Dodaj do ulubionych

PUCHNĄ MI STOPY !!!

31.01.07, 13:23
Witam po przerwie! Może wpiszę moje najświeższe wyniki - TSH 23,176 FT4 0,05 FT3 2,11 pół roku temu miałam badane TPO wynik 140. USG plat prawy 17x17x37 obj 5,95cm3 o niejednorodnej hypoechogenicznej strukturze echa.W częsci środkowej struktura o śr 10mm.Płat lewy 19x19x37 obj 7,14cm3o niejednorodnej hypoechogenicznej strukturze echa, klika róznej wielkości struktur hypoechogenicznych.Cieśń 4,5mm.Całkowita obj 13,09 cm3.Diagnoza 0Noduli gl th.
Przez pół roku brałam połówkę tabletki 25 euthyrox teraz po obejrzeniu wyników endo kazał zwiększyć dawkę do 50.Biorę od tygodnia i nie dość, ze dalej tyję to jeszcze mam strasznie spuchnięte stopy!! sad Proszę o radę! Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • rosteda Re: PUCHNĄ MI STOPY !!! 31.01.07, 23:14
      Witaj Zuzaneczka1
      Jak rozumie to od pol roku jestes leczona z powodu Hashi.
      Tylko sie zastanawiam dlaczego tak mala dawka tyroksyny, ze zdolalas wyhodowac
      az taka niedoczynnosc?
      Czy nie mialas przez ten czas zadnej kontroli u endokrynologa?
      Czy nie robilas tez kontrolnych badan krwi?
      Poradzic Ci moge tylko tyle ze teraz powinnas regularnie po kazdym zwiekszeniu
      dawki zrobic po 4 tygodniach badania TSH, fT3 i fT4 i oczywiscie do
      endokrynologa o ponowne ustalenie dawki.
      Najwazniejsze sa comiesieczne kontrole i ustalanie odpowiedniej dawki na
      poczatku leczenia. Pozniej jak juz ma sie ustalona dawke to mozna sobie pozwolic
      na kontrole co pol roku.
      Te dolegliwosci ktore teraz masz to sa od niedoczynosci.
      Pozdrawiam Rosteda
      • zuzaneczka1 Re: PUCHNĄ MI STOPY !!! 01.02.07, 00:45
        Witaj Rosteda,dziękuję za zainteresowanie! Już odpowiadam:
        1.tak niską dawkę przepisała mi endo na próbę,zeby sprawdzić jak będę reagować na lek zwłaszcza,ze wtedy TSH nie było drastycznie wysokie.
        2.Lekarz z NFZ a więc wizyty co pół roku...
        3.FT3 i FT4 zrobiłam na swój koszt pod wpływem tego forum,za co dziękuję!smile
        4.Nie bardzo wiem w jakich dawkach przyjmować euthyrox do kolejnej wizyty która będzie za 3 tygodnie,po zleconej biopsji guzków.
        5.Przypuszczam,ze endo zbyt szybko zwiększyła mi dawkę leku i stąd to puchnięcie nóg?
        6.Na koniec jeszcze pytanie - czy biopsja jest niezbędna??W końcu to ingerencja a ja w dodatku panikara jestemsmile
        Pozdrawiam serdecznie!Zuzaneczka1

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka