aagusia1 20.10.06, 21:50 Mam takie pytanie. Przeczytalam, że zawartość guzków koloidowych można odessać. Dlaczego więc lekarze raczej zalecają operację? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aagusia1 Re: guzki 20.10.06, 22:15 Dodam jeszcze, że mój guzek ma około4cm, nie biorę żadnych lekarstw, wole jest obojętne, wyniki tsh, t3, t4 w porządku. Ostatnia biosja wykazała torbiel koloidowo krwotoczną. (poprzednie biopsje sprzed około roku - tylko torbiel koloidową) Odpowiedz Link
stapelia Re: guzki 21.10.06, 12:31 mozna odessac chyba ale zainteresuj sie tez ostrzykiwaniem etanolem. to malo popularna i stara metoda ale podobno wprzypadku torbieli daje dobre wyniki, lepsze niz odsysanie. Ja chodzilam na to do szpitala Bielanskiego w Warszawie ale ja mam guzka litoplynnego i poprawa byla niewielka. Odpowiedz Link
aagusia1 Re: guzki 21.10.06, 15:31 Dziękuję stapelia za odpowiedż. Czy mogłabyś napisac trochę więcej tzn. jak to działa (obkurcza? rozpuszcza?), ile trzeba takich zabiegow. CZy trzeba po tych zabiegach, lub w ich trakcie brać hormony. Trochę obawiam się operacji i wolałabym wlaśnie metody mniej inwazyjne, z mniejszym ryzykiem ewentualnych problemow pooperacyjnych. Odpowiedz Link