Dodaj do ulubionych

wyniki po operacji

23.01.14, 00:40
Miesiąc temu usunięto mi tarczyce z powodu wola guzowatego.

Dzisiaj odebrałam wyniki:
TSH 68,56 (norma 0,27-4,2)
FT3 1,28 (norma 2,57-4,43)
FT4 0,39 (norma 0,93 - 1,7)

Wyniki nieciekawe, ale w sumie czuję się lepiej niż zaraz po operacji (nie mam mrowień, a permanentnie zmęczona jestem od kilku lat, więc się przyzwyczaiłam). Dopiero dostałam receptę na Eutyrox ze stopniowym dochodzeniem do dawki 100 mg. Co sądzicie, jako eksperci?
Obserwuj wątek
    • n1eobecna Re: wyniki po operacji 23.01.14, 01:02
      Czemu dopiero teraz tyroksyna????
    • minutek1 Re: wyniki po operacji 23.01.14, 09:38
      Ano właśnie czemu dopiero teraz tyroksyna?
      Mąż miał operację półtora miesiąca temu,zaraz po wyjściu ze szpitala dostał receptę na 50 eutyroxu,za cztery tygodnie kontrola i zwiększenie dawki. I wszytko idzie na razie dobrze.
      Czemu nie miałaś zaleconej tyroksyny od początku?
      • i_po_tarczycy Re: wyniki po operacji 23.01.14, 10:56
        Dwóch endokrynologów stwierdziło, że jeśli dobrze funkcjonuję, to hormony dostanę po miesiącu - po pierwsze będzie już po histopatologii, a po drugie łatwiej jest ustawić dawkę, jak organizm zareaguje na brak tarczycy.
        • gala_dali83 Re: wyniki po operacji 23.01.14, 14:03
          Idioci. Przepraszam, ale tylko mi przychodzi do głowy. Udowodnią, że bez tarczycy organizm przestaje działać, wpędzą w głęboką niedoczynność, a potem oznajmią, że łaskawie włączają leczenie.
    • pies_z_laki_2 Re: wyniki po operacji 23.01.14, 23:44
      Z takimi wynikami wchodź na wysoką dawkę powoli, bo zbyt szybko to organizm oszaleje, a przyjemne to nie jest, zapewniam cię.

I od razu szukaj innych endo, bo co to konowały i sadyści... Bardzo ci współczuję!!! Czy badałaś niedobory? Jeśli nie, to zrób badanie wit. B12 , D3 25oh, ferrytyny, PTH i wapnia. Mam nadzieję, że hist-pat wyszedł dobrze? Co z przytarczycami?
      • i_po_tarczycy Re: wyniki po operacji 24.01.14, 00:37
        wiem, że to trudne do uwierzenia, ale ja czuje sie calkiem dobrze. Dawke do 100 mam rozlozona na 3 miesiace. Potem mam zrobic kompleksowo wszystkie badania. Histo OK, poza tym, że mialam utkana jedna przytarczyce. Po szpitalu mialam lekkie problemy z palcami u rak (takie uczucie niedokrwienia), ale przeszlo. Z pozostalymi - zmeczenie, czy marzniecie zyje od zawsze, wiec mi to nie przeszkadza. Ja z kobiet z tytanu smile, wiec moze jeszcze nie zajarzylam, że powinnam się źle czuc smile
        Maz mojej kuzynki jest endo w Stanach. Twierdzi, że taki brak suplementacji po resekcji jest zgodny z nowymi trendami. Niby organizm się "wyzerowuje".
        Ja raczej mam zal do endo, że zdecydowal o operacji bez obserwacji guzow. Niby byly duze, ale w biopsji byly jednoznacznie w niezlosliwe. Przed operacja mialam 3 konsultacje i kazdy kazal ciac, ale do dziś nie mam przekonania, że zrobilam dobrze.
        • n1eobecna Re: wyniki po operacji 24.01.14, 06:37
          Biopsja nigdy jednoznacznie nie okresli, ze guz jest niezlosliwy. Lepiej ciesz sie, ze tak dobrze znioslas operacje smile
    • cichaaa Re: wyniki po operacji 24.01.14, 01:25
      O laboga... Dobrze że nie wykitowałaś za przeproszeniem przy takim leczeniu. Lekarzom nie ufaj zanadto, oni czasem guzik wiedzą... Co widaćpo twoich kosmicznych wynikach.
    • muktprega1 Re: wyniki po operacji 24.01.14, 14:32
      > Wyniki nieciekawe, ale w sumie czuję się lepiej niż zaraz po operacji (nie mam
      > mrowień, a permanentnie zmęczona jestem od kilku lat, więc się przyzwyczaiłam).

Jak byłaś permanentnie zmęczona od kilku lat, czyli miałaś niedoczynność przed operacją? Tak pytam z ciekawości, wole też może się pojawić przy nieleczonym długo Hashimoto (wole limfocytarne), reakcja na brak leczenia tyroksyną, miałaś sprawdzone przeciwciała przed operacją? a-TPO, a-TG, ewentualnie TRAB-y?
      • i_po_tarczycy Re: wyniki po operacji 24.01.14, 21:07
        Teoretycznie wyniki 3-ki tarczycowej miałam idealne. Gdyby nie guz i tyreoblobulina przewyższająca 8 razy normę - pewnie nie wylądowałabym na stole.
        Hormony nie wskazywały na niedoczynność, chociaż pozostałe objawy miałam prawie w 100%.
        Przeciwciał nie miałam robionych przed operacją.
        • pies_z_laki_2 Re: wyniki po operacji 26.01.14, 13:57
          i_po_tarczycy napisał(a):
          > Teoretycznie wyniki 3-ki tarczycowej miałam idealne. Gdyby nie guz i tyreoblobu
          > lina przewyższająca 8 razy normę - pewnie nie wylądowałabym na stole.
          > Hormony nie wskazywały na niedoczynność, chociaż pozostałe objawy miałam prawie
          > w 100%.
          > Przeciwciał nie miałam robionych przed operacją.

Tyrteoglobulina? Jeśli tak, to bada się właśnie p.ciała przeciwko tyreoglobulinie, czyli aTG, czyli musiałaś mieć badania p.ciał. Ale nie dlatego się wycina tarczycę, że są wysokie p.ciała. Coś tu nie tak, chyba nie wszystko nam mówisz, albo coś poplątałaś.

Nie mogłaś mieć wszystkiego w porządku, dobre wyniki badań nie są przesłanką do resekcji tarczycy. Wysokie p,ciała także nie. Było coś jeszcze?
          • djpa Re: wyniki po operacji 26.01.14, 17:34
            Oprócz przeciwciał przeciw tyreoglobulinie bada się jeszcze samą tyreoglobulinę. Ale co po i dlaczego i jak się to interpretuje - nie wiem. Pozdrawiam smile
            • minutek1 Re: wyniki po operacji 26.01.14, 18:03
              A po operacji robili ci jakieś badania oprócz ft3,ft4 i tsh?
              • i_po_tarczycy Re: wyniki po operacji 27.01.14, 12:28
                Po operacji nie miałam żadnych badań oprócz tsh, ft3 i ft4. W kierunku wapnia badali mi tylko odruchy - drżenie mięśni twarzy oraz mrowienie rąk i nóg.
                Tarczycę wycieli, bo miałam bardzo ogromnego guza w jednym płacie (zajmującego prawie cały płat) i liczne guzy w drugim. Ze względu na wielkość tego dużego oraz położenie mniejszych a także nowotworowe historie w rodzinie, endokrynolog podjął decyzję o wycięciu. Potwierdził to drugi. Na stole wylądowałam w kilka dni po wyniku BACC. Wszystko odbyło się tak szybko, że dopiero teraz mam czas pomyśleć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka