Dodaj do ulubionych

Moje wyniki

12.05.10, 00:02
moje wyniki tsh 8,19 ft3-2,62(norma 2.57-4.43) ft4-o.958(norma 0.93-1.70)
anty TPO 535,3 norma do 35
usg tarczycy- tarczyca dwupłatowa,z niejednorodna ,obnizoną echostrukturą, o
całkowitej V=3,6 ml.-print x 1
Lekarz stwierdził chorobe hashimoto
Od 6 tygodni biore euthyrox n50 ,selen z witamina e oraz magnez z witamina b6
po 3 miesiacach mam brac euthyrox N 75 prosze o interpretacje wyników
Obserwuj wątek
    • junkersica Re: Moje wyniki 12.05.10, 10:24
      FT4 3.64% [wynik 0.958, norma (0.93 - 1.7)]

FT3 2.69% [wynik 2.62, norma (2.57 - 4.43)]
      Hormony baardzo niskie. Masz hashi jak byk.
      I maleńką już tarczycę.
      Skoro od 6 tygodni bierzesz N50, na Twoim miejscu jutro zrobiłabym kontrolne wyniki:
      FT3, FT4. Do tego od razu zbadaj ferrytynę i wit. B12. Pamiętaj, że badania robimy na czczo i bez tabletki - to ważne!
      Wyniki wpisz oczywiście na forum. Jak się czujesz? Czy widzisz różnicę po włączeniu leczenia?
    • milaemalka Re: Moje wyniki 12.05.10, 10:46
      jeżeli to sa wyniki po 6 tygodniach zażywania euthyroxu to radziłabym zwiekszyć
      dawke już teraz( kilka dni o 12,5 a pózniej o 25)Jezeli sa to stare wyniki to
      zbadaj najpierw ft3 i ft4
      • junkersica Milaemalko 12.05.10, 10:55
        A nie lepiej jutro machnąć kontrolnie badania i wtedy zwiększyć dawkę?
        Zobaczyłaby, czy leczenie zmierza ku lepszemu smile
        • kasimot Re: Milaemalko 12.05.10, 19:21
          to są stare wyniki jeszcze zanim poszłam do lekarza z końca marca,lekarz zapisał
          mi abym brała 100 tabletek euthyrox n50 ,a potem mam brac euthyrox n 75 chce
          zrobic wyniki w przyszłym tygodniu ,chociaz lekarz zalecił dopiero po 2-3
          miesiecy,czuje sie dobrze ,ale często byłam senna moge spac po 9-10 godzin
          czasami ,mam niskie cisnienie i niska temperaturę ciała,ostatnio troche
          przytyłam ok 6 kg. Mam zimne ręce i stopy .Czytałam wątki na tym forum i chce
          jeszcze zrobic poziom ferrytyny
          • kasimot Re: Milaemalko 12.05.10, 19:28
            czy moja tarczyca się odbuduje ??
            • milaemalka Moje wyniki 15.05.10, 11:31
              Tarczyca sie nie odbuduje .W różnym tempie ale zanika niszczona przez
              przeciwciała.Dlatego bardzo ważne jest abyś poczytała forum i dowiedziała się
              jak najwiecej.Zrób jak najszybciej badania .Musisz sama nauczyc sie jaka dawka
              tyroksyny jest dla Ciebie konieczna.Dawka będzie sie zmieniała dlatego radze
              prowadzic notaki. Obok wyników napisac krótko jak się czujesz i oczywiście jaką
              dawke bierzesz
        • milaemalka Junkersico 15.05.10, 11:23
          Właśnie tak napisałam.smileMiałam wątpliwośći co do daty badań.Jeżeli są świeze to
          zwiększać dawkę a jezeli stare to zrobić badania
    • kasimot Re: Moje wyniki 15.05.10, 18:25
      Dziękuje dziewczyny za odpowiedźsmile. W przyszłym tygodniu zrobię nowe wyniki i
      postaram się wkleic poza tym zrobię jeszcze ferrytynę i b12

pozdrawiam kasimotsmile
    • kasimot najnowsze wyniki 03.06.10, 12:59
      wczoraj zrobiłam wyniki:
      tsh-2,31 norma(0,27-4,20) 51,38%
      ft3-3,02 norma(2,57-4,43) 24,19%
      ft4-1,02 norma(o,93-1,70) 12,98%
      ferrytyna-17,69 norma(6,9-282,9) 3,87%
      witamina b12-817 norma(197-866) 92%
      Od tygodnia biorę euthyrox 75 przedtem byłam na dawce euthyroxu 50,selen z
      witamina e od 8 tygodni oraz witaminę d,brałam tez witaminę b12 ,i żelazo biorę
      obecnie
      Samopoczucie dobre ,tylko czasami kłuje mnie w okolicach serca chyba od
      euthyroxu proszę o interpretacje z góry dziękujesmilesmile
      • aleksandra_01 Re: najnowsze wyniki 03.06.10, 16:48
        Jak widać po wynikach (niskie ft4) dawkę masz jeszcze za małą.

> Samopoczucie dobre ,tylko czasami kłuje mnie w okolicach serca chyba od
        > euthyroxu

raczej od anemii:

> ferrytyna-17,69 norma(6,9-282,9) 3,87%

koniecznie trzeba podnieść tą ferrytynę.

a.
      • hashi-tess Re: najnowsze wyniki 07.06.10, 21:02
        ja dawki bym nie podnosiła.
    • kasimot Re: Moje wyniki 03.06.10, 17:52
      na ile powinnam podnieś ten euthyrox?? żelazo biorę od 2 tygodnismile
      • aleksandra_01 Re: Moje wyniki 04.06.10, 22:27
        ile i jakie żelazo bierzesz ?

jeśli nie miałaś problemu z przejściem z 50 na 75,
        to teraz możesz też zwiększyć o 25, czyli brać 100.

możesz też czasem brać magnez on ma dobry wpływ na serce,
        ale tak czy inaczej ferrytynę trzeba uzupełnić.

a.
        • kasimot Re: Moje wyniki 07.06.10, 17:58
          biorę biofer w tej chwili,magnez brałam w kwietniu i rzeczywiście lepiej się
          czułam smile
          • kasimot Re: Moje wyniki 07.06.10, 18:59
            Czy już teraz powinnam zwiekszyc dawkę? czy poczekac jeszcze 4 tygodnie zrobic
            wyniki i potem zwiekszyc
            Obecnie biorę euthyrox 75
            • milaemalka Re: Moje wyniki 08.06.10, 16:16
              wyniki zrobiłaś po tygodniu na nowej dawce podczas ,gdy trzeba odczekac min 4
              tygodnie.
              • kasimot nowe wyniki 08.07.10, 18:46
                dzisiaj 08.07.2010 robiłam wyniki ,obecnie na dawce eutyroxu n 75
                tsh 1,17 norma 0.25-5.00
                ft3 3.65 norma 4.00-8,30 -8,1%
                ft4 10.61 norma 9.00-20.00 14,63%
                czemu ft3 tak spadło?? prosze o rade do lekarza mam isc dopiero we wrzesniu
                • kasimot Re: nowe wyniki 08.07.10, 19:01
                  biore jeszcze magnez i żelazo samopoczucie takie sobie,szybko sie mecze,upały
                  mnie wyczerpują
                  • milaemalka Re: nowe wyniki 08.07.10, 22:07
                    Radziłabym zwiększyć do 100 euthyroxu.Może najpierw o 12,5 a za 5 dni o następne
                    12,5
                    • kasimot Re: nowe wyniki 08.07.10, 23:42
                      mam euthyrox n 75 chce wziąc 1/4 z tego więcej czyli wyjdzie 93,75 i na tej
                      dawce od 4-6 tygodniu
                      • kasimot nowe wyniki 2011 04.07.11, 20:22
                        Witam po długiej przerwie ,dzisiaj ponownie robiłam badania tarczycy
                        tsh-0,06 norma(0,27-4,2)
                        ft3-3,18 norma(2-4,4) 71,43%
                        ft4-1,48 norma(0,93-1,7) 49,17%
                        Obecnie biorę euthyrox n125 i żelazo co sadzicie o tych wynikach ?
                        • hashi-tess Re: nowe wyniki 2011 04.07.11, 22:11
                          ja uważam, że masz za niską dawkę tyroksyny.
                          Poziomy hormonów powinny być w górnej granicy
                          normy, a Twoje nawet nie osiągnęły połowy.

Jak się czujesz?
                          mam jakieś objawy niedoczynności?

www.medicus.lublin.pl/2000/08/tarczyca.htm
                          art. o niedouczonych lekarzach pisany przez lekarza
                          "Lekarze to nie sa bogowie, oni sa naukowymi doradcami"
                          by Mirela
                          • kasimot Re: nowe wyniki 2011 05.07.11, 21:28
                            Samopoczucie różne,brak koncentracji,włosy w lepszej kondycji niż przedtem,waga stoi w miejscu nie chce spaśc ,Mój endokrynolog przepisał mi euthyrox 100 a ja biore 125.Myślisz że powinnam jeszcze podniesc dawkę do 150?
                            • hashi-tess Re: nowe wyniki 2011 05.07.11, 22:04
                              kasimot napisała:

> Samopoczucie różne,brak koncentracji,włosy w lepszej kondycji niż przedtem,waga
                              > stoi w miejscu nie chce spaśc ,

te objawy tylko potw., że masz za niską dawkę tyroksyny.

Mój endokrynolog przepisał mi euthyrox 100 a ja
                              > biore 125.

podczas najbliższej wizyty wyjaśnij sytuację i powiedz,
                              że podnosiłaś sukcesywnie dawkę do tej, na kt.
                              będziesz. Lekarz nie powinien mieć żadnych oporów
                              skoro lepiej się czujesz na swojej dawce.
                              Przecież to Ty się lepiej czujesz,
                              a nie lekarz i to on powinien przyjąć do wiadomości,
                              że jesteś światłym pacjentem, uczysz się swojej choroby
                              mimo, że nie kończyłaś medycyny.
                              Wyjaśnienie będzie ulgą dla Ciebie.

>Myślisz że powinnam jeszcze podniesc dawkę do 150?

tak, zdecydowanie tak.

I oczywiście powinnaś powtórzyć badania po 6 tyg.
                              od zmiany dawki.
                              • kasimot grudzień 2011-najnowsze wyniki 19.12.11, 16:35
                                witam po przerwie oto moje najnowsze wyniki :
                                biorę nadal euthyrox n 125 martwi mnie ft4 powyżej normy ,czy powinnam zmniejszyc dawkę? do lekarza idę w przyszłym tygodniu
                                tsh-0,01 norma (0,27-4,20)
                                ft3-3,58 norma(2,00-4,40) 71%
                                ft4-1,77 norma (0,93-1,70) 109%
                                • rosteda Re: grudzień 2011-najnowsze wyniki 19.12.11, 23:41
                                  "czy powinnam zmniejszyc dawke?"

To zalezy jak sie czujesz?
                                  Nic nie napisalas na ten temat.
                                  Dawke 125µg bierzesz juz dlugo i to nie jest nadczynnosc z przedawkowania poniewaz w lipcu na tej samej dawce mialas wyniki w polowie normy i jesli one tak podskoczyly na tej samej dawce to jest nic innego jak rzut choroby (poczytaj na ten temat jest u gory przypiety watek).
                                  Przypuszczam ze sie troche gorzej poczulas i dlatego zrobilas wyniki.
                                  Aktualnie fT4 jest nieco powyzej normy ale jakbym ja miala takie wyniki to wcale nie obnizalabym dawki tylko za 2-3 tygodni powtorzyla badania bo po tym czasie wyniki spadna samoistnie i tak spadna ze bedzie potrzeba dawke zwiekszyc.
                                  Jesli przy takich wynikach dawke sie zmniejszy to wlasnie po tych dwoch tygodniach potrzeba bedzie jeszcze wiecej zwiekszac.
                                  • kasimot Re: grudzień 2011-najnowsze wyniki 20.12.11, 17:10
                                    Czuje sie dobrze ,włosy nie wypadają,mniej śpię ,waga 2 kilo mniej,
                                    Zobaczymy co powie lekarz w przyszłym tygodniu.
                                    • hashi-tess Re: grudzień 2011-najnowsze wyniki 20.12.11, 18:46
                                      lekarz pewnie zaproponuje zmniejszenie dawki tyroksyny.
                                      Ja na Twoim miejscu nie zrobiłabym tego.
                                      • kasimot po wizycie u lekarza 29.12.11, 11:50
                                        Lekarz kazał przez 5 dni nie brać tabletek, a potem zmniejszył dawkę aż na 88 -dla mnie to szok .za 3 miesiące kontrola i tylko tsh zrobic ,bo ft4 i ft3 nie potrzebne
                                        • wierka-5 Re: po wizycie u lekarza 29.12.11, 13:18
                                          Zanim zrobisz coś z dawka sprawdz jeszcze raz wyniki.
                                          Dobrze jest robić je w jednym laboratorium jednak przy wynikach róznych na tej samej dawce czy niespójnych warto sprawdzić w innym labie.
                                          To nie jest tak, ze lab totalnie żle robi oznaczenie, ale zdarza się, że wynik wychodzi wysoko, bo metoda jest w jakimś stopniu dla nas nieodpowiednia i wynik wyjdzie sztucznie zawyżony.
                                          Nie będę pisała o leczeniu na podstawie tylko TSH gdyż wiadomo,że nie u wszystkich to zdaje egzamin.
                                          Lekarze zbytnio ufają wynikom zamiast patrzeć na całość objawów.
                                          Wyniki nie zawsze są miarodajne, dlatego zalecam ostrożność szczególnie wtedy gdy sAMOPOCZUCIE nie jest z nimi skorelowane.
                                        • aleksandra_01 Re: po wizycie u lekarza 29.12.11, 19:44
                                          > Lekarz kazał przez 5 dni nie brać tabletek, a potem zmniejszył dawkę aż na 88 -
                                          > dla mnie to szok

masz tylko trochę za wysokie ft4, jak postąpisz tak radykalnie
                                          jak zalecił lekarz, to przez następne pół roku będziesz tego żałować.
                                          Nie wspominając o tym jak koszmarnie będziesz się czuć tuż po tej zmianie
                                          - to wiedzą tylko ci, którzy to przetestowali na sobie.

Skoro bierzesz 125 to obniż do 100 i będzie w sam raz.
                                          Po miesiącu ewentualnie dwóch sprawdź czy ft4 wskoczyło do normy.

a jak w ogóle się czujesz? bo może to tylko rzut choroby i wyniki i tak same
                                          spadną totalnie za miesiąc?

Odradzam sugerowanie się wynikiem tsh.

a.
                                          • kasimot Re: po wizycie u lekarza 30.12.11, 11:29
                                            tak jak mówisz chciałam obniżyć do najwyżej 100 i po 4-5 tygodniach zrobić wyniki,samopoczucie dobre,nie wiem czy to rzut choroby ,być może to przez stres zobaczę po 5 tygodniach na wyniki.
                                            • aleksandra_01 Re: po wizycie u lekarza 30.12.11, 14:29
                                              > ki,samopoczucie dobre

to jak masz dobre samopoczucie to nie zmieniaj dawki
                                              tylko poczekaj jeszcze 4 tyg i powtórz badania - samo ft3 i ft4.
                                              może to się samo wyrówna.

nie masz żadnych objawów nadczynności?

a.
                                              • kasimot Re: po wizycie u lekarza 30.12.11, 16:26
                                                czasami lekke kłucię w okolicach serca
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka