Dodaj do ulubionych

p/ciała antyTPO 438

13.02.07, 21:37
co może oznaczac taki wynik antyTPO norama do 35 ?? tsh 4,74 w normie do 4,
wcześniej 3,8, a jeszcze wcześniej 7,4 (wszystkie wyniki tsh były wykonywane w
pzrzciągu 1,5 miesiąca) wiem że mam 2 małe guzki na prawym płacie , które
wyszły zupełnie przypadekiem przy usg węzłów chłonnych które zresztą zrobiłam
prywatnie. Dleczego lekarz nie zlecił badań kóre mają wszyscy ft3 i ft4 -to
chyba podstawa przy diagnozowaniu tarczycy....jestem juz z deka skołowana...
Obserwuj wątek
    • kiciucha-hashi Re: p/ciała antyTPO 438 13.02.07, 22:40
      Jak masz 438 przeciwciał to wskazuje to na Hashimoto. I TSH masz wysokie czyli
      niedoczynność. Szkoda, że nie masz FT3 ani FT4. Poproś endo o skierowanie na te
      badania, bo są one niezbędne. A jakie jest Twoje samopoczucie ? Jak się
      czujesz, co zauważyłaś?
      • karolcia111 Re: p/ciała antyTPO 438 14.02.07, 07:52
        WItam, w sumie to czuję całkiem nieźle, i gdyby nie te wyniki to nawet bym sie
        nie domyślałą że z tarczycą moge mieć cos współnego. Jestem nerwowa, szybko
        wyprowadzam sie z równowagi ale żadnych boleści nie mam. teraz zauważyłam ze
        trochę ciepło robi mi się w okolicy tarczycy. Lekarka jak obliczała objętość
        mojej tarczycy to sie zastanawiała dlaeczgo przy w sumie tak małej terczycy mam
        takie tsh wysokie. hmmm... czy ta choroba jest uleczalna? groźna?
        • ahima Re: p/ciała antyTPO 438 14.02.07, 11:21
          mała tarczyca i takjie duże antyciała, to ewidętnie Haschimoto. Masz podobne
          wyniki do moich. Ja również nie czułam się źle, byłam bardziej nadpobudliwa niż
          śpiąca co jest domeną wysokiego TSH i w konsekwencji często niedoczynnosci.
          Powinnaś sobie zrobić komplet badań i obawiam się, że powinnaś zmienić lekarkę.
          Przecież przy niedoczynnosci tarczyca się zmniejsza, więc czemu tu się dziwić?
          Haschimoto jest niestety nieuleczalna, ale przy odpowiednimprowadzeniu choroby
          i dobrze dobranych dawkach hormonów, nie powoduje żadnych utrudnień życiowych.
          Pozdrawiam.
          • karolcia111 Re: p/ciała antyTPO 438 14.02.07, 12:11
            właśnie zmieniłam lekarkę, popytałam po znajomych i już mam namiary na dobrą
            Panią doktor , niestety dobrego lekarza poznaje sie po długim okresie
            oczekiwania, (dopiero kwiecień) ale dobre i to. Może uda mi się jakoś do niej
            wcześniej dotrzec. Czy mogłabyś napiosać jakimi lekami Ciebie leczą? Jesteś z
            może Warszawy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka