mefistoteles 15.11.05, 19:06 mam tarczyce wielkosci 8,5 cm szesc. , czy to ze jest ona zbyt mała moze dawac takie objawy jak apatia,stany pod. , zmeczenie, bóle stawów...TSH-2,5 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
katerina24 Re: za mała tarczyca 16.11.05, 22:15 Zrób przeciwciała Anti TG i Anti Tpo ,ft 4 i ft 3[wplne free hormony tarczycy] morfologię oraz zelazo,wapń ,magnez ,cholesterol,cukier,mocz,transaminazy] pozdrawiam Odpowiedz Link
katerina24 Re: za mała tarczyca 16.11.05, 22:16 przepraszam miało być ft 4 i ft 3--wolne hormony tarczycy[free --stąd f przed hormonem]tylko wolne hormony daja db obraz pracy tarczycy,pozdrawiam Kaśka Odpowiedz Link
upadlyaniol Re: za mała tarczyca 19.11.05, 12:30 8.5 ml to nie jest mala tarczyca tylko prawidlowa. Wielkosc tarczycy zalezy takze od tego czy jestes "duza" czy "mala i drobna". A badania mozna zawsze zrobic. Odpowiedz Link
mefistoteles Re: za mała tarczyca 21.11.05, 10:52 hmmmm ja jestem chłopakiem..niemałym ( 180 92 kg), i od pewnego czasu mam problemy takie jak : stany pod. , osłabienie, znuzenie bóle miesni...wykluczyłem dziesątki chorób.....lekarz mi powiedział ze te moje 8,5 cm to zdfecydfowanie za mało i to moze byc przyczyna Odpowiedz Link
mefistoteles Re: za mała tarczyca 21.11.05, 10:55 do tego mam wysokie cisnienie bo wieczorem np. 140 na 100 przy pulsie 105 .....odczuwam to bo szumi mi w uszach Odpowiedz Link
wawan1 Re: za mała tarczyca 21.11.05, 12:18 Mefi, widze, że my od jakiegoś czasu chadzamy tymi samymi drogami po formach, pioszukując przyczyny, ale tej prawdziwej naszego samopoczucia. Mnie też wykluczono trochę chorób, wykryto mi borelioze, ale niestety, nawet pomimo dodatnich wyników, lekarze niedowierzają w borelioze. eraz czekam na MRI, w celu potwierdzenia/wykluczenia SM. Czyli z tego co pamiętam, Mefi, bardzo podobny przypadek jesteśmy. Skoki cisnienia też miewam, w tym stan podgorączkowy. Ostatnio zrobione kolejne badania tarczycy (TSH, FT4, USG, nawet PTH) wykluczyły tarczycę jako przyczynę, co potwierdził już któryś raz z kolei mój lekarz. Aha, wyszedł mi powazny niedobór żelaza. Nadal lekarze poszukują , co mi jest, neurolog nazwał mnie trudnym przypadkiem. Odpowiedz Link
mefistoteles Re: za mała tarczyca 21.11.05, 17:16 ja juz miałem mri i jest bez zmian podobnie jak eeg, zresztą bylem u pewnego znanego neurologa który powiedział mi ze moje objawy są nietypowe dla SM...przede wszystkim w sm nie ma temperatur.....nie musisz sie chyba wiec bac..poza tym skoro masz borelioze to na 99% to jest przyczyna Odpowiedz Link
dorciaaa Re: za mała tarczyca 10.01.06, 13:33 Ja mam wielkośc tarczycy ok.6. A mój lekarz twierdzi że to zdecydowanie za mało, bo norma zaczyna się od 12. Odpowiedz Link