01.02.07, 20:25
Witam. Mam nadczynność tarczycy, jak mówi mój lekarz, w początkowej fazie tej
choroby. Nadal jestem w szoku, bo zawsze tryskałam zdowiem, a tu
jakaś "nadczynność", ciągle nie mogę sobie z tym poradzić, zwłaszcza, że
wyniki ciągle zaskakują mnie i mojego lekarza. Chciałabym się więcej
dowiedzieć od osób, które są chore już od dłuższego czasu, czego mogę się
jeszcze spodziewać po tej chorobie?
Obserwuj wątek
    • wacka1 Re: nowicjusz 01.02.07, 20:54
      Nie chcę cię straszyć.Tarczycz jest maleńka,przypomina motylka i jest bardzo
      ważnym hormonem.Mnie też zaskoczyła dawno temu.Miałam nadczynność.Bardzo
      schudłam.Nie wiedziałam kiedy dostanę okres za 20 czy 40 dni.Nerwowość,drżenie
      rąk tak ,żę nie mogłam utrzymać szklanki,pocenie się,wzrost ciepłoty
      ciała.Trudno lekarzowi było zdiagnozować ze to tarczyca.Poradziłam
      sobie.Polecam książkę 'Choroby tarczycy'-przyczyny,objawy,leczenie kompleksowe.
      • ahaz Re: nowicjusz 01.02.07, 21:36
        Choruję od maja 2006r. Chudnięcie mam już za sobą, wypadanie włosów też,
        drżenie rąk, nerwowość, palpitacje serca, wybuchy gorąca, to także już
        przeżyłam. Obecnie najbardziej dokuczliwe jest zmęczenie i nudności zwłaszcza z
        rana. Czy to prawda, że choruje się na to nawet kilka lat? Dziekuję za
        literaturę i pozdrawiam.
        • markiza666 Re: nowicjusz 01.02.07, 22:18
          do wacka:tarczyca to gruczoł wink), nie hormon
          do ahaz:co zdiagnozowali u ciebie?
        • wacka1 Re: nowicjusz 01.02.07, 23:42
          Chorobę się zalecza.Ustępuja dolegliwośći.Mnie lekarz mówił ,ze tarczyca jest
          obojętna czyli nie ma ani nad ani niedoczynności.Przejcie przez chorobę to
          sprawa indywidualna tak jak np wrażliwość na ból.Im więcej wiary u ciebie w
          wyzdrowienie tym prędzej to osiągniesz .Napewno nie w ciągu miesiąca .Tak
          tarczyca to gruczoł tarczowy w którym wytwarzane są hormony.Pomyłka.której nie
          dostrzegłam.Spokojnych snów.Sen jest balsamem dla duszy.Jutro spokojniej
          spojrzysz na swiat.
          • milusia82 Re: nowicjusz 10.02.07, 13:44
            Czytam wszystko od 3 tygodni, wowczas dostałam wynik TSH -30,78 (norma 4,00). Od 2 tygodni biorę ethyrox, byłam zaskoczona, że endo (byłam prywatnie- wizyta 60 zł) odmówiła mi USG ("nie widze potrzeby"), nie wspomniała o badaniu t3, t4; po 2 miesiacach mam zbadać poziom TSH.

Nie wiem skad mi sie to wzięło. Mieszkam nad morzem, od pół roku roku wprowadziłam dietę niskowęglowodanową i schudłam 27 kg, 2 miesiace temu zaczęły wypadać mi włosy, cały czas było mi zimno (myślałam, że to dlatego że schudłam i mam mało tłuszczu), ciągle chciałao mi się spać (ale ja zawsze byłam śpioch), byłam zmęczona (ale to tez u mnie normalne); nie wiązałam tego z tarczycą, poszłam do lekarza zrobić badania, bo schudłam, a w pracy koleżanki mi powiedziały bym zbadała tarczyce bo mam "tarczycowe oczy" (ja myslałam że zły krem do oczu)- i tak to wyszło.

Zgadzam się z przedmówcami, że dużo zależy od nas, ja powinnam tyć, a utrzymuję wage 62kg, a przed zdiagnozowaniem chudłam! bez wspomagaczy i bez problemu, nie jadłam słodyczy, węglowadanów. Chwilami jestem przerażona, że do końca życia mam brać tabletki, dlatego szukam informacji od innych osób, które biora tabletki, czy czuja sie zdecydowanie lepiej? czy jest ktos kto przestał brać tabletki?
            • kiciucha-hashi Re: nowicjusz 10.02.07, 15:46
              Hej nowicjuszu...
              Ja nie mam nadczynności, ale za to mam Hashimoto. Też sobie nie mogłam z tym
              poradzić. Nawet teraz nie mogę sie pogodzić z tym, że jestem chora. Ale powiem
              Ci jedno: co Cię nie zabije to Cię wzmocni. Z chorą tarczycą można żyć i
              cieszyć sie z życia. Rób badania, kontroluj i to wszystko. Być może z czasem
              wszystko wróci do normy. A czego można się po tarczycy spodziewać? Jak to
              powiedział mi endokrynolog: "wszystkiego".

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka