Dodaj do ulubionych

Rosnące TSH

19.02.19, 20:23
Od roku biorę ethyrox. Mam zapisaną dawkę 25, wyniki miałam 4,3. Po miesiącu spadło mi do 2,5. Od pół roku nie czuję się za dobrze i przytyłam- rzeczywiście wyniki mi sie podniosły do 3. Niby w normie, lekarz stwierdził, że dalej mam brać to co biorę. Czy mogę sama sobie zwiększyć i sprawdzić czy będzie lepiej? Czy mogę potem wrócić do 25?
Obserwuj wątek
    • netkamk Re: Rosnące TSH 20.02.19, 14:51
      Ile masz lat? Wg mnie tsh na poziomie >4 jest za wysokie, osobiście zmieniłabym lekarza.
      • elazurek75 Re: Rosnące TSH 22.02.19, 13:26
        Teraz mam 3, a miałam 2,5- od września mam wrażenie, że czuję się gorzej. Lekarz nie widzi problemu. Ostatnio rok trwało zanim przekroczyłam normę- mam czekać aż mi wzrośnie i wtedy iść po zmianę dawki? Mam 44 lata
        • netkamk Re: Rosnące TSH 22.02.19, 19:37
          Osobiście zauważyłam u mnie różnice w samopoczuciu przy różnych wynikach tsh, ja najlepiej czułam się gdy tsh było w okolicach 1, najlepiej mniej, przy > 2 zaczynały się u mnie objawy niedoczynnośći typu zmęczenie, senność itp Mój pierwszy lekarz przychodząc do niego z wynikiem tsh 4 zasugerował że mam depresję lub poprostu jestem leniwa.... następny wprowadził euthyrox i kazał monitorować samopoczucie przy różnych wynikach. Każdy inaczej reaguje, jedni przy tsh 4 czują się normalnie a inni ledwo funkcjonują. Ja bym jednak przystawała na swoim że przy tsh 3 źle się Pani czuje i koniec, że jak było 2 było lepiej.
          • elazurek75 Re: Rosnące TSH 24.02.19, 18:19
            Tak mi się wydaje. Po widzę po ciele- zaczęły się wzdęcia, problemy z brzuchem, samopoczuciem, stawami. Miałam do września sporo stresu w pracy i mogło to negatywnie wpłynąć. Dziękuję za odpowiedź. Najlepsze jest to, że ten mój lekarz ma bardzo dobre opinie na forach jako dobry specjalista.
            • laura.phys Re: Rosnące TSH 25.02.19, 11:31
              Dobrze jest tez zrobić badania krzywej insulinowej glukozowej ferrytyny b12 i d25oh na początek.
    • laura.phys Re: Rosnące TSH 22.02.19, 19:45
      Zmień lekarza

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka