Dodaj do ulubionych

Czy to Hashimoto?

31.01.14, 21:38
Proszę o poradę. Niedawno zupełnie przypadkowo odkryłam problemy z tarczycą, stąd moje pytanie. Czy wyniki wskazują na chorobę Hashimoto?, czy powinnam zrobić dodatkowe badania przed wizytą u endokrynologa?. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
FT3 5,2 (norma 3,12-6,76)
FT4 15,21 (norma 12-22)
TSH 5,97 (norma 0,27-4,2)

USG: Tarczyca o niejednorodnej echogeniczności z ogniskami hypoechogennymi-bez wyraźnej granicy przechodzącymi w prawidłową tkankę gruczołową.
Ogólna wielkość tarczycy 9,1 ml
Obserwuj wątek
    • kociubinska_hermenegilda Re: Czy to Hashimoto? 01.02.14, 18:30
      Witaj, wg mnie Twoje wyniki wskazują na Hashimoto. Nie masz jeszcze wyników anty-TG i anty-TPO, ale nawet bez oznaczania przeciwciał można dostrzec sporo elementów wskazujących na te chorobę. Masz niedużą tarczyce. Przeliczone na procenty wyniki ft3 i ft4 przedstawiają się następująco:
      Ft3 - 57,14%
      Ft4 - 32,10%.
      Ft3 jest wyższe od ft4, co przemawia za niedoczynnościa, opis usg wskazuje na Hashimoto (niejednorodna echogenicznosc, ogniska hypoechogeniczne). Oznacz może, jeśli masz na to czas i fundusze, przed wizytą u endo przeciwciała, ale musisz się liczyć z tym, że akurat nie wyjdą podwyższone. Tak się może zdarzyć, choć to i tak nie przeczy Hashimoto.
      Życzę Ci zdrowia, szybkiej diagnozy i dobrze ustawionego leczenia.
      • kociubinska_hermenegilda Re: Czy to Hashimoto? 02.02.14, 08:39
        Jeszcze jedna ważna rzecz. Zrób sobie polecany na siostrzanych forach tarczycowych test sprawdzajacy objawy tarczycowe. Ten test otwiera oczy. W swoim poście nic nie pisałaś o objawach, a w końcu najważniejsze jest to, jak się czujesz, a nie jakie masz wyniki. smile
        • muktprega1 Re: Czy to Hashimoto? 02.02.14, 13:05
          www.chorobytarczycy.eu/test#0
          • sylwia-weronika Re: Czy to Hashimoto? 02.02.14, 15:22
            zrobiłam test i wyszło mi, że istnieje prawdopodobieństwo wystąpienia niedoczynności tarczycy. Dużo gorzej czułam się ponad pół roku temu a wszystko zaczęło się po ciąży i trwało tak kilka lat. Od ok pół roku biegam, oczyszczam organizm ziołami i czuję się o niebo lepiej niż wcześniej......wręcz bez porównania, jestem dużo bardziej przytomna. Ale sam fakt, że mogę mieć tą chorobę przeraża mnie, bo nigdy nie chorowałam, zawsze byłam szczupła i choroby raczej mnie omijały....antybiotyk przyjmowałam 2-3 razy w całym życiu. Pamiętanie o lekach do końca życia jest dla mnie przerażające a o skutkach nawet nie chcę myśleć.
    • pies_z_laki_2 Re: Czy to Hashimoto? 03.02.14, 04:33
      Witamy w elitarnym klubie Hashimotek smile
      Nie martw się, wszystkie byłyśmy tak samo zdrowe i ... przestałyśmy być... I jak widać można z tym żyć big_grin
      • sylwia-weronika Re: Czy to Hashimoto? 03.02.14, 11:05
        no to pięknie....w sumie nie powinnam być aż tak zaskoczona, bo moje życie to wieczna droga pod górkę....więc nie mam zamiaru się poddawać...jak zwykle smile Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam wszystkich zmagających się z tym paskudstwem
    • sylwia-weronika Re: Czy to Hashimoto? Jakie badania? 10.03.14, 16:14
      Witam wszystkich ponownie;

W związku z zapaleniem tarczycy, które u mnie stwierdzono chciałabym się dopytać o badania, które powinnam zrobić dodatkowo, oprócz TSH Ft3 FT4 anty-TPO anty-TG. Mam na myśli żelazo, ferrytyna i co jeszcze? B12, D?. Niby dużo wątków na ten temat ale nie mogę znaleźć konkretnej odpowiedzi.

Z góry dziękuję za odpowiedź
      • ola_dom Re: Czy to Hashimoto? Jakie badania? 10.03.14, 17:14
        sylwia-weronika napisał(a):

> Mam na myśli żelazo, ferrytyna i co jeszcze? B12, D?. Niby dużo wątków na ten temat ale nie
        > mogę znaleźć konkretnej odpowiedzi.

Najlepiej zrobić wszystko, co wymieniłaś.
        Jeśli są ograniczenia finansowe - można zrezygnować z żelaza, bo ważniejsza jest ferrytyna.
        Dodatkowo badanie wit.D jest dość drogie, a ok. 90% z nas ma jej duże niedobory - wtedy zamiast wydawać kasę na badanie, lepiej kupić sobie dobre kapsułki z wit.D - jednak za pierwszym razem warto zbadać jej poziom - żeby przynajmniej wiedzieć, czy suplementować 7000 jednostek, czy wystarczy 5000. A może tylko 2000, jeśli spędzałaś ostatnio dużo czasu na słońcu (bez filtra!), jadłaś dużo ryb, tranu, etc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka