Dodaj do ulubionych

Leczenie niedoczynnośći

19.04.09, 11:59
Czy po rozpoznaniu, a potem leczeniu jest szansa że się schudnie?
Jakie są skutki uboczne leków na to tzn. chodzi mi o takie widoczne dla innych, bo rozumiem że podawane są jakieś hormony. Narazie jestem podczas diagnozowania i jestem zielona w tym.
Obserwuj wątek
    • mami7 Re: Leczenie niedoczynnośći 19.04.09, 12:45
      jesli ma sie niedoczynnosc to suplemnetuje sie sie cos czego w organozmie
      brakuje, to nie są szeroko rozumiane sterydy.
      gorsze sa objawy choroby.
      jak tarczyca zaczyna normalnie pracowac, poprawia sie przemiana materii i wtedy
      jest szansa na unormowanie wagi, ale samo sie nie stanie. trzeba zmienic nawyki
      zywieniowe i troche sie poruszac.
    • doga12 Re: Leczenie niedoczynnośći 19.04.09, 19:49
      Witaj,ja leczyłam sie ok.3 lat na nadczynnosc tarczycy i zapadła decyzja o podaniu jodu....potem popadłam w niedoczynnosc i od 5 lat biore leki na niedoczynność,musze farmakologicznie uzupełniać to czego moja tarczyca nie da rady w odpowiedniej ilosci wyprodukować,opinia mojego lekarza jest taka, że do końca życia musze te leki brać.....a co do wagi to jeśli hormony tarczycy są w normie to ze strony tarczycy żadna nadwaga Ci nie grozi,skutków ubocznych narazie nie zauważyłam,życzę zdrówka!
    • hashi-tess NIE POWTARZAJ TYCH SAMYXCH PYTAŃ 19.04.09, 20:53
      aleks06 19.04.09, 19:43 Odpowiedz
      Prosiłabym o interpretację tych wyników

TSH 1,160 ulU/ml [0.27 -4.2]
      FT4 1,03 ng/dl [0.93 -1.70] -13%
      FT3 2,69 pg/ml [2.00 -4.40] -29%

> Jesli poziom fT3 we krwi przewyzsza w duzym stopniu poziom fT4 (nawet jesli sa
      > one jeszcze w granicach normy), to pojawiaja sie nieprzyjemne objawy nadczynnos
      > ci.

Czy z tych wyników wyszłoby że mam nadczynność???
      Ja raczej u siebie bym stawiała na niedoczynność .... jestem lekko ździwiona.
      Może mnie ktoś oświeci?
      Re: Proszę o interpretacje wyników.
      mara_30 19.04.09, 20:00 Odpowiedz
      A masz objawy nadczynności? podejrzewam, że nie, a zwróć uwagę, że w
      przytoczonym przec Ciebie cytacie mowa o objawach. Zdanie jest wyrwane z
      kontekstu, ale podejrzewam, że chodzi tu raczej o sytuację, gdy ft3 jest w
      górnych granicach normy. W Twoim przypadku jest to zdecydowanie niedoczynność,
      szczególnie, jeżeli potwierdzają to objawy.
      • aleks06 Re: NIE POWTARZAJ TYCH SAMYXCH PYTAŃ 19.04.09, 22:10
        Sorry, za to powtórzenie. Poprostu przeczytałam jakąś odp do kogoś innego żeby zadał pytanie w osobnym temacie bo zginie.

Dzięki za odp. z obiawów to mam takie

* zwiększenie masy ciała
        * uczucie zmęczenia, osłabienie, senność, trudności w koncentracji, zaburzenia pamięci, stany depresyjne
        * łatwe marznięcie, uczucie chłodu
        * przewlekłe zaparcia (spowolnienie perystaltyki)
        sucha, zimna, blada, nadmiernie rogowaciejąca skóra
        *łamliwe włosy

Dodam jeszcze, że brałam Meridię 15 i po odstawieniu w ciągu kilku dni normalnie czułam jak puchnę i praktycznie waga powróciła prawie do wagi startowej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka