Dodaj do ulubionych

podwyższone TSH i wole obojętne????????????

01.03.06, 19:33
Witam .
Przed świętami wykryłam guzki- bolące co jakiś czas, biopsja i tyle co
wyczytałam to wole obojętne, do tego TSH w okolicy 2.6, pani doktor dała mi
eltroxin mam brać przez 2 miesiące i zrobić tsh czy spada.

Pytanie: która z chorób tarczycy najbardziej do tych objawów pasuje , bo
lekarka nic nie chciała mi powiedzieć, dostałam hormony a mam żylaki (bardzo
rozwinięte nie powinnam brać hormonów), mam także arytmię serca, wypadają mi
włosy juz od roku - po urodzeniu dziecka, mam napady nerwowości i jednoczesnie
niechęci. Z tego co w internecie wyczytałam to jest wiele wspólnego a moja
doktor taka małokomunikatywna. Na następną wizytę mam jeszcze czekać cały mieciąc.
Obserwuj wątek
    • katerina24 Re: podwyższone TSH i wole obojętne???????????? 01.03.06, 21:07
      Witam Twój post jest nieco chaotyczny.Jak to wykryłas sama sobie guzki w
      tarczycy?To chyba były jakieś giganty.Co dokładnie wykazało usg?I jaki był
      dokładny opis bacu?
      Badania które miałas sa delikatnie mówiąc zbyt powierzchowne.Aby dokładnie znać
      stan swej tarczycy[jej pracy]nalezy zrobić TSH
      ,wolne hormony tarczycy ft 4 i ft 3[gdzie f oznacza free]bo tylko one daja
      miarodajny obraz pracy tarczycy.Trzeba spr tez przeciwciała tarczycowe Anti TG
      i Anti TPO[Anti oznacza przeciwciało a TG konkretna nazwę w tym wypadku
      przeciwko tyreoglobulinie] ;TPO przeciwko peroksydazie tarczycowej
      Dodatkowo robi się usg tarczycy.
      TE badania sa niezbędne aby DOKŁADNIE powiedzieć co jest grane.Być może
      cierpisz na poporodowe zapalneie tarczycy .które najczęsciej przechodzi albo na
      coś innego dlatego trzeba spr wszystko.Warto spr TSH dziecku.A TY wymagasz
      ogólnej morfologii,badanie moczu,poziom żelaza[często niedokrwistość towarzyszy
      złej pracy tarczycy],trzeba też spr wapń,magnez,potas,a także poziom
      cukru.Radzę poczytać na tym czy też na forumHASHIMOTO listę db lekarzy endo i
      koniecznie zmienić lekarza,pozdrawiam ,bez tych badań tarczycy co napisałam nie
      ruszysz z miejsca,te hormony nic się nie mają do żylaków,a inne objawy
      podpinaja się pod zła pracę tarczycy.
      • eemka tylko to posiadam 01.03.06, 22:17
        reszta jest u lekarza

z usg tarczyca wielkosci prawid łowej.
        tkanka gruczołowa o prawidłowej echogenicznosci. w górnym prawym i lewym płacie
        obszar o niejednokrotnie głęboko obniżonej echogenicznosci o policyklicznych
        zarysach o wymiarach 20*16*12 mm i 20* 11mm. Węzły chłonne niepowiększone.
        Z badania przeciwciał nie ma .

TSH 2.77

Pani doktor nie oddała mi badania biopsji i tych z przeciwciałami.
        • katerina24 Re: tylko to posiadam 01.03.06, 22:26
          Czyli robiono Ci przeciwciała ale wyszły ujemne tak?Po pierwsze zmieniłabym
          medyka po drugie więcej dbania o swoje sprawy to sa Twoje wyniki więc albo mają
          obowiazek Ci je wydac albo zrobić kserokopię ,nie wiem jak mozna chodzic np po
          innych lekarzach nie znając dokładnie swoich wyników dlatego niezbedne jest ich
          posiadanie i tak sprawa wyglada,nie ma co byc biedna i zagubiona TY tam jesteś
          NAJWAŻniejsza i tyle i radziłabym ci dbać o Swoje interesy bo inaczej sama
          wiesz co wychodzi.Nawet na konslutację iść nie możesz bo nie wiesz jakie miałąś
          wyniki?!A TSH możesz sobie już teraz spr.Napisz z jakiego miasta
          jesteś ,prywatnie TSH nie kosztuje duzo zwłaszcza poza stolicą.Inne badania
          cały czas wskazane.I napisz konkretnie stwierdzono czy nie te przeciwciała?Samo
          TSH to doprawdy niewiele ,dlatego trzeba wszystko spr.
          • eemka przeciwciał nie stwierdzono ( chyba tak zrozumiała 01.03.06, 23:17
            • katerina24 Re: przeciwciał nie stwierdzono ( chyba tak zrozu 01.03.06, 23:23
              Dobrze byłoby odebrać te wyniki od lekarki i udać się do innej poleconej przez
              kogoś z forum tego lub Hashimoto[z Twojego miasta],wydaje mi się że to byłoby
              najlepsze rozwiązanie dla Ciebie.Spisz sobie też jak się czujesz czy masz sucha
              skórę
              problemy ze stawami
              koncentracją itp zeby przyblizyć samopoczucie lekarzowi ,powinien Co on tez
              osłuchać serce miałaś kiedys ekg robione/bierzesz leki na ciśnienie /serce
              wszystko się liczy dlatego warto byłoby lekarza konkretnego i summiennego
              spotkać co Ci te listy db/złych endo rozjaśnią ,trzymaj się i powodzenia
      • eemka a guzki wyczułam na szyi, bo mnie bolało 01.03.06, 22:17

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka