12.05.06, 14:13
Witajcie
Mam małe pytanko, mam bądź miałam niedoczynność (prawie 8) teraz jest w
normie 1,24, ale pozostały kosmiczne przeciwciała antyTPO, pozostałe wyniki w
normie. Anty TPO mam 799, norma do 35. Biorę Letrox 100. Czy ten lek działa
również na przeciwciała, zmniejszą się , czy stosuje się inne leki
na "zbicie" przeciwciał?

dziękuję
Obserwuj wątek
    • katerina24 Re: AntyTPO 12.05.06, 14:39
      Masz niedoczynność wskutek autoimmunologicznego zapalenie tarczycy ,spr TG
      [przeciwciała]i jakie miałaś usg tarczycy i wolne hormony tarczycy ft4 i ft 3 ?
      Lek nie działa na przeciwciała i sa one markerem choroby a nie jej
      przyczyną ,mozna stosować selen,olej z rekina np ECOMER,ISKIAL to zbija
      przeciwciała ale nie u wszystkich .Lekarz Ci powiedział że masz HASHIMOTO?//
      Spr sobie tez te drugie przeciwciała,morfologie i żelazo.I poczytaj na forum
      Hashimoto[czerwone linki o chorobie].Czy ktos w Twojej rodzinie miał problemy z
      tarczycą [wole,nad/niedoczynnośc?]
      Jeśli masz dzieci zwłaszcza córy też trzeba je przebadać!!!Czy ktoś miał tez u
      Ciebie cukrzycę ,bielactwo,problemy ze stawami w rodzinie?
    • rosteda Re: AntyTPO 12.05.06, 14:49
      Witaj Mama.mimi
      Letrox nie zmniejsza ilosci przeciwcial. Dzialanie zmniejszajace ilosc
      przeciwcial ma Selen i dlatego jest dodatkowo bardzo wskazany u chorych na
      Hashimoto i Basedowa. Wiecej na ten temat mozesz poczytac na forum Hashimoto.
      Rosteda
    • mama.mimi Re: AntyTPO 12.05.06, 18:19
      Już jestem.
      Moja mama ma niedoczynność, tata nadczynność, guzki. Mama ma chore stawy.
      Ogólnie u nas dużo wszystkiego.
      USG tarczycy wykazało guzki, poza tym miałam biopsję, mam przewlekly stan
      zapalny tarczycy, to wynik ze stycznia br. Wtedy też zrobiłam wszystkie badania
      i tak: anty TG 42 chyba, anty TPO >1000, fT31,15; fT4 2,1. Dwa tygodnie
      wcześniej TSH prawie 8. Jeszcze jakieś anty było robione, ale bylo w normie,
      nie pamiętam co to było.
      Teraz TSH 1,24, fT4 0,96; fT3 2,1; anty TG 31,9; anty TPO 799.
      Biorę Letrox 100 1*dziennie. Pytanie: brać jeszcze?
      Tak się składa że od 10 tygodni biorę selen, od homeopaty zalecenie.
      Wspomagająco przy leczeniu grzybicy ogólnoustrojowej, którą leczę dietą i
      homeopatią. Ta moja chora tarczyca może wynikać z candidozy, leczę ję więc może
      tarczyca powoli się uspokaja?
      MOj endokrynolog nie mówił czy to niedoczynność czy Hashimoto, nawet nie wiem
      czy jest tutaj jakaś różnica, muszę przewertować to forum.
      Chyba muszę się wybrać do niego, ale znowu 150 zł w plecy, o zgrozo.

pozdrawiam
      • rosteda Re: AntyTPO 12.05.06, 19:35
        Mama.mimi
        nie musisz od razu isc do lekarza.
        Na pytania i watpliwosci ktore masz mozesz w wiekszosci znalezc odpowiedzi na
        forum Hashimoto.
        Stan przewlekly tarczycy = autoimmunologiczne zapalenie tarczycy =choroba
        Hashimoto. Ta choroba ma rozne nazwy. Najwazniejsze ze masz leczenie ktorego nie
        wolno przerywac, bo jest to jak sama piszesz choroba przewlekla i leczy sie ja
        do konca zycia.
        Ta choroba jest dziedziczna i prawdopodobnie twoi rodzice tez moga miec
        immunologiczne zapalenie tarczycy (niedoczynnosc to Hashimoto, nadczynnosc to
        Basedow).
        Nie rozumie co twoj homeopata rozumie pod okresleniem "grzybica
        ogolnoustrojowa". Przy Hashmoto moga czesto wystepowac grzybice (ale nie
        ogolnoustrojowe). A napewno nie wyleczysz grzybicy selenem. Jesli masz grzybice
        skory to radze isc do dermatologa, z grzybica pochwy do ginekologa i.t.d. i
        jesli to jest grzybica to trzeba leczyc lekami ktore sa do tego. To ze bierzesz
        selen to nie jest blad, on pomaga w pracy tarczycy i zmniejsza ilosc przeciwcial.
        Uwazaj na leki homeopatyczne zwlaszcza te ktore zawieraja jod, i nie bierz ziol
        bo nie wszystkie sa dozwolone przy naszej chorobie. Przejdz na forum Hashimoto,
        tam znajdziesz wiele odpowiedzi na twoje pytania.
        Na temat wynikow TSH, fT3 i fT4 nie mozna nic powiedziec bo nie podalas norm.
        Rosteda
        • mama.mimi Re: AntyTPO 12.05.06, 21:10
          Nie mam wyników przy sobie, więc nie uzupełnię norm brakujących.

Mam jedno pytanie: skoro TSH spadło mi już znacznie, jest w dolnych granicach
          normy, a było grubo powyżej górnej granicy, to biorąc dalej Euthyrox nie
          spadnie mi to TSH za bardzo? Może to głupie pytanie, trudno.

pozdrawiam
          • rosteda Re: AntyTPO 12.05.06, 21:37
            To nie jest glupie pytanie.
            Przy braniu stalej dawki Euthyroxu TSH bedzie stalo w miejscu, bo uzupelniasz co
            dzien tylko to co brakuje, czego juz nie wyprodukuje ta czesc tarczycy ktora
            jest zniszczona przez stany zapalne wywolywane przez przeciwciala, a co jest
            potrzebne w organizmie.
            Jesli bys dawke Euthyroxu zwiekszala w ciemno bez wynikow i regularnie to
            mogloby sie tak stac.
            Twoje TSH jest teraz bardzo dobre, nic nie za niskie. Za niskie to moze byc
            jesli spadnie ponizej 0,3 czyli ponizej dolnej normy, a do tego jeszcze daleko.
            Rosteda
            • mama.mimi Re: AntyTPO 13.05.06, 11:44
              Czyli nie odstawiać Euthyroxu pomimo że jest dobre TSH?
              pozdrawiam
              monika

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka