Dodaj do ulubionych

przeciwciala aTPO i aTG, potrzebne skierowanie?

28.05.07, 19:44
... na wykonanie tych badan ? czy mozna isc prywatnie i zrobia od reki ?
I w czym badania te w zasadzie pomagaja ?

(PS moze ktos sie orientuje jakie sa oznaczenia dla TSH, ft3 i ft4 i reszty po
angielsku ?)
Obserwuj wątek
    • andzia_32 Re: przeciwciala aTPO i aTG, potrzebne skierowani 28.05.07, 22:39
      witam wszystkich!!! no własnie tez chciałabym to wiedzieć, ile kosztują takie
      badania i czy trzeba być na czczo, chorowałam na nadczynność tarczycy, ale nigdy
      nie miałam badań na przeciwciała tarczycy, zawsze tylko na poziom hormonów,
      teraz mam zamiar zrobić cały komplet i sprawdzić swoją tarczycę.
    • rosteda Re: przeciwciala aTPO i aTG, potrzebne skierowani 28.05.07, 22:59
      Jsli ktos chce zrobic te badania prywatnie to skierowania nie potrzeba tylko sie
      za te badania placi.
      Badanie przeciwcial anty-TPO i anty-Tg jest bardzo pomocne przy rozpoznaniu
      choroby autoimmunologicznej tarczycy Hashimoto.
      Wiem ze po niemiecku to sa takie same oznaczenia dla TSH, fT3 i fT4 i
      przeciwcial tez. Poniewaz te skroty pochodza od nazw hormonow (po lacinie) to
      mysle ze w innych jezykach sa takie same.
      Cena badania jednego rodzaju przeciwciala jest od 30-60zl.
      To zalezy w jakim miescie i w jakim laboratorium, dlatego ceny sa rozne.
      Na wynik tez czeka sie od 1 dnia do 2 tygodni. Jesli laboratorium robi to u
      siebie to jest dosc szybko. Jesli gdzies wysyla to jest to drozej i trwa dluzej.
      Rosteda
      • andzia_32 Re: przeciwciala aTPO i aTG, potrzebne skierowani 28.05.07, 23:07
        dzięki bardzo za wyczerpuąca odpowiedź, drogie te badania, jeden hormon chyba
        kosztuje około 20 zł, to niezły wydatek trzy hormony i przeciwciała, ale mam
        jeszcze takie pytanie czy wcześniej chorując na nadczynność tarczycy, te badania
        na przeciwciała sa konieczne dla mnie, bo w sumie niedoczynności nie miałam???
    • andzia_32 Re: przeciwciala aTPO i aTG, potrzebne skierowani 31.05.07, 22:12
      prosze mnie uświadomić czy przy nadczynności tarczycy tez sie robi badania na
      przeciwciała tarczycy czy wystarczy tyko poziom hormonów tsh t3 i t4 ??? nigdy
      nie miałam tych badanm na przeciwciała czy warto je robić???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka