - 1.7)]
FT3 43.75% [ wynik 3.05, norma (2 - 4.4)]

USG
Tarczyca dwupłatowa, położona typowo, o wymiarach płata lewego 15x9x40mm, płata prawego 19x12x42mm, cieśń 2mm. Echogeniczność tarczycy jednorodna, niezmieniona.

wymiary i objętość prawego płata: 19 mm x 12 mm x 42 mm → 4.788 ml
wymiary i objętość lewego płata: 15 mm x 9 mm x 40 mm → 2.7 ml
objętość całej tarczycy: 7.488 ml

Dgn. Wszystko OK

W sierpniu z powodu przygotowań do ciąży i złego samopoczucia, wypadania włosów, ciągłe zmęczenie, częste infekcje, internistka znowu zleciła badania tarczycy.

Wyniki z 08/2012

TSH 4,32 µIU/ml 0,27 - 4,2 Po tym wyniku dostałam ponownie skierowanie na TSH i inne badania. Wyniki poniżej, badania robione trzy dni później po pierwszych.

TSH 2,180 [0,27-4,2]
FT3 3,08 [2,00-4,40]
FT4 1,27 [ 0,93-1,70]
P/aTPO 10,56 [<34,0]
FT4 44.16% [ wynik 1.27, norma (0.93 - 1.7)]
FT3 45.00% [ wynik 3.08, norma (2 - 4.4)]
USG
Tarczyca o wymiarach płata lewego 16x10x57mm [V4,7mm], płata prawego 17x15x52mm [V6,8mm], grubość cieśni ok. 3mm. Echogeniczność prawidłowa, jednorodna, poza zmianą ogniskową izoechogeniczną ok. 4x3mm z obwódką hipoechogeniczną w dolnej części PP. Przepływ miąższowy nieznamienny, w zmianie brzeżny.
wymiary i objętość prawego płata: 17 mm x 15 mm x 52 mm → 6.63 ml
wymiary i objętość lewego płata: 16 mm x 10 mm x 57 mm → 4.56 ml
objętość całej tarczycy: 11.19 ml

Dgn. Endokrynolog powiedział, że usg jest do powtórzenia za rok, reszta badań jest dobra ale w przypadku zajścia w ciąże mam zrobić od razu TSH.

W ciąże zaszłam i zrobiłam razem z testem ciążowym TSH. Wynik z 7.12.2012 TSH 2,550 [0,27-4,20]. Ginekolog zaleciła Euthyrox 25 i Jodid 150. Z powodu złego samopoczucia zrobiłam sobie sama TSH 17.12.2012 (wiem nadgorliwość) ale w moim labie szpitalnym a nie tam gdzie zawsze, i wyszło 2,234 [0,550-4,780].
Po miesiącu, czyli 18.01.2013, gin znowu zleciła TSH i wyszło 0,580 [0,270-4,20]. Po tym wyniku kazała zmodyfikować dawkę do 12,5 Euthyroxu ale ja do jutrzejszej wizyty u endokrynologa nie biorę Euthyroxu. Ponieważ w ciągu tego miesiąca, bardzo spadła mi morfologia, byłam dzisiaj u internistki, która zleciła badania na anemię. Czy możliwe że od tych interwencji hormonalnych pogorszyło mi się samopoczucie i morfologia? Już nie wiem czy to ciąża czy ten mix hormonalny tak na mnie wpływa, senność, kołatanie serce, zadyszka po wejściu na 2. piętro. Ale nie pamiętam, żebym w pierwszej ciąży tak się źle czuła. Internistka uważa, że trzeba zrobić tsh, ft3, ft4 po odstawieniu leków po tyg. i po 2 tyg. żeby zobaczyć jak szybko rośnie tsh. Ponieważ udało mi się zarezerwować na jutro endokrynologa, to posłucham co on jeszcze zaproponuje.
Podpowiedzcie o co pytać lekarza, jest sens kłuć się tyle razy? Może te leki były na wyrost, podobno amerykańskie zalecenia takie są, żeby kobiety w ciąży miały tsh poniżej 1,5, w PL podobno nie ma tak restrykcyjnych norm.
Dziękuję za pomoc i sugestie.
Obserwuj wątek
    • hashi-tess Re: Problem z tarczycą w ciąży 21.01.13, 09:41
      usg tarczycy potwierdza chorobę hashimoto.
      w/g mojej wiedzy nie powinnaś odstawiać ani
      zmniejszać euthyroxu. Jak długo zażywasz
      dawkę 25mg.?
      Oznacz ponownie
      FT4
      FT3
      TSH
      morfologię
      wit. D3.
    • pies_z_laki_2 Re: Problem z tarczycą w ciąży 21.01.13, 13:58
      Matko jedyna, ale misz masz...

> Czy możliwe że od tych interwencji hormonalnych pogorszyło mi się samopoczucie i morfologia?

Nie. Nie od łykania euthyroxu, a od braku hormonów.

> Po tym wyniku kazała zmodyfikować dawkę do 12,5 Euthyroxu ale ja do jutrzejszej wizyty u endokrynologa nie biorę Euthyroxu.

Nie rozumiem. Dlaczego masz obniżyć dawkę? Nie wiesz jaki masz poziom fT4, więc obniżanie go w ciemno jest bez sensu. Zaniechanie łykania tyroksyny jest jeszcze bardziej bez sensu. Uważasz, że skąd twój organizm będzie brał potrzebne hormony tarczycowe?

Jesteś w ciąży? Jeśli tak, to nadal potrzebujesz tyroksyny, a teraz tym bardziej, bo nie tylko dla siebie, ale i dla dziecka.

> Może te leki były na wyrost, podobno amerykańskie zalecenia takie są, żeby kobiety w ciąży
      > miały tsh poniżej 1,5, w PL podobno nie ma tak restrykcyjnych norm.

Czy czytałaś chociaż jeden watek "ciążowy" na naszym forum? Wielokrotnie podawałam cytaty i odnośnik do materiału źródłowego na ten temat. Podam jeszcze raz...

Choroby tarczycy w okresie przedkoncepcyjnym, ciąży i połogu
      Joanna Tkaczuk-Włach, Małgorzata Sobstyl, Grzegorz Jakiel
      Przegląd Menopauzalny 2012; 2: 151–155
      - www.termedia.pl/Choroby-tarczycy-w-okresie-przedkoncepcyjnym-ciazy-i-pologu,4,18538,1,0.html

Postępowanie z noworodkiem i niemowlęciem w razie choroby tarczycy u matki
      The infant of the mother with thyroid disease
      Jason Horsley, Amanda L. Ogilvy-Stuart
      Paediatrics and Child Health, 2007; 17: 228-232
      Data utworzenia: 17.02.2009
      - www.mp.pl/artykuly/index.php?aid=43038&_tc=8C76C22A90C8699008872B3BB91DBC90

Postępowanie w chorobach tarczycy u kobiet w ciąży 2011
      Management of thyroid diseases during pregnancy
      Zalecenia postępowania w chorobach tarczycy w ciąży przygotowane przez Zespół Ekspertów
      do spraw Opieki Tyreologicznej w Ciąży pod auspicjami Polskiego Towarzystwa Tyreologicznego,
      Polskiego Towarzystwa Endokrynologicznego, Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego i Konsultantów Krajowych w dziedzinie Endokrynologii oraz Położnictwa i Ginekologii.

- www.endokrynologia.polska.viamedica.pl/darmowy_pdf.phtml?indeks=44&indeks_art=667
      • 987ania Re: Problem z tarczycą w ciąży 21.01.13, 15:15
        Udało mi się dostać do endokrynologa. Kazał brać dalej Euthyrox 25 i nie zmniejszać dawki, odstawić jodid. Za miesiąc wizyta kontrolna i mam wtedy zrobić tsh, ft3 i ft4.

Poczytałam o obrazie usg w chorobach tarczycy i znalazłam informacje, że w hashi miąższ ma inną echogeniczność, są guzki, torbiele. U mnie echogeniczność jest prawidłowa, guzek jest tylko jeden. Dlaczego to usg wskazuje na hashi? Czy powtórzyć usg u kogoś innego? Jak wyczytałam nie jest potrzebna biopsja tego guzka.
        Generalnie jestem z lekka załamana i mam nadzieję, że to wszystko to jakaś pomyłka, bo ja nienawidzę się leczyć. A tarczyca to już w ogóle jakaś abstrakcja.

Dziękuję za dotychczasowe wskazówki i linki. Teraz jeszcze poszukam dalej o usg tarczycy, niestety do moich mądrych książek będę miała dostęp za jakiś czas, więc muszę się zdać na internet póki co.
        • hashi-tess Re: Problem z tarczycą w ciąży 21.01.13, 15:23
          Obj. tarczycy obliczyłaś sama:
          1. "objętość całej tarczycy: 7.488 ml "

wskazuje na chorobę hashimoto.

Nie napisałaś jak długo przyjmujesz dawkę 25 mg euthyroxu,
          to ważne.
          • 987ania Re: Problem z tarczycą w ciąży 21.01.13, 15:44
            Dawkę 25 przyjmuję od połowy grudnia. A ta objętość już w pierwszym usg wskazywała na problem? Bo w drugim, to mam już 11,19. A pierwsze usg było w 2009 roku.
            No nic zostaje mi szukać mądrego endokrynologa w Wawie i lub niekonwencjonalnych metod leczenia.
            Dzięki
            • hashi-tess Re: Problem z tarczycą w ciąży 21.01.13, 15:57
              987ania napisała:

> Dawkę 25 przyjmuję od połowy grudnia.

najwyższa pora ją zwiększyć.
              Tych hormonów bardzo potrzebuje Twoje maleństwo

A ta objętość już w pierwszym usg wskazyw
              > ała na problem? Bo w drugim, to mam już 11,19. A pierwsze usg było w 2009 roku.

tak.

> No nic zostaje mi szukać mądrego endokrynologa w Wawie

jest ich sporo.

i lub niekonwencjonalnyc
              > h metod leczenia.

yyyyyyyy..............

hashimoto nie poddaje się żadnemu leczeniu.
              Euthyrox czy inna lewo-tyroksyna jest protezą tarczycy.

Nie daj się osobom, które obiecują "naprawę" tarczycy.
              Szkoda Twojego czasu i kasiory.

> Dzięki

proszę.
              • agcerz Re: Problem z tarczycą w ciąży 22.01.13, 09:52
                Słuchaj Hashi-tess.
                Twoja tarczyca jest za mała, zdrowa kobieta powinna mieć ją od 13ml w górę do 19ml mniej więcej.
                Mała tarczyca nie da rady pracować całą parą. Nie wytworzy hormonów ani dla ciebie, ani dla małego pasożyta.
                Guzki są bardzo częste w Hashi, bardzo typowe, ale nieobowiązkowe. Mam jedną sztukę, kazano mi badać ją (robić USG i kłuć) raz w roku.
                Pozdrowienia.
                • agcerz Re: Problem z tarczycą w ciąży 22.01.13, 15:57
                  Przepraszam, jelłi uraził cię mały pasożyt. Ja tak przemawiam czasem do mojego dziecka, które to lubi smile.
                  • hashi-tess agcerz, 22.01.13, 17:46
                    jeśli to do mnie, to obrażanie do głowy mi nie przyszło.smilesmilesmile
                    • agcerz Re: agcerz, 22.01.13, 18:01

Ależ nie, Hashi, pisałam, by Ania słuchała ciebie... I dbała o sibie, jak i swojego pasożyta (mój właśnie siedzi na kanapie obok i ma już 7 lat).
                      A.
                      • hashi-tess Re: agcerz, 22.01.13, 18:38
                        no to wszystko się wyjaśniło.
                        Pozdrawiam
                  • 987ania Re: Problem z tarczycą w ciąży 22.01.13, 20:14
                    Napisałam, napisałam i mi zżarło post.
                    Nie gniewam się, spoko.
                    Słucham się dziewczyn, bo pracując w służbie zdrowia nieuków znam na pęczki. Szkoda że dwa 3 lata temu niejaka Jankowska Barbara nie powiedziała mi, że ta tarczyca jest za mała, no ale musiałaby policzyć a to trudna sztuka. W mojej przychodni przyjmuje dr Dębski, zrobię research i się zapiszę. Do tej pory chodziłam prywatnie i jak widać nic to nie dało.
                    A ja to w ogóle do ciąży nie jestem stworzona, po poprzedniej mam chory kręgosłup, miałam nawrót depresji, wciąż się przeziębiam i jestem chora no i jeszcze to usg tarczycy z 2009 (czyli rok po ciąży).
                    Ach przechodzę okres buntu i negacji choroby!! Cały czas myślę, co mi tarczycę wykańcza, no bo żeby być samym dla siebie takim złym, to aż mi się w głowie nie mieści.
                    Dziękuję Wam!
            • pies_z_laki_2 Re: Problem z tarczycą w ciąży 23.01.13, 16:42
              > No nic zostaje mi szukać mądrego endokrynologa w Wawie i lub niekonwencjonalnych metod leczenia.

Jeszcze jedno wyjaśnienie, dlaczego warto korzystać z medycyny chińskiej i co wnosi do naszego leczenia choroby Hashimoto (z samych Chin smile):

[Progress of pathogenesis and clinical treatment of Hashimoto's thyroiditis].
              [Article in Chinese]
              Gao Q, Jian LX, Xu JG, Li WL, Jian ZW, Pan SH.
              Nanjing University of Traditional Chinese Medicine, Zhuhai 519000, China. gaoqing.123456@163.com

Abstract
              Hashimoto's thyroiditis (HT) is a autoimmune disease that is highly incident year by year. Its clinical manifestations are alternative hyperthyroidism or hypothyroidism, relatively high Th1, excessively low Th2 and constantly increasing TGAb and TMAB. Currently, the disease is still difficult to be cured, and instable thyroid function makes it harder to be treated. Therefore, this essay makes a summary analysis on domestic and foreign studies on HT's pathogenesis, clinical manifestations and treatment, resulting that pure supplement or immunosuppressive therapy is hard to achieve notable efficacy, while existing traditional Chinese medicines could only mitigate clinical symposiums but did not reduce inflammation. Therefore, to look for methods and drugs for adjusting immunity imbalance by decreasing Th1 cell factors and increasing Th2 cell factors is significant to HT treatment to some extent.
              PMID: 23311142 [PubMed - in process]
              - www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23311142

Tłumaczenie fragmentu o którym mówię - wujek google:

"Obecnie choroba jest wciąż trudna do leczenia, a czynność tarczycy niestabilna utrudnia leczenie. Dlatego ten esej daje analizę zbiorczą na podstawie krajowych i zagranicznych badań dotyczących patogenezy HT , objawy kliniczne i leczenie, co skutkuje tym, że czyste uzupełnienie lub leczenie immunosupresyjne jest trudno osiągnąć znaczącą skuteczność, natomiast istniejące tradycyjne chińskie leki mogą jedynie łagodzić objawy kliniczne (manifestacje), ale nie redukują zapalenia."
        • pies_z_laki_2 Re: Problem z tarczycą w ciąży 22.01.13, 18:20
          > Poczytałam o obrazie usg w chorobach tarczycy i znalazłam informacje, że w hashi miąższ ma
          > inną echogeniczność, są guzki, torbiele.

Nie "są", a "mogą być", ale nie muszą! Ja nie mam guzków czy innych bąbelków, mam tylko zanikowe zapalenie tarczycy z naciekami limfocytarnymi, co oznacza stan zapalny degenerujący moją tarczycę aż do pozostawienia jakiegoś marnego i niesprawnego kikutka...

Inna echogenicznosć oznacza, że coś (może stan zapalny) zmieniło strukturę tarczycy i teraz fale inaczej się przez nią przedostają czy inaczej je odbijają, niż przy tarczycy zdrowej.

Tak, koniecznie poczytaj o Hashimoto, najlepiej poszukaj w bazach materiałów ściśle medycznych, sporo tego podawaliśmy na forum, a i sama na pewno znajdziesz w Pubmedzie:
          - www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=thyroiditis

Nie, nie myśl nawet o jakichś cudach-wiankach, żaden cudotwórca nie odtworzy twojej tarczycy, jeszcze nikt nie umie leczyć przyczynowo chorób autoimmuno...
    • 987ania Re: Problem z tarczycą w ciąży 07.02.13, 21:32
      Witam ponownie, nowe badania i nowe wyniki.
      Dziewczyny czy powinnam przejść na Euthyrox 50 czy czekać do wizyty u endo na 25? Druga sprawa że ja często po tym Euthyroxie wymiotuje i tak naprawdę nie wiem czy ta tableteczka się wchłonęła.

FT3 3,03 pg/ml 2 - 4,4
      FT4 1,12 ng/dl 0,93 - 1,7
      TSH 2,00 µIU/ml 0,27 - 4,2
      Badania z dzisiaj, czyli mimo 25 Euthyroxu TSH poszło w górę. Mam jeszcze jedno skierowanie na TSH i się zastanawiam, czy nie zrobić jutro jeszcze raz. W trzy tyg. z pół na dwa?
      • devilyn Re: Problem z tarczycą w ciąży 07.02.13, 21:58
        Zawsze przeliczaj wyniki na %

FT4 24.68% [wynik 1.12, norma (0.93 - 1.7)]

FT3 42.92% [wynik 3.03, norma (2 - 4.4)]

potrzebujesz zwiększenia dawki.
      • hashi-tess Re: Problem z tarczycą w ciąży 07.02.13, 22:26
        przychylam się do propozycji podniesienia dawki euthyroxu.
        I mam propozycję co do jego zażywania.
        Skoro masz poranne wymioty zacznij go zażywać przed snem.
        Aaa, i nie czekaj do wizyty u endo. Dziecko rośnie codziennie.
        • 987ania Re: Problem z tarczycą w ciąży 08.02.13, 08:09
          Dziękuje Wam. Dzisiaj wezmę 50 i będę głęboko oddychać.
          Spróbuje brać wieczorem. Myślałam ze nie mozna tak.
          Pozdrawiam
          • devilyn Re: Problem z tarczycą w ciąży 08.02.13, 09:14
            Ja w ciąży wymiotując rano brałam o 3 w nocy jak szłam do toalety.
          • pies_z_laki_2 Re: Problem z tarczycą w ciąży 08.02.13, 19:18
            > Spróbuje brać wieczorem. Myślałam ze nie mozna tak.

Można, można, ale min. trzy godziny PO kolacji, czyli na pusty żołądek.
    • 987ania Re: Problem z tarczycą w ciąży 02.09.14, 23:28
      Witajcie po długiej przerwie. Rok temu, w sierpniu, urodziłam dziecko. Po ciąży oznaczałam 3 razy hormony tarczycy i każdy z 3 endo twierdzi, że jest wszystko ok i euthyroxu brać nie muszę. Czy wg Was powinnam drążyć temat czy odpuścić do ewentualnej kolejnej ciąży i wtedy się martwić i badać.
      listopad 2013 - 3 miesiące po porodzie
      TSH 1,55
      ft3 4,15 [28,38%]
      ft4 16,33 [43,30%]
      Kwiecień 2014 - 8 m-cy po porodzie
      TSH 2,67
      ft3 4,32 [32,97%]
      ft4 13,61 [16,10%]
      wrzesień 2014 - rok po porodzie
      TSH 1,89
      ft3 3,70 [16,22%]
      ft4 15,33 [33,30%]

Wszystkie badania w Synevo, normy wszędzie takie same, dla
      TSH 0,270-4,200
      ft3 3,10-6,80
      ft4 12,00-22,00
      • muktprega1 Re: Problem z tarczycą w ciąży 03.09.14, 00:22
        A jak Ty się w ogóle czujesz z tak niskimi hormonami?

Chciałam znależć informację o USG, a tu mała tarczyca! Więc obecnie napisalabym Ci tak jak Hashitess 21.01.13 :

"usg tarczycy potwierdza chorobę hashimoto.
        w/g mojej wiedzy nie powinnaś odstawiać ani
        zmniejszać euthyroxu."

Zrób test - to jest dobry miernik i napisz ile pn ci wyszło:
        www.chorobytarczycy.eu/test#0
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka