Dodaj do ulubionych

Proszę o interpretację wyników badań mojej tarczyc

24.09.13, 22:04
Witam Was,
Odebrałam swoje wyniki badań.
Mam 22 lata. Zrobiłam ten test na niedoczynność i miałam w nim 13 pkt, co skłoniło mnie do sprawdzenia moich hormonów tarczycy. Objawy to m in to, że włosy mi baaardzo wypadają, do tego jestem ciągle zmęczona, mam niskie libido, ostatnio moje miesiączki są dosyć nieregularne - raz cykl trwa 26 a raz 31 dni. Jestem szczupła i nie mam problemów z chudnięciem/tyciem dlatego wcześniej nie podejrzewałam, że może być coś nie tak z tarczycą.
Poczytałam trochę wątki i już się pogubiłam bo wg niektórych moje wyniki są tragiczne a według innych są zupełnie w porządku,
TSH: 2,334 mU/L
ft3: 4,35 pmol/L (3,5-6,5)
ft4: 12,57 pmol/L (11,5-22,7)
antyTPO 0,19 IU/ml (0-5,61)

prolaktyna 16,91 ng/dl
progesteron (22dc) 9,21 ng/ml
testosteron wyszedł poniżej 10ng/dl
te trzy hormony miałam badane, bo w usg gin. wyszły mi pęcherzyki w jajnikach, więc diagnozowano PCOS.

Proszę o odpowiedź bo bardzo się martwię, nie jestem pod żadna kontrolą endokrynologiczną i nie wiem czy w związku z tym wynikiem powinnam się na prawdę obawiać i zgłosić do endokyrnologa? Moja ginekolog sugerowała jedynie podwyższenie poziomu progesteronu - przepisała mi Daylette. A lekarz rodzinny - noo wiadomo, to lekarz rodzinny i w ogóle się nie zmartwił.

Dodam jeszcze, że OB wyszło mi podwyższone (19), ale myślę, że ma to związek z toczącym się procesem zapalnym w zębach.
Obserwuj wątek
    • muktprega1 Re: Proszę o interpretację wyników badań mojej ta 24.09.13, 22:44
      Witaj
      Twoje wyniki z kalkulatora:
      FT4 9.55% [wynik 12.57, norma (11.5 - 22.7)]

FT3 28.33% [wynik 4.35, norma (3.5 - 6.5)]

więc bardzo niziutkie obydwa, TSH 2,334 też jest ciut za wysokie na tak młodą osobę. Diagnozowałabym dalej - USG tarczycy z wymiarami i opisem, przeciwciała a-TPO a-TG.
      • fajnapapaja Re: Proszę o interpretację wyników badań mojej ta 24.09.13, 22:50
        anty TPO zrobiłam i wyszło 0,19 (z normą 0-5,61)
        na USG zapisałam się jutro to dam znać jak to wyjdzie,
        ale wyczuwam też powiększony węzeł na szyi, który do tej pory wiązałam z tym zapaleniem w zębach, może to jednak tarczyca?

a czy istnieje taka możliwość, żeby w Haszimoto wyszła prawidłowa tarczyca w USG?
        • hashi-tess Re: Proszę o interpretację wyników badań mojej ta 24.09.13, 23:07
          jeśli miąższ tarczycy będzie prawidłowy, to z dużym prawdopodobieństwem
          mogę powiedzieć, że objętość tarczycy będzie niewielka.
          • fajnapapaja Re: Proszę o interpretację wyników badań mojej ta 24.09.13, 23:09
            hashi-tess napisała:

> jeśli miąższ tarczycy będzie prawidłowy, to z dużym prawdopodobieństwem
            > mogę powiedzieć, że objętość tarczycy będzie niewielka.

ale, co to oznacza? chodzi mi o przyczynę, z powodu której ta objętość byłaby niewielka?
            • hashi-tess Re: Proszę o interpretację wyników badań mojej ta 24.09.13, 23:32
              to się nazywa zanikowe zapalenie tarczycy.
              • fajnapapaja Re: Proszę o interpretację wyników badań mojej ta 24.09.13, 23:37
                bardzo dziękuję za odpowiedzi nawet o tak późnej porze,
                a to zanikowe zapalenie tarczycy to jest to samo co Haszimoto?
                i od razu mam pytanie czy w związku z tym, że mam zrobione anty-TPO, któro jest w normie powinnam wykonać jednak poziom anty TG? jutro idę na to USG to od razu bym skoczyła z rana na pobieranie krwi
                • hashi-tess Re: Proszę o interpretację wyników badań mojej ta 25.09.13, 07:23
                  fajnapapaja napisała:

> bardzo dziękuję za odpowiedzi nawet o tak późnej porze,

smile

> a to zanikowe zapalenie tarczycy to jest to samo co Haszimoto?

tak

> i od razu mam pytanie czy w związku z tym, że mam zrobione anty-TPO, któro jes
                  > t w normie powinnam wykonać jednak poziom anty TG? jutro idę na to USG to od ra
                  > zu bym skoczyła z rana na pobieranie krwi

wypytaj dokładnie o usg i oczywiście zabierz opis papierowy.

Tak, jedne osoby mają p/ciała TPO, a inne tylko TG.
                  Są jeszcze tacy, którzy mają wszystkie.
                  Dlatego pomysł oznaczenia p/ciał jest dobrym pomysłem.
                  • fajnapapaja PO USG 25.09.13, 14:10
                    tak jak pisałam, byłam dzis na USG:
                    oto opis:
                    Płat prawy: 11x15x37
                    Płat lewy 8x12x37
                    ciesń max szer 2mm

(wyliczyłam w tym kalkulatorze, że obj wynosi TYLKo 4.8285 ml !!!)

Lokalnie w partiach grzbietowych obu płatów niewielkie strefu niejednorodnej echogeniczności miązszu, poza tym miąższ o zachowanej strukturze, jednorodny, bez uchwytnych zmian ogniskowych.
                    Zwracają uwagę dość liczne powiększone węzły chłonne- szyjne grupy górnej oraz podżuchwowe wielkości do 20 mm o zatartych zatokach.

Taki mam opis, pani która robiła to usg powiedziała, że uważa że ta tarczyca jest w porządku.

Mam też wyniki mojej morfologii - wszystkie wyszły w normie.

Co w takim razie powinnam zrobić? Jakie jeszcze badania wykonać żeby mieć pełny obraz?
                    • muktprega1 Re: PO USG 25.09.13, 18:45
                      Za Hashi przemawia:

1) mała tarczyca, jak u 6-7 latki oraz niejednorodnej echogeniczność miąższu
                      2) bardzo niskie Ft4 mimo, że w normie - FT4 9.55% oraz dość niskie - FT3 28.33%
                      3) powiększone węzły chłonne mogą być związane z zapaleniem tarczycy (pewna nie jestem)
                      4) objawy niedoczynności, które podałaś
                      5) TSH 2,334 mU/L mimo, że w normie, to jednak młoda osoba powinna mieć w granicach 1

Dobry endo powinien się pochylić nad Twoją malutką tarczyca, tym bardziej, że ona nie jest w stanie produkować odpowiedniej liczby hormonów dla Twojego dorosłego ciała :
                      • fajnapapaja Re: PO WIZYCIE U ENDO 25.09.13, 20:13
                        Zgadzam się ze wszystkim, co napisałaś. Po tym jak przewertowałam to forum to widzę, że mam duuużo elementów które świadczą o niedoczynności.
                        Byłam dziś u endo - chciałam wizytę "na już", więc nie był to żaden znany endokrynolog ani żaden polecany, ale poczytałam opinie na forahc i okazało się, że jest całkiem dobry.
                        Teraz już sama nie wiem co robić,
                        lekarz rodzinny po zobaczeniu wyników tarczycy stiwerdził że wszystko super
                        endokrynolog u którego dziś byłam, powiedział, że mam wrócić na kontrolę za 3 miesiące z nowym wynikiem TSH i z przeciwciałami, ale że jak narazie nie widzi powodów do wdrożenia leczenia i zaczniemy się niepokoić przy TSH = 3,5
                        powiedział, żebym z powodu moich wypadających włosów zbadała sobie żelazo i ferrytynę.
                        Nie przepisał mi żadnych leków, bo stwierdził, że one tylko rozregulują mi cały organizm i przy takich wynikach to daje sobie ręce uciąć, że leczenie nie jest konieczne i że będziemy to kontrolować co 3 miesiące.
                        Powiedział też, że skoro jeszxczenie planuje zajścia w ciąże, to TSH 2,33 nie jest złe i mam obserwować swój organizm.
                        Do tego dodał, że ta mała tarczyca budzi zastrzeżenia, przeliczył sobie tą objętość i uznał , że jest znacznie za mało ale podsumował to tak, że widocznie po prostu tak mam, ale z powodu niskich przeciwciał i tego opisu usg nie uważa, żeby to było spowodowane zapaleniem autoimmunologicznym. Ostrzegł mnie jednak, że musimy regularnie kontrolować tą tarczyvę co 3 miesiące, żeby nie przeoczyć momentu, w którym TSH się zwiększy i że zapewne w którymś momencie mojego życia będę miała niedoczynność spowodowaną małą tarczycą.

Stąd moje pytanie do Was, czy w związku z tym, że ani lekarz rodzinny ani endokrynolog nie widzą powodów do leczenia mam się uspokoić i wrócić na kontrolę za te 3 miesiące, czy powinnam po prostu zmienić endokrynologa i jednak upierać się przy jakimś leczeniu ??
                        Wizyty dużo kosztują, a ja nie mam tyle pieniędzy, żeby robić tyle tych badań i zmieniać endykrynologów, a za wszystkie rte badania którymi obecnie dysponuje zapłaciłam sama i już nie za bardzo mam fundusze.

Co sądzicie??
    • fajnapapaja PO dodatkowych badaniach 27.09.13, 16:50
      Kochane, zrobiłam sobie kolejne badania:
      wyszła mi dość niska ferrytyna 26 ng/ml (10 - 291)
      żelazo 80 (36 - 167)
      B12 - 373 pg/ml ( 211 - 911)

i zrobiłam te drugie przeciwciała
      anty-TG wyszły 0,52
      (przypomnę że antyTPO wyszły mi 0,19)

no i dalej nie wiem co robić??
      Czy ta ferrytyna jest dobra? czy powinnam coś z nią zrobić?
      Nie wiem czy mam szukać innego endokrynologa, czy po prostu zastosować się do zaleceń tego u którego byłam i po prostu skontrolować się za 3 miesiące?
      Co sądzicie? Nie wiem już co mam robić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka