Dodaj do ulubionych

leczenie jodem promieniotwórczym

08.01.14, 22:02
witam czy może napisać ktoś kto jest po leczeniu jodem J131?Jaki czas po podaniu jodu upłynął do czasu normalizacji stężeń TSH i ft4 i ft3? Po jakim czasie zmalała tarczyca?
Jestem 5 tygodni po leczeniu jodem J131,dostałam dawkę 17mci. Lekarka dziś mnie nastraszyła, że tsh powinno już być w normie albo wskazywać na niedoczynność .A u mnie nadal niskie,poniżej normy. I byc może trzeba będzie podać drugą dawkę jodu. Hormony tarczycy w normie,usg pokazuje już zmniejszenie tarczycy(o około 5ml).
Proszę o wymianę doświadczeń osoby,które przez to przeszły.
Obserwuj wątek
    • gala_dali83 Re: leczenie jodem promieniotwórczym 08.01.14, 22:31
      Napisz, jakie masz wyniki ft3 i ft4. TSH może reagować z opóźnieniem, i pani dr powinna to wiedzieć. O niedoczynności świadczą poziomy hormonów tarczycy, czyli ft3 i ft4.
    • mami-016 Re: leczenie jodem promieniotwórczym 09.01.14, 09:00
      U mnie się wszystko unormowało po ponad roku...
      Pierwsze badanie TSH po ok. miesiąca od jodu miałam w normie, ale w następnym miesiącu juz miałam 15, jeszcze miesiąc póżniej 31.
      Nie sugeruj się tym, że p. dr powiedziała, że ma być coś w normie w określonym czasie. Każdy z nas jest inny, inaczej dochodzi do normy, inne też dawki tego jodu dostajemy.
      Mnie np. podziękowano w poradni medycyny nuklearnej właśnie po roku, bo NFZ nie przewidział takich przypadków jak ja, że leczą się nieco dłużej. Mają przewidziany rok na pacjenta a że nie zostałam unormowana i doprowadzona z leczeniem do końca, to nie ich problem. Zrobiłam tylko wielkie oczy (co przy Graves-Basedowie nie jest trudnewink ), pani dr było niezmiernie głupio powiedzieć, że to już ostatnia wizyta no i cóż, lecz się pacjencie sam...
      Reasumując: cierpliwości i szkoda nerwów, bo nimi sobie też nieźle tarczycę podkręcamywink
    • m1-66 Re: leczenie jodem promieniotwórczym 09.01.14, 10:44
      Witam
      jeśli dobrze pamiętam to pierwszy raz jod podano mi w 2009 roku 13mCi z powodu nadczynności tarczycy po sześciu tygodniach TSH na tym samym poziomie 0,005 .Endokrynolog przypisał mi dodatkowo Thyrosan, brałem go bodajże do lutego następnego roku. TSH troszeczkę poszło w górę ale nie znacznie .Skierowano mnie na powtórne podanie jodu w marcu 2010 dostałem dawkę 22mCi i po czterech tygodniach od podania TSH 17 . Obecnie niedoczynnośc i tableteczki Euthyrox do końca smile obecne TSH 0,657 mlU/ml / 0,27-4,2 /
      FT3 3,59 pg/ml / 2,02-4,43 /
      FT4 1,60 ng/dl / 0,932-1,710 /
      każdy organizm reaguje inaczej da się żyć chociaż chyba w nadczynności było lepiej wink
      pozdrawiam
      • mami-016 Re: leczenie jodem promieniotwórczym 09.01.14, 12:19
        Zgadzam się, w nadczynności o wiele lepiej. Człowiek nakręcony ale wie, że żyjewink
        Ja miałam dawkę 575 MBq.
        • m1-66 Re: leczenie jodem promieniotwórczym 09.01.14, 13:29
          to prawda "chciało się chcieć" co prawda pociłem się,drżały mi ręce, dużo jadłem,byłem "nakręcony"i pewno upierdliwysmile dla otoczenia tętno po wyżej 100 zdawałem sobie sprawę że to bardzo złe dla mojego organizmu jednak byłem szybki błyskotliwy rozwiązywanie jakiś zadań nie stanowiło problemu mogłem pracować na trzy etaty-brak potrzeby snu wink a teraz ospały robię wszystko bo po prostu muszę brak chęci,częste bóle nóg stawów rodzina mnie wspierasmile chodzę do różnych endokrynologów wyniki TSH FT3 FT4 w normie - zmiana dawek euthyroxu ,w czasie to się bardzo rozciąga no niby jestem w euthyrozie według cyferek obecnie każą tylko wykonywać samo badanie FT3 ponieważ twierdzą że tarczycy już nie mam / badanie USG / a ono odpowiada za samopoczucie no w sumie nie ma co narzekać inni mają gorzej trzeba wzmocnić swoją "psychę" i pewno da się żyć smile
          pozdrawiam serdecznie
          • mami-016 Re: leczenie jodem promieniotwórczym 09.01.14, 13:50
            nic dodać, nic ująćsmile

Powiem tylko, że mam córkę z okresu nadczynności, gdzie dziecko nie mogło z matką nadążyć i teraz drugą z okresu "normy" po niedoczynności, gdzie matka nie nadążawink.

m1-66, możesz się na maila do mnie odezwać? mami-016@gazeta.pl

Minutek też oczywiście, jak coś chcesz dokładniej wiedzieć, to pisz na maila

Pozdrawiam
      • muktprega1 m1-66 09.01.14, 15:38
        FT4 85.86% [wynik 1.6, norma (0.932 - 1.71)]

FT3 65.15% [wynik 3.59, norma (2.02 - 4.43)]

Masz na dobrym poziomie hormony, czy Twoje samopoczucie "nadąża" za wynikami? ale różnica pomiędzy 20% dość znaczna, popracowałabym na Twoim miejscu nad przemianą smile

> obecnie każą tylko wykonywać samo badanie FT3 ponieważ twierdzą że tarczycy już nie mam

z tym się nie zgodzę, bo do dobrego samopoczucia i do ustalania dawki tyroksyny potrzebne są zdecydowanie 2 hormony smile chociaż oczywiście drugi odpowiada za samopoczucie

• minutek1 Re: leczenie jodem promieniotwórczym 09.01.14, 16:08
      Wyniki 5 tygodni po podaniu jodu :
      tsh 0,02
      ft4 17,35(12-22)
      ft3 4,88(3,1-6,8)
      Objawy mam pomieszane zimno z uderzeniami gorąca,pobudzenie z ospałością.
      Tsh według doktor złe,powinno być w normie o ile nie w niedoczynności po takim czasie.
      Miałam wysoki wychwyt jodu 62,2 %.Więc teoretycznie leczenie powinno być bardziej skuteczne.
      Więcej o mnie w tym wątku:
      forum.gazeta.pl/forum/w,24776,117428838,148802756,Re_Hashi_Basedow_jestem_mix.html
      Ja niestety jestem odmiennego zdania co do samopoczucia czy lepiej w nad czy w niedoczynności. Przeszłam już jedno i drugie.W niedoczynności jak miałam dobra dawkę to było dobrze,a w nadczynności samopoczucie nie było dobre nic nie mogło tego poprawić.
      Jestem mixem z przeciwciałam Anty TPO i Trab, z przechodzeniem od niedoczynności w nadczynność i z powrotem i tak wiele lat.

do m-66- jak Twoje tsh było miesiąc po jodzie takie niskie to napisz proszę jakie były wtedy poziomy hormonów tarczycy.( miesiąc po jodzie).

I może ktoś pamięta jak zmniejszała się objętość tarczycy i jaki mieliście wychwyt jodu.
      • m1-66 Re: leczenie jodem promieniotwórczym 10.01.14, 07:12
        Witam
        5.05.2009
        47 dni po jodzie 13mCi
        TSH 0,005 ulU/ml / 0,27-4,20 /
        fT3 3,42 pg/ml /2,02-4,43/ - 58%
        fT4 1,73 ng/dl /0,932-1,710/ - 102,5%

muktprega1 - pracuje nad tym zmniejszając powoli dawkę euthyroxu aby osiągnąć jak najlepsze samopoczucie

pozdrawiam
    • minutek1 Re: leczenie jodem promieniotwórczym 21.01.14, 19:39
      Wyniki z dzisiaj(7 tygodniu po jodzie):
      Tsh 0,684(o,27-4,2)
      Ft4 11,52(12-22) -4,80%
      Ft3 3,58(3,1-6,8) 12,97%
      Powracam na forum Hashimoto, dajcie mi porządnego kopa,żebym już tu nie wracała. Nigdy więcej nadczynności tarczycy. Mam nadzieję ,że ten koszmar już nie powróci. W piątek idę do endokrynologa po tyroksynę.
      Czuje się oczywiście fatalnie,ale nie patrzę na to,bo przecież do dziś mega sie bałam, że nadczynność nie została pokonana jodem.Ważne,że cel jodowania osiągnięty,mam nadzieję na zawsze.
      • muktprega1 Re: leczenie jodem promieniotwórczym 22.01.14, 20:14
        > Czuje się oczywiście fatalnie

no nie dziwię się przy takim Ft4 -4,80% i niziutkim Ft3 12,97%
        Możesz kontynuować swój wątek, bo będzie on ważny dla ludzi, którzy być może maja podobne problemy do Twoich smile
        Daj znać jak z tyroksyną i od ilu masz zacząć. Powodzenia
        • maritawu Re: leczenie jodem promieniotwórczym 25.01.14, 13:41
          Witam.
          Weszłam w Twój wątek,żeby nie "zaśmiecać" agulinie smile

Znalazłam,że po leczeniu przeciwciała wracają do normy zazwyczaj w ciągu jednego roku.
          Jeśli po roku nadal są wysokie,należy liczyć się z nawrotem choroby.
          "...skutkiem zastosowania terapii radiojodem jest zmniejszenie objętości tarczycy do 50%.
          Efekty leczenia występują z pewnym opóźnieniem 6-8 tygodni,początkowo może być konieczne dalsze przyjmowanie tyreostatyków,.....po 3 do 6 miesięcy należy spodziewać się wystąpienia niedoczynności tarczycy.....uzupełnienie hormonów tarczycy trzeba rozpocząć odpowiednio wcześnie i z dużą precyzją.Należy zapobiegać niedoczynności,poprzez odpowiednie dawkowanie hormonów, aby nie doszło do nasilenia choroby oczu.Wartość TSH nie powinna przekraczać 1mU/l..."

Nie wiem czy pomogłam,ale jeśli jesteś niedługo po jodzie to mieszane objawy mogą jeszcze występować.
          Jeszcze raz zaznaczę,że w całej książce zwracają uwagę na trzymanie hormonów tarczycy w ryzach referencyjnych.
          Jeśli znajdę jeszcze coś ciekawego to napiszę.Pozdrawiam
          • minutek1 Re: leczenie jodem promieniotwórczym 25.01.14, 14:02
            Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź.
            Skoro zazwyczaj zmniejsza się o połowę, to jak ja miałam 26ml, to zmniejszy się do 13ml, to dalej może się rozchulać, bo przecież to nie będzie mała tarczyca.Ojoj.
            Zainteresowało mnie to zdanie"uzupełnienie hormonów tarczy cy trzeba rozpocząć odpowiednio wcześnie i z dużą precyzją". Ciekawe co mają na myśli odpowiednio wcześnie(a może podają jakieś wartości tsh czy hormonów?),kiedy rozpocząć wdrażanie tyroksyny wiedząc,że to już niedoczynność pojodowa.
            • maritawu Re: leczenie jodem promieniotwórczym 25.01.14, 14:15
              Tu powiększoną nazywają tarczycę powyżej 50-60 ml,więc u Ciebie nie było tak źle.
              "...cyt.po zakończeniu terapii radiojodem ważne jest optymalne ustawienie hormonów.Poziom ft4 powinien znajdować się blisko górnej granicy normy,a stężenie TSH nie powinno przekraczać 1mU/l.
              Jak jeszcze coś znajdę to napiszę wieczorem.Pozdrawiam
              • minutek1 Re: leczenie jodem promieniotwórczym 26.01.14, 09:52
                dzięki, tak też poczytuję o tobie u aguliny. Napisz jakie miałaś anty tpo?I czy we wrześniu to był początek twojej choroby?i jaką miałaś objętość tarczycy?
                • maritawu Re: leczenie jodem promieniotwórczym 26.01.14, 11:31
                  Poprzeglądałam jeszcze książkę,ale już nic ciekawego nie znalazłam.Jedynie,że w ponad 80% radiojodowanie na trwałe hamuje nadczynność tarczycy i uregulowuje jej funkcję. Jeśli chodzi o tą wspomnianą precyzję we wdrożeniu sztucznego hormonu niestety nie jest napisane,czy ma na niedoczynność wskazywać TSH czy ft4,a one niekonieczne są kompatybilne na dany moment.
                  Mam swój własny wątek z ostatnim wpisem z 20.12.2013.
                  Tarczycę miałam o obj.19,2./usg robione przez radiologa/.Kilka dni temu endo zrobił mi usg i obj. wyszła 8,1.Jak obliczyłam w domu,to otworzyłam buzię ze zdziwienia.smile We wtorek idę ponownie do radiologa.
                  • maritawu Re: leczenie jodem promieniotwórczym 26.01.14, 11:33
                    Miałam badane tylko TRABy.
                    • mami-016 Re: leczenie jodem promieniotwórczym 26.01.14, 22:56
                      Minutek, jestem, jak prosiłaś. Jakie masz pytania?
                      • minutek1 Re: leczenie jodem promieniotwórczym 27.01.14, 13:11
                        witaj mam pytanie jaką dawkę zażyłaś?kiedy?jaką miałaś objętość tarczycy przed jodem,po jakim czasie zmalała i jak zmalała?I kiedy dostałaś euthyrox przy jakich wynikach i po jakim czasie od jodu?I jakie w tym wszystkim przeciwciała?I czy miałaś tez anty tg i anty tpo oprócz trabów. A i jaki wychwyt jodu?
                        • mami-016 Re: leczenie jodem promieniotwórczym 27.01.14, 13:56
                          18.06. - jod dawka 575 MBq.
                          16.08. - TSH 14, euthyrox 50
                          28.09. - TSH 31, euthyrox 125 - tu p.dr stwierdza: O, zniszczyliśmy całą tarczycę.

Nie zrobili mi usg, więc nie wiem, jak szybko i kiedy zmalała. Wynik Tsh i dawka euthyroxu wskazywała na to, że nie mam tarczycy.

Kolejny prawie rok, to strzelanie z dawką i hustawka z nad w niedoczynność, przy czym nadczynność polekowa.

W efekcie stanęło na 125 euthyroxu.

Objętość przed jodem 45,5 ml.
                          Objętość 2 lata później 1,7 ml.

Przeciwciała przed jodem:

anty-tg 20,59 (norma 0,00 do 4,11 )
                          anty-tpo 703 (norma 0,00 5,61 )
                          TRab 23,75 (norma do 2)

Wychwytu jodu też mi nikt nie robił.
                          • minutek1 Re: leczenie jodem promieniotwórczym 27.01.14, 14:43
                            dzięki,bardzo mi to jasno napisałaśsmile
                            Tarczycę miałaś ogromną.
                            Jod miałaś podany w innych jednostkach,więc nie wiem jak to ma do mojego mci17.
                            Znalazłam coś takiego :
                            0,555GBq= 15mci.
                            Teraz tylko pytanie czy
                            0,555 GBq z hakiem powiedzmy to to samo co twoje 575MBq????Wówczas to byłoby zbliżone do mojego 17mci.
                            • mami-016 Re: leczenie jodem promieniotwórczym 27.01.14, 14:56
                              niestety nie wiem, jak to z tymi dawkami, ale byc może twoje obliczenia są dobre i byłaby to podobna dawka.
                              • kaka73 Re: leczenie jodem promieniotwórczym 20.08.14, 13:22
                                Hej i jak długo trwało dobranie dawki?
                                Ja jestem 3 miesiące po jodzie dawka 10mCi po leczeniu Basedova na cito podanym - nietolerancja tyreostatyków.
                                Obecnie jestem w niedoczynności
                                TSH - 4,76 (0,27 - 4,2)
                                FT3 - 7,69 (12-22)
                                FT4 - 2,97 (3-6,8)
                                Miesiąc temu hormony były w górnej granicy normy prawie. Dostałam na razie dawkę 23 euthyroxu - tyje - mam na plusie 5kg.
                                No i serce nie kołata , zimno mi - jaka odmiana, tylko ospała jestem.
                                Wygląda na to, że jod zadziałał.
                                Poza tym to tez miałam najpierw niby Hashimoto potem ogromna nadczynność i Basedow.
                                • minutek1 Re: leczenie jodem promieniotwórczym 15.04.16, 17:42
                                  Do kaka73 i innych po radiojodzie.
                                  Jak się czujecie,jaką dawkę przyjmujecie i jaką macie wielkość tarczycy?czy spadły Wam przeciwciała?
                                  Ja jestem 2,5 roku po radiojodzie tarczyca ma objętość 2,9ml.Guzki zniknęły. Samopoczucie różnie.Biorę dawkę 88 pięć dni w tygodniu i 75 dwa razy w tygodniu.Napiszcie jak to u was?
                                  • kaka73 Re: leczenie jodem promieniotwórczym 17.04.16, 18:44
                                    Ja biorę dawkę 112. Tarczyca 3,3ml. Rok temu 6,0ml więc zanika. Guzki są nadal.Samopoczucie ok tylko dalej nie potrafię zrzucic wagi.
    • m1-66 Re: leczenie jodem promieniotwórczym 17.04.16, 21:41
      moja dawka euthyroxu to 125 - 3 x w tygodniu i 112 - 4x w tygodniu, na tej dawce TSH 3,41 ulU/ml / 0,27-4,2 /
      tarczyca prawie jej już nie ma tydzień temu robiłem usg to guzki są liczne ale bardzo malutkie nadal trzeba to monitorować
      samopoczucie to chodzę śpiący bolą mnie stawy , nogi, lamią się paznokcie i ciągle się drapię smile
      chyba trzeba podnieść dawkę
      • muktprega1 Re: leczenie jodem promieniotwórczym 18.04.16, 06:53
        > samopoczucie to chodzę śpiący bolą mnie stawy , nogi, lamią się paznokcie i cią
        > gle się drapię smile
        > chyba trzeba podnieść dawkę

Proponuję w ciemno nie podnoś, najpierw sprawdź całą trójkę tarczycową :
        TSH, oraz hormony tarczycy - Ft4 i Ft3.
        • kaka73 Re: leczenie jodem promieniotwórczym 18.04.16, 08:44
          Ja też się drapię od kolan w dół mnie swędzą nogi. Tsh 2,6
          • kuncia7 Re: leczenie jodem promieniotwórczym 10.02.17, 10:52
            Napiszcie, proszę jak często wam endokrynolog zmienia dawki .
            U mnie cieżko dobrać właściwa i coś długo z tym schodzi , już drugi rok nie mogę wyjsć z pojodowej niedoczynnosci .
            Jak często macie wizyty ?
            • muktprega1 Re: leczenie jodem promieniotwórczym 10.02.17, 19:29
              kuncia może swój wątek założysz?
              2 rok? To długo, napisz w swoim wątku jak wyglądają Twoje wyniki (TSH, Ft4, Ft3, D3, B12, ferrytyna - to taki standard w tarczycowych)
              • kaka73 Re: leczenie jodem promieniotwórczym 10.02.17, 20:37
                Ja chodzę co 3 miesiące, dawkę mam stałą od chyba 9 miesięcy 112.
                • kuncia7 Re: leczenie jodem promieniotwórczym 11.02.17, 14:50
                  kaka a jakie masz tsh na tej stałej dawce?
                  • kaka73 Re: leczenie jodem promieniotwórczym 11.02.17, 19:18
                    0,7
                    • kuncia7 Re: leczenie jodem promieniotwórczym 12.02.17, 11:08
                      Dziękuje kaka za odpowiedz.
                      W następnym tygodniu mam badania i wizytę.
                      Jak będę znała swoje aktualne wyniki napisze .
                      • kuncia7 Re: leczenie jodem promieniotwórczym 15.03.17, 18:23
                        No cóż dawka podniesiona na 88/100 przy wyniku tsh 2,4
                        Ciagle czekam na leprze samopoczucie smile
                        Powiedzcie proszę, czy po dobraniu optymalnej dawki czujecie się jak dawniej ,
                        bez tego zmęczenia i senności ?
                        • hashitess Re: leczenie jodem promieniotwórczym 15.03.17, 22:05
                          kuncia7 napisała:

> No cóż dawka podniesiona na 88/100 przy wyniku tsh 2,4
                          > Ciagle czekam na leprze samopoczucie smile
                          > Powiedzcie proszę, czy po dobraniu optymalnej dawki czujecie się jak dawniej ,
                          > bez tego zmęczenia i senności ?

dopisałaś swoją historię do wątku Minutka co nie jest zgodne z forum.
                          Proszę, załóż swój wątek i przenieś do niego swoje wpisy.
                    • kuncia7 Re: leczenie jodem promieniotwórczym 19.03.17, 14:11
                      Zapraszam do mojego wątku
                      smile
                      Pojodowa niedoczynnosc w przebiegu GB .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka