Dodaj do ulubionych

TSH czy na czczo?

23.03.06, 11:44
Witam . Jak w temacie czy wypicie kawy przed badaniem będzie miało wpływ na
wiarygodność wyniku .Pozdrawiam .Anka
Obserwuj wątek
    • saba76 Re: TSH czy na czczo? 23.03.06, 12:35
      w lanboratorium ,powiedziano mi ,ze nbajlepiej robic rano ,ale nie koniecznie
      nadczo- to podobno nie ma wpływu
    • monika.1977 Re: TSH czy na czczo? 23.03.06, 12:38
      też jestem ciekawa - ale zawsze chodzę na czczo - nawet bez kawy
      • monika.1977 Re: TSH czy na czczo? 23.03.06, 12:39
        TSH na pewno bez jedzenia,a co do kawy to nie wiem

• margaretka2002 Re: TSH czy na czczo? 23.03.06, 12:55
          TSH na pewno mozna robic po sniadaniu! Co hormony maja wspolnego z jedzeniem?!?
          Tyle, ze jesli chcesz w tym dniu wziac tabletke po badaniu, to nie mozesz jesc.
          • m0003 Re: TSH czy na czczo? 23.03.06, 13:18
            Mnie dwaj endo odpowiedzieli to samo, nie ma znaczenia kiedy i czy po czy przed
            jedzeniem. Najczęściej robię po południu, po wyjściu z pracy, bo tak mi
            wygodnie.
            • monika.1977 Re: TSH czy na czczo? 23.03.06, 13:25

mój z kolei mówi, że najlepiej robić to badanie rano - do ok. 8, bo wtedy jest
              największe stężenie TSH
          • monika.1977 Re: TSH czy na czczo? 23.03.06, 13:21
            margaretka2002 napisała:

> TSH na pewno mozna robic po sniadaniu! Co hormony maja wspolnego z
            jedzeniem?!?

Masz rację. Dzwoniłam do laboratorium. Zawsze wszyscy robią badania na czczo,
            więc pewnie stąd mi się wzięło takie przekonanie. Nigdy tego nie weryfikowałam.
            Zawsze denerwowało mnie to, że muszę czekać z poranną kawą, aż do zrobienia
            badań - a wystarczyło tylko zadzwonić do laboratorium......w końcu kto pyta nie
            bładzi i wiele się dowie

> Tyle, ze jesli chcesz w tym dniu wziac tabletke po badaniu, to nie mozesz
            jesc.

tzn. tablętke wziąć po badaniu a zjeść śniadanie dopiero po pół godzinie
            • skrzacik7 Już mam wynik 24.03.06, 20:58
              Dziekuje barodzo za taki odzew.

Odebrałam swój wynik i moje TSH wynosi 0.541 przy normie od 0.310.To chyba jest
              dobry wynik .TSH zrobiłam ,gdyz mój gin. dał mi skierowanie do endokrynologa bo
              twierdzi ,ze moje problemy kobiece mają podloze od tarczycy .
              Juz parokrotnie robiłam TSH i zawsze jest blisko dolnej granicy normy a raz
              było ponizej dolnej granicy normy .Ft4 i Ft3 mam w normie .Bedąc u swojego
              lekarza rodzinnego ten twierdzi ,ze skoro TSH jest w normie to nie ma co sie
              przejmować .Juz sama nie wiem co mam mysleć .Czy takie TSH moze wskazywać na
              niedopczynność tarczycy ?Jakie badania powinnam jeszcze zrobić ?Pozdrawiam
              Anna .
              • margaretka2002 Re: Już mam wynik 25.03.06, 01:02
                Jesli juz to nadczynnosc... A skoro wszystko masz w normie to chyba nie
                tarczyca?
                • skrzacik7 Re: Już mam wynik 27.03.06, 14:54
                  Dzieki za odpowiedz .Tak lekarz podejrzewa nadczynność tarczycy .Mam
                  niereguralne @ i często tworzą mi sie torbiele na jajnikach nocne
                  poty ,nerwowość .A ze mam już troche latek i początkowo gin podejrzewał ,ze to
                  moze już menopauza ale jak zrobiłam badania hormonów i zobaczył niskie TSH to
                  zalecił wizytę u endokrynologa .Sama już nie wiem co mysleć .Rodzinny
                  twierdzi ,że nie ma potrzeby iść do endo a gin twierdzi ,ze TSH powinno być w
                  granicach 1 .Pozdrawiam .
                  • duzooka Re: Już mam wynik 27.03.06, 15:27
                    witaj skrzacik
                    wynik tsh masz w zupełnej normie, ale tsh o niczym nie musi świadczyć, ja przez
                    kilka lat miałam tsh 0,6 a miałam potężną niedoczynność !!
                    to może pokazać badanie ft3 ift4, ale mówisz ze masz dobre, tzn, jakie? mogła
                    bys napisać..w sumie ciekawa jestem
                    a nerwowość i nocne poty ja mam przy niedoczynności, a jak z Twoją przemianą
                    materii? tyjesz? a może chudniesz?
                    te torbiele na jajnikach przecież muszą mieć jakąś przyczyne
                    może masz złą prolaktyne, warto by to sprawdzić
                    pozdrawiam
                  • m0003 Re: Już mam wynik 27.03.06, 15:37
                    lekarz rodzinny = wykańczacz człowieka
                    ja o swoim ZOZ-ie już dawno zapomniałam, przez dwa miesiące wmawiali mi, że mam
                    nerwicę, a to była tarczyca i cukier
                    • skrzacik7 Re: Już mam wynik 28.03.06, 08:15
                      To może napisze po kolei .Pierwszy raz badania od tarczycy miałam wykonane w
                      1996 r.kiedy to zgłosiłam sie do lekarza z niemiarowa praca serca i ogólnym
                      złym samopoczuciem .I tak wynik badania z 1996 r.
                      TSH -0,29 uIU/L nor:0,23 -3.80
                      fT4-15,31 pmol/l nor:11,0-25
                      T3-1.48 ng/ml nor:0,8-2,0
                      Drugie badanie z pobytu w szpitalu z r.2003
                      TSH(mikrolU/I)0.310 nor:0,35 -5,5
                      FT3(pikomol/l)5,6 nor:3,5-6,5
                      FT4(pikomol/l17,8 nor:11,5-23,2
                      i zalecenie ;ambulatoryjnie USG tarczycy i i konsultacja endokrynologiczna .
                      # badanie 2005 r. czerwiec 0,49 mikroIU/mIN norsad035-4.50)
                      i wynik z marca tego roku to :0.541 mikroiu/mIN norsad0.350-5.200)
                      Co jakiś czas biore rózne tabletki hormonalne w związku z tymi
                      torbielami ,ostatnio gin .zalecił przyjmowanie Provery .Czy te tabletki mogą
                      mieć wpływ na poziom TSH .Dzięki za zainteresowanie sie moim postem .Moze Mi
                      pomozecie w jakim kierunku mam iść i jakie ewentualnie badania wykonać .Acha a
                      co do tego czy tyje czy chudne .Jakiś czas temu muszę przyznać ,ze chydłam i
                      wogóle nie miałam apetytu ale ostatnio to raczej trzymam wage itak w okolicach
                      52 kg ,choć przy takim samym zywieniu potrafie czasami w ciagu miesiąca
                      przybrać kilka kg wiecej .Jeszcze raz pozdrawiam i czekam na jakieś
                      sugestie .Na koniec kwietnia mam umówioną wizytę u endo .Muszę sie przyznać ,ze
                      nie potrafie rozmawiać z lekarzami choć ostatnio jestem coraz
                      śmielsza .Pozdrawiam .Anka
                      • duzooka Re: Już mam wynik 28.03.06, 17:07
                        Aniu, moim zdaniem to nie tarczyca, wyniki masz bardzo dobre przecież...
                        może to guzek być jeszcze na tarczycy, musiałabyś zrobić usg
                        leczenie proverą nie usunie problemu który masz na dłuższą mete
                        ile masz lat? może to klimakterium? masz nieregularne albo obfite i bolesne
                        miesiączki?
                        lekarz nie chce usunąć polipow operacyjnie?
                        myśle ze tu problem jest w złej pracy jajników dlatego źle sie czujesz...tylko
                        dlaczego tak się dzieje...hmm oto jest pytanie
                        jeśli mogłabym cos od siebie doradzic poki nie znajdziesz przyczyny
                        to mogłabyś pic olej lniany, on zawiera fioestrogeny i działa przeciwzapalnie,
                        reguluje prace jajników gdy tez wytważają za mało lub za duzo estrogenów
                        względem progesteronu
                        mogła bys spróbowac mnie pomogło, ja tez miałam odwieczny problem z jajnikami i
                        po oleju czuje wyraźna poprawe
                        życze Ci odwagi na wizycie u lekarza, przeciez lekarze to tacy sami ludzie jak
                        my
                        dziwne że lekarz nie zlecił badania prolaktyny, przecież to bardzo istotne
                        może zapytasz na wizycie co i jak i dojdziesz do jakis konkretów
                        napisz koniecznie jak było u lekarza i co powiedział
                        pozdrawiam, Renata
                        • skrzacik7 Re: Już mam wynik 29.03.06, 07:49
                          Reniu ,dziekuje za odpisanie .Właśnie sama nie wiem co mam robić ,wyniki są w
                          normie ale mój gin mówi że TSH powinno być w granicach 1 ale jak mam TSH dobre
                          to lekarz mnie przeciez nie skieruje na USG ,wieć moze endokrynolog sie
                          wypowie .Tak jak pisałam wizyte mam na koniec kwietnia i niestety ale
                          prawatnie .Mój gin nawet napisał karteczkę którą mam przekazać endo .ale ja
                          niebardzo mogę sie rozczytać ,jedynie to ,ze podejrzewa nadczynność tarczycy .
                          A co do wieku to mam 46 lat i wcześniej gin podejrzewał ,ze moje klopoty mogą
                          już zwiastować menopauze ale badanie FSH jak narazie nie wskazuje na to .
                          Dzięki za wskazówki co do picia oleju lnianeg ale jak go zażywać ?
                          Pozdrawiam ,Ania .
                          • duzooka Re: Już mam wynik 29.03.06, 17:32
                            Witaj Aniu, szkoda że tak długo musisz czekać na tą wizyte u endo, państwowo
                            czekałabys pewnie duzo dłużej, nie wydaje mi się że masz nadczynność, ale
                            zobaczymy co lekarz powie, wiesz dobry endykrynolog jest w stanie wyczuć guzki
                            zwykłym badaniem, znaczy rękoma, no zobaczymy co powie
                            a jeśli chodzi o olej lniany to musi byc to olej tłoczony na zimno, mozna go
                            kupić w sklepach ekologicznych, te nabazarach są tłoczone na ciepło i nie maja
                            juz takich właściwości
                            olej trzeba pić raz dziennie 2 łyzki stołowe po posiłku
                            dobrze działa na dolegliwości kobiece i reguluje prace jajników jak wczesniej
                            wspomniałam, zaraz poszukam linka
                            o mam znalazłam tutaj cześciowo jest wszystko opisane
                            www.primanatura.com/index.html
                            jest tam tez forum z którego mozna sie dowiedziec ciekawych rzeczy
                            pozdrawiam serdecznie
                            • seni04 Re: Już mam wynik 10.05.06, 08:21
                              Ja robiłam tydzień temu badanie TSH no i poszłam jak zjadłam batonikasmileOne tak
                              pobierają krew w ambulatorium w szpitalu że zmiast krew spłynąc do strzykawki
                              kapała mi na ręke i podłoge:/Myślałam że zaczne wyć z bólu no ale dałam jakoś
                              radesmileJak bym nie zjadła nic to chyba po badaniu nie dojechała do
                              domu.Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka