zuzann-a 10.04.14, 14:42 Witam. Wiecie może czy po usunięciu tego raka zawsze jest terapia jodem czy są przypadki, że nie jest to konieczne? Może jest tu ktoś kto tego uniknął? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zamostkowa Re: Rak brodawkowaty. 04.05.14, 14:19 Zuzanna, widzę, że nikt ci jeszcze nie odpowiedział A więc po usunięciu tarczycy ze względu na raka nie zawsze jest terapia jodowa - zależy od wielkości guza (zmiany) i złośliwości. Ja miałam tzw. mikroraka (czyli guz poniżej 1 cm) i nie miałam żadnej terapii. Natomiast przeważnie co 2 lata pacjenci mają badania diagnostyczne jodowe, tzw. trzydniówkę. Polega to m.in. na połknięciu tabletki z jodem i badania scyntygraficznym szyi i całego ciała (na wykrycie ew. przerzutów czy niepożądanych zmian). Masz pytania, to pisz. Teraz będę częściej na forum. Odpowiedz Link
skidblandir Re: Rak brodawkowaty. 30.01.15, 21:58 Hej! Ja własnie jestem po takiej trzydniówce, pełnego jodowania nie miałam. Jeśli jesteś zainteresowana - pisz! Zaznaczyłam, żeby mi odpowiedzi z wątku na maila przychodziły, więc nie przegapię Odpowiedz Link
zuzann-a Re: Rak brodawkowaty. 03.02.15, 10:53 Dzięki dziewczyny za odzew, okazało się, że w przypadku mojej mamy konieczne jest jodowanie i ma już za sobą dwa pobyty w Gliwicach w odstępie pół roku. W lutym jedzie na tomograf albo rezonans (nigdy nie pamiętam które to badanie) i po tym badaniu będzie decyzja czy będą kolejne jodowania. Mama ma jeszcze jakieś zmiany w okolicach wątroby i na płucach. Mam nadzieję, że to nic strasznego. Odpowiedz Link
zamostkowa Re: Rak brodawkowaty. 05.02.15, 20:41 Mama pewnie będzie miała scyntygrafię (jeśli chodzi o tarczycę) albo tomograf (większy obszar badania). Napisz, jak wyniki u Mamy. Trzymam kciuki. Odpowiedz Link
neonek1007 Re: Rak brodawkowaty. 12.10.16, 18:29 Rak Brodawkowaty. carcinoma papillare lobi dextri glandulae thyroideae pT1a rak brodawkowy na obszarze 0,2 cm. Jestem po usunieciu całej tarczycy wraz z węzłami chłonnymi. Czy będę miał leczenie uzup. J131. Odpowiedz Link
damdalen Re: Rak brodawkowaty. 12.10.16, 20:00 W Centrum Onkologii Gliwice pani doktor mówiła mi, że coraz częściej odchodzą od jodoterapii w przypadku raków zróżnicowanych. Jeżeli zmiana jest mała (kilka milimetrów) oraz pacjent jest poniżej 40 roku życia to ten rodzaj leczenia czasem nie jest konieczny. Jeszcze do tego oczywiście bierze się pod uwagę stan kliniczny pacjenta, wywiad rodzinny, a nawet plany prokreacyjne, itd. Sporo też zależy od danego szpitala, regionu, oczywiście lekarza - także warto zrobić rozeznanie. Odpowiedz Link
ociam Re: Rak brodawkowaty. 30.08.17, 11:42 Witam chciałabym zapytać o leczenie radio jodem. Jeśli nie będzie to problemem to bardzo proszę o kontakt mailowy na dres ociam@gazeta.pl Odpowiedz Link
kuncia7 Re: Rak brodawkowaty. 30.08.17, 11:52 Napisz coś więcej : z jakiego powodu masz mieć radio jod ? Ja np. miałam z powodu Grawesa -Basedowa . I co konkretnie cię interesuje ? Odpowiedz Link
muktprega1 Re: Rak brodawkowaty. 31.08.17, 10:21 ociam zadawaj proszę pytania na forum, na pewno ktoś odpowie, kto był w podobnej sytuacji. Pytania i odpowiedzi są ważne dla wszystkich, którzy są w takiej sytuacji i szukają jakichkolwiek informacji od praktyków. Pozdrawiam Cię mocno Odpowiedz Link