Dodaj do ulubionych

Interpretacja wyników

12.02.15, 00:31
Witam, swoja tarczyca zaczałem interesować się od sierpnia/września tamtego roku kiedy zauważyłem wzrost wypadających włosów. Lekarz rodzinny skierował mnie wtedy na badania TSH i wynik był następujący: 4,350 (norma 0,270 - 4,200) lekarz stwierdzil, że wynik niby ok i do powtórki za 3miesiące. Czas szybko zleciał i pod koniec stycznia zrobiłem dopiero prywatnie nowe badania które pokazały:
TSH - 5,690 (norma 0,270 - 4,200)
FT3 - 2,30 (norma 2,04 - 4,4)
FT4 - 0,98 (norma 0,93 - 1,71)

Ten sam lekarze rodzinny co poprzednio stwierdził, że wyniki są ok i różnica jest na granicy błędu. Czy to normalne wyniki w wieku 28lat, czy może jestem przewrażliwiony? wink
Obserwuj wątek
    • muktprega1 Re: Interpretacja wyników 12.02.15, 09:52
      Nie, to nie jest normalne tak wysokie TSH w wieku 28 lat.
      Twoje wyniki z przelicznika % na tytułowej stronie forum:
      FT4 6.41% [wynik 0.98, norma (0.93 - 1.71)]

FT3 11.02% [wynik 2.3, norma (2.04 - 4.4)]

bardzo niziutkie, zdrowi mają powyżej 50%, koniecznie zadbaj o dalszą pełną diagnostykę tarczycy:
      - -przeciwciała a-TPO oraz a-TG
      - USG tarczycy z dokładnym opisem i trzema wymiarami płatów bądź objętością (zapytaj przed - czy robią)
      Pewno nie dostaniesz skierowania, ale warto zrobić to dla samego siebie, bo na 100% masz problemy z tarczycą.
      Warto jeszcze:
      - ferrytyna
      - D
      - B12
      problemy z tymi niedoborami typowe przy niedomogach tarczycy.
      • huskyman Re: Interpretacja wyników 16.04.15, 21:52
        Dopiero sie zebrałem na USG. Wynik z wczoraji:
        Gruczoł tarczycowy niepowiększony, o jednorodnej echostrukturze, bez zmian ogniskowych.
        Tarczyca nie przemieszcza/uciska tchawicy, nie schodzi za mostek.
        Wym płatów:
        prawy 12x12x36mm
        lewy 12x13x37mm
        cieśń 4mm
        Całkowita objętość gruczołu wynosi 5,8ml

W miedzyczasie byłem jeszcze raz na badaniach i TSH wzrosło do 6,35 (normy 0,27-4,2)
        • muktprega1 Re: Interpretacja wyników 17.04.15, 08:38
          Ach, jak ja kocham ten opis wink

> Gruczoł tarczycowy niepowiększony
          > Całkowita objętość gruczołu wynosi 5,8ml

tyle, że nikt nie wspomniał, ze to objętość tarczycy odpowiada wielkością u 6-latka, a dorosłego faceta normy to 15-25 ml
          poniżej tabelka z książki niemieckich endokrynologów "Jak żyć z Hashimoto":
          i.imgur.com/kNMtJY5.png
          i nie ma takiej opcji, żeby tak maleńka tarczyc mogął obsłużyć ciało dorosłego faceta.

> W miedzyczasie byłem jeszcze raz na badaniach i TSH wzrosło do 6,35 (normy 0,27
          > -4,2)
          TSH - hormon przysadki mózgowej ma za zadanie pobudzać gruczoł tarczycowy do produkcji hormonów, więc pogania, bo tarczyca niewydolna.
          Ponieważ Twój opis USG:
          >o jednorodnej echostrukturze, bez zmian ogni
          > skowych.

to prawdopodobnie będzie to zanikowe zapalenie tarczycy i być może nie będziesz miał przeciwciał a-TPO oraz a-TG, ale i tak zrobiłabym je:
          forum.gazeta.pl/forum/w,24712,142557216,142563596,Re_FT4_ponad_norme_Prosba_o_ocene_wynikow_.html
          Szukaj dobrego endo, bo szkoda życia na tkwienie w niedoczynności smile endo lub dobry rodzinny, który wypisze Ci receptę na tyroksynE. Resztę czyli kilka podstawowych zasad nauczysz sie sam
          • huskyman Re: Interpretacja wyników 18.04.15, 00:54
            W przyszlym tygodniu jestem juz umówiony na prywatna wizyte. Przeciwciała miałem w planach zrobic przed wizyta. Obawiam sie jednak, że lekarz zleje mnie i stwierdzi, że taka moja uroda wink
            • muktprega1 Re: Interpretacja wyników 18.04.15, 07:54
              Obawiam sie jednak, że lekarz zleje mnie i stw
              > ierdzi, że taka moja uroda wink

Jasnowidz ?? wink

• huskyman Re: Interpretacja wyników 18.04.15, 18:41
                Czasem mam przebłyski "kobiecej intuicji" big_grin w koncu rzadko kiedy miezczyzni choruja na tarczyce...
          • huskyman Re: Interpretacja wyników 20.04.15, 20:13
            Odebrałem dzisiaj morfologie i z ciekawszych to:
            OB 1 ( normy 0-10 )
            Hemoglobina 14,1 ( normy 14-18 )
            Limfocyty 51,2 % (normy 25-40 ) H
            Neutrofile 36,8 % (normy 40-75 ) L

TSH 5,270 ( normy 0,27-4,2) H
            FT3 2,55 (normy 2,04-4,4)
            FT4 1,05 (normy 0,93-1,71)
            anty-TG <1,0 ( normy 0,411)
            anty-TPO <1,0 (normy 0,561)

Dziwne, samo wyleczenie TSH? wink Jedyne co zmienilem w swoim zyciu, to to ze przestałem biegać, a wczoraj mialem mega ciezki trening na silowni - wszelkie wczesniejsze badania wykonywalem 2 dni po ostatnim treningu.
            • muktprega1 Re: Interpretacja wyników 22.04.15, 20:43
              szkoda, że nie zrobiłeś tego co napisałam wyzej:
              - ferrytyna
              - D
              - B12

bardzo niska hemoglobina, przypuszczam, ze masz niezłą anemię, a ferrytyna jest najbardziej miarodajnym badaniem przy problemach z żelazem.
              > Dziwne, samo wyleczenie TSH? wink

ciutkę podniosło się Ft4 to i TSH się obniżyło, ale nadal ponad normę smile
              • huskyman Re: Interpretacja wyników 20.06.15, 10:49
                Po wizycie u endo, został mi przepisany Euthyrox 25.
                Z początku 25mcg przez 2 tygodnie, do tej chwili 37,5mcg. Początkowy okres bardzo fajnie, zero skutków ubocznych, lepszy humor, dieta w koncu przynosiola zamierzone efekty. Obecnie czuje ze wszystko przystopowalo i jakby czuje "głód" na wieksze dawki wink
                02.06 zrobilem badania i wyszło:
                TSH 3,570 (0,27-4,2)
                FT3 2,04 (2,04-4,4)
                FT4 1,01 (0,93-1,71)
                Niby TSH w normie, ale wolne hormony nadal na niskim poziomie. Jak je podkręcic w góre? Selen przyjmuje z orzechów brazylijskich. Obecnie czekam na wizyte do endo a koncza mi sie tabsy, czy rodzinny może mi je wypisać ?
                • muktprega1 Re: Interpretacja wyników 21.06.15, 16:18
                  Obowiązkowy wink zestaw do przeczytania przy wprowadzaniu tyroksyny:
                  forum.gazeta.pl/forum/w,24776,144914060,147044879,Re_prosze_o_interpretacje_.html
                  Początkowy okres bard
                  > zo fajnie, zero skutków ubocznych, lepszy humor, dieta w koncu przynosiola zami
                  > erzone efekty. Obecnie czuje ze wszystko przystopowalo i jakby czuje "głód" na
                  > wieksze dawki wink

tak się dzieje, Piesek ładnie to wyjaśnił wyżej w linku.

Obecnie czekam na wizyte do
                  > endo a koncza mi sie tabsy, czy rodzinny może mi je wypisać ?

Może, powiedz, ze Ci się skończyła, ale jeśli pójdziesz na następny raz do endo, to weź od niego oświadczenie o tarczycy, czy przyjmowaniu tyroksyny, żeby ogólny miał motywację do wypisania recepty.
                  Jakby był problem, spróbuj w aptece przekonać i obiecaj receptę nastepnym razem (i dotrzymaj słowa wink ) jak rzeczywiście sytuacja bez wyjścia, odezwij się. Nie rób przerw w braniu tyroksyny, bo uderzy w organizm obuchem
                  • huskyman Re: Interpretacja wyników 21.06.15, 20:24
                    Nie wiem czy to pomoże, ale mam znajoma aptekarke to może sie zlituje wink Zostawilem sobie na wszelki wypadek również paragon z apteki w ktorej kupowałem ostatnio tabsy ( apteka w tym samym budynku co przychodnia mojego endo). Rodzinny to ostatnia osoba do której chce pojsc po recepte. Jeden z tych którzy wszystko by leczył sam i nawet nie chcial slyszec o skierowaniu do endo wink
                    • huskyman Re: Interpretacja wyników 23.06.15, 23:23
                      Teraz tak wrzucilem w kalkulator FT3 i FT4 i wyszło mi:

FT4 10.26% [wynik 1.01, norma (0.93 - 1.71)]

FT3 0% [wynik 2.04, norma (2.04 - 4.4)]

To normalne ze mam 0% FT3??? Jutro lece jeszcze raz zrobic badania, ponieważ udalo mi się wbić na piątek do mojego endo przed jego urlopem.
                      Ps. znów czuje sie opuchnięty (na twarzy szczegolnie ), bez wyrazu, bez ochoty na nic uncertain
                      • muktprega1 Re: Interpretacja wyników 24.06.15, 14:11
                        Ludzie piszcie wyniki na jakiej dawce i od kiedy, bo się można zarąbać czytać wszystkie posty od początku żeby znalezć taką informację czytając np 10 nowych postów, pliss!

> FT4 10.26% [wynik 1.01, norma (0.93 - 1.71)]
                        > FT3 0% [wynik 2.04, norma (2.04 - 4.4)]

od 20 czerwca jesteś na dawce 25 tyroksyny a potem 37,5 ? czy te wyniki są po 4 tygodniach na tej dawce? Jeśli tak, trzeba dawkę podnosić pomału co 12 a wynik Ft3 będzie niski dopóki nie podniesiesz żelaza smile
                        • huskyman Re: Interpretacja wyników 24.06.15, 18:26
                          Dawkowanie Euthyroxu 25 od 23.04.2015 1 tydzien 12,5mcg, drugi 25mcg, i do chwili obecnej po 37,5mcg

02.06.2015
                          TSH 3,570 (0,27-4,2)
                          FT4 10.26% [wynik 1.01, norma (0.93 - 1.71)]
                          FT3 0% [wynik 2.04, norma (2.04 - 4.4)]

Dzisiaj 24.06.2015
                          TSH 5,300 (0,27-4,2)
                          FT4 14.10% [wynik 1.04, norma (0.93 - 1.71)]
                          FT3 -2.12% [wynik 1.99, norma (2.04 - 4.4)]

Nie wiem czym spowodowane takie nagłe pogorszenie wszystkiego uncertain Męczyć endo o jakieś konkretne żelazo na recepte? Wizyta w piątek.
                          • muktprega1 Re: Interpretacja wyników 25.06.15, 20:13
                            Po 4 tygodniach od zmian w dawkowaniu tyroksyny - robimy badania trójki tarczycowej i reagujemy w zależności od, Twoja dawka nadal mieści się w dawce zaledwie wprowadzajacej co widać w duzej niedoczynności w wynikach, konieczne podnoszenie dawki spokojne i systematyczne myślę, ze aż do 50 tyroksyny, wtedy proponuję odczekać na tej pełnej dawce 4 tygodnie i zrobić trójkę. Być może wynik Ft3 podniesie się również po podniesieniu dawki, ale tego nie wiadomo.

> Nie wiem czym spowodowane takie nagłe pogorszenie wszystkiego uncertain Męczyć endo o
                            > jakieś konkretne żelazo na recepte? Wizyta w piątek.

Nie, jestem przeciwnikiem brania czegokolwiek w ciemno, najpierw wynik a potem dawkowanie zgodne z niedoborami, nigdy nie odwrotnie. Jakie są typowe niedobory przy tarczycy - wiesz.
                            • huskyman Re: Interpretacja wyników 28.06.15, 21:22
                              Po wizycie lekarz zwiekszyl dawki, do 50mcg pierwszy tydzien, 62,5mcg drugi tydzien i nastepnie 75mcg. Zalecil zwiekszenie spozycia czerwonego miesa (ew. zakupienia żelaza w tabsach ).
                              • huskyman Re: Interpretacja wyników 29.01.16, 22:46
                                Niestety po pol roku nadal konwersja T4->T3 kuleje. FT3 obecnie 1,44 przy normie 2,00-4,40. Jakby jakas z Pań miała zalegający NOVOTHYRAL 100, chetnie odkupie bo straciłem juz wiare w Euthyroxa.
                                • muktprega1 Re: Interpretacja wyników 30.01.16, 11:28
                                  Kochany minął rok czasu, jak proponowałam żebyś zrobił wyniki, z tak typowymi dla tarczycowców niedoborami Luty 2015:
                                  - ferrytyna
                                  - D
                                  - B12

potem w kwietniu 2015 m.in napisałeś:
                                  >Hemoglobina 14,1 ( normy 14-18 )

na co uzyskałeś odp:
                                  >bardzo niska hemoglobina, przypuszczam, ze masz niezłą anemię, a ferrytyna >jest najbardziej miarodajnym badaniem przy problemach z żelazem.

zdecydowanie z doświadczenia trzech for tarczycowych wynika, że Ty i tylko Ty jesteś władny podnieść swoje samopoczucie przynajmniej tarczycowo przy odrobinie niezbędnej do tego wiedzy. Im szybciej to zrozumiesz tym szybciej poczujesz się lepiej.
                                  1 - bierzesz tyroksynę na czczo co najmniej 1/2 przed śniadaniem?
                                  2 - badania!! (te wyżej, bez żelaza na poziomie NIE JEST MOŻLIWA PRZEMIANA HORMONÓW)
                                  3 - doprowadzić poziom obydwu hormonów do poziomu od 60% w górę
                                  4 - Stopniowo zwiększać dawkę (od 12,5 Hashitess) zdać relacje z samopoczucia po np 2 tygodniach i znowu podnieść dawkę, jeśli organizm już się wyciszył i "przyjął" poprzednią podwyżkę.
                                  5 - badania robimy PO 4-5 tygodniach od zmian nie czekając aż upłynie rok wink (dotyczy jednorazowej zmiany u ciebie będzie dłuzej podnoszenie dawki ze względu na dużą niedoczynność)

Novothyral tylko wtedy jeśli masz na dobrym poziomie ferrytynę, B12, D3 a nadal nie ma dobrej przemiany
                                  Uff, to na razie tyle.

>FT3 obecnie 1,44 przy normie 2,00-4,40.

to jest na dawce 75 sprzed pół roku? Ja obecnie mam 125 a ważę 75 kg
                                  • huskyman Re: Interpretacja wyników 31.01.16, 10:15
                                    Badań nie robiłem na ferrytyne/D/B12 gdyż i tak przez ten czas stosowałem codziennie D3 5000IU, do tego suplementy żelaza typu Forte ( lekarz odmówił podania czegoś na recepte ), codziennie jem po ponad pol kg miesa, zielone warzywa itp itd. Diete mam dobrą, jestem w temacie odzywiania i silowni od ponad 10lat. Obecnie wyeliminowałem z diety nabiał typu sery, mleko. Gluten również praktycznie nie wystepuje w tym co jem. Jadłospis opiera sie na zdrowych tluszczach, olej lniany/kokosowy/jajka, chude mięso, czerwone buraki/sałata, ryż basmati.

T4 biorę pare godzin nawet przed jedzeniem wink
                                    Suplementy żelaza niestety powodują u mnie zaparcia.
                                    Selen suplementuje z orzechów braz., jod również przyjmuje.
                                    Obecnie jestem na 112,5mcg Euthyroxu, na chwile wskoczylem na 150, ale bez wiekszej rożnicy to odczulem. Myśle, że nie ma co zwiekszać T4 dopoki jego przemiana leży - chociaz FT4 z ostatnich badań to 1,08 ( 0,93-1,71)
                                    Novo to nie taki straszny lek, nie ma co demonizować T3 smile
                    • hashitess Re: Interpretacja wyników 24.06.15, 00:03
                      huskyman napisał:

> Rodzinny to
                      > ostatnia osoba do której chce pojsc po recepte. Jeden z tych którzy wszystko b
                      > y leczył sam i nawet nie chcial slyszec o skierowaniu do endo wink

jest dużo lekarzy rodzinnych, którzy mają dużą wiedzę n/t chorób
                      tarczycy. Może warto mu zaufać.
                      Przy takich wynikach hormon Ci się należy jak psu pełna miska.

Znajdujesz się w bardzo dużej niedoczynności, z której musisz
                      powoli wychodzić serwując ostrożnie hormon syntetyczny.
                      Zacznij od 12,5mikrogr. l-tyroksyny.
                      • muktprega1 Re: Interpretacja wyników 04.02.16, 19:57
                        > Badań nie robiłem na ferrytyne/D/B12 gdyż i tak przez ten czas stosowałem codzi
                        > ennie D3 5000IU, do tego suplementy żelaza typu Forte ( lekarz odmówił podania
                        > czegoś na recepte ), codziennie jem po ponad pol kg miesa, zielone warzywa itp
                        > itd. Diete mam dobrą, jestem w temacie odzywiania i silowni od ponad 10lat.

hm, to ciekawe dlaczego masz tak kiepską na najniższej hemoglobinę przy takim odżywianiu??
                        >Hemoglobina 14,1 ( normy 14-18 )

i kiepską konwersję?

>jod również przyjmuje.

a wiesz że przy Hashimoto jod w ogóle nie jest wskazany? Może pogorszyć stan?

>Novo to nie taki straszny lek, nie ma co demonizować T3 smile

a gdzieżbym śmiała demonizować T3, skoro sama przyjmuję od 4 czy 5 lat wink mówię jak jest.
                        Na Twoim miejscu zdecydowania przerwałabym suplementację D3, żelaza i co tam jeszcze bierzesz na jakieś 2 tygodnie i sprawdziła ich poziom (szczególnie ferrytyna, 12, kwas foliowy), ale o tym już wiesz, bo pisałam kilka razy.

Co do zaparć - dobry cytrynian mg
                        • huskyman Re: Interpretacja wyników 07.02.16, 10:07
                          Hashi mam wykluczone przez lekarza, przeciwciał nie miałem.

No dobra, przerwę suplementacje. Wyjdą kiepskie wyniki D3, żelaza itp i co dalej? Skoro przy suplementacji bylo kiepsko to co można będzie wiecej zrobić? Jakie są dalsze kroki?
                          • laura.phys Re: Interpretacja wyników 07.02.16, 11:18
                            nieobecnosc przeciwcial nie swiadczy o braku Hashimoto, niestety.
                            • muktprega1 Re: Interpretacja wyników 08.02.16, 09:27
                              potwierdzam, są dwa rodzaje Hashimoto, jedno to limfocytarne zapalenie tarczycy
                              drugie zanikowe zapalenie tarczycy. W zanikowym zapaleniu tarczycy najważniejsze jest usg, a p/ciała p/tarczycowe z reguły nie występują.
                              Biorąc pod uwagę, ze Twoja tarczyca ma 5,8ml (u 6-latka!) to prawdopodobnie masz takie, ale też nie wiadomo jak z Twoimi przeciwciałami, bo one nie są wartością stałą, pojawiają się i znikają, mogą się np uaktywnić pod wpływem jodu.

>No dobra, przerwę suplementacje. Wyjdą kiepskie wyniki D3, żelaza itp i co dalej? Skoro przy suplementacji >bylo kiepsko to co można będzie wiecej zrobić? Jakie są dalsze kroki?

Napisałąm wyżej:
                              jestem przeciwnikiem brania czegokolwiek w ciemno, najpierw wynik a potem dawkowanie zgodne z niedoborami, nigdy nie odwrotnie. Jakie są typowe niedobory przy tarczycy - wiesz.
                              Choroba tarczycy będzie Ci towarzyszyła do końca Twojego życia, więc zrób wszystko, żeby jak najwięcej się o niej nauczyć i z nią żyć, potrzebna jest jakaś elementarna wiedza. Nie wystarczy brać - trzeba wiedzieć CO i ILE brać proporcjonalnie do wyników niedoborów.
                              Ale rób jak uważasz - Twój wybór.
                              Kup sobie książkę "Jak żyć z Hashimoto" niemieckich endokrynologów na początek nauki.

>znów czuje sie opuchnięty (na twarzy szczegolnie ), bez wyrazu, bez ochoty na nic.

objawy głębokiej niedoczynności....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka