skrzacik7 23.03.06, 11:44 Witam . Jak w temacie czy wypicie kawy przed badaniem będzie miało wpływ na wiarygodność wyniku .Pozdrawiam .Anka Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
saba76 Re: TSH czy na czczo? 23.03.06, 12:35 w lanboratorium ,powiedziano mi ,ze nbajlepiej robic rano ,ale nie koniecznie nadczo- to podobno nie ma wpływu Odpowiedz Link
monika.1977 Re: TSH czy na czczo? 23.03.06, 12:38 też jestem ciekawa - ale zawsze chodzę na czczo - nawet bez kawy Odpowiedz Link
monika.1977 Re: TSH czy na czczo? 23.03.06, 12:39 TSH na pewno bez jedzenia,a co do kawy to nie wiem Odpowiedz Link
margaretka2002 Re: TSH czy na czczo? 23.03.06, 12:55 TSH na pewno mozna robic po sniadaniu! Co hormony maja wspolnego z jedzeniem?!? Tyle, ze jesli chcesz w tym dniu wziac tabletke po badaniu, to nie mozesz jesc. Odpowiedz Link
m0003 Re: TSH czy na czczo? 23.03.06, 13:18 Mnie dwaj endo odpowiedzieli to samo, nie ma znaczenia kiedy i czy po czy przed jedzeniem. Najczęściej robię po południu, po wyjściu z pracy, bo tak mi wygodnie. Odpowiedz Link
monika.1977 Re: TSH czy na czczo? 23.03.06, 13:25 mój z kolei mówi, że najlepiej robić to badanie rano - do ok. 8, bo wtedy jest największe stężenie TSH Odpowiedz Link
monika.1977 Re: TSH czy na czczo? 23.03.06, 13:21 margaretka2002 napisała: > TSH na pewno mozna robic po sniadaniu! Co hormony maja wspolnego z jedzeniem?!? Masz rację. Dzwoniłam do laboratorium. Zawsze wszyscy robią badania na czczo, więc pewnie stąd mi się wzięło takie przekonanie. Nigdy tego nie weryfikowałam. Zawsze denerwowało mnie to, że muszę czekać z poranną kawą, aż do zrobienia badań - a wystarczyło tylko zadzwonić do laboratorium......w końcu kto pyta nie bładzi i wiele się dowie > Tyle, ze jesli chcesz w tym dniu wziac tabletke po badaniu, to nie mozesz jesc. tzn. tablętke wziąć po badaniu a zjeść śniadanie dopiero po pół godzinie Odpowiedz Link
skrzacik7 Już mam wynik 24.03.06, 20:58 Dziekuje barodzo za taki odzew. Odebrałam swój wynik i moje TSH wynosi 0.541 przy normie od 0.310.To chyba jest dobry wynik .TSH zrobiłam ,gdyz mój gin. dał mi skierowanie do endokrynologa bo twierdzi ,ze moje problemy kobiece mają podloze od tarczycy . Juz parokrotnie robiłam TSH i zawsze jest blisko dolnej granicy normy a raz było ponizej dolnej granicy normy .Ft4 i Ft3 mam w normie .Bedąc u swojego lekarza rodzinnego ten twierdzi ,ze skoro TSH jest w normie to nie ma co sie przejmować .Juz sama nie wiem co mam mysleć .Czy takie TSH moze wskazywać na niedopczynność tarczycy ?Jakie badania powinnam jeszcze zrobić ?Pozdrawiam Anna . Odpowiedz Link
margaretka2002 Re: Już mam wynik 25.03.06, 01:02 Jesli juz to nadczynnosc... A skoro wszystko masz w normie to chyba nie tarczyca? Odpowiedz Link
skrzacik7 Re: Już mam wynik 27.03.06, 14:54 Dzieki za odpowiedz .Tak lekarz podejrzewa nadczynność tarczycy .Mam niereguralne @ i często tworzą mi sie torbiele na jajnikach nocne poty ,nerwowość .A ze mam już troche latek i początkowo gin podejrzewał ,ze to moze już menopauza ale jak zrobiłam badania hormonów i zobaczył niskie TSH to zalecił wizytę u endokrynologa .Sama już nie wiem co mysleć .Rodzinny twierdzi ,że nie ma potrzeby iść do endo a gin twierdzi ,ze TSH powinno być w granicach 1 .Pozdrawiam . Odpowiedz Link
duzooka Re: Już mam wynik 27.03.06, 15:27 witaj skrzacik wynik tsh masz w zupełnej normie, ale tsh o niczym nie musi świadczyć, ja przez kilka lat miałam tsh 0,6 a miałam potężną niedoczynność !! to może pokazać badanie ft3 ift4, ale mówisz ze masz dobre, tzn, jakie? mogła bys napisać..w sumie ciekawa jestem a nerwowość i nocne poty ja mam przy niedoczynności, a jak z Twoją przemianą materii? tyjesz? a może chudniesz? te torbiele na jajnikach przecież muszą mieć jakąś przyczyne może masz złą prolaktyne, warto by to sprawdzić pozdrawiam Odpowiedz Link
m0003 Re: Już mam wynik 27.03.06, 15:37 lekarz rodzinny = wykańczacz człowieka ja o swoim ZOZ-ie już dawno zapomniałam, przez dwa miesiące wmawiali mi, że mam nerwicę, a to była tarczyca i cukier Odpowiedz Link
skrzacik7 Re: Już mam wynik 28.03.06, 08:15 To może napisze po kolei .Pierwszy raz badania od tarczycy miałam wykonane w 1996 r.kiedy to zgłosiłam sie do lekarza z niemiarowa praca serca i ogólnym złym samopoczuciem .I tak wynik badania z 1996 r. TSH -0,29 uIU/L nor:0,23 -3.80 fT4-15,31 pmol/l nor:11,0-25 T3-1.48 ng/ml nor:0,8-2,0 Drugie badanie z pobytu w szpitalu z r.2003 TSH(mikrolU/I)0.310 nor:0,35 -5,5 FT3(pikomol/l)5,6 nor:3,5-6,5 FT4(pikomol/l17,8 nor:11,5-23,2 i zalecenie ;ambulatoryjnie USG tarczycy i i konsultacja endokrynologiczna . # badanie 2005 r. czerwiec 0,49 mikroIU/mIN nor035-4.50) i wynik z marca tego roku to :0.541 mikroiu/mIN nor0.350-5.200) Co jakiś czas biore rózne tabletki hormonalne w związku z tymi torbielami ,ostatnio gin .zalecił przyjmowanie Provery .Czy te tabletki mogą mieć wpływ na poziom TSH .Dzięki za zainteresowanie sie moim postem .Moze Mi pomozecie w jakim kierunku mam iść i jakie ewentualnie badania wykonać .Acha a co do tego czy tyje czy chudne .Jakiś czas temu muszę przyznać ,ze chydłam i wogóle nie miałam apetytu ale ostatnio to raczej trzymam wage itak w okolicach 52 kg ,choć przy takim samym zywieniu potrafie czasami w ciagu miesiąca przybrać kilka kg wiecej .Jeszcze raz pozdrawiam i czekam na jakieś sugestie .Na koniec kwietnia mam umówioną wizytę u endo .Muszę sie przyznać ,ze nie potrafie rozmawiać z lekarzami choć ostatnio jestem coraz śmielsza .Pozdrawiam .Anka Odpowiedz Link
duzooka Re: Już mam wynik 28.03.06, 17:07 Aniu, moim zdaniem to nie tarczyca, wyniki masz bardzo dobre przecież... może to guzek być jeszcze na tarczycy, musiałabyś zrobić usg leczenie proverą nie usunie problemu który masz na dłuższą mete ile masz lat? może to klimakterium? masz nieregularne albo obfite i bolesne miesiączki? lekarz nie chce usunąć polipow operacyjnie? myśle ze tu problem jest w złej pracy jajników dlatego źle sie czujesz...tylko dlaczego tak się dzieje...hmm oto jest pytanie jeśli mogłabym cos od siebie doradzic poki nie znajdziesz przyczyny to mogłabyś pic olej lniany, on zawiera fioestrogeny i działa przeciwzapalnie, reguluje prace jajników gdy tez wytważają za mało lub za duzo estrogenów względem progesteronu mogła bys spróbowac mnie pomogło, ja tez miałam odwieczny problem z jajnikami i po oleju czuje wyraźna poprawe życze Ci odwagi na wizycie u lekarza, przeciez lekarze to tacy sami ludzie jak my dziwne że lekarz nie zlecił badania prolaktyny, przecież to bardzo istotne może zapytasz na wizycie co i jak i dojdziesz do jakis konkretów napisz koniecznie jak było u lekarza i co powiedział pozdrawiam, Renata Odpowiedz Link
skrzacik7 Re: Już mam wynik 29.03.06, 07:49 Reniu ,dziekuje za odpisanie .Właśnie sama nie wiem co mam robić ,wyniki są w normie ale mój gin mówi że TSH powinno być w granicach 1 ale jak mam TSH dobre to lekarz mnie przeciez nie skieruje na USG ,wieć moze endokrynolog sie wypowie .Tak jak pisałam wizyte mam na koniec kwietnia i niestety ale prawatnie .Mój gin nawet napisał karteczkę którą mam przekazać endo .ale ja niebardzo mogę sie rozczytać ,jedynie to ,ze podejrzewa nadczynność tarczycy . A co do wieku to mam 46 lat i wcześniej gin podejrzewał ,ze moje klopoty mogą już zwiastować menopauze ale badanie FSH jak narazie nie wskazuje na to . Dzięki za wskazówki co do picia oleju lnianeg ale jak go zażywać ? Pozdrawiam ,Ania . Odpowiedz Link
duzooka Re: Już mam wynik 29.03.06, 17:32 Witaj Aniu, szkoda że tak długo musisz czekać na tą wizyte u endo, państwowo czekałabys pewnie duzo dłużej, nie wydaje mi się że masz nadczynność, ale zobaczymy co lekarz powie, wiesz dobry endykrynolog jest w stanie wyczuć guzki zwykłym badaniem, znaczy rękoma, no zobaczymy co powie a jeśli chodzi o olej lniany to musi byc to olej tłoczony na zimno, mozna go kupić w sklepach ekologicznych, te nabazarach są tłoczone na ciepło i nie maja juz takich właściwości olej trzeba pić raz dziennie 2 łyzki stołowe po posiłku dobrze działa na dolegliwości kobiece i reguluje prace jajników jak wczesniej wspomniałam, zaraz poszukam linka o mam znalazłam tutaj cześciowo jest wszystko opisane www.primanatura.com/index.html jest tam tez forum z którego mozna sie dowiedziec ciekawych rzeczy pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link
seni04 Re: Już mam wynik 10.05.06, 08:21 Ja robiłam tydzień temu badanie TSH no i poszłam jak zjadłam batonikaOne tak pobierają krew w ambulatorium w szpitalu że zmiast krew spłynąc do strzykawki kapała mi na ręke i podłoge:/Myślałam że zaczne wyć z bólu no ale dałam jakoś radeJak bym nie zjadła nic to chyba po badaniu nie dojechała do domu.Pozdrawiam Odpowiedz Link